måndag 31 augusti 2020

Landsbygdsutveckling och stort grattis till Johan och Tilda

Johan och Tilda
UNDER MÅNDAGEN har jag varit i Vetlanda för att samtala med grannkommuner om samarbete kring landsbygdsutveckling via Eu-medel i så kallade Leaderprojekt. Vi i vår kommun har haft stor nytta av sådana projekt och vill också i framtiden ingå i ett Leadersamarbete.

NÄR VI DEN här helgen träffades som familj berättade vår yngste son Johan och hans Tilda att de har förlovat sig! Annette och jag tycker så mycket om båda två och önskar dem allt gott och Guds välsignelse i sin gemensamma framtid!

söndag 30 augusti 2020

Roligt med återblick till starten i augusti år 2000

FÖR 20 ÅR SEDAN utsåg fullmäktige mig till kommunstyrelsens ordförande och nytt kommunalråd. I helgen har jag plockat fram mina tidningsurklipp från år 2000 för ett titta tillbaka på hur allt började. En för mig mycket intressant återblick till en omtumlande tid.

DET VAR VAL 1998 och jag valdes efter förhandlingar till 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, samma uppdrag som jag haft också mandatperioden innan. Redan från början fick jag gå in  för att, av och till, tjänstgöra eftersom ordinarie kommunalråd fick bekymmer med sin hälsa. Jag försökte att efter bästa förmåga både fixa kommunstyrelseuppdraget så väl som mitt riktiga jobb som samordnare för daglig verksamhet. Under våren år 2000 blev detta ohållbart och jag fick då gå in och vikariera på heltid som kommunalråd.

DET VAR UNDER hela den här tiden en stor politisk turbulens. När valt kommunalråd så småningom valde att också formellt avgå blev det i partierna en rad möten om hur kommunalrådstjänsten skulle lösas för resten av mandatperioden. Det fanns flera förslag om att dela tjänsten något som Centerpartiet var helt emot. Centerpartisten Roland Carlsson var den som ledde förhandlingar mellan partierna. I mitten på augusti ringde han upp mig och frågade om jag kunde tänka mig att ensam ta mig an kommunalrådsuppgiften för den tid som var kvar av mandatperioden.  Partierna hade då enats om att, eftersom jag vikarierat på tjänsten så länge och det nu snart gått halva mandatperioden, det var lika bra att jag fortsatte perioden ut. Han lät förstå att det skapade tid för partierna att jobba fram en mer långsiktig lösning som man skulle lansera vid valet 2002.

JAG ACCEPTERADE utmaningen och den 28 augusti valdes jag till kommunalråd fram till och med år 2002. Uppdraget som "tillfällig lösning" passade mig perfekt. Kommunen befann sig vid denna tidpunkt i ett krisläge och jag fick stort gehör i alla partier för ett rekordsnabbt arbete för en ny vision och åtgärdsplan. Det var då i budgetarbetet inför 2001 som vi bland annat beslutade om "Tillsammans" och inriktningen "Barnvänliga Sävsjö kommun". Gensvaret från medborgarna blev stort och i valet 2002 blev vi kristdemokrater kommunens största borgerliga parti. Detta en position vi haft sedan dess. Senaste valet blev vi kommunens största parti med nästan 30 procent av rösterna. Med våra framgångar i valet har vi sedan 2002 tagit kommunalrådsposten på egna meriter.

NÄR JAG BLICKAR TILLBAKA är det med stor ödmjukhet. Det är en fantastisk positiv 20-årig resa där framgångarna skapats genom att vi har varit många som dragit åt samma håll. I vårt parti men också i våra samarbetspartier. Vi har haft förmånen att hela tiden ha med oss ambitiösa och driftiga tjänstemän och kommunal personal.
    När jag blickar tillbaka så är det förstås med stolthet över allt vi uträttat under de här åren. Men tillbakablicken inspirerar också för framtiden. Det går att förändra och göra mycket om man är engagerad och jobbar hårt. Mycket återstår att göra och det är bara att hugga i och göra allt vi kan för vår kommuns bästa fram till valet 2022.  Då kommer väljarna åter ge sitt betyg på hur vi lyckats!

HÄR KOMMER EN RAD ARTIKLAR brev och tal från augusti 2000 som speglar en del av händelserna runt när jag började resan som kommunalråd i Sävsjö kommun:


















KD-hemsidan:

Kristdemokrat kommunalråd i Sävsjö

Förhandlingarna mellan partierna om vem som ska efterträda Conny Gustafsson (m) som kommunalråd i Sävsjö är nu klara. Vid en presskonferens på måndagen 7/8 tillkännagav förhandlingsgruppens ordförande Roland Carlsson (c) att som nytt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Sävsjö föreslås Stefan Gustafsson (kd). Med detta val får Sävsjö sitt första kristdemokratiska kommunalråd och dessutom det yngsta kommunalrådet som någonsin funnits i kommunen. Stefan blir den 6:e kommunstyrelse ordföranden i Sverige som är kristdemokrat (000807)


Pressmeddelande från Maria Larsson ordförande i KD Jönköpings län:

Kristdemokraterna tar över ledningen i Sävsjö

På måndagen valdes kristdemokraten Stefan Gustafsson, Stockaryd, till kommunstyrelsens ordförande och tillika Sävsjö kommuns enda kommunalråd vid kommunfullmäktiges sammanträde i Sävsjö.
- Det är en stor utmaning och det känns mycket stimulerande att få gå in i uppgiften som kommunalråd i Sävsjö kommun. För mig är det allra viktigaste att jobba för att vi i Sävsjö får en kommun som är riktigt bra för familjerna och barnen. En trygg kommun där människor bryr sig om varandra, säger Stefan Gustafsson, nyvalt kommunalråd i Sävsjö kommun.
Det är första gången som en kristdemokrat är kommunalråd i Sävsjö kommun. Posten har fram till denna mandatperiod varit vikt för Centerpartiet. Denna mandatperiod har posten innehafts av moderaternas Conny Gustavsson, som har tvingats lämna uppdraget p g a sjukdom. Stefan Gustafsson är med sina 41 år den yngsta person någonsin som varit kommunalråd i kommunen. I och med denna utnämningen erhåller Kristdemokraterna sin sjätte KS-ordförande.
- För mig känns det viktigt att skapa mycket av samarbete och samverkan i kommunen. Jag ser min roll som kommunalråd, som att jag i första hand är lagledaren som ser till att laget hålls samman och strävar mot samma mål, säger Stefan Gustafsson. En person kan inte åstadkomma några stora resultat, men när vi tillsammans över olika gränser tar oss an uppgifter kan vi skapa framgång och optimism. För att nå detta kommer jag att jobba för att skapa olika mötesplatser, där människor kan mötas och bygga relationer och nätverk, avslutar Stefan Gustafsson, nyvalt kommunalråd i Sävsjö.
- Det är glädjande att Kristdemokraterna fått förtroende från övriga partier att överta kommunstyrelseordförande- och kommunalrådsposten i Sävsjö. Stefan Gustafsson är en mycket duktig person som kommer att klara uppgiften på ett utmärkt sätt, vilket han redan har visat under den tid som han vikarierat som kommunalråd, säger Maria Larsson, distriktsordförande för kd i Jönköpings län.


Tal av Stefan Gustafsson i kommunfullmäktige Sävsjö 000828

Herr ordförande ledamöter o åhörare!

Tack för förtroendet!
Det är för mig personligen en glädje att bli vald i denna församling "trots" att många av er vid det här laget känner mig ganska så väl och vet att jag har många svagheter och brister.
Min ambition när jag nu går in i detta nya uppdrag är att vara lagkapten. Vi finns ett rätt stort lag av spelare på spelplanen här i Sävsjö kommun det finns de som spelar på vänsterkanten de som spelar på högerkanten och även de som spelar center och vi har ju även någon som spelar libero.
Det känns som om vi nu går in i denna mandatperiods andra halvlek och det är faktum att resultatet i andra halvlek är avgörande för hur utfallet har blivit till slut när domaren/fullmäktiges ordförande blåser av matchen i december 2002.
Jag tror att det är för oss som i alla andra lagspel att det blir ingen framgång om var och en spelar sitt eget spel. Om vi var och en bara satsar på egen profilering. Jag är övertygad om att de verkliga resultaten når vi när vi tillsammans tar oss an utmaning. När vi kompletterar varandra, när vi på olika sätt stöttar och uppmuntrar varandra. När vi var och en maximalt utnyttjar de nätverk och kontakter som vi alla representerar. Vi tillsammans kan skapa ett starkt, framgångsrikt och vinnande lag här i Sävsjö. Vi tillsammans kan skapa optimism och framtidstro inte minst genom att anstränga oss i att tala väl om vår kommun i de olika sammanhang där vi finns.
Jag läste ett citat här om dagen som tog tag i mig "Alla är oersättliga men ingen är oumbärlig" precis så är det vi är alla unika med unika förmågor, kompetenser, färdigheter i det avseendet är vi oersättliga. Samtidigt ska vi vara väl medvetna om att ingen av oss är oumbärlig. Men just nu har Du en viktig roll och behövs i laget.
Om en lagkapten själv springer runt på spelplanen och försöker anstränga sig aldrig så hårt så blir det ändå inga resultat. Min roll är främst att lyssna att försöka vara samordnare och så långt jag kan coacha fram laget mot nya segrar
Än en gång tack för förtroendet
Vänner kom igen nu börjar andra halvlek!

fredag 28 augusti 2020

Kommunalt forum om biogas och corona

Bra att de nya biogasbussarna numera kör med biogas
från Sävsjö!
I REGIONENS HUS har politiker och tjänstemän från hela länet varit på kommunalt forum för att samtala om bland annat stambanor, biogas och coronaläget.

VI HAR I LÄNET år 2018 gjort en överenskommelse om biogas utifrån ett underlag som jag var med i en styrgrupp för att ta fram. Mycket har hänt sedan dess och biogas har blivit ett allt mer använt och etablerat bränsle i Jönköpingslän. Ett synligt bevis på det är att länstrafiken är med sina biogasbussar och tankar vid Sävsjö biogasstation.

 ARBETET MED PANDEMIN har varit framgångsrikt i region och kommuner. Tyvärr har näringslivet drabbats inom en del branscher och arbetslösheten ökat. Smittspridningen är låg och Region Jönköpings län konstaterade idag att av alla som testas för coronavirus är det bara strax under 1 procent som bär på smittan. Än en gång uppmanades vi alla att vi måste hålla i och hålla ut ett tag till med att följa rekommendationer om avstånd, handtvätt med mera för att hålla smittan borta.

torsdag 27 augusti 2020

Strategier och inriktning inför höstens budgetarbete

Vår utvecklingschef Kristin Nilsdotter Isaksson talar om
hur vi kan skapa en ännu mer attraktiv kommun
KOMMUNENS LEDANDE politiker och tjänstemän har haft en dag i Kulturhuset. Uppdraget har varit att dra upp riktlinjerna för kommunens strategiska arbete och starta den mer konkreta budgetprocessen för år 2021 till 2023. Det blev många intressanta och tankeväckande inspel kombinerat med samtal och workshops.

EFTER EN BRA DAG inser nog vi som var med att vår kommun har goda förutsättningar för framtiden, men förstås en del stora utmaningar att hantera. Vi har en stabil ekonomi och bedömer att det också i år blir ett överskott. Näringslivet har klarat pandemin väl och det finns en påtaglig framåtanda och en positiv inflyttning till kommunen. En stor utmaning är behovet av investeringar i skola och omsorg. Vi har också allt för många, med ursprung från andra länder, som är arbetslösa. Integration och jämställdhet är viktiga frågor som behöver prioriteras mer.

I DET KOMMUNALA arbetet måste vi ta tag i arbetet med ny översiktsplan. Vi behöver jobba mer med Aleholmsskolans attraktivitet och med att en hel del barn och unga far illa. Äldreplanen behöver revideras i nära samverkan med regionen. Detta eftersom allt fler äldre hellre vill ha stöd och vård i hemmet än på ett särskilt boende. Numera är det också kommunen som allt mer står för första linjens sjukvård. Dagverksamhet och anhörigstöd för demenssjuka ska utvecklas mer och satsning ske på fler öppna mötesplatser för äldre.

SAMMANTAGET LIGGER VI BRA TILL men planeringsförutsättningar är i flera delar osäkra. Men utifrån dagens information och samtal kommer det bli möjligt att ta fram en bra budget för kommande år! Tack till Kulturhuset och alla medarbetare från vår kommun som varit med och ordnat denna värdefulla strategidag!

onsdag 26 augusti 2020

Anders tar över efter Jan som vd för Sjöbergs

Anders Olsson och Jan Möllefors
DET ÄR ALLTID trevligt att besöka Sjöbergs Workbenches i Stockaryd! Ett välskött företag som ständigt utvecklas och alltid blickar framåt. För mig lite speciellt att komma till Sjöbergs eftersom jag jobbade där under några år med ansvar för kommunens "Sjöbergsgrupp". En del av den dagliga verksamhet som tidigare drevs av Lövängen och på senare år av Sävsjö kommun.

BESÖKET UNDER onsdagen gjordes tillsammans med Jan Holmqvist, Helena Gill och Patrick Blomström. Vi fick en rundvandring i företagets lokaler och gavs möjlighet att hälsa på en del av medarbetarna. Jag fick också en stunds samtal med de som nu jobbar inom den dagliga verksamhetens "Sjöbergsgrupp".

I SAMBAND med vårt besök överlämnades blommor till Jan Möllefors som lämnar vd-rollen efter 33 år inom företaget. Vi lämnande också blommor till Anders Olsson som ska bli vd framöver. Tack Jan och Anders för ett bra besök. Vi önskar er lycka till och fortsatt framgång!

tisdag 25 augusti 2020

Lungt coronaläge och tack Johanna!

Viktiga råd från folkhälsomyndigheten förmedlade av oss
i Sävsjö kommun
DET ÄR GLÄDJANDE att rapporterna från både regionen och alla kommuner är att Coronavirusets härjningar blir allt mindre i vårt län. Färre än tidigare vårdas på sjukhus och inga patienter är på intensivvårdsavdelningarna med anledning av Covid -19. Just nu är det bara ungefär 10 nya bekräftade fall i länet per dag.

DET SOM OROAR är att smittan ökar i andra regioner i Sverige. Det rapporteras också om trängsel på stränder och restauranger, vilket kan leda till ökad smittspridning.  En oro är också att smittan kan öka när gymnasieskolor och grundskolor nu har öppnat för elever.

DET SOM ALLT MER står klart är att vi kommer få leva med Coronaviruset under lång tid. Det är därför viktigt att vi alla håller i och håller ut med att följa riktlinjer från folkhälsomyndigheten. Vi måste också inse att detta inte bara gäller tillfälligt. Vi behöver ändra våra vanor och beteenden för lång tid framöver! Håll avstånd, tvätta händerna, stanna hemma om du har minsta symptom och stanna hemma om du är i en i riskgrupp. Satsa på digitala i stället för fysiska möten när det är möjligt och kan fungera väl.

Blomstertack till Johanna
JOHANNA FRIMAN har under många år jobbat som näringslivskoordinator. Hon går nu vidare till en ny anställning i Vetlanda. Vid vårt styrelsemöte med SNAB på tisdagskvällen så avtackades hon med blommor och presenter. Johanna har varit en mycket god medarbetare som alltid utstrålat engagemang, positiv anda och driv. En person som det varit mycket trevligt att ha med i näringslivsarbetet. Tack Johanna för din insats för SNAB och Sävsjö kommun! Lycka till i ditt nya jobb!

måndag 24 augusti 2020

Smålands musikvaruhus unik resurs och möte i parti

Laile Gustafsson (min pappa) spelar Eufonium
och Agne Nilsson trombone i
Filadelfias blåsorkester.
I LÖRDAGENS tidning kunde vi läsa ett bra reportage om Smålands musikvaruhus i Nässjö. Ett familjeföretag som startades för 95 år  sedan av nuvarande ägaren Östen Johannessons pappa. Denna anrika musikaffär är nu till salu.

MIN PAPPA LAILE spelade Eufonium på ett fint instrument av märket Sterling inköpt på just Smålands musikvaruhus någon gång i mitten på 1960-talet. Jag har fått ta över instrumentet och har med det spelat i olika blåsorkestrar.

UNDER MÅNDAGEN hade jag vägarna förbi Nässjö och tog med Eufoniumet till Smålands musikvaruhus för att lämna in för en översyn och korrigering av ett antal bucklor som blivit genom åren. Jag tycker det känns  bra att nuvarande ägaren, Östen Johannesson, får fixa till det fina instrument som hans pappa sålde till min pappa.

Smålands musikvaruhus i Nässjö
JAG HOPPAS INNERLIGT att det blir en  bra och seriös ny ägare till denna unika och viktiga musikaffär. Bra också om kunskapen om olika blåsinstrument och då framförallt bleckblås får finnas kvar här mitt i Småland!

VÄL TILLBAKA i Sävsjö har jag ikväll deltagit i möte med partiavdelningens styrelse. Roligt med ny ung ordförande i Benjamin Petersson och en styrelse som tänker strategiskt och nytt. Ikväll bra samtal om investeringar och om valrörelsen som  närmar sig.

söndag 23 augusti 2020

Fina minnen av PeO

PeO Sjöbergsson framför Kommunalhuset i Sävsjö
I HELGEN KOM beskedet att Peo Sjöbergsson gått bort. Jag har många fina minnen av honom från alla de år som han var engagerad för oss kristdemokrater. Peo fanns med i fullmäktige och i styrelser och nämnder. Under många år var han ordförande i partiavdelningen.

PEO SJÖBERGSSON var alltid trevlig och social. Samtidigt driftig och energisk. För mig som kommunalråd var det en stor hjälp med Peo som ordförande i partiet. Han ordnade med valaktiviteter och såg till att det praktiska fungerade väl. Han var också mycket mån om marknadsföring och en drivkraft bakom vår utskick av nyhetsblad. Vi hade också många och ibland ganska långa samtal om personliga spörsmål vid sidan om politiken.

JAG KÄNNER EN STOR tacksamhet över att fått känna Peo och ber nu om tröst och kraft till hustrun Lisbeth och alla anhöriga i sin sorg och saknad.

fredag 21 augusti 2020

Återhållsam direktion och trevlig kväll med vänner

ARBETSVECKAN AVSLUTADES med en resa till Eksjö Stadshotell. Det var direktionen för Höglandsförbundet som träffades för en redovisning av ekonomiläget för innevarande år och planering för budget för åren fram till 2023.

EN STOR DISKUSSION under mötet blev en begäran om att fördubbla arvodet till förbundets revision. I ett läge när det är stor återhållsamhet i kommunerna skulle det av många upplevas som provocerande att göra en sådan utökning. Vi i direktionen avisade begäran och beslutade att föra frågan vidare till kommunernas fullmäktigeförsamlingar för slutligt avgörande.

FREDAG KVÄLL var vi i Sjövik strax utanför Rörvik för att träffa några goda vänner. Mysigt att träffas vid vår fina sjö Allgunnen och trevligt att mötas!

torsdag 20 augusti 2020

Jag önskar Linda Björk LYCKA TILL!

Jag och socialnämndens ordförande Kerstin Hvirf
tillsammans med nya socialchefen Linda Björk
VÅR NYA SOCIALCHEF Linda Björk är nu på plats! Hennes introduktion har börjat och som en del i den har jag nu haft en inbokad tid för samtal. Vi har pratat om vår kommun och politik. Vi har också samtalat om viktiga frågor så väl som om samarbetet mellan socialförvaltning och kommunledning.

NÄR MAN TRÄFFAR en medarbetare för ett första samtal blir det naturligt att man också pratar lite om personen bakom jobbet.
    Linda är 46 år och hon har nyligen flyttat till Gällaryd strax utan för vår kommungräns mot Värnamo. Linda är också uppväxt i Gällaryd. Det är lite kul att i denna lilla by finns en av mina mostrar. Där finns också släkt och rötter till min Annette. Ibland är världen liten. Några snabba frågor och svar och så har man nästan omedelbart beröringspunkter med en person som man egentligen inte känner eller är bekant med.

JAG SER FRAM EMOT att få samarbeta med vår nya socialchef Linda Björk.Hon har goda förutsättningar att lyckas eftersom rekryteringsprocessen med tjänstemän, politiker och fackliga representanter landade i ett helt enigt beslut om att hon är rätt person för tjänsten. Jag är mycket nöjd med att vi lyckats anställa Linda Björk och är övertygad om att hon kommer bli en stor tillgång både för socialförvaltningen såväl som för oss i kommunledningen.

JAG ÖNSKAR Linda Björk lycka till i sitt nya uppdrag som socialchef i Sävsjö kommun!

onsdag 19 augusti 2020

Ett fint avsked av en godhjärtad profil

Knut ville vara välklädd och gillade
att bära slips. Något som idag
uppmärksammades genom att det lades
slipsar på kistan.
DET VAR STRÅLANDE SOLSKEN och en vacker sommardag när vi samlades i Vallsjö kyrka idag för att ta avsked av Knut Ögren. Anders Griph var officiant och talade personligt och varmt om Knut. Carina Hult gjorde en god insats med att både spela och sjunga. Under minnesstunden hölls många tal och bjöds också på sång. Den goda smörgåstårtan och serveringen ordnades av Madsen catering.

JAG TYCKER DET BLEV ett värdigt och fint avsked av en omtyckt person. En verklig profil som nu efter dagens begravningsgudstjänst kommer tillbaka till sin hemby i Norrbotten. Där vid Harads kyrka får han sin sista vila jämte sina föräldrar. Vila i frid Knut!

 DU KAN LÄSA mitt tidigare inlägg om Knut på denna länk: http://savsjo.blogspot.com/2020/08/fina-minnen-av-en-profil-som-nu-avlidit.html

tisdag 18 augusti 2020

Corona, Infrastruktur och mycket mer på KS i Savsjö

Viktiga råd från folkhälsomyndigheten förmedlade av oss
i Sävsjö kommun
AKTUELLT LÄGE när det gäller smitta och arbete utifrån pågående pandemi var en av de viktiga punkterna när kommunstyrelsen startade upp höstens arbete. Sävsjö kommun har hittills varit förskonade från större utbrott och i kommunens verksamheter har det, så vitt känt, inte varit någon smitta alls sedan tidigt i våras.

DET FINNS BEREDSKAP för att smittspridning kan öka. Just nu har särskilda förberedelser vidtagits inför uppstart av skolorna. De politiska partierna är överens om att nämndsmöten och fullmäktige under hösten ska ske med full bemanning om inte smittspridning tilltar. Möten genomförs i stora lokaler och möjlighet finns till digitalt deltagande. För alla gäller att fortsatt följa givna riktlinjer och hålla i och hålla ut!

INFRASTRUKTURFRÅGOR ÄR VIKTIGA i Sävsjö kommun! Vid dagens sammanträde samtalades om behovet av förbättring av regionens förslag till trafikförsörjningsprogram och ett angeläget medborgarinitiativ om behovet att prioritera åtgärder för säkrare avfart mot Skrapstad på väg 128. Kommunstyrelsen valde att lyfta upp och behandla en rad medborgarförslag och motioner som legat i vänteläge på grund av coronapandemin. Det fanns också med en rad informationspunkter på ärendelistan.

måndag 17 augusti 2020

Trevligt med ny lokalredaktion i centralt läge

NÄR SÄVSJÖAPPEN invigde sin nya lokal häromdagen var jag på tjänsteresa och kunde därför inte komma med. Men under måndagen tog jag en sväng förbi för att titta in och uppmärksamma denna nya satsning.

DET ÄR ROLIGT att se hur snyggt och välordnat man gjort lokalerna som har egna arbetsplatser för tre journalister. Läget är synligt och centralt så det kommer nog vara en hel del som tittar in för att ge tips om nyheter.

"APPEN" HAR funnits i fem år och, trots att de tidvis varit motarbetade, blivit en framgångsrik och etablerad nyhetskanal. Det är bra att de fortsätter att utvecklas och numera alltså även har en lokalredaktion i vår kommun. Smålands Dagblad har nyligen formellt stängt sin lokalredaktion. Med sin nya mer landsbygdsvänliga profil och med konkurrensen från "Appen" tror jag att de förr eller senare också öppnar sin lokalredaktion igen. Det tror jag vore rätt både för tidningen och oss i kommunen!

söndag 16 augusti 2020

Skön sommarvärme men försiktighet krävs

Dagens kvällsdopp blev i fina solnedgången vid Norrsjön 
EFTER ATT JULI bjudit på ett mycket blandat väder har nu en ordentlig värmebölja etablerat sig. Vi är nog ganska många som tycker det är skönt att nu kunna njuta av sommarväder med sol och bad.

MEN VÄRMEN FÖR också med sig brandrisk och jag noterar att räddningstjänsten den senaste tiden fått ökat antal utryckningar. Faran för brand är hög och ökar för varje dag av värme. Även om det inte ännu utlysts något eldningsförbud tycker jag det är viktigt att vi alla är mycket försiktiga med eld. Nu ska vi avstå helt från att elda, använda grillar eller stormkök ute i skog och mark!

NÄR DET GÄLLER vattenförsörjning är läget under kontroll och vi har ganska god tillgång på vatten, inget bevattningsförbud behövs. Men det är viktigt att vi som innevånare är återhållsamma och varsamma med vattenanvändning. Då kommer förmodligen bevattningsförbud också undvikas framöver. Detta även om värmeböljan håller i sig ett bra tag till. Många äldre far illa av värmen så det är viktigt, för både äldre och oss andra, att vi håller oss ofta i skuggan och dricker mycket vatten.

VÄNNER, NJUT av dessa sommardagar och fyll på med lagom doser av solens D-vitamin för att vi sedan styrkta ska kunna möta det höstrusk som snart kommer!

fredag 14 augusti 2020

Regler bra men krävs också engagemang

High Chaparrals VD Mathias Bergendahl gav oss en guidad
rundvandring på området. Den uppskattade kollegan i
Vetlanda hade modet att testa ett stunthopp!
DAG TVÅ av vårt KSO-nätverk på High Chaparall hade som tema "Systemtänk". Utifrån verklighetsexempel arbetade vi med temat både i smågrupper och gemensamt.

VI LANDADE till slut i att det är viktigt med en god organisation och tydliga arbetsbeskrivningar. Men det finns samtidigt en fara i att allt för detaljerade regler skapar en rädsla för att göra fel. Ytterst kan det leda till en försiktighet som gör att  medborgaren kommer i kläm. Personal behöver känna tillit och att det finns utrymme för engagemang och kreativitet.

TACK Marlene Ockander och Karin Havemose från Jönköping Univertsity för att ni ordnat två bra dagar för KSO-nätverket!

torsdag 13 augusti 2020

KSO-nätverk på High Chaparral

Mathias Bergendahl
VI SOM ÄR ORDFÖRANDE i länets kommunstyrelser har startat upp höstens nätverksmöten med en träff på High Chaparral. Det blev en bra dag då vi kunde utbyta erfarenheter i aktuella politiska frågor. En viktig del har varit samtal om ledarfrågor utifrån underlag framtaget av Jönköping University.

MATHIAS BERGENDAHL är sedan några månader ny vd på High Chaparral och han berättade om hur temaparken lyckats göra en snabb omställning av verksamheten. Resultatet har varit att man fått godkänt att ha öppet också under pandemin. Jag tycker det var intressant att se hur det med ett framgångsrikt ledarskap går att skapa en god laganda, kreativ atmosfär och därmed hantera också de mest besvärliga situationer.

onsdag 12 augusti 2020

Viktigt att Aleholmsskolan ständigt utvecklas

En elev vid vårt industriprogram på Aleholmsskolan
som utför avancerad svetsning
MÖTEN MED ungdomar, föräldrar och företagare har övertygat mig om hur viktigt det är att vi har en gymnasieskola i vår kommun.

FÖR MÅNGA ELEVER är en gymnasieutbildning på hemmaplan bästa alternativet och en väg till fast jobb. För en del en bra grund inför fortsatt utbildning. För föräldrar känns det tryggt när barnen finns kvar i närheten under gymnasieåren. Företagen och vår kommunala vård- och omsorg är angelägna om gymnasieskolan för att de behöver den kompetens som skolan levererar.

MEN ATT DRIVA en gymnasieskola är en stor utmaning eftersom konkurrensen från andra kommuner och privatskolor är enorm. Ska Aleholmsskolan finnas också i framtiden så måste den ständigt utvecklas och vara fortsatt på topp så väl som upplevas attraktiv.

VI SOM POLITIKER är överens om att satsa på vårt gymnasium och för några månader sedan beslutades om att investera åtskilliga miljoner på ombyggnad av bland annat Aleholmsskolans entré. Vi bereder just nu möjligheten att bedriva en Mototcross- och Enduroprofil som ett riksidrottsgymnasium med intag av elever från hela Sverige. Om vi får denna utbildning godkänd kommer det bidra till över 30 nya gymnasieelever årligen!

DET ÄR VIKTIGT att utvecklingsarbetet håller farten uppe och därför har jag idag bjudit in till en träff med ledningen för Barn-utbildningsnämnd/förvaltning. Vi har haft ett konstruktivt samtal och fått en bra rapport om det arbete som pågår. För min del har jag lagt med Aleholmsskolan som ett av ärendena på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag.

tisdag 11 augusti 2020

Bra att hus på Vrigstadvägen åtgärdas

Ronny och Kjell från Skogslaget gjorde idag en insats med
att röja upp runt kommunens fastighet på Vrigstadvägen
UNDER MÅNGA ÅR har tre fastigheter på Vrigstadvägen i Stockaryd successivt förfallit. Tomterna har också varit ovårdade och det har skapat irritation bland kringboende och i samhället i övrigt.

MEN NU ÄR det äntligen på gång en positiv förändring. Ett av husen renoveras och har precis fått nytt tak och fönster. Runt ett av de andra husen har ägaren röjt upp i trädgården och snyggat till. Det tredje huset köpte kommunen för att använda till övning för räddningstjänsten. Tyvärr dög det inte till detta men köpet var bra ändå för nu har kommunen röjt upp runt huset och fastigheten kommer rivas bort. Det är bra att dessa hus på Vrigstadvägen i Stockaryd nu åtgärdas!

måndag 10 augusti 2020

Jobbstart och blåbär


SÅ VAR DET DAGS att starta upp höstens arbete i kommunledningen. Om dryga veckan är det dags för kommunstyrelse och en del av dagens jobb har varit att förbereda inför det.

HUSTRUN OCH JAG har ikväll tagit en sväng ut i skogen. Det är verkligen ett rekordår när det gäller tillgång på blåbär och lingon. Nyttigt, gott och bra att ta tillvara de rikedomar som finns ute i våra skogar.

söndag 9 augusti 2020

MC-tur blev semesterfinal

Gott med en fikapaus
DEN SISTA DAGEN av semesterledighet körde hustrun och jag en runda med motorcykeln. Första stoppet blev vid Mo-badet. Vid denna badplats lärde jag mig simma, Vi bodde då i Nya Hjälmseryd och brossan och jag åkte med simskolefröken, Margareta Unelind, ner till Mo.

VI STANNADE FÖR  lunch på Smedjan butik och café. Idag valde vi rödspätta, mycket gott! Färden gick sedan förbi badplatsen vid Grunnen ner genom Ivarsbygget in i Kronobergs län. Vi åkte bland annat igenom Klasentorp och förbi Bengtsgård. Platsen där min mormor Adina Söderström föddes. Sista stoppet blev vid Värnäs där dagens andra bad blev i sjön Stora Vällingen.  En badplats vi besökte som barn. Tyvärr finns inte mycket av badplatsen kvar då området där numera bebyggt av sommarstugor.

HELT UNDERBART attt sakta puttra runt på de fina småländska landsbygdsvägarna.  Roligt att se hur väl underhållna de flesta hus och byggnader är.  Skönt att åka motorcykel när det är så här varmt!

lördag 8 augusti 2020

Skönt med ett dopp dessa varma dagar

Så varmt och skönt i Sörsjön idag
EFTER ATT FIXAT ännu ett fönster var det så skönt att ta ett svalkande bad. Idag blev doppet i Sörsjön där vi har en liten favoritplats där vi oftast kan vara helt själva.

PÅ EN DEL HÅLL redovisas lördagen som årets hittills varmaste dag. Hur det varit just här vet jag inte men det har varit en osedvanligt varm dag. Enligt prognoserna ser det ut att bli fortsatt sommarvarmt ett par dygn till.

fredag 7 augusti 2020

Fina minnen av en profil som nu avlidit

Annette och jag var i mars 2018 med på 85-års kalaset
för Knut Ögren
VI ÄR MÅNGA som genom åren blivit glada över ett möte med Knut Ögren. Nu har han 87-år gammal avlidit stilla och lugnt i sitt hem i Sävsjö.

JAG LÄRDE KÄNNA KNUT genom mitt arbete inom daglig verksamhet. I många år fanns han med i olika verksamheter där jag hade ansvar. Jag hade förmånen att vid ett tillfälle, för många år sedan,  få följa med Knut hem till Norrländska Harads för ett oförglömligt möte med sin mor.

KNUT BLEV KÄND, i synnerhet i Stockaryd, som en kär profil. I sina aktiva år minns många honom när han med sin väska dagligen gick för att leverera brev till posten. Han jobbade också i butiken och vävstugan "Hemslöjden" där han visade sin skicklighet på att väva och att han klarade att använda skytteln på de riktigt breda vävstolarna.  Han var också med och formgav den egna väven "Glada ränder".

JAG ÄR TACKSAM över att fått lära känna Knut. Jag ser fram emot att få se honom igen i vårt himmelska hemland. Tills dess lyser jag frid över hans fina minne.

Sara Ängefur har ordnat ett minnesord för oss vänner och arbetskamrater . Du kan läsa detta på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2020/08/fina-minnen-av-en-profil-som-nu-avlidit.html#more

torsdag 6 augusti 2020

Bra beläggning av 763 och lycka till Kobane

NÄR KOBANE LIVS öppnade portarna till sin nya butik var jag med för att önska lycka till. Ägarna är från början flyktingar från Syrien. De trivs väl i Vrigstad och  känner sig hemma i samhället. Satsningen på butiken, i det som tidigare var Perssons kläder, är ett sätt att ordna sin försörjning och ännu mer etablera sig i samhället.

 JAG PROVKÖRDE den nybelagda vägen mellan Vrigstad till Stockaryd. Det är mycket positivt att Trafikverket denna gång gjort en rejäl satsning och lagt helt ny beläggning på hela vägsträckan. Bra!

onsdag 5 augusti 2020

Tack Lillian och lycka till i nya utmaningar

LILLIAN ANDERSSON går nu vidare till nya utmanigar efter att jobbat fem år som journalist på Sävsjöappen. Lillian har genom sitt journalistiska arbete betytt mycket för hela Sävsjö kommun. Det är framförallt hennes förtjänst att "Appen" har blivit så etablerad och uppskattad.

FÖR MIG HAR alla möten och samtal med Lillian varit uppskattade. Hon har alltid varit proffsig, på hugget, närvarande och snabb. En person som är trevlig och sprider en positiv anda. Kunnig, analytisk och ställer de obekväma frågorna till oss som politiker. Jag kommer att sakna våra intervjuer och glada skratt.

ETT STORT TACK Lillian för dina fina reportage och lycka till i kommande uppdrag!
Lillian dokumenterar ett företagsbesök på Rojos i Vrigstad

Lillian intervjuar Lars Adaktusson vid ett besök i vår kommun

tisdag 4 augusti 2020

iFiske ett smart sätt att ordna fiskekort

BROSSAN OCH JAG tog i dag en tur på Allgunnen med hans nya båt. Det blev fika på Raddorna och en sväng ända ner till Lammhults båthamn innan vi vände av hemåt igen.

VI  DRAGADE efter gäddor och hade napp men fick inget som vi kunde ta med hem. Fiskekorten ordnade vi via den nya digitala tjänsten iFiske. Ett smart sätt att enkelt och snabbt köpa ett digitalt fiskekort i de flesta sjöar i vår kommun!  iFiskekort kan du skaffa via en app du laddar ner till din smartphone eller direkt via webben på denna länk: https://www.ifiske.se/

måndag 3 augusti 2020

Bra att 763 får ny beläggning

Vag 763 beläggs
Vakt och lots reglerar trafiken nu på väg 763
EN VECKA KVAR av semestern och jag passade på att börja denna vecka med en motorcykeltur. Förmiddagsfikat blev ute i Granmon hos brossan. Jag tog sedan en sväng via Häradsvägen till Sävsjö för att kolla till kommunkontoret.

DET ÄR BRA att Trafikverket under måndagen börjat beläggningsarbetet på väg 763 från Vrigstad till Stockaryd. Denna väg har man lappat och lagat många gånger och jag hoppas man gör en ordentlig beläggning av hela vägsträckan denna gång. 

DET FINNS NUMERA en mycket bra information från Trafikverket om pågående beläggningsarbeten. Informationen, som nås via en karta, kan du för vårt län nå på följande länk: https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=5%2F467288.28%2F6392374.92%2F&Layers=RoadWork%2bTrafficSituation%2b

söndag 2 augusti 2020

Festlig firande av trettioåring



DET HAR VARIT så roligt att idag få ordna lite god mat och festligheter för dottern som fyllt jämna år i veckan. Vädret var molnigt men ändå behagligt. Det gick därför alldeles utmärkt att vara ute för både aktiviteter och för att grilla till den lilla buffé vi ordnat.

lördag 1 augusti 2020

Fönster klart och biogas snart igång

SENT LÖRDAG kväll kunde läckaget av gödsel vid Sävsjö biogas stoppas och gödsel kan börja återföras in i cisternen. Bedömningen är att produktionstappet inte ska bli så stort. Framförallt vår räddningspersonal är värda en stor eloge för att under mycket besvärliga omständigheter gjort en fantastisk arbetsinsats. Tack!

FÖR MIN DEL har jag under dagen slutfört fönsterprojektet på framsidan Båda mina perspektivfönster har monterats ner och glasrutan tagits bort. Efter utbyte av del av träet har fönstren målats och nya glaslister monterats. Också karmen har fräschast upp och nya tätningslister satts dit. Mycket proffsigt material till renoveringen har jag köpt av Leif Arvidsson AB i Mullsjö.