måndag 31 juli 2023

Engagemang, erfarenhet och samverkan envis devis

Texten som åter börjat synas på husvagnen
"ENGAGEMANG, ERFARENHET OCH SAMVERKAN för hela Sävsjö kommuns bästa" var en devis som vi  i KD Sävsjö kommun använde i valet 2018. Vi hade med denna text i broschyrmaterial och olika sammanhang. Den fanns också med som dekaler på våran husvagn som då användes som valstuga.

EFTER VALET PLOCKADES dekalerna bort men nu efter flera år har texten åter blivit allt mer synlig på vår husvagn. Det är klisterrester från dekalerna som vi inte lyckats få bort som börjat mörkna efter dessa år. Det är nog en och annan som undrat vad detta handlar om när vi haft husvagnen ute på campingtur! 

BAKOM DE HÄR ORDEN finns något viktigt och en vilja att göra vårt allra bästa för vår kommun. Vi som kristdemokrater vill verkligen vara garanten för ett ledarskap med stort engagemang och framåtanda. Ett signum för vårt ledarskap är samverkan. I valet 2022 använde vi "Med hjärta för Sävsjö kommun" och det är egentligen bara andra ord för samma ambition, Vi jobbar nu vidare med nya kommunalrådet Therese Petersson i spetsen för en kommun med en god samarbetsanda och där  Engagemang, Erfarenhet och Samverkan fortsatt är ledstjärnor för vårt ledarskap i Sävsjö kommun. Något som verkligen manifesterades med det gemensamma budgetbeslutet i juni!

KLISTERRESTERNA har nu fått sig en ny omgång med klisterborttagningsmedlet "Label off" och de syns inte längre. Vi får se om texten än en gång kommer tillbaka någon gång framöver. I så fall  är det nog för att vi behöver en påminnelse om att Engagemang, Erfarenhet och Samverkan är viktigt och inte får glömmas bort!

söndag 30 juli 2023

Intressanta samtal med Lennart Eidersjö

Ett möte med Lennart Eidersjö tidigare i sommar
NÄR VI TIDIGARE bodde på Löttorps camping träffade vi Lennart och Inga-Lill Eidersjö. Det blir numera nästan varje sommar någon pratstund med dem och då framförallt med Lennart. Han bodde i unga år i  Filadelfiakapellet i Nya Hjälmseryd och var då kompis med min pappa Laile.

VI LÄRDE KÄNNA VARANDRA för nu rätt många år sedan och det på ett minst sagt dramatiskt sätt. Vi bodde båda på Löttorp men just när en en tromb gick fram över campingområdet var vi inte där. Tromben tog tag i vår husvagns förtält och började lyfta det rakt upp. Lennart lyckades med hjälp av flera andra campare att med handkraft hålla kvar förtältet och räddade det och husvagnen från stora skador.
   När vi tackade för en rådig insats och presenterade oss för varandra insåg vi båda att vi hade en gemensam historia. Sedan dess har vi mötts flera sommrar och Lennart har med oss delat många intressanta berättelser om människor och händelser i Hjälmserydsbygden. Han har också berättat många minnen om min pappa som för mig varit roligt att få del av.

LÄS GÄRNA ETT TIDIGARE inlägg om Lennart Eidersjö och hans historia kopplat till Hjälmserydsbygden på denna länk: https://savsjo.blogspot.com/2017/07/samtal-med-eidersjo-om-gemensam-historia.html

lördag 29 juli 2023

Kan vi kommuner rädda till synes passiv regering?

Ulf Kristersson Foto Ninni Andersson
JAG HAR FUNDERAT VIDARE efter gårdagens bloggis. 
Under lördagen läser jag om att det kommit nya ansökningar om att bränna koraner, biblar och psalmböcker på platser där man uppnår maximal effekt när det gäller att kränka och skända människor, religioner och länder. Dessa nya ansökningar riskerar blåsa på ett redan infekterat läge och det kan komma skapas en ännu starkare våg av säkerhetshot mot Sverige och svenskar över hela världen. Något behöver göras. 

DET KANSKE PÅGÅR febril aktivitet i Regeringskansliet men utåt sett är regeringen och statsministern förvånansvärt passiv. Det jag just nu hittar är ett uttalande på Instagram och det känns inte som en seriös plattform för ett sådant budskap. Uppdraget som statsminister kräver mer än så här. Tystnaden är inte bra och känslan är att man duckar i ett svårt läge. Just nu behöver vi i Sverige ett ledarskap som träder fram och visar att man har kontroll. Då skapas tillit och trygghet.

NÄR DET GÄLLER den nu heta frågan om att bränna heliga böcker på offentlig plats funderar jag över om vi kommuner kan hjälpa regeringen. Jag inser dilemmat och tycker inte vi ska ändra i vår grundlagsbefästa yttrandefrihet. Jag bryr mig inte om ifall någon stolle vill bränna vare sig koranen eller bibeln, men man ska definitivt inte göra det på en offentlig plats. Det ska inte heller göras med enda syfte att kränka andra och hetsa mot folkgrupper. 

