onsdag 31 augusti 2022

Det är så inspirerande med teamwork i valrörelse

En valfilm finns på Facebook och hemsida
JAG HAR JU MEDDELAT att jag inte står till förfogande för omval till kommunalråd i Sävsjö kommun. Men det innebär inte att jag nu ligger lågt eller trappar ner det politiska arbetet i kristdemokraterna.

DET ÄR SNARARE tvärtom! Jag kämpar nu så gott jag kan för att tillsammans med vårt kd-team bidra till att vi ska göra ett riktigt bra valresultat, framförallt i kommunvalet.

JAG HOPPAS att vi ska kunna bibehålla positionen som kommunens största parti och att vi därmed också kan få in Therese Petersson som min efterträdare på kommunalrådsstolen. Jag hoppas vi ska kunna behålla många ordförandeplatser i styrelser och nämnder för att våra kompetenta och engagerade politiker ska kunna gå in och ta ansvar också under kommande mandatperiod. För min del hoppas jag bli invald som fullmäktigeledamot och ser fram emot att från den positionen vara mentor och stöd för det kd-team som efter valet ska kliva upp på barrikaderna.

EN DEL I MITT ansvar just nu är att hjälpa till med våra aktiviteter i sociala medier. Kolla gärna in oss där. Det finns många trevliga foton, en fin valfilm, aktuella debattartiklar och mycket mer som du gärna får ”gilla” och dela . Kolla in vår
Hemsida: savsjo.kristdemokraterna.se
Facebook: Kristdemokraterna i Sävsjö
Instagram: kdsavsjokommun
Blogg: www.savsjo.blogspot.se

JUIST NU HAR VI en sponsrad kampanj på Facebook för en valfilm med Therese som du kan se på följande länk: http://wp.kristdemokraterna.se/savsjo/files/2022/08/kd_220822_webb.mp4

tisdag 30 augusti 2022

Ringgården byggstart i vår och granne behövs för RV30

 Ringgårdens äldreboende går ut på upphandling i oktober
och byggstart kan ske i mars
Här kommer rapport tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen i Sävsjö!

 Ringgården 
 Bostäder för äldre var en viktig del av ärendelistan för kommunstyrelsens sista sammanträde i augusti. Det gavs information och fördes samtal om arbetet som pågår för en renovering av äldreboendet Ringgården i Sävsjö. Bedömningen är att en upphandling av byggnationen kan gå ut under oktober och en byggstart ske i mars 2023. 
    Det finns en oro när det gäller alla investeringar med anledning av det osäkra läget med instabilt ränteläge, kraftig inflation och höga elpriser. Kommunstyrelsen var dock tydlig i sitt besked att renoveringen av det särskilda boendet Ringgården ska ske enligt planerad tidsplan. 
    Det har under ett antal år funnits ett stort behov av att bygga om och göra Ringgården till ett modernt och för framtiden anpassat äldreboende. Det är därför mycket tillfredställande att vi kan komma igång med ombyggnationen under våren 2023!

 Vaggeryd borde vara tydligare med 30:an, bussar och samarbete 
 Ett förslag till översiktsplan för Vaggeryds kommun har kommit för samråd. Förslaget är väl genomarbetat och är till stora delar positivt. Kommunstyrelsen anser dock att Vaggeryds kommun inte tillräckligt lyft frågor om kommunikationer, natur- och fritidsliv så väl som samarbete kopplat till oss som grannkommun. 
    Vi anser att Vaggeryds kommun borde vara tydligare i betydelsen av att det finns bra möjligheter till kollektivtrafik och pendling mellan våra kommuner. En bytespunkt i Hok mellan buss och tåg skulle vara ett sätt att förbättra kollektivtrafiken. Vi lyfter, i det remissvar som tagits fram, också upp vårt önskemål om att öka samarbete när det gäller transporter så väl som vattenfrågor och arbetsmarknadsfrågor. 
     För oss är Riksväg 30 en mycket viktig kommunikationsled och vi driver frågan om att denna ska förbättras avseende säkerhet och standard. Ska 30:an prioriteras av Trafikverket är det helt nödvändigt att de kommuner som berörs av denna väg gemensamt står bakom en upprustning. I detta är Vaggeryds kommun en för oss viktig samarbetspartner och grannkommun!

