torsdag 29 februari 2024

Iskalla vindar men våren kommer!

JAG TOG MED KAMERAN på dagens promenad för att se om jag kunde hitta några vårtecken. Det blåste kallt och våren kändes avlägsen men var glädjande att se flera bevis på att vi är på väg från vinter mot en ny vår och så småningom sommar. Jag hittade gammaldags vackra snödroppar, välfyllda syrenknoppar, rabarber på väg upp ur jorden och färgglad, lysande röd Cornell.

JAG TOG DENNA GÅNG med ett helt manuellt objektiv, mitt Samyang 135 mm 2.0. Detta har jag ägt länge men jag har inte använt det så ofta. Men efter att sett några recensioner på Youtube, där objektivet lovordas för sin skärpa, bokeh och möjlighet att fotografera på kort avstånd, ville jag testa det ihop med min Sony A7IV. Du kan se några av mina foton på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/02/iskalla-vindar-men-varen-kommer.html

onsdag 28 februari 2024

Ett varningens finger för digitalisering

En pulpet som Regionen
använder till incheckning
för vård
SVERIGES KOMMMUNER har tillsammans med vår organisation SKR, Sveriges kommuner och regioner, lanserat ett batteri åtgärder för att få fart på digitaliseringen och då särskilt inom välfärdsområdet. Vi har jobbat med detta länge inom vår kommun och har bra förutsättningar genom att bedriva IT-verksamheten gemensamt på Höglandet. Rätt använt kan digitala lösningar ge ökad service och kvalitet till invånare som använder kommunens tjänster.

JAG GILLAR DIGITAL teknik men vill ändå höja ett varningens finger utifrån att allt oftare sett exempel på digitaliseringens baksidor. Allra mest uppenbart är kanske farorna ur det stora perspektivet när vi nu ser allt fler hackerattacker, cyberspionage och politisk krigföring, och spridning av falska påståenden och rykten. Men det finns också baksidor i det dagliga livet som blir allt mer påtagliga.

HÄROMDAGEN VAR jag på vårdcentralen och såg ett äldre par som skulle checka in via den numera digitala incheckningspulpeten. En av dem hade rollator och de var båda välkända profiler i bygden som tidigare drivit företag. På darriga ben och med skakiga händer gjordes flera försök att checka in. Efter mycket möda kunde de få klartecken att de var anmälda. Jag funderade på att kliva fram och hjälpa till men avvaktade för att inte de skulle känna det pinsamt gentemot mig att de inte klarade den digitala inloggningen. Så här är det numera allt oftare i kommunen, hos tandläkaren och även i affären förväntas vi logga in och betala varorna digitalt. De som är äldre, funktionshindrade och inte så tekniskt bevandrade kommer allt mer offside och det är tragiskt.

I KOMMUNENS VERKSAMHER gör digitala programvaror oss allt mer beroende. Om det blir driftstörningar drabbas hela verksamheter väsentligt. Vi blir allt mer känsliga för digitala störningar och påverkan. Det jag numera möter som ett bekymmer är beroendet av ärendehanteringsprogrammet Evolution.  Diarieföring, handläggarstöd och mötesadministration och dokumenthantering sker via detta program. Det är ur mitt perspektiv extremt oflexibelt, segt och krångligt. När programmet uppdateras eller går ner blir det mycket problematiskt. I höstas fick jag vänta en vecka på ett enkelt protokollsutdrag för att Evolution inte fungerade. Allt var inte bättre förr men jag har erfarenheten av hur smidigt och enkelt det var innan de här stora systemen kom som en våt filt över den kommunala administrationen. Arbetet med ärenden, kallelser och protokoll gick oerhört smidigt. Jag gick tillbaka och jämförde tidsåtgång för att ta fram ett protokoll till kommunstyrelse eller fullmäktige och det kunde då fixas på en tredjedel av den tid det tar idag. 

DET FINNS NOG INGEN väg tillbaka till det analoga sättet att jobba i kommunal verksamhet men kanske vi för framtiden ändå behöver tänka till lite innan vi gör oss mer beroende av digitala system. Min erfarenhet är att det visst kan vara bra och det kan bidra till kvalitet och ökad service. Men konsekvensen är att det blir mycket segare, alltid dyrare och väldigt känsligt för störningar.

tisdag 27 februari 2024

Vill du vara med i styrelsen för samhällsföreningen?

28 oktober 1987 startade Stockaryds samhällsförening med ett årsmöte. Jag fick då förtroendet att ingå i den första styrelsen med Boris Esselwall som ordförande, Laila Sjöstrand som ständig sekreterare och Kurt Salomonsson med flera som ledamöter.