 I VÅRA KOMMUNER har vi Allmänna lokala ordningsbestämmelser och de har funnits i alla år. Utgångspunkten är ordningslagen och den ger kommuner rätt att meddela bestämmelser för vad som får ske inom detaljplanelagt område och allmän plats. I våra ordningsbestämmelser regleras nedskräpning, flaggning, affischering, fyrverkerier, högtalarutsändning, spritförtäring och mycket mer. Det skulle inte alls vara konstigt om vi kommuner utifrån det som nu sker också tydliggör att det inte är tillåtet att elda skrifter och symboler. En fråga som skulle kunna hanteras i samverkan mellan regering och Sveriges kommuner och regioner, SKR. Om en rekommendation ges till kommunerna om ett sådant tillägg slipper regeringen ändra i lagstiftningen och vi kommuner hjälper regeringen ur ett dilemma. Brännandet av heliga skrifter i offentliga miljöer skulle försvinna. 
Ulf Kristersson och Ebba Busch, ni får ta detta som tips att överväga i detta knepiga läge.

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du se de nu gällande Allmänna lokala ordningsbestämmelser i Sävsjö kommun. Dessa har jag som kommunstyrelsens ordförande varit med och lagt som förslag till beslut: https://www.savsjo.se/download/18.2fd7fce3166a4c2f44e5265/1540982990284/Allm%C3%A4nna%20lokala%20ordningsf%C3%B6reskrifter.pdf

fredag 28 juli 2023

Kliv fram för värderingar, demokrati och yttrandefrihet

En deklaration för demokrati som jag för
vår kommun undertecknat

SÄLLAN HAR VI i Sverige varit utsatta för så starka påverkanskampanjer som nu. Aldrig sedan andra världskriget har våra värderingar, demokrati och yttrandefrihet varit så prövad. Detta handlar inte om enskilda galningar som bränner heliga skrifter utan det är helt andra krafter som ligger bakom.   

VI BEHÖVER nu stå upp för de kristna värderingar som vårt land och rättssystem bygger på. Med utgångspunkt från vår värdegrund har vi skapat en unik yttrandefrihet och en väl fungerande demokrati som är grundbultar i hela vårt samhällsbygge. Något vi vi nu måste värna och vårda. 

DET ÄR PÅTAGLIGT att ledande politiker i Sverige inte riktigt vet hur man ska tackla denna nya situation. Jag tycker att i detta läge behöver opposition och regering samla sig och visa att man gemensamt kan agera kraftfullt. Man behöver kliva fram och visa ledarskap för hela vårt svenska folk. Precis så som vi Sävsjöpolitiker gjorde i samband med budgetbeslutet i juni.

FÖR MIG ÄR DET givet att vi inte ska tolerera att man använder vår yttrandefrihet till att maximalt kränka och hetsa mot folkgrupper och olika religioner. Demokrati och yttrandefrihet innebär att alla har rätt att respekteras för sina åsikter, sin tro eller den de är. När man nu bränner och skändar det som människor anser vara djupt heligt är det som händer precis tvärtom. Man gör våld på vår yttrandefrihet och använder den som verktyg för att ställa till skada för människor så väl som hela vårt land. Det är inte acceptabelt. Ett syfte med detta är att göra oss rädda och otrygga. Man vill inte att vi ska våga stå upp för vår tro eller rätt att tycka och skriva precis det vi vill, detta får inte ske.

I MIN NYA ROLL som kommunfullmäktiges ordförande ligger att på olika sätt arbeta för demokrati, yttrandefrihet och våra värderingar. Jag vill via vårt presidium under hösten ta initiativ till ett samtal om hur vi kan stå upp för grundbultarna i vårt samhälle och skapa respekt för varandra. Våra värderingar, vår demokrati och yttrandefrihet är värd att värna och vara stolt över!

torsdag 27 juli 2023

Tänk att vår lille grabb blivit tjugofem

VI HAR FIRAT VÅR yngsta son som fyllt 25 år. Denna våran minsting är gift och jobbar sedan flera år som en fullfjädrad grävmaskinist! Det är otroligt vad snabbt tiden går! 

DEN HÄRLIGA födelsedagsfesten hade sonen och hans fru ordnat själva och vi blev bjudna på bland annat Cevapcici som är en slags kryddiga biffar från Balkanländerna. Till efterrätt bjöds på glass som serverades med grillad ananas. Allt smakade mycket gott! Som present hade han önskat sig verktyg och som en kul grej kompletterade vi också med en svampkorg som vi fyllt med tillbehör till glass att använda vid något lämpligt tillfälle. Både sonen och jag är glassälskare!

onsdag 26 juli 2023

Sköna dagar på Öland och bra satsning av ELCA

VI ÄR HEMMA IGEN efter att Annette och jag har haft några sköna dagars husvagnsliv på solen och vindarnas ö. 

MED EN SEMESTERTRIPP hör till gott käk och fika. På Öland brukar vi alltid handla grönsaker av bönder som har gårdsförsäljning och  så köper vi Ölandslimpor. Ett öländskt surdegsbröd med smak av kummin där receptet kommer från från anrika Sörens bageri i Borgholm. På hemvägen blev det ett besök på Aronstorps kroppkakor. Det finns mycket goda smaker och nyttigt på Öland.

FÖR OSS ÄR det en tradition att varje år vara några dagar på Löttorps camping. Det som gör denna camping speciell är att här driver ELCA-stiftelsen varje sommar en verksamhet med intressant program med kristen profil. I år har det skett den största nysatsningen någonsin med nytt tält och en intressant utomhusmiljö i festivalanda. Vi lyssnade till Jard Samuelsson med frun Carina och sonen Magnus som uppträdde en av kvällarna i tältsalongen. En av kvällarna var vi på en utomhuskonsert med  Mats Lindström och ett specialkomponerat husband. Med några av våra barnbarn var vi med på en barnmatiné. Vi som följt ELCA och Löttorps camping genom åren gläds mycket över denna fräscha nysatsning som pågår denna vecka ut. Denna bådar gott för framtiden!

tisdag 25 juli 2023

DS listar kommuntoppar efter valet

TIDNINGEN DAGENS SAMHÄLLE  riktar sig till oss som är politiker eller jobbar med offentlig verksamhet som skolor, sjukhus och olika omsorger. En bra tidning som ger en bild av vad som händer runt om i Sverige men som också är med och skapar debatt och visar på utvecklingsområden.