 Räddningstjänst, stadsfest, föreningsdag, bostäder med mera 
 I övrigt fanns på agendan med information om samarbete om räddningstjänst, stadsfest, föreningsdag och träff om boende för äldre. Vi beslutade ställa oss positiva till fortsatt arbete för utökad användning av en vattentäkt i Vrigstad och föreslå fullmäktige beslut om priser och gestaltning av tomter på Tällevad

måndag 29 augusti 2022

Klart vi hjälps åt att bekämpa oacceptabel vandalism

PÅ MORGONEN upptäcktes att flera valaffischer sparkats ner eller förstörts. Detta har redan hänt flera gånger denna valrörelse och är förstås helt oacceptabelt.
 
JAG HAR STÄLLT TILL RÄTTA det som går efter dagens nedslagna valaffischer och meddelat andra partier som är berörda om vad som hänt. Jag har också gjort en polisanmälan. 

DET ÄR VIKTIGT att vi som partier hjälps åt med att bekämpa alla som vill förstöra möjligheten till en schysst valrörelse. De som river ner valaffischer, som sprider falska rykten, som hotar förtroendevalda gör ett angrepp inte bara på enskilda politiker eller partier, utan på hela valrörelsen och ytterst demokratin som styrelseform. Detta ska vi aldrig acceptera!

söndag 28 augusti 2022

En familjehelg i Ästad

Vårt lilla torp i Ästad
VARJE HÖST är det en tradition att vi som familj, med barn, respektive och barnbarn, bokar in oss i något hus där vi sköter oss själva men också kan göra lite roliga aktiviteter och utflykter.

DEN HÄR HELGEN var det dags igen och denna gång blev det en resa till Ästad och en liten enkel gård med några hus och en lada som gjort om till samlingslokal.

ÄSTAD LIGGER inte så långt från Varberg och Falkenberg. det ligger vackert i en kuperad terräng som har fina bokskogar, klara sjöar och häftiga branter. Det finns fina utflyktsmål som Öströö fårfarm som vi besökte och fick förutom att titta på deras söta lamm också kolla in den stora butiken och köpte oss en god fika. Framförallt fick vi rejält med tid till gemenskap, äta gott, spela spel och ha det trevligt tillsammans!

lördag 27 augusti 2022

Många trevliga samtal vid valkampanj

Kd-gänget som var först på plats för kampanj under torgdagen i Sävsjö
VALKAMPANJEN fortsätter och vi,så väl som andra partier, är ute och möter väljare. Sävsjö är en bra plats på fredagar då det är torgdag och mycket folk i rörelse.  Vi är också ute i övriga tätorter och har tidigare varit i Stockaryd och Rörvik och nu har vi också varit utanför Jotos/Hemköp i Vrigstad.

DET ÄR EN FÖRMÅN att vi också får ha med oss Carryalifebag dess lokala entusiast och försäljare Margareta Svensson. Carryalifebag är väskor som säljs till förmån för utsatta kvinnor i Kenya. Fantastiskt fina, slitstarka väskor där allt som kommer in går till de kvinnor som själva har tillverkat dem.

NÄR DET SOM NU är väldigt mycket som ska ordnas och genomföras är det så bra att vi är många och har stark laganda i vårt parti. Det är alltid ett rejält gäng som är med när vi är ute och alla bidrar med praktiska saker som bakning av kakor, kaffekokning och att bära på alla prylar som hör till valkampanjen. Arbetet blir lätt och roligt när man är många som hjälps åt!

fredag 26 augusti 2022

Besök det vandrande skådespelet i Komstad

Skärslipare med lärling
DET ÄR FACINERANDE att med det vandrande skådepelet i Komstad  få förflyttas tillbaka i tiden.  Årets skådespel har namnet "Tiden går? Komstad består" och det sträcker sig fram till till 1947, just det år då Sävsjö blev stad. Detta jubileumsår när Sävsjö stad är 75 får vi vara med om en rad händelser som berört och som varit viktiga under alla dessa år.

VI SOM PUBLIK förflyttar oss mellan olika spelplatser. Häktet, gästgiveriet, kvarnen, affären, sågarna och kvarnstensfabriken är några av de platser som besöks. Alla miljöer är som de var vid denna tid och de medverkande är klädda i tidstypiska kläder.

KOMMANDE FÖRESTÄLLNINGAR är Fredag 26 augusti klockan 18,  Lördag 27 augusti klockan 16,  Söndag 28 augusti klockan 16,  Måndag 29 augusti klockan 18,  Tisdag 30 augusti klockan 18,  Söndag 4 september klockan 16. Det har varit mycket stor efterfrågan på biljetter så flera föreställningar är slutsålda och endast några få biljetter finns kvar att boka. Så vill du inte missa detta mycket sevärda skådespel ska du boka dina biljetter snarast. Du bokar biljetter på mejl komstadteater@gmail.com. Jag tycker detta är en mycket bra föreställning som jag rekommenderar att besöka!  