ENGAGEMANGET i samhällsföreningen ledde för min del så småningom fram till att jag också engagerade mig i politiken. Numera får jag därför inte sitta i styrelsen som förstås ska vara "politiskt obunden" men har hedersuppdraget att tillsammans med Lilian Sjöberg Wärn och Lillemor Hultqvist vara valberedning.

VÄL FUNGERANDE samhällsföreningar och byalag är så viktiga för utveckling och gemenskap! Det känns ansvarsfullt att vara med och föreslå styrelsen. Bor du i Stockaryds bygden och är intresserad av att vara med så hör av dig till mig! Kom gärna också till årsmötet som är onsdag den 6 mars klockan 18.00 på Smörblomman i Stockaryd

måndag 26 februari 2024

Stora insatser under krig och klartecken för Nato

Anders Wisth och Vitaly Stebenev
NU ÄR DET TVÅ ÅR som vårt Europiska grannland Ukraina plågats av fasanfullt krig. Den gigantiska ryska krigsmakten maler succesivt ner bit för bit och förstör precis allt som kommer i dess väg. Det är beundransvärt att Ukraina, om än med mångas stöd, kunnat bromsa och tidvis stoppa den pågående invasionen.

KRIGET I UKRAINA kan ibland nästan bli vardag och kännas avlägset. Tidvis kommer det också nära och inpå skinnet. Ett sådant tillfälle var i går när den Ukrainske pastorn Vitaly Stebenev medverkade på vår förmiddagsgudstjänst. Mitt i allt lidande och svårigheter gör våra kristna syskon i Ukraina heroiska och beundransvärda insatser för sitt folk. De är värda allt support och stöd från oss!

UNDER MÅNDAGEN röstade så äntligen Ungern ja till att vi i Sverige ska bli Natomedlemmar. Jag hade helst fortsatt stått utanför men som det är nu finns inget annat val. Tyvärr finns risken att vårt fredliga land nu kommer militariseras och bli plats för otaliga militärbaser framförallt på Gotland och Öland. Våra barn och barnbarn riskerar att framöver få dra ut i krig som inte direkt berör oss.  Det är en lättnad att vi fått ja till Nato men för min del känner jag ingen glädje när jag inser vad det kan leda till. Jag hoppas Nato-anslutningen ska skydda oss och leda till varaktig fred men jag är inte säker på att det blir så.

söndag 25 februari 2024

IFK-Stockaryd "Still going strong"

Emelie Sjöstrand och Christian Erlandsson
IFK STOCKARYD är en en förening som minst sagt är "Still going strong". Den bildades för hela 95 år sedan den 5 maj 1929, alltså i år 95 år sedan. Den har ett ökande medlemsantal och IFK har nu 525 medlemmar. Föreningen arrangerar Stockaryds samlarmarknad som många bedömer numera är större än Vrigstad marknad och därmed alltså kommuns största årliga arrangemang.

DENNA FINA IDROTTSFÖRENING har en stabil ekonomi och ett arbete som främst är riktad mot ungdomar. Föreningen har idag en verksamhet inom många områden som motion, fotboll, skidor, orientering och gåhandboll. 

NÄR IFK STOCKARYD hade årsmöte under söndagskvällen beslutades att Christian Erlandsson kliver in som ny ordförande i huvudstyrelsen. Emelie Sjöstrand har haft denna uppgift i två år och hon fortsätter i styrelsearbetet men nu som ledamot. Årsmötet hölls i de egna fräscha lokalerna på motionsgården Tallbacken. Efter att årsmötet avslutats bjöds på god smörgåstårta från vår lokala livsmedelsbutik, Tempo.

TACK IFK STOCKARYD och alla ledare för ett mycket bra arbete. Tack för att jag fick förmånen att vara ordförande på årsmötet!

Delar av den nya styrelsen med från vänster Don Collins, Johanna Olsson, Emelie Sjöstrand,
Elias Grafström och Christian Erlandsson

lördag 24 februari 2024

En strategidag med visioner och konkreta åtgärder

Vi använde notislappar för att beskriva sådant
som är bra och som kan bli bättre
VISIONER OCH STRATEGIER men också vilka konkreta aktiviteter och åtgärder som krävs för att nå dit var ämnet för en kd-dag för oss i Sävsjö kommun. Stefan Persson tillsammans med Benjamin Pettersson höll ihop denna dag och hade format den omfattande agendan. 

DET VAR BRA  ATT VI var många som prioriterade att denna lördag vara med för att staka ut hur vi ska prioritera bland olika politiska frågor de kommande åren. Vi pratade om hur viktigt det är att våra medarbetare alltid möter våra invånare med ett gott bemötande. Vi ska satsa på att antal företag och arbetstillfällen ökar. Det ska vara en skola, vård och omsorg med ökande kvalitet. Med en ny översiktsplan som grund ska arbetet med detaljplaner ges ny fart. Kommunikationer och infrastruktur var en viktig fråga där vi vill se förbättringar framöver.