I TISDAGENS DIGITALA utskick finns med en lista på "Kommuntopparna som klev av efter valet- vad gör de nu"
 I denna lista av ordförande i kommunstyrelser finns jag med som en av ungefär 30 personer. I intervjuerna med oss kommer fram att flera tycker det är skönt att inte behöva vara tillgänglig dygnet runt och jag instämmer i det. I texten om mig informeras om att jag numera är kommunfullmäktiges ordförande och så är det förstås lite skojigt att man också hänvisar till den här bloggen.

måndag 24 juli 2023

Bra att landsbygdsministern tar vargangreppen på allvar

I MIDSOMMARHELGEN var vi i Mullsjöområdet och gästade Nyhemsveckan så väl som promenerade i de vackra tallskogarna. Efter vargangreppet i fredags, då över 30 får dödades mellan Mullsjö och Ulricehamn, skulle vi nog vara tveksamma till att ge oss ut i dessa skogar igen. 

UNDER MÅNDAGSKVÄLLEN visade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att det grymma vargangreppet i Mullsjö väckt känslor även i regeringskansliet. Regeringen kommer skynda på arbetet för att minska vargstammen och underlätta för beslut om skyddsjakt. Detta för att snabbt få bort vargar som ger sig på tamboskap. Ett glädjande och bra initiativ från landsbygdsministern! Det känns inte alls ok att låta vargstammen växa och etablera sig i våra bygder som den gör nu.

JAG ÄR OFTAST TVEKSAM till att regeringen skapar nya myndigheter. Men överenskommelsen i Tidöavtalet om att inrätta en ny jakt- och viltvårdsmyndighet tror jag kan vara bra, inte minst för att hantera vargfrågan och andra liknande knepiga frågeställningar. Regeringen har redan kommit igång med detta arbete och tillsatt en utredning om formerna för den nya myndigheten med länsrådet Susanna Löfgren som utredare, bra!

söndag 23 juli 2023

Vackra blommor och tack för fin respons

Söndagsbuketten hos oss
MIN KÄRA HUSTRU gillar att sommartid då och då fixa buketter med blommor, både hemma hos oss och till sitt jobb på Brygghörnan. En del påstår att blommor och växter bidrar till bättre luft och mindre stress. I vilket fall som helst gör de att det blir trevligare och skapar fin doft. 

I VÅR KOMMUN jobbar vi för en ökad biologisk mångfald och för mer blommor. Det är bra för vi behöver fler vilda bin och humlor så väl som skapa trivsamma miljöer ! Fler gräsytor omvandlas till blomsterängar och vi undviker klippning av vägkanter på landsbygd för att de vilda ängsblommor ska gynnas. Bra tycker jag!

Ett fint vykort med värmande ord som jag fick från en person
som sett min predikan via Youtube
JAG ÄR SÅ TACKSAM för all positiv respons jag fått under hela den här veckan efter förra söndagens predikan i Vrigstad. Utöver de som var med på gudstjänsten är det nu ungefär 75 personer som också sett predikan på Youtube. De  flesta som hört av sig har sett predikan via internet. Det bekräftar till viss del också mitt tema om förändring och hur det uppstår sådant som blir "Det nya normala". Ett stort tack till alla er som hört av er, jag uppskattar er respons mycket! Min predikan om "Det nya normala" finns på följande länk: https://www.youtube.com/live/Tbckx79P8B8?feature=share

lördag 22 juli 2023

Fascinerande CD-berättelser med Elna

Min CD-skiva är signerad av Elna Nilsson, Evan Ljunggren
och projektledaren Malin Gumaelius

I BILEN HAR VI en cd-spelare som sällan används. Inför en biltur kollade jag igenom mina cd-skivor för att se om det var något intressant att ta med. Jag fastnade för en cd med Elna Nilsson och denna har vi sedan lyssnat på under dagen.

JAG VAR SOM kommunstyrelsens ordförande involverad i att denna cd kom fram och finansierades år 2006. Det var inom ramen för ett Natur- och kulturprojekt som idéen föddes om att spela in när Elna Nilsson berättade om historiska händelser i Komstad med omnejd. Skogsstyrelsen, Vuxenskolan, Hembygdsföreningen och många fler blev lyriska över idéen och var med och stöttade inspelningen.
    Natur- och kulturprojektet hade en engagerad och driven ledare i Malin Gumaelius. Projektets syfte var att just lyfta fram människor och händelser i Komstad. Man skulle också utbilda guider som kunde berätta om byggnader, händelser och byns historia. Utifrån detta passade en CD med Elna som hand i handske!

ELNA LÄT SIG ÖVERTALAS och  Evan Ljunggren, från Falks studio i Eksjö, åkte hem till Elna på Gränsgatan i Sävsjö. Där i hennes vana hemmiljö spelade han in när Elna betättade de fascinerande berättelserna om Kyrkomålare Pehr Hörberg, Avrättningen av Farao, Historien om Jonas Brunk, Gästgivaren, Sockenflickan och Fasta-Fia.