ARRANGÖR ÄR är Kulturhuset i Sävsjö i samarbete med Komstad Kvarn. Tack alla som medverkat till att ordna detta trevliga skådespel i Komstad!

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du se foton från årets föreställning:
https://savsjo.blogspot.com/2022/08/besok-det-vandrande-skadespelet-i.html#more

torsdag 25 augusti 2022

Resa runt kommun och i tiden

Här en bild från den nya näridrottsplatsen i Stockaryd
JAG VAR UNDER torsdagen med på en informativ bussresa med personal som jobbar i kommunledningen. Vi besökte olika kommunala satsningar och projekt. Stockarydsterminalen, ny räddningsstation, tomter vid Slättsjön, Hillenplatsen, Rörviks nya skola och ett projekt för att skapa en ny äng vid Sturevallen i Sävsjö var något av det vi tittade på. Medan vi reste fick vi av Jan Holmqvist en historisk återblick på vår kommun. 

DET ÄR FLERA som jobbar hos oss som inte varit anställda så länge eller som pendlar in från andra kommuner. Dagens resa var ett sätt för alla att få en viktig information om det som är på gång och lite mer kunskap om det som format vår kommun. Det har man nytta av i sitt dagliga arbete och gör det nog också lite roligare att vara anställd i vår fina kommun.

onsdag 24 augusti 2022

Förtidsröstningen har börjat - Valprogram

Några av alla de som finns med på
Kristdemokraternas valsedlar
NU HAR FÖRTIDSRÖSTNINGEN börjat! Om du undrar vilket parti du ska välja eller vill veta mer om politiken vi kristdemokrater vill bedriva i kommunen kommande år så kan du läsa vårt lokala valprogram. I valprogrammet finns konkreta förslag inom 12 olika områden.

DET VI FRAMFÖRALLT vill prioritera är familjen och barnen, förbättra äldres livsvillkor och se till att jobben blir fler genom nya och växande företag. Du kan ladda ner och läsa valprogrammet genom att klicka här: https://wp.kristdemokraterna.se/savsjo/val/kommunvalet-24-september-2014/

Vill du veta mer om förtidsröstningen i vår kommun klicka här:

tisdag 23 augusti 2022

Värderingar en stabil grund som gäller nu och i framtiden.

Skärmdump från P4 Jönköping under måndagen
I EN INTERVJU med Ebba Busch i Svenska Dagbladet är hon tydlig med att det inte är aktuellt att efter valet ha med SD i en regering. Hon har sedan ett resonemang som landar i att det inte på sikt går utesluta att SD kan ingå i en regering någon gång i framtiden.

INGEN ANNAN partiledare mediabevakas hårdare än Ebba. Allt hon säger kommenteras, tolkas och misstolkas. Ebbas frispråkighet, spontanitet och spetsighet gör att hon får uppmärksamhet och väcker starka känslor. Jag tror detta i grunden är bra och gör Ebba till en framgångsrik partiledare.

SAMTIDIGT BLIR uttalanden från Ebba något som vi kristdemokrater ute i landet måste förhålla oss till. Vi måste svara på frågor från människor vi möter och ställa upp i intervjuer från media. Ett sådant exempel är Ebbas resonemang i Svenska dagbladet om att det inte går att utesluta SD som del i regering någon gång i framtiden. Jag har blivit intervjuad i flera media utifrån rollen som länets enda  kommunstyrelseordförande för KD. Mia Frisk har intervjuats som Regionstyrelsens ordförande och Acko Ankarberg-Johansson som riksdagsledamot.

MED LITE OLIKA ordval och vid olika tillfällen har vi alla varit tydliga i att det vi har att förhålla oss till är det val vi har nu och den mandatperiod som är närmast. Vi har alla lyft fram att det inte under några omständigheter är aktuellt att SD ska bli en del av en ny regering. Det gäller för Sverige, Region Jönköpings län och Sävsjö kommun. Vi har också uttryckt att det är angeläget att ha en bra dialog med alla partier och att det kan vara möjligt att i sakfrågor skapa olika majoriteter. Men det är inte möjligt med djupare samarbete med SD eller med V eftersom vi ideologiskt står så långt från varandra. Detta utifrån att för oss kristdemokrater är den kristna värdegrunden och människors unika och lika värde något som vi inte tummar på eller kommer förändra. Våra värderingar är en stabil grund som gäller nu och i framtiden.