EU-VALET fick också en  del av tiden för denna strategidag. Fredrik Håkansson är vår lokala valledare och han gav oss en information om hur vi ska lägga upp valrörelsen i vår kommun.

torsdag 22 februari 2024

Respons och efterarbete

Läs gärna reportagen av Maria Ivarsson i Smålands
Dagblad och Frida Ohlin i Sävsjöappen

VI PRÖVADE vid fullmäktige att skippa den allmänpolitiska debatten och satsade på istället på ett tema. Denna gång blev det "Näringsliv och företagande". Nästa gång kanske det blir något annat.

RESPONSEN EFTERÅT har varit positiv från flera av våra egna ledamöter men det har också kommit frågor om vårt upplägg från fullmäktigekollegor i andra kommuner. Det kan nog bli fler som tar efter framöver! Det var glädjande att både Smålands Dagblad och Sävsjöappen har gjort fina reportage där de beskrivit den konstruktiva anda som var under kvällen.

FÖR MIN DEL är nu nästa steg att tillsammans med kommunkansliet se till att det blir ett korrekt protokoll från kvällen. Detta ska sedan signeras av mig och centerpartisten Anette Gustafsson och sverigedemokraten Kennert Jonasson. 

onsdag 21 februari 2024

Revisionskontorets framtid under luppen

Höglandsförbundet är en del av underlaget
för ett revisionskontor
I EKSJÖ HAR VI HAFT ett möte om det revisionskontor där Höglandets Kommunalförbund är med. Thomas Wilhelmsson är välkänd i våra bygder och han har anlitats för att utreda revisionskontorets verksamhet, funktion och kostnad.  Lisbeth Johansson är Sävsjö kommuns representant i Höglandsrevisionen och vi tre, Thomas Lisbeth och jag, var det som gemensamt åkte till Eksjö. Syftet med mötet var att få information och samtala med kollegor från övriga Höglandet. Med var representanter från Ydre kommun som också är med om revisionskontoret.

ERFARENHETER OCH ÅSIKTER om den korta verksamheten hittills är blandad. Det finns kritik från några håll och det handlar främst om väsentligt ökade kostnader och att det är en känslig verksamhet eftersom det bara är en anställd person. Förväntan har också varit att revisionskontoret skulle utföra mer tjänster själva. Det finns också de som är nöjda och det är framförallt mindre kommuner som tidigare haft svårt att få in anbud vid upphandling av sakkunniga biträden till sin kommunrevision.

ETT NYTT MÖTE BLIR om en dryg månad och Thomas Wilhelmssons utredning kommer då vara klar och presenteras. Med utredningen som grund hoppas vi kunna ta ställning till hur vi ska se på revisionskontorets framtid.

tisdag 20 februari 2024

Tydlighet och driv om översiktsplan och företagande

En bild från min inledning av kommunfullmäktige
"HUR SVÅRT KAN DET VA" utbrast Per Danielsson när fullmäktige under måndagskvällen debatterade om företagande och näringsliv. Per är kommunens företrädare inom Region Jönköpings län och han jobbar till vardags inom arbetsförmedlingen. Per vill se betydligt mer aktivitet och driv för att fler som hamnat i arbetslöshet ska komma in i jobb. Han lyfte kommunikationer, utbildning som viktiga verktyg.  Det var många som äntrade talarstolen och enigheten var under kvällen  total om att det behövs mer aktivitet och nya grepp. Det talades om behovet av att kavla upp ärmarna och att det är dags att gå från att prata om mål till att visa handlingskraft.

UNDER DEBATTEN kom ovanligt många konkreta förslag på vad som behöver göras i närtid. Men det kom också en hel del framåtsyftande förslag som är viktiga på lite längre sikt. När debatten var slut var alla eniga om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att beakta förslagen och återkomma till fullmäktige med åtgärder. Det efterfrågades också att fullmäktige om ett år gör en avstämning. Då kan man utvärdera vad som förverkligats av det som kom fram under debatten.

EN NY ÖVERSIKTSPLAN var också på ärendelistan. Denna var jag med och initierade under tiden som kommunstyrelsens ordförande och fullmäktige antog enigt denna nya plan. Inläggen om översiktsplanen handlade i stort sett bara om tacksamhet för det enorma och fina arbete som gjorts på utvecklingsavdelningen med samhällsplanerare Andreas Grennborg i spetsen. Jag instämmer i denna tacksamhet. Det är ett mycket bra och omfattande arbete som gjort under processen med översiktsplanen!