VAD JAG KAN SE finns på CD:n inga noteringar om copyright och eftersom Sävsjö kommun var huvudansvarig för inspelningen borde det vara ok att konvertera dessa filer till mp3format och sedan lägga ut dessa berättelser så de går att lyssna på via Internet. Jag ska kolla upp detta och se om vi kan fixa så att ni alla kan få del av dessa unika berättelser med legendariska Elna Nilsson som berättare. 

fredag 21 juli 2023

Bra vara medveten om mejlbedragare och kartläggning

MED LÄGET I OMVÄRLDEN ökar försöken att påverka oss och just nu är det dessutom mer mejlbedragare än vanligt. För min del hart jag haft några konstiga telefonsamtal och emellanåt kommer en del mejl med uppenbara bedrägeriförsök.

DET ÄR VIKTIGT att vara på sin vakt och framförallt noggrann med att inte öppna länkar i mejl från avsändare man inte känner till. Ett bra råd är att kolla på avsändarens mejladress. Det kan se ut som mejlet kommer från en känd avsändare men när man ser mejladressen kan man konstatera att det är något som inte stämmer.

DET SOM SÄVSJÖ KOMMUN har uppmärksammat är att det pågår digitala kartläggningsförsök, bland annat i form av mejl. Detta har ökat nu när många är på semester och ordinarie personal inte alltid är på plats. Kartläggningsförsök sker mot personal, system och infrastruktur. Ett bra råd till oss alla är att vara uppmärksamma och försiktiga vid användning av olika digitala tjänster.

torsdag 20 juli 2023

Smarta verktyg bra hjälp för att fixa Volvon

Ledhandtag med ledad krafthylsa och mitt iCarsoft CR Pro
OBD2 verktyg
VOLVON HAR fått en översyn av bromsarna bak. Bilen är en V70 av årsmodell 2015 och lite oväntat har bakbromsarna klarat sig utan reparation ända tills nu.

DET ÄR ELEKTRISK handbroms på denna bil och det kräver att man via ett så kallat OBD2 verktyg elektroniskt kan ställa bromsarna i serviceläge.  Jag har ett sådant verktyg som jag haft mycket nytta av genom åren. Denna gång strulade det dock och jag fick det inte att fungera ihop med min bil. Jag uppdaterade mjukvaran och sökte på internet om tips men kunde inte lösa mitt bekymmer.
   Jag ringde Prylteknik, företaget där jag köpt detta verktyg, och fick kontakt med en trevlig person som gav råd som löste bekymret direkt. Volvon har två tändningslägen och man måste komma in till nivå 2 för att det ska fungera. 

MAN BLIR VERKLIGEN glad och tacksam när man kontaktar företag som visar engagemang, är tillmötesgående, kompetenta och ger råd om de grejor de säljer. Jag rekommenderar gärna www.prylteknik.se om du är intresserad av OBD2-instrument och andra avancerade verktyg till ditt fordon!

ETT VERKTYG som jag provade för första gången nu var en ledad krafthylsa. Denna kombinerat med ett teleskopiskt ledhandtag var ett otroligt bra hjälpmedel till de bultar som satt hårt och illa till. Jobbet blir roligare och går smidigare med bra och smarta verktyg!

onsdag 19 juli 2023

Ogräspaj ny upplevelse

En god Kirskålspaj
OGRÄSPAJ MED KIRSKÅL stod på menyn när vi besökte dottern med familj och det smakade gott! Naturens skafferi är rikt och runt omkring oss finns mycket som vi vanligtvis ratar som går att äta. En del både smakar bra och är nyttigt. Nässlor är ett sådant exempel och dagens rätt av kirskål får också godkänt.

DE FLESTA AV OSS är nog rätt trötta på Kirskål för det är ju ett av de mest besvärliga ogräs som finns. Genom sin krypande jordstam och sina långa rötter blir växten ett svårutrotat ogräs, på sina håll rent av invasiv.

KIRSKÅL PÅSTÅS ofta ha införts av munkarna under medeltiden.  Numera vet man att den odlades i Sverige redan under förromersk järnålder. Munkarna odlade dock kirskål som läkeört och grönsak.  Även på svenska slott och herrgårdar, för några sekler sedan, odlades kirskål som grönsak. Genom tiderna har den använts som en medicinsk ört i alla dess former, rå, tillagad, torkad. Tillgången på Kirskål är väl i princip obegränsad och vi har den nästan alla i våra trädgårdar, kanske dags att uppvärdera denna växt och lite oftare ta med den i matlagningen!

tisdag 18 juli 2023

En gigantisk förflyttning av pengar

Swedbankskylten är kvar i Sävsjö och det är bra.
Ännu bättre vore det om det också var öppet för spontan besök.
JAG BLIR PROVOCERAD av nyheterna om storbankernas enorma vinster just nu. Det som stör mig är att bankerna skrupellöst skor sig på den ekonomiska situation som uppstått i omvärlden på grund av Ukrainakriget.  Man ser till att boräntorna drivs upp medan räntorna på sparkonton hålls igen. Det så kallade räntenettot ökar därmed stort för bankerna. Det som pågår är ännu ett exempel på där pengar tas från vanliga människor och hamnar i de rika knösarnas fickor. Cajsa Lundberg, vd på Lundbergs pressgjuteri uttryckte för ett tag sedan förvåning över att Sveriges politiker kan acceptera denna gigantiska förmögenhetsförflyttning som pågår. Då pratade vi om el-priser, inflation med mera och jag håller med!