LYSSNA TILL REPORTAGEN i radio Jönköping där jag medverkar med uttalande 2 timmar 11 minuter in i sändningen. Mia Frisk intervjuas av Malte Nordlöf  2 timmar och17 minuter in i sändningen. Jag intervjuas igen av Lovisa Buvhammar 3 timmar och 10 minuter in i sändningen. Du hittar reportagen på följande länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/1992061

måndag 22 augusti 2022

Avfall, bostäder, vatten och riksväg 30 på kommunstyrelse

Kommunstyrelsen besöker det nya Tällevadsområdet
Här kommer en rapport från kommunstyrelsens senaste sammanträde!

VARJE KOMMUN ska ha en renhållningsordning med avfallsplan och föreskrifter. Sävsjö kommun har i samarbete med flera andra kommuner, inom det nya förbundet Kretslopp sydost, tagit fram en sådan avfallsplan som fanns med på kommunstyrelsens agenda. Inriktningen är att så långt möjligt minska mängden avfall och att förebygga och begränsa nedskräpning. Avfallsplanen går nu vidare till nästa kommunstyrelse och därefter till fullmäktige.
    Nedskräpning och avfall har under flera år är ett stort bekymmer i vår kommun och i många andra kommuner. Jag gläds åt att vi inom Kretslopp sydost kan ta ett gemensamt och rejält tag för att få bättre ordning i denna svåra fråga.

EN LAG OM TOBAKSFRIA nikotinprodukter gäller från augusti. Denna innebär att de som säljer sådana produkter måste anmäla detta till kommunen. Kommunstyrelsen beslutade att Myndighetsnämnden ska ha detta ansvar att ta emot anmälningar av försäljningsställen och se till att de som säljer tobaksfria nikotinprodukter sköter detta i enlighet med lagens krav.

UNDER FÖRSTA HALVÅRET har vi i Sävsjö kommun satsat på att bygga ut gator, VA-ledningar och annan infrastruktur för ett helt nytt Tällevadsområde i Sävsjö stad. Kommunstyrelsen har tagit del av ett förslag till hur det nya området nu kan utformas och fått förslag till prissättning av tomterna. Tanken är att denna nya del av Tällevad ska innehålla villatomter, men också tomtmark för flerbostadshus eller gruppbyggda mindre hus. Förslaget går nu vidare till kommande kommunstyrelse.
    I Sävsjö kommun byggs det numera en hel del bostäder och efterfrågan på attraktiva tomter är stor. Det nya tomtområdet är efterlängtat och är viktigt för kommunens kommande tillväxt. 

TILLGÅNG TILL DRICKSVATTEN med hög kvalité är en allt större fråga! I Sävsjö kommun har det under mycket lång tid pågått arbete för att få till förbättringar. Vid kommunstyrelsen fanns med ett samråd om en tillståndsansökan för att Njudung Energi ska kunna ta ut ett större vattenuttag vid vattentäkten i Vrigstad. Tanken är att det på sikt ska bli så att grundvatten från Vrigstad kan bli huvudvattentäkt för Vrigstad och Stockaryd samt reservvattentäkt för Sävsjö. Förslaget går nu vidare till kommande kommunstyrelse.
    Njudung Energis arbete med att långsiktigt säkerställa den allmänna dricksvattenförsörjningen i Sävsjö kommun är mycket positiv. Inget är viktigare än att vi både nu och i framtiden har rent friskt vatten!

ETT FÖRSLAG TILL ÖVERSIKTSPLAN för Vaggeryds kommun fanns med på kommunstyrelsens sammanträde. Vaggeryd är en viktig grannkommun och kommunstyrelsen ser positivt på det förslag till översiktsplan som finns. Det vi önskar är ännu tydligare beskrivningar av hur viktig riksväg 30 är för pendling och godstrafik. Förslaget går nu vidare till nästa kommunstyrelse.
    För Sävsjö kommun är Riksväg 30 och stambanan våra två allra viktigaste kommunikationsleder. Vi har genom åren kämpat mycket för att få till förbättringar både när det gäller standard och trafikering av persontrafik och gods. Ska vi få till förbättringar är det viktigt att kommuner samverkar. När det gäller 30:an behöver såväl Vaggeryd som Växjö och Jönköping vara med för att få till positiva åtgärder.

RIKSBYGGEN OCH ARKADIA bostäder har kontaktat Sävsjö kommun om en samverkan kring bostäder för äldre i de nybyggda hyreslägenheterna vid Sturevallen. Tanken är att bostadsbolaget reserverar ett antal av de ännu inte uthyrda lägenheterna till äldre hyresgäster och komplettera nuvarande byggnader med hiss och fler förrådsutrymmen. Kommunen bidrar med hyra av lokal för samvaro och en bovärd på ungefär 20 procents tjänst. Kommunstyrelsen beslutade att skicka förslaget till kommunala pensionärsrådet för yttrande. 
   Initiativet från det privata bostadsbolaget för att skapa trygghetsbostäder i Sävsjö stad är bra! Vi i kommunstyrelsen ska jobba vidare för att det ska komma fram fler förslag på trygghetsbostäder och sådana som innefattar också övriga tätorter. Det kan då vara både privata initiativ men också sådant som ordnas via kommunen och dess bostadsbolag.

söndag 21 augusti 2022

Gott käk, fika och bra med samarbete

Lunch på Suzi
DET BLEV EN MC-runda med hustrun på söndagen. Vi åkte de mest vackra delarna av den mc-led som jag var med och lanserade för ett antal år sedan. Vägen på höjderna i Svensbygd och med utsikt över Rusken är mycket fin! Tyvärr börjar träd och buskar på delar av denna sträcka skymma den fina utsikten. Jag tycker Värnamo kommun borde försöka få till en gallring på detta förnämliga turiststråk.

LUNCHEN BLEV på Suzis café i Nya Hjälmseryd. Rödspätta, remouladsås och pommes, gott! Det var kanske uppemot hundratalet gäster på Suzies när vi var där men trots det snabb och trevlig service. Noterade många MC-åkare, entusiastbilar och andra som besökte detta smultronställe för lunch under söndagen.

Siv Olsson och Maj Gustafsson från Hembygdsföreningen
serverade fikat
DAGENS GUDSTJÄNST i vår kyrka var ett samarbete mellan Frikyrkoförsamlingen och Hembygdsföreningen i Stockaryd. Församlingen stod för predikan av Franz såväl som sång av Sofia, Emma och Linda. Hembygdsföreningen upplät den fina hembygdsparken och hade ordnat kaffe med hembakat.

DET ÄR BRA att det finns ett välfungerande samarbete mellan föreningar och församlingar och att man kan ordna gemensamma arrangemang!

fredag 19 augusti 2022

Smakprov av ny ungdomskör gav mersmak

ETT GÄNG UNGDOMAR från hela kommunen äntrade scenen på torget i Sävsjö vid sextiden. Det svängde riktigt ordentligt när musiken och sången med den helt nybildade ungdomskören drog i gång med Edwin Hawkins klassiska gospellåt Oh happy day. Denna efterlängtade premiärkväll sammanföll tyvärr med att det drog in ett åskoväder och efter ett par låtar tog regnet fart och åskan mullrade så kraftigt att konserten fick avbrytas. 

DET ÄR SÅ ROLIGT att en ny ungdomskör bildats och för mig som var körledare en gång i tiden för både Stockaryds ungdomskör och gospelkören XL var det både en kick av nostalgi och igenkänning att få lyssna till denna nybildade kör. De få låtar vi fick höra under fredagskvällen blev ett smakprov som verkligen gav mersmak. Jag ser fram emot att få lyssna mer framöver!

Den nybildade ungdomskören på stora scenen i Sävsjö

Här syns också de båda musikerna Benjamin Petersson på Bas och Simon Wilhelmsson på keybord.

Kom gärna och besök oss under fredagen

HELA FREDAG förmiddag är vi på torget i Sävsjö! En del av tiden har vi med Acko Ankarberg Johansson, Camilla Rinaldo Miller och Andreas Carlson. 

MELLAN TRE OCH FEM är vi på parkeringen utanför Tempo i Stockaryd. 

KOM GÄRNA och samtala med oss, ta en kopp kaffe och tävla om en alldeles ny cykel från Dans Fritidsbod! Hoppas vi ses!

torsdag 18 augusti 2022

Roligt uppdrag att fotografera Stereo

DET BLEV DENNA sommars andra besök på musikteatern i Femtinge under torsdagskvällen. Denna gång med det roliga uppdraget att göra en fotodokumentation av den fantastiska föreställningen Stereo.

HAR DU INTE ÄNNU upplevt denna föreställning så rekommenderar jag starkt att du försöker få tag i någon av de få kvarvarande biljetterna.  Bokning gör du enkelt via internet på länk som du hittar här: www.anderssonbyman.se

DU KAN LÄSA lite mer  och se foton från denna fina företställning i mitt tidigare blogginlägg som jag gjorde efter förra besöket. Du hittar det på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2022/06/en-rolig-och-musikalisk-resa-med.html

onsdag 17 augusti 2022

Bra revisionssamtal och lunch med minister

Anna Hallberg, Per Eriksson och Marcus Eskdahl
DET HAR VARIT BRA samtal med revisionen under förmiddagen. På agendan var serviceförvaltningens verksamhet. En viktig funktion i kommunen med ansvar för vägar, gator, parker och kost. En stor fråga var förstås hur rekordinflationen påverkar våra inköp av exempelvis livsmedel och drivmedel. Vi konstaterade att det blivit dyrare för oss också men än så länge inte mer än att det är hanterbart.

LUNCHEN BLEV idag på Sprira i Jönköping med Utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Hon besökte företagen Cind och Husqvarna Group. Därefter fick vi  träffa Anna för samtal utifrån temat ”Samverkan mellan kommunal, regional och statlig nivå för att skapa förutsättningar för att Jönköpings län ska stärka och utveckla exportverksamheten, öka utländska företagsetableringar samt bidra till den nationella export- och investeringsstrategin”. Jag passade på att lyfta den viktiga trähusindustrin som också har en stor potential för ökad export.

tisdag 16 augusti 2022

Glädjande att det blir nya tag i IOGT Sävsjö

Den nya styrelsen och dess revisorer
IOGT I SÄVSJÖ har minst sagt varit nere för räkning. En förskingring av flera miljoner och förda bakom ljuset av en oärlig kassör så förlorade medlemmarna geisten. Men Sävsjöprofilen Harald Petersson och Mr IOGT, Bengt Isaksson, har vägrat ge upp och på tisdagskvällen gav det resultat. Vid ett extra årsmöte valdes en ny styrelse och det bestämdes att göra en nystart av föreningen. 

SIMON BREHMER har varit tillfällig kassör och haft uppdraget att bringa reda i all oreda. Han konstaterade att det ser bra ut och att det på distriktet finns deponerat kapital runt en halv miljon. Det finns också stor sannolikhet att en förmögenhetsförsäkring på kanske också en halv miljon faller ut när fällande dom kommit mot den tidigare kassören. Det finns dessutom en väl underhållen fastighet som är långt mer värd än den är belånad. 

DET EXTRA ÅRSMÖTET leddes föredömligt av Rossar Svenneling Westin. Till ny styrelse valdes Harald Pettersson, Linus Anderås, Bengt Isaksson och Satara Nasrulla. Som revisorer Simon Brehmer och Gösta Ahlstrand. Styrelsen fick uppdrag att komplettera med en ytterligare styrelseledamot.

FÖR KOMMUNEN uttryckte jag uppskattning och stöd för att man tar ett nytag. Jag lyfte föreningens betydelse och hur angeläget det är att man tar tag i de bekymmer som funnits med nedskräpning och klotter med mera. Jag fick instämmande av Kerstin Hvrif och vi önskade båda föreningen lycka till i kommande arbete!

måndag 15 augusti 2022

Klimatsamtal och lätt när många hjälps åt

OLLE MILL, ORDFÖRANDE för Naturskyddsföreningen, Therese Petersson och jag hade under måndagen ett viktigt samtal om hur vi kan få till ett bättre arbete med klimatfrågor. Olle är engagerad, påläst och gav oss kloka råd. Framförallt vill han se ett mer strukturerat och resultatorienterat arbete. Något vi som politiker behöver få mer av, det behöver bli handling inte bara ord.

VALLSJÖSALEN I Kommunalhuset var under kvällen full av aktivitet och energiska kristdemokrater när vi var samlade för att göra försändelser med valsedlar som ska gå ut till alla hushåll. Utskicket består detta val av en helt egen informationsfolder och i denna bladades in valsedlar för kommun, region och riksdag.

VI PACKADE hela 6000 försändelser och dessa kommer under tisdag morgon lämnas in till posten i Nässjö. Stämningen var trevlig och blev förstås lite särskilt uppsluppen när vi mot slutet bjöds på goda pizzor från Sävsjö gatukök.  TACK ALLA SOM HJÄLPTE TILL MED ATT PACKA VALSEDLAR!

söndag 14 augusti 2022

Bron över Degerå och gudstjänst med Hagströms

DEN 8 MAJ ÅR 2010 INVIGDE jag en helt ny bro över Degerå. Kommunen tillsammans med EU och olika sponsorer hade finansierat en ny färdväg över denna å som haft olika  broar och spångar åtminstone tillbaka till 1700-talet.

DEGERÅ RINNER mellan Ryasjön och Sörsjön och genom broar över ån har det genom åren skapats en väg till skola, Hjälmseryds kyrka och kvarnen i Brohult. Över bron kunde posten också färdas mellan Brohult och Susingstrop. Numera är förbindelsen mest en trevlig promenadväg. Namnet Degerå  kan ha kommit ifrån att man i ån kastade de döda under den hemska digerdöden. 

DET ÄR ALLTSÅ drygt 12 år sedan bron invigdes. Det var glädjande att se att den är i bra skick och det gick alldeles utmärkt att under söndagen vandra stigen mellan Susingstorp och Brohult!

PÅ SÖNDAGAR känns det trevligt att få göra ett besök i min hemförsamling, Stockaryds frikyrkoförsamling. I dagens gudstjänst medverkade Annikki och Karl-Erik Hagström och de talade inspirerat om allt det positiva som sker i Kenya genom deras arbete i organisationen New Life Mission. Karl-Erik sjöng till dragspel och predikade. Annikki visade bilder från arbetet i Kenya. Ansvaret för gudstjänsten hade en grupp församlingsmedlemmar som höll i ledning och sjöng några sånger.

lördag 13 augusti 2022

Besök av en potentiell finans- eller socialminister

Möte med Jakob Forssmed
JAKOB FORSSMED gjorde ett mycket uppskattat besök på Sävsjö torg under fredagen. Jag fick tillfälle att samtala med honom en stund om politik i Sävsjö och Sverige. Det är så bra att vi har Jakob på positionen som förste vice partiledare och talesperson i ekonomi och äldrefrågor. En klok, positiv och tydligt värdeförankrad person. Han behövs i yttersta partiledningen och jag hoppas han blir finans- eller socialminister i en kommande regering.

UNDER FREDAGEN var vi i Sävsjö under förmiddagen och utanför affären i Rörvik under eftermiddagen. Många trevliga möten och samtal hela dagen!

UNDER KVÄLLEN var vi bjudna ut till några kompisar som har sommarstuga i Ekeby utanför Stockaryd. Det blev god mat, trevlig gemenskap och ett skönt bad i Ärnanäsasjön.

torsdag 11 augusti 2022

Jag ser fram emot att möta Jakob Forssmed

Jakob Forssmed
NÄR VI UNDER fredagens förmiddag är på torget i Sävsjö för att kampanja inför valet får vi besök av en riktig höjdare. Jakob Forssmed kommer och han är Kristdemokraternas förste vice ordförande och talesperson i ekonomi och äldrefrågor.

JAKOB ÄR en osedvanligt klok och skarp politiker som också är djupt förankrad i vår värdegrund.  Vi har inte alltid tyckt lika men jag har stor respekt för honom som politiker. Vill du också träffa Jakob så kom till torget i Sävsjö vid elvatiden.

UNDER FREDAGENS eftermiddag kampanjar vi utanför affären i Rörvik mellan 15.00 och 18.00.  Bor du i kommunens södra del eller har vägarna förbi så kom gärna till oss och hälsa på. Vi bjuder på kaffe och har en tävling där vinsten är en helt ny cykel från Dans fritidsbod. Hoppas vi ses!

onsdag 10 augusti 2022

Sävsjö rankas som bästa kommun för äldre

Bryggaren är en fastighet mitt i centrala Sävsjö med många
attraktiva bostäder för äldre
NÄR LÄNSFÖRSÄKRINGAR fastighetsförmedling tog fram en ranking för var i landet det är allra bäst för äldre att bo så hamnade Sävsjö på första plats i länet. Sett till hela Sverige blev det en mycket hedrande 37:de plats. Detta i konkurrens med totalt 290 kommuner.

I DEN JÄMFÖELSE som görs mellan kommunerna har man vägt in olika parametrar. Exempelvis hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende.

VI I SÄVSJÖ kommun har en ambition att fortsätta arbetet för att bli en ännu mer äldrevänlig kommun. Vi vill att alla här ska kunna leva ett riktigt gott liv hela livet. Toppresultatet i rankingen är en uppmuntran och den visar att vi är på rätt väg. Men bra kan bli ännu bättre!

LÄS RAPPORTEN på följande länk:

tisdag 9 augusti 2022

Laddstation för tunga fordon vid Stockarydsterminalen

Stockarydsterminalen har sedan tidigare en modern digital
optisk mätning av inkomannde massaved och timmer. Med
laddstationen blir mer modern teknik tillgänglig på området
NÄR DET GAVS möjlighet att söka statliga pengar för att främja elektrifiering av tunga transporter var vi i Sävsjö kommun på tå och tidigt i kön med en ansökan. Nu har vi fått besked om att medel beviljats och vi har fått upp till 4,5 miljoner för att bygga upp en laddstation för upp till fyra lastbilar samtidigt vid Stockarydsterminalen.

STÖDET TILL elektrifiering vid Stockarydsterminalen skapar möjligheter till en helt fossilfri transportkedja för träråvara i regionen. Det ger också möjlighet till att andra tunga transporter på Riksväg 30 kan svänga in till Stockaryd för att ladda. Uppbyggnaden av laddstationen kommer ske under första halvåret 2023

STOCKARYDSTERMINALEN är en av Sveriges största öppna terminaler utmed Södra stambanan. Varje år anländer omkring 10 000 timmerbilar till terminalen, transporter som idag nyttjar fossila bränsle, för omlastning till järnväg. Utifrån körsträcka skulle dessa fordon fungera utmärkt att elektrifiera och en laddpunkt i anslutning till terminalområdet kommer främja en sådan omställning. På sikt bedöms även behovet av laddmöjligheter för andra typer av godstransporter till terminalområdet att öka. 

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du läsa kommunens pressmeddelande om denna nya satsning i kommunen:  https://savsjo.blogspot.com/2022/08/laddstation-for-tunga-fordon-vid.html

måndag 8 augusti 2022

Tråkigt med KK men kanske hopp för nystart

Fryslager som brukade vara fulla av produkter ekade tomma
SVENSKA HAMBURGARE och flera företag i koncernen som haft verksamhet, eller äger fastigheter, i det som från början var slakteriet i Sävsjö har gått i konkurs. Idag har jag tillsammans med olika intressenter erbjudits att titta runt i lokalerna.

JAG HAR VARIT varit här många gånger tidigare och då har det varit full fart. Det har varit produktion av olika köttprodukter och då allra mest de välkända kvalitetshamburgarna. Det har också varit bageri med storproduktion av bullar med mera.

DAGENS BESÖK var dystert eftersom allt nu stängts ner och anställda har lämnat lokalerna. Det som trots allt känns hoppfullt är att det finns intressenter som funderar över om de ska etablera sig här. Men innan vi vet  vad det blir kommer det nog ta ett bra tag. Vi som kommun är förstås positiva till nyetableringar och utökningar och är beredda att via vårt näringslivsbolag ge råd och hjälp att komma igång.

söndag 7 augusti 2022

Sjörövaren på Eksjöhofgård

SUCCE ÄR VÄL rätta ordet för den första av tre historiska föreläsningar som ordnas av hembygdsföreningar i vår kommun. Sjörövaren på Eksjöhofgård var rubriken och platsen Röda kvarn i Kulturhuset som för kvällen var näst intill fullsatt. Föreläsningarna är en del i alla aktiviteter som ordnas för att fira att Sävsjö stad fyller 75 år och de görs i samarbete med kommunen och föreningarna.

DENNA FÖRSTA KVÄLL var det Stockaryds hembygdsförening som var ansvariga och det var adjunkt Elisabeth Hernestrand som berättade. Åskådliggjorde olika historiska personer gjorde Maria Sporre, Jonas Nilsson, Lennart Olsson Gunnar Gustafsson och Hans Bränneson.

EN TREVLIG föreläsning som gav nya intressanta perspektiv på vår historia. Tack Stockaryds Hembygdsförening och alla medverkande för en fin kväll!

fredag 5 augusti 2022

Samtal med Mikael Bäckström om landsbygdsfrågor

Möte på Sävsjö torg med Mikael Bäckström
DET REGNADE EN DEL och var lite mindre folk än det brukar på torget i Sävsjö under fredagen. Vi kristdemokrater var på plats hela förmiddagen och hade besök av landsbygdsprofilen