DU KAN SE EN webbsändning från detta ovanliga fullmäktigemöte på denna länk:
https://savsjoplay.screen9.tv/media/hxSr8XnUB6GdMkC-lR_WkQ/kommunfullmaktige-19-februari

söndag 18 februari 2024

Fullmäktigeförberedelse och tårta med popcorn

Det bjöd på tårta med choklad, hallon och popcorn
DET BLIR ETT ANNORLUNDA sammanträde med fullmäktige måndag kväll klockan 18.30. Det ska i en Översiktsplan beslutas om hur vi i Sävsjö kommun framöver ska använda vår mark och var det ska byggas hus, fabriker med mera.  Vi ska också på fullmäktige ha en intressant debatt och ett samtal om näringsliv och företagande. Kom gärna till kommunalhuset och lyssna på plats eller koppla upp dig på vår webb-tv-sändning. Jag är nu förberedd och laddad för detta kommunfullmäktige! 

VI HADE HEMMA HOS oss en födelsedagsfest med min frus syskon och deras respektive. Det blev en hel del samtal om det som är vår gemensamma historia. Vi fick god mat och gjorde tillsammans en promenad till kyrkogården för att minnas nära och kära som inte längre finns med oss.

lördag 17 februari 2024

Dags att väcka liv i våra pelargoner

SÅ HÄR I PERIODEN slutet av januari till början av mars är det rätt tid för att väcka liv i pelargonerna. De hålls med lite vatten och svalt, men frostfritt, över vintern.  Nu har jag klippt ner och planterat pelargonerna i ny jord. Jag använder yrkesodlarjord från Århult som inköpts hos lokala Blomstertäppan i Hällaryd. En mycket bra lite kraftigare planteringsjord som jag varmt kan rekommendera.

NÄR JAG KLIPPER NER pelargonerna tar jag också nya sticklingar. Dessa sätts i vatten för att de ska börja rota sig. Sedan planteras också sticklingarna i jord så fort som rötterna börjar komma.

NÄR PLANTORNA BÖRJAR växa är jag noga med att ett tag plocka bort alla blomknoppar. Detta för att plantan ska kunna växa till och bli kraftig. Men än är vi inte där och i första läget är det bara att se till att de står ljust och får lagom mycket vatten.

fredag 16 februari 2024

Fredagsfika med lillbrossan

DET BLIR INTE SÅ OFTA men idag fick vi till ett förmiddagsfika, lillbrossan och jag. Det var inte heller vilket fika som helst för jag bjöds på hembakade semlor i olika varianter. Vanliga men också med hallonsylt och med vaniljkräm, gott! 

DET BLEV INGEN semla i tisdags och det kompenserades idag med tre stycken om än det var minisemlor.

SOM VANLIGT blev det trevligt prat om väsentligt och oväsentligt. Hoppas vi kan mötas lite oftare framöver!

torsdag 15 februari 2024

Hackerattack gav mig inloggning till Kalmar kommun

HÄROMDAGEN fick jag två förbryllande meddelanden i den digitala brevlådan Kivra. Det första handlade om att jag behövde nya användaruppgifter och lösenord för mitt konto som anställd i Kalmar kommun. Det andra brevet innehöll dessa nya uppgifter så att jag direkt skulle kunna logga in in i deras interna personal/datasystem.

JAG HAR INGEN anställning i Kalmar och tycker förstås det är märkligt att få dessa meddelanden till mig. Var kom mina personuppgifter, personnummer med mera ifrån? Hur kunde jag få samma databehörighet som anställda i en kommun långt från Sävsjö?

GIVETVIS TOG JAG kontakt med Kalmar och fick information om att de utsatts för en stor hackerattack. Det är förmodligen denna som orsakat dessa okontrollerade brevutskick och datainloggningar  Trots att kommunen på bara det senaste dryga året satsat nästan 10 miljoner på just IT-säkerhet var de sårbara och åkte dit när de utsattes för en hackerattack.

DEN HÄR HÄNDELSEN stärker mig än mer i hur rätt det är att vi i Sävsjö kommun samarbetar med övriga höglandskommuner inom Höglandets IT. Vi hade som mindre kommun varit ofattbart sårbara och fått stora bekymmer utan detta viktiga samarbete. Nu har vi tillsammans byggt upp ett säkert datasamarbete där det finns mycket hög kompetens och erfarenhet. Vi kan förstås ändå utsättas för attacker av olika slag men om så sker står vi väl rustade. Vi gör det vi kan för att både förebygga så väl som skapa stabila hållbara rutiner och system.

onsdag 14 februari 2024

Pierre, stort grattis och lycka till!

Barn- och utbildningsnämndens ordförande intervjuas av
Pierre Klasson och Rosmarie Engblom vid en medieträning.
DET KOMMER BLI BRA med Pierre Klasson som ny kommundirektör! 