I VÅR KOMMUN är det endast Swedbank som har lokal men dörren är låst och vill man göra besök får man boka tid.  Denna bank med lokalkontor hos oss lyfte sitt räntenetto sett till hela Sverige till 12,8 miljarder årets andra kvartal. Det är en ökning med 80 procent  jämfört med samma tid förra året. Det är så hiskeliga belopp att det inte går att greppa hur mycket pengar det är. Sett till de vinster som Swedbank gör tycker jag det minsta man kan begära är att banken håller öppet i Sävsjö åtminstone några tider varje vecka.

JAG TYCKER DET ÄR BRA att vår finansminister  Elisabeth Svantesson tagit bladet från munnen och kritiserat vinsterna. Jag tycker regeringen bör ta in initiativ som reglerar bankmarknad, elmarknad med med flera mycket striktare än idag. Ska Sverige hålla ihop och fortsatt vara ett välfärdsland krävs åtgärder och att vanliga människor inte skinnas på sina pengar av hänsynslösa storföretag.

måndag 17 juli 2023

Strömavbrott gör att alternativ prövas

Jag har nog haft mitt Trangia, spritkök i så där 40 år. Det är
flitigt använt och fungerar alltid utmärkt! Om jag minns rätt är
det en födelsedagspresent från mamma och pappa.
ÖVER VÅRT OMRÅDE åskade och regnade det rejält från lunchtid. Vid halv två försvann strömmen och var sedan borta i nästan fyra timmar. Jag har appen Blixtvakt i telefonen och den är bra vid sådana här tillfällen eftersom den visar var åskan finns och vart den är på väg. Innan åskan drog in hos oss hade jag förberett med att dra ut elkontakter till känsliga apparater. Detta vis av erfarenheten från tidigare åskoväder som slagit sönder många grejor för oss. 

NÄR STRÖMMEN var borta försvann också vårt wifi-nätverk, även 4G och 3G via mobilen slutade fungera en lång stund. Eftersom man är bortskämd med att alltid vara uppkopplad så kändes det lite märkligt att så här förlora kontakten med omvärlden.

SOM VÄL ÄR har vi förberett oss med det mest viktiga vid sådana här tillfällen. För min del innebar det att jag idag plockade fram en batteriradio för att hålla mig uppdaterad via P4. Mitt Trangia spritkök fick bli alternativet till den vanliga spisen för att laga mat och fixa det viktiga kaffet.

JAG TROR DET ÄR bra att vi, som med dagens avbrott med el och WIFI, får en påminnelse om hur beroende vi är av att dessa moderniteter fungerar. Det visar samtidigt hur viktigt det är att vara förberedd med alternativ som går att använda när det behövs.

söndag 16 juli 2023

Nu kan du också lyssna på min predikan om "Det nya normala"

Ett foto från söndagens predikan
EFTER EN HEL del tid av förberedelse var det så äntligen dags att kliva fram i Vrigstad Pingstkyrka och hålla dagens predikan. Gudstjänsten var gemensam mellan de olika frikyrkorna i Vrigstad och hade trotts att det är mitt i semestern många besökare. Gudstjänsten hade en fin varm atmosfär med sång och lovsång där flera barn var med och sjöng. Erik Borg läste bibelord och var mötesledare. 

NÄR GUDSTJÄNSTEN var slut bjöds på kyrkfika. Annette och jag blev därefter hembjudna på en god lunch hos våra vänner Gunilla och Rolf Sjöö.

VILL DU LYSSNA på min predikan om "Det nya normala" så finns den numera på Youtube. Du hittar inspelningen på denna länk: https://www.youtube.com/live/Tbckx79P8B8?feature=share

lördag 15 juli 2023

Härligt med blåbär

EN SKOGSPROMENAD visade att det är gott om blåbär i år och en hel del börjar bli fint mogna. Skogens bär och svamp är en stor tillgång! Hustrun gjorde under eftermiddagen en god bärpaj och det blev blåbär och fil till kvällsmat, gott!

DENNA LÖRDAG blev det också en promenad till Kaffestationen för förmiddagsfika. Hemma har det blivit gräsklippning och fortsatt funderande och förberedelse för morgondagens predikan.
HOPPAS VI SES  i Vrigstad Pingstkyrka!

fredag 14 juli 2023

Sallad växer så det knakar och tankar inför söndagen

Vår sallad och Mangold växer så det knakar
MYCKET SOL, värme och på senare tid också regn har fått våra odlingar att växa makalöst bra. Jag lagar ofta lunch numera och det är en stor glädje att varje gång kunna gå ut i trädgården för att plocka så mycket grönt som man vill till tallriken.

EN NY VÄXT vi upptäckt på senare år är Mangold. Den är smakrik, växer bra och har fina klarröda och knallgula stjälkar. Mangold går att äta som sallad men också använda i matlagning, exempelvis till stuvning. Mangold är en bra växt att frysa in till vintersäsongen.

FREDAGEN HAR en hel del tid fortsatt ägnats åt förberedelse inför söndagens predikan. Jag har pratat med mötesledaren som blir Erik Borg. Medverkar gör ett gäng ungdomar med sång och lovsång. Jag hoppas kunna förmedla en predikan som ger vägledning i hur vi ska tänka, be och göra utifrån det som händer omkring oss. Jag vill förmedla uppmuntran och få gudstjänstbesökarna känna att de är värdefulla. Kom gärna med och delta i denna ekumeniska gudstjänst som är i Vrigstad Pingstkyrka söndag 16/7 klockan 10.00! 

torsdag 13 juli 2023

"Det nya normala?!" rubrik för min predikan i Vrigstad

Foto från när jag talade i Vrigstad pingstkyrka för
några år sedan
PÅ SÖNDAG 16 juli ska jag predika i Vrigstad Pingstkyrka. Så här i sommartider har Pingstförsamlingen och Missionsförsamlingen gemensamma gudstjänster och en del gästande talare bjuds in. Denna gång har jag fått detta hedersamma uppdrag.

NÄR PASTOR Christoffer Fast för några månader sedan ringde och bokade in tiden visste jag med en gång vad jag vill tala över. Min rubrik kommer vara "Det nya normala?!"  Ett begrepp som började användas i samband med pandemin och som numera nämns flitigt i många sammanhang.  Jag kommer utifrån mitt tema ge perspektiv och olika vinklingar genom att hämta tankar från kung Salomo så väl som från en liknelse i nya testamentet.

onsdag 12 juli 2023

Änanäsasjön runt och vattning

Fika med fin utsikt över Ärnanäsasjön
AV NÅGRA goda vänner fick vi utmaningen att springa, cykla eller promenera Ärnanäsasjön runt, en sträcka på knappt en mil. Annette och jag valde att promenera i rask takt. Andra cyklade och några joggade. Efter målgång blev det korvgrillning och fika i Ekeby.  Tack för ett bra initiativ och en trevlig kväll!

DET HAR KOMMIT MYCKET REGN under dagen. Numera samlar vi upp en del av takvattnet i en regnvattentunna och det har blivit väldigt mycket vatten. Jag har använt detta till att ge en ordentlig rotblöta till våra olika bärbuskar och andra växter. Det känns bra att kunna använda regnvatten till våra odlingar i dessa tider av bevattningsförbud.

tisdag 11 juli 2023

NATO ger arbete och kostnader för kommunerna

Överenskommelse om Sveriges NATO-medlemskap
I DET LÄGE vi har med osäkerhet och krig i omvärlden så är tyvärr enda rätta att Sverige släpper neutraliteten och går in i NATO. Det är ett omvälvande beslut som kommer få stora konsekvenser. Vi får bästa tänkbara militära försvar och medlemskapet avskräcker nog i det längsta länder att ge sig på Sverige. Natomedlemskapet innebär också att vi måste bidra till andra medlemsländer vid kriser. Det känns exempelvis inte bra att veta att våra barn och barnbarn kan hamna i militära konflikter i exempelvis Turkiet eller Ungern.

MEDLEMSKAPET PÅVERKAR oss i kommunerna. Som medlem i Nato förpliktar det för Sverige att stärka civilförsvaret och det civila beredskapsarbetet. Därför måste ett stort arbete ske i kommunerna och det behöver ske i samarbete med föreningar, kyrkor och företag. Vi i vår kommun har dragit igång ett sådant strategiskt och praktiskt förbättringsarbete redan under mina år som kommunstyrelsens ordförande. Det är i kommunerna vi måste säkerställa att det vid kriser och krig finns fungerande räddningstjänst. Det ska finnas dricksvattenförsörjning och omsorgen om de äldre och funktionsnedsatta ska hållas igång. Skolor och förskolor ska fortsätta att fungera. Demokratin måste kunna arbeta även i kristid och vi i fullmäktige, styrelser och nämnder ska kunna samlas för beslut. Ett allt viktigare område att fortsätta förbättra är information, kommunikation och att bemöta falska påståenden. För oss är det viktigt att det alltid ska kännas tryggt att bo och verka i Sävsjö kommun.

JAG TROR VI MED NATO-medlemskapet måste öka takten ytterligare i vårt kommunala arbete med dessa områden. Jag hoppas regering och riksdag inser behovet av pengar till upprustning av civilförsvaret och att man enligt den kommunala finansieringsprincipen kommer dela ut mer statliga medel till arbetet. Jag förväntar mig att sådant tillskott kommer under hösten 2023 så inte denna satsning behöver ske med nedrustning av andra områden av den kommunala välfärden.

måndag 10 juli 2023

Semesterpoddar med anknytning till Sävsjö kommun

Första avsnittet i årets semesterpoddar var Bosse bildoktorn
BOSSE BILDOKTORN var först ut när årets semesterpoddar från Vetlanda kommun började läggas ut för lyssning.  Trots att det är en vetlandapodd så berättar han minst lika mycket med anknytning till Sävsjö som till Vetlanda. Han berättar om uppväxten i Sävsjö och att han bor i Landsbro. En ort som praktiskt nog har samma avstånd till Vetlanda som till Sävsjö.

HAN ÄR EN FÄNGSLANDE berättare den där Bosse "Bildoktorn" Andersson. I podden berättar han flera festliga episoder. Exempelvis den om en kärleksstund bakom godsmagasinet i Sävsjö och varför det finns så många aroniabuskar just i vår stad. 

BLAND SEMESTERPODDARNA tycker jag det ska bli intressant att senare i sommar lyssna till Emelie Bäckström som jag känner och som har en stark anknytning till Stockaryd. Jag ser fram emot att lyssna till polischefen Jonas Lindell. I mina år som kommunalråd var det många samtal och samarbeten där jag träffade Jonas Lindell.

LYSSNA GÄRNA PÅ Vetlanda kommuns semesterpoddar du också. Du hittar dem på följande länk: https://vetlanda.se/temasidor/semesterpoddarna

söndag 9 juli 2023

Gudstjänst, Taberg och Lyngemadssjön

FÖRMIDDAGSGUDSTJÄNSTEN var denna fina söndag utomhus i Berglunda. Vi bjöds på fin sång med Linda Pettersson och en tänkvärd predikan av Jonathan Andersson! Vi har sedan under dagen varit i Taberg hos Annettes bror. Det var trevligt att träffa Annettes syskon med respektive men också bra att tillsammans kunna ordna lite formalia efter bouppteckningen av svärmor.

PÅ HEMRESAN stannade vi vid Hooks herrgård och tog en promenad i miljöerna runt Lyngemadssjön. Denna sjö ligger öster om väg 30 och i höjd med Hokasjön. Området runt sjön är ett naturreservat och här finns en spännande, mycket varierad natur.  Det är flerhundraårig skog, stora bergbranter och myrmark. Vi gick den rödmarkerade vandringsleden och den är 4,6 km. 

lördag 8 juli 2023

Fint granvirke, målarväder och pizza

MED FINT VÄDER och lördag passade det hustrun och mig perfekt att dra igång jobbet med ett staket. Med den gamla Bustertraktorn hämtade vi fint, tätvuxet granvirke på Lagerbutiken.  Traktorkärran blev sedan perfekt som underlag för brädorna vid grundoljning och målning med grundfärg.

EFTER ARBETSINSATSEN var det gott med en smarrig pizza från vår lokala Stockaryds pizzeria. Mycket bra att de nu erbjuder hemkörning!

fredag 7 juli 2023

Regn gav inomhusjobb och vitsippa

Framsidan på sommarnumret
av Vitsippan
DEN HÄR VECKAN har regnskurarna avlöst varandra och det har kommit välbehövligt vatten för alla som oss som har en trädgård. Framförallt har regnet blivit till stor nytta för alla bönder. 

JAG HAR PASSAT på att den här veckan göra en hel del inomhussysslor kopplat till politik och kommun. Jag har skickat en sommarhälsning och tack till de som gav gåvor och videohälsningar när jag avtackades som kommunalråd tidigare i år. Jag har betat av det mesta på den "att göra lista" som jag haft på mitt lilla hemmakontor. Jag har städat skrivbordet, äntligen syns skrivbordsskivan igen! Den här fredagen har jag pantat tomburkar, promenerat en rejäl runda och varit på Kaffestationen för att fika såväl som snacka med ett gäng gubbar. 

JAG HAR OCKSÅ ordnat ett sommarnummer av vår partiavdelnings nyhetsblad "Vitsippan". När jag sammanställt det som hänt under den här våren inser  jag än en gång vilket engagemang som finns. I partiavdelningen finns en härlig mix av både erfarenhet och nytänkande. 

LÄS HELA SOMMARVITSIPPAN på följande länk:
https://wp.kristdemokraterna.se/savsjo/files/2023/07/kd-nyhetsblad-nr31-sommar-2023.pdf

torsdag 6 juli 2023

Sommarhälsning och bild till fullmäktige

Foto från budgetfullmäktige i juni
SUSANNE SJÖGREN och jag har i vår roll som kommunfullmäktiges presidium under torsdagen skickat ut en sommarhälsning till alla fullmäktigeledamöter i Sävsjö kommun.  Vi vill denna gång ge kommunens politiker uppmuntran för att man i ett ansträngt läge visar på gott ledarskap genom att verka för samförstånd och fokuserar på våra kommuninvånares bästa.

DET FINA FOTOT på fullmäktige har skickats med till ledamöterna och som hör till önskar vi alla en fin sommar.

Du kan läsa hela vår sommarhälsning på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2023/07/sommarhalsning-och-bild-till-fullmaktige.html

onsdag 5 juli 2023

Tack Pierre för foto på oss i fullmäktige!


EFTER ÖNSKEMÅL har Pierre Klasson fotograferat oss som är med i fullmäktige i Sävsjö kommun. Det är en svår uppgift att fotografera en så här stor grupp men Pierre är en mycket kompetent kommunikationschef och dessutom synnerligen skicklig fotograf så han fixade detta galant! Fotot togs vid fullmäktiges sammanträde 19 juni och med på foto är de ledamöter som då var närvarande. 
Inom kort kommer fotot distribueras ut till alla ledamöter som är med på bilden.

LÄNGRE TILLBAKA i tiden har det varit en tradition att varje mandatperiod fotografera fullmäktiges ledamöter. Uppdraget har så länge jag minns getts till Dennis Friberg som också drev den lokala fotobutiken, Dennis Foto i Sävsjö stad. Tyvärr har det inte blivit några foton de allra senaste mandatperioderna men nu har vi tagit tag i detta igen. Det är trevligt som ledamot att ha ett foto på fullmäktige men det är framförallt viktigt som en dokumentation för framtiden.

tisdag 4 juli 2023

Här kommer foton från den fantastiska tackfesten

JAG BLEV MYCKET GLAD över den fantastiska tackfesten tidigare i år. Aldrig tidigare har jag blivit så överraskad och överrumplad eller känt mig så hedrad. Jag hade anat att det skulle ordnas någon form av tack, efter mina 22 år som kommunalråd. Det jag fick vara med om var långt, långt, över förväntan! 

TACK FÖR ALLA blommor, gåvor och fina ord som djupt berörde mitt hjärta. Till er alla som på olika sätt gjorde den här kvällen till något utöver det vanliga vill jag än en gång rikta ett stort innerligt tack!

NU HAR JAG ÄNTLIGEN kommit till skott med att gå igenom alla foton, videohälsningar med mera och du kan se ett urval på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/p/foton-fran-avtackningsfest.html

måndag 3 juli 2023

Ödmjuk och tacksam efter "All time high" för blogg

Det mest lästa inlägget genom alla år
är lite oväntat detta från 18 mars 2017
som handlar om hur man kan
fixa rostiga bromsskivor
 JAG ÄR TACKSAM, glad och mycket ödmjuk efter att tagit del av den senaste statistiken för den här bloggen. I juni blev det 30.292 besökare och det är det mesta någonsin en enskild månad.  De otroligt många besöken inspirerar mig till att fortsätta.  För mig känns det bra att få dela tankar och få lyfta fram positiva saker och händelser i framförallt min fina hemkommun. Jag vill också berätta om det som är mina åsikter och vad jag tror är viktigt ur mitt perspektiv.

EN UPPSKATTAD SIDA av bloggande är att jag ofta möter människor som kommenterar olika inlägg.  En annan intressant sida är att det jag skriver emellanåt väcker uppmärksamhet i media och bland myndigheter och politiker i riksdag och regionen.  

HAR DU SYNPUNKTER på något som skrivs eller tips och idéer om hur denna blogg kan bli bättre så skicka gärna ett mejl till stgson@me.com. 

TACK FÖR DINA BESÖK!

söndag 2 juli 2023

Logmöte, ny väg och favoritplats

Den nya gång- och cykelvägen går vackert utmed Hillen
SÖNDAGENS GUDSTJÄNST blev i vår församling ett logmöte i Berglunda. En liten by mellan Vrigstad och Stockaryd. Pastor Franz Hagman predikade och Annika Yngvesson och Sven Carlsson ledde en nybildad manskör som för dagen gjorde sitt andra framträdande med ett knippe välkända sånger. Många hade tagit med fikakorg och det blev en stunds trevlig gemenskap efter logmötets slut.

ANNETTE OCH JAG åkte tillsammans med yngste sonen och hans fru till Rörvik. Vi var nyfikna på den nya gång- och cykelväg som Lars-Erik Karlsson ordnat med egen insatts och 60 tusen kronor kommunal medfinansiering till grusmaterial. Denna börjar där gång- och cykelvägen utmed sjön Allgunnen slutar. Den svänger in mot byn Knösbo och går sedan genom skog och utmed sjön Hillen fram till en liten vacker koport/gångtunnel under stambanan. Ett fikaställe är ordnat med bänk och bord där det bjuds på vacker utsikt.
TACK LARS-ERIK KARLSSON för ett bra initiativ och samarbete!

Personal på Favoritplats/Lieblingsplatz i Rörvik
NÄR VI ÄNDÅ VAR I RÖRVIK passade vi på att besöka den nya restaurangen Favoritplats/Lieblingsplatz. Detta nya matställe har blivit omåttligt populärt och det var mycket folk också denna söndag. Vi valde från menyn gösfile och jägarsnitzel och det smakade gott. Jag pratade med flera som var där och lovorden var många för att lokalerna är så snyggt renoverade och har en modern smakfull möblering. Det uppskattas mycket att personalen är tillmötesgående och ger service på toppnivå. 
    Besök gärna denna trevliga restaurang när du vill äta något gott själv eller vill gå ut med ett gäng kompisar för en trevlig kväll!  
    Öppettiderna just nu är måndag till fredag kl. 11-14 då det serveras lunchbuffé för 125 kr.  På vardagar serveras à la carte kl. 17-21 liksom på lördagar och söndagar kl. 11-14 och kl. 17-21.

lördag 1 juli 2023

Trevligt med café i det anrika stationshuset

Fikasamtal med Dan och Anne-Marie Wilhelmsson

NU HAR PORTARNA slagits upp för Kaffestationen i Stockaryd!
Engla Stenhoff går på Aleholmsskolan i Sävsjö och har precis avslutat andra året  på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. I sommar använder hon sina nyvunna kunskaper med att starta eget café i det fina och anrika gamla stationshuset i Stockaryd.

ANNETTE OCH jag gick till Kaffestationen för lördagens förmiddagsfika och det var trevligt och gott. Det är roligt att den gamla väntsalen är intakt och här kunna känna atmosfären från gångna tider. När järnvägen kom 1864 blev den nya tågtrafiken och järnvägsstationen utgångspunkten för att hela samhället växte fram. En plats med massor av folk, liv och rörelse. Så, nu är det som när allt en gång började med att det i Stockaryd finns välfungerande gods- och persontrafik så väl som liv och rörelse i stationshuset! 

KAFFESTATIONEN erbjuder ett fint utbud av fikabröd. Vi valde idag en hallonpaj och cheesecake som smakade mycket bra! Kul också att sitta och prata med lite andra stockarydsbor som också var och fikade på denna nya mötesplats i Stockaryd. Öppettiderna är i sommar fredagar och lördagar 10⁰⁰-15⁰⁰ Söndagar 11⁰⁰-16⁰⁰.

VI ÖNSKAR ENGLA STENHOFF lycka till med satsningen på Kaffestationen!

Engla Stenhoff med sin syster i "Biljettluckan" där man köper sitt fika