tisdag 18 juli 2023

En gigantisk förflyttning av pengar

Swedbankskylten är kvar i Sävsjö och det är bra.
Ännu bättre vore det om det också var öppet för spontan besök.
JAG BLIR PROVOCERAD av nyheterna om storbankernas enorma vinster just nu. Det som stör mig är att bankerna skrupellöst skor sig på den ekonomiska situation som uppstått i omvärlden på grund av Ukrainakriget.  Man ser till att boräntorna drivs upp medan räntorna på sparkonton hålls igen. Det så kallade räntenettot ökar därmed stort för bankerna. Det som pågår är ännu ett exempel på där pengar tas från vanliga människor och hamnar i de rika knösarnas fickor. Cajsa Lundberg, vd på Lundbergs pressgjuteri uttryckte för ett tag sedan förvåning över att Sveriges politiker kan acceptera denna gigantiska förmögenhetsförflyttning som pågår. Då pratade vi om el-priser, inflation med mera och jag håller med!

I VÅR KOMMUN är det endast Swedbank som har lokal men dörren är låst och vill man göra besök får man boka tid.  Denna bank med lokalkontor hos oss lyfte sitt räntenetto sett till hela Sverige till 12,8 miljarder årets andra kvartal. Det är en ökning med 80 procent  jämfört med samma tid förra året. Det är så hiskeliga belopp att det inte går att greppa hur mycket pengar det är. Sett till de vinster som Swedbank gör tycker jag det minsta man kan begära är att banken håller öppet i Sävsjö åtminstone några tider varje vecka.

JAG TYCKER DET ÄR BRA att vår finansminister  Elisabeth Svantesson tagit bladet från munnen och kritiserat vinsterna. Jag tycker regeringen bör ta in initiativ som reglerar bankmarknad, elmarknad med med flera mycket striktare än idag. Ska Sverige hålla ihop och fortsatt vara ett välfärdsland krävs åtgärder och att vanliga människor inte skinnas på sina pengar av hänsynslösa storföretag.