NÄR JAG EN GÅNG gjorde min militärtjänst på Ing2 så präntade befälen noga in i oss hur viktigt det är att det blir "Rätt person, på rätt plats, vid rätt tillfälle och med rätt utrustning." Valet av Pierre till ny kommundirektör tror jag är en sådan rekrytering som kommer vara klockren för den tid vi har framför oss.

MER ÄN NÅGONSIN är det viktigt med en person som bygger relationer och som kan det här med kommunikation. Det behövs internt inom kommunkoncernen men också ut mot alla invånare, föreningar och företag.  
    En stor utmaning är att skapa trygghet och hantera säkerhet vid olika yttre hot och påfrestningar som kan komma, ett område som Pierre har erfarenhet inom. Bakgrunden som företagare är viktig i jobbet med att skapa bästa förutsättningar för ett positivt företagsklimat och att medverka till nya etableringar.

EN BRA FÖRUTSÄTTNING för den nya kommundirektören är att det i Sävsjö kommun finns många skarpa och kompetenta tjänstepersoner som kan vara med i det nya ledningsteamet. Därmed kan Pierres förmåga till gott ledarskap och skapande av vi-anda skapa stabilitet och utveckling i kommunens kärnverksamheter men också drag  i viktiga framtidsfrågor som klimat och infrastruktur.

DET ÄR OCKSÅ positivt att det är den nya kommunstyrelsen med Therese Petersson i spetsen som har valt Pierre Klasson som sin kommundirektör. Samarbetet mellan framförallt kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören är helt avgörande för att det ska bli bra och det finns nu allra bästa möjligheter till det. Jag är säker på att Pierre Klasson kommer göra ett utmärkt arbete som ny kommundirektör. Detta är en lyckad rekrytering som dessutom redan kan kommunen och har många goda relationer att bygga vidare på. ETT STORT GRATTIS OCH LYCKA TILL PIERRE KLASSON!

tisdag 13 februari 2024

Roliga minnen och inspiration med Maria Larsson

NÄR JAG FICK jobbet som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd så var Maria Larsson distriktsordförande för kristdemokraterna. Vi hade flera bra samtal, jag fick goda råd och Maria skickade ut ett pressmeddelande. Det var augusti år 2000 och vi har sedan dess genom åren möts många gånger. Maria har varit minister och har haft många olika viktiga uppdrag som haft beröring med mitt ansvar i kommunpolitiken.

NU ÄR DET LÄNGE SEDAN vi sågs men på måndagskvällen möttes vi i IOGT-lokalen i Stockaryd. Vi hade årsmötet för kristdemokraternas partiavdelning och Maria var med som kvällens talare. Det var roligt att tillsammans få dela minnen och inspirerande att lyssna till Maria Larssons tal till oss.

MARIA LARSSON lyfte fram Sävsjö som ett föredöme och uttryckte uppskattning och beundran för det arbete som görs här. Hon noterade den anda av samarbete som finns inom Kristdemokraterna, kommunen och på Höglandet som något positivt. 
    Maria Larsson lyfte fram flera stora utmaningar som vi har framför oss där samarbete inom EU blir viktigt. Hon betonade att det är viktigt att EU inte blir för omfattande och tycker slogan “Gör Eu mer lagom” visar på rätt inställning. 
   Områden där samarbete på EU-nivå är nödvändigt är bland annat miljö, integration och handel. Det kommande EU-valet blir mycket viktigt och hon manade alla till engagemang i valrörelsen. 

UNDER ÅRSMÖTET omvaldes Benjamin Petersson som partiavdelningens ordförande. Johanna Danielsson blir fortsatt vice ordförande och Gunnel Lundgren sekreterare. 
    Årsmötet blev trivsamt med trevlig gemenskap och en god smörgåstårta från den fantastiska lokala livsmedelsbutiken Tempo. 
    Medverkade gjorde elever och lärare från kommunala musikskolan. De bjöd på brass- och violinmusik. Musikskolans ledare, Erika Ingwall, berättade om musikskolan och det engagemang som funnits för att ge elever och lärare goda villkor för deltagande också under skoltid. 
    Som partiavdelningens ordförande avslutade Benjamin Petersson kvällen med att rikta stort tack till alla för ett bra årsmöte!

måndag 12 februari 2024

Tacksam för Maries insats som ekonomichef

SEDAN 2017 har jag haft förmånen att jobba med Marie Hogmalm som Sävsjö kommuns ekonomichef. Nu har Marie meddelat att hon slutar det jobbet men att hon blir kvar på ekonomikontoret som ekonom.

SOM KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE  är det helt avgörande att ha hjälp av riktigt duktiga och kompetenta medarbetare. Ekonomichef och kommundirektör är de allra närmsta och viktigaste tjänstepersonerna i det dagliga arbetet.

MARIE HAR BETYTT mycket för mitt arbete och jag har haft stort förtroende för de underlag och bedömningar som hon hjälpt mig med. Hennes bakgrund som utbildad ekonom och den gedigna erfarenheten från bland annat redovisningsbranschen och arbetet som redovisningskonsult och auktoriserad revisor har varit viktig kunskap och erfarenhet som kommit oss till del

DET ÄR POSITIVT att Marie kommer finnas kvar i organisationen också framöver. Annonsering kommer inom kort ske av en ny ekonomichef och jag tror det kommer vara värdefullt för de som söker denna tjänst att Marie också kan bidra till att göra det lättare för en ny person att komma in i jobbet. 
Tack Marie för gott samarbete och en mycket bra insats som ekonomichef!

söndag 11 februari 2024

Hjärtligt barnkalas

DET ÄLDSTA barnbarnet fyllde 6 år under söndagen och som sig bör var det kalas. Denna gång hade hon önskat hjärtan som tema och det fanns i ballonger och servetter med hjärtan.

NÄST INTILL varje gång men träffar barnbarnen ser man hur de utvecklas och växer. Man inser hur att tiden går med raska steg och vi blir alla äldre.

ÖNSKEMATEN denna gång var Flygande Jakob, Philadelphiatårta och minisemlor med rosa mandelmassa och rosa grädde. Ett riktigt härligt och roligt kalas med barnbarn så väl som nära och kära! 

lördag 10 februari 2024

Självklart har Sävsjö kommun en framtid!

En tidigare skiss på hur miljön runt stadshotellet
kan bli om några år utifrån en framtidsvision
I ETT INSÄNDARSVAR slår vårt kommunalråd, Therese Petersson fast att "Självklart har Sävsjö en framtid!" Hon ger sedan ett antal exempel på vad som är på gång och skriver att "Vi är fyllda med hopp och tillförsikt om framtiden, i en kommun som andas Tillsammans och sjuder av entreprenörskap"

DET VAR I EN insändare, i både Sävsjöappen och Smålands Dagblad, som signaturen "Fundersam Sävsjöbo" ställde ett antal berättigade frågor om kommunens utveckling. Detta utifrån att det ibland påstås att kommunen inte har någon framtid.  I insändaren lyfts Aleholmsskolan, Kulturhuset, Sävsjö centrum och Vallsjöbaden som några områden där det behöver satsas mer.

FUNDERSAM SÄVSJÖBO vill se att vi hjälps åt och skriver att vi behöver "börja jobba mot en ljusare framtid." och i slutklämmen att "Förra kommunalrådet, Stefan Gustafsson, pratade i alla möjliga och omöjliga sammanhang om att ”vi måste göra saker tillsammans”. Det är kanske är dags att vi alla kavlar upp ärmarna, börjar tänka positivt om vår lilla fina kommun och jobbar för att våra visioner om Sävsjö ska uppfyllas."  Insändaren kan läsas i sin helhet på följande länk:  https://www.smalandsdagblad.se/2024-02-09/har-savsjo-nagon-framtid

THERESE PETERSSON, har skrivit ett mycket bra och välformulerat svar och jag kan ställa mig bakom helt och hållet! Läs gärna svaret på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/02/sjalvklart-har-savsjo-en-framtid.html#more

fredag 9 februari 2024

Premiär i skidbacken

DET BLEV PÅ fredagskvällen premiäråkning på de nya skidorna. Denna gång testade vi kettilsåsbacken som ligger strax utanför Vetlanda. En fin anläggning med välpreparerade backar.

BLIR DU OCKSÅ sugen på lite skidåkning och bor i vår kommun så är Högagärdebacken i Sävsjö ett alldeles förträffligt val. Vi har varit mycket i denna utmärkta backe genom åren. I Högagärdebacken har våra barn fått lära sig grunderna i att åka utförsåkning.

FÖR MER information om öppettider kolla på Högagärdebackens Facebooksida.

onsdag 7 februari 2024

K2-bröderna ett minne blott

Vid trippen till Jönköping stannade vi för lunch på restaurangen
Annes Husman på Torsvik. Fräsch lokal och god mat!
SKIDÅKNING och i synnerhet utförsåkning av varit ett stort intresse genom åren. Ett intresse jag redan i unga år delade med min bror. Det är klart att Ingemar Stenmarks framgångar påverkade intresset men även andra framgångsrika åkare. 

PHIL OCH STEVE MAHRE var tvillingbröder och riktigt duktiga amerikanska åkare som körde på skidmärket K2. Ofta kallades de för K2-bröderna. När brossan och jag också valde att köra på likadana K2-skidor blev vi ofta kallade för just K2-bröderna. Detta var otroligt bra skidor som jag använt mycket ända sedan dess. 

VID EN TRIPP till Jönköping nappade jag på ett bra erbjudande och har köpt nya moderna skidor för utförsåkning. Denna gång blev det ett annat märke men en förhoppningsvis bra skida av det tyska märket Völkl. Det ska bli mycket spännande att nu när det blivit så fin vinter få börja köra in dessa nya skidor!

tisdag 6 februari 2024

Kommunala företag ska betala för granskning

ABSI är ett av de bolag som ska betala
för granskningar
VI I FULLMÄKTIGES presidium har haft överläggning med kommunens revisorer. Revisionen har fullmäktige som uppdragsgivare och vi i presidiet ska utifrån det kalla revisionen för regelbundna möten.

DENNA GÅNG har vi samtalat om revisionens arbete under 2023 och vad som planeras för det här året. Viktiga granskningar är om resultat för elever i grundskolan, överförmyndarverksamhet och om asfaltsbeläggningar.

VI HAR KOMMIT ÖVERENS om att föreslå en uppdatering av kommunens revisionsreglemente. En viktig ny del i detta är att det tydliggörs att det är de kommunala bolagen som ska finansiera både förtroendevalda  revisorer och fördjupade granskningar som berör respektive bolag. Det ska inte behöva vara vi skattebetalare som står för den kostnaden!

DET VAR INTRESSANT att denna gång också få en pratstund med sakkunniga biträdet Fredrik Ottosson från KPMG. Fredrik medverkade i senaste avsnittet av podden "Kanslifolket" och nu kunde han även för oss berätta om "Den rosa boken". En gammal men tydlig instruktion om hur man kan hantera beslut, delegering och ren verkställighet i en kommunal verksamhet.
Lyssna gärna till detta poddavsnitt på följande länk: 
https://poddtoppen.se/podcast/1684664455/kanslifolket/den-rosa-boken-om-beslut-delegering-och-ren-verkstallighet

måndag 5 februari 2024

Gruppmöte samtalade om gymnasium

GRUPPMÖTET FÖR oss kristdemokrater handlade denna gång allra mest om förslaget att bilda en gemensam gymnasieskola mellan kommunerna Aneby, Eksjö, Vetlanda, Nässjö och Sävsjö. Det är senast i juni 2024 som vi i kommunerna ska bestämma om vi vill gå in i det nya höglandsgymnasiet. För att det ska bli av måste det vara minst fyra kommuner som säger ja till den nya gemensamma organisationen.

BAKGRUNDEN ÄR ett statligt påbud om att minst tre kommuner måste samverka för att man ska få driva en gymnasieskola. Förslaget är att höglandsgymnasiet ska starta den1 januari 2025. Inom denna nya gymnasieskola ska från 1 januari 2026 också ske en samverkan om vuxenutbildning.

FRÅGAN KOMMER diskuteras mycket kommande månader. För min del tror jag att en gymnasiesamverkan på höglandet skulle bli bra för Sävsjö kommun och framförallt för våra ungdomar och företag!

TACK Erika Mallander Karlsson för gott fika och Fredrik Håkanson för väl genomfört ordförandeskap! 

söndag 4 februari 2024

Förpackningsinsamling i förändring

UTIFRÅN ETT STATLIGT beslut har nu insamling av förpackningar från nyår förts över till oss i kommunerna. I Sävsjö kommun samarbetar vi om hantering av avfall med flera kommuner i det som heter Kretslopp sydost. De har nu ansvaret också för förpackningsinsamlingen. Det innebär att du kan vända dig dit om det behövs tömning eller städning vid någon av våra återvinningsstationer. Kostnaderna för att sköta förpackningsinsamlingen ska dock inte belasta oss i kommunerna utan det ska som tidigare finansieras av producenterna som tillverkar och säljer förpackningar. Man kan väl säga att vi, var och en, finansierar verksamheten. Vi gör det när vi köper grejor och då lägger en avgift för att ta hand om förpackningen.

DET STATLIGA BESLUTET innefattar också att alla hushåll ska få insamling förpackningar fastighetsnära från 1 januari 2027. För oss som samverkar genom Kretslopp Sydost innebär det att våra nuvarande soptunnor byts ut och alla vi som bor i villor och fritidshus kommer få ett insamlingssystem med fyrfackskärl där matavfall, restavfall och förpackningsavfall samlas in.

DET ÄR EN STOR omställning som görs och det kommer krävas en enorm arbetsinsats för att fixa detta inom Kretslopp Sydost. En förbättring som borde göras omgående är att uppdatera den utmärkta mobilapp som man har till att också omfatta möjlighet att anmäla städning och tömning på våra återvinningscentraler. Jag är övertygad om att den här förändringen kommer bli bra och att vi kommer få ökad service, stora miljövinster men förhoppningsvis utan ökade kostnader!

VILL DU ANMÄLA städning eller tömning av en återvinningsstation kan du göra det via en webbsida.  Ett Stations-ID finns anslaget på återvinningsstationen och för oss i Stockaryd är det 142900, detta använder du vid anmälan om städning och tömning. Anmäl via följande länk: www.sopor.nu
Vårt anslag på återvinningsstationen i Stockaryd hittar du här:
https://savsjo.blogspot.com/2024/02/den-8-december-beslutade-kretslopp.html

fredag 2 februari 2024

Landsbygdsstrategi visar att lokal livsmedelshandel är viktig

EFTER MIN BLOGGIS i måndags har jag fått många reaktioner och samtal. De som hör av sig till mig är alla arga, besvikna och uppretade och tycker kommunen måste göra mer för att stödja lokal handel, inte mindre. Flera har också frågat efter den landsbygdsstrategi som jag nämnde om.

DET VAR MED STÖD från EU-programmet Leader+ och genom ett initiativ från oss i kommunledningen som Sävsjö kommun 2006 tog fram denna landsbygdsstrategi. Det var vår planeringschef Bo Widestadh som ansvarade för arbetet och till sin hjälp hade han Malin Gumelius som var projektledare. Med i arbetet var också vår EU-samordnare Bengt-Elis Petersson. Arbetet landade i en "Strategi för att utveckla landsbygden i Sävsjö kommun". En strategi som vi i politiken helhjärtat ställde oss bakom.

STRATEGIN  HAR GANSKA många år på nacken men för mig har denna genom åren varit ett värdefullt dokument som jag ofta återvänt till för att få vägledning. Det är tillfredställande att när man läser strategin nu så ser man att vi arbetat succesivt och målmedvetet i dess riktning. En hel del är förverkligat! Delar av det som finns i landsbygdsstrategin, och andra viktiga frågor för att hela kommunen ska leva, har på senare år tagits med i utvecklingsstrategi, översiktsplan, budgetöverenskommelser med mera.

NÄR DET GÄLLER handel och kommersiell service finns ett särskilt avsnitt mot slutet av strategin. Utgångspunkten är att det är ”Särskilt viktigt att kommunen aktivt arbetar för att det i samtliga tätorter finns ett basutbud av livsmedel och dagligvaror” På sidan 11 står att  "Sävsjö kommun ska, i samarbete med SNAB, aktivt verka för att det i samtliga tätorter ska finnas ett basutbud av livsmedel och dagligvaror genom att:
 1) Bistå med stöd till varuhemsändning
 2) Utforma upphandlingar så att lokal handel kan komma i fråga
 3) Bistå med förmedling av regionalt stöd"

EFTERSOM BESLUTET om att anta denna strategi inte har upphört så gäller den alltjämt. Det innebär att när socialförvaltningen hänvisar alla som beviljats insats för leverans av dagligvaror till en butik i Sävsjö är det inte i linje med den övergripande inriktning som kommunen fastlagt. Jag kommer för min del närmast lyfta detta som ett ärende på måndagens gruppmöte och så får vi se hur vi kan ta det vidare därifrån.

LÄS GÄRNA "Strategi för att utveckla landsbygden i Sävsjö kommun" du också genom att ladda ner den på följande länk: https://wp.kristdemokraterna.se/savsjo/files/2024/02/strategi-for-att-utveckla-landsbygden.pdf

torsdag 1 februari 2024

Varning för falska profiler av oss på facebook

Skärmdump på falska profilen
ANNETTE OCH JAG blev under dagen tipsade om att det kommit upp en ny falsk personlig profil för min fru på Facebook. Vi var båda på bild i denna nya profil och någon försökte denna väg komma i kontakt med det som är våra vänner där. Det känns förstås lite kymigt att någon lägger tid på att analysera våra liv och letar fram fotografier på oss och sedan lägger ut material som om det kom från min fru och mig.

 DENNA FALSKA PROFIL är nu borttagen men du bör vara aktsam om du valt att acceptera vänförfrågan till denna. Meddela gärna oss om det kommer upp någon ny sådan falsk profil igen. Drabbas du eller någon du känner av detta otyg så anmäl profilen till Facebook och meddela dina vänner och på din riktiga profil vad som hänt

TRÅKIGT OCH OACCERPTABELT med alla bedrägerier och fula tricks som finns på internet. Du och jag måste förhålla oss till denna ny verklighet och vara vaksamma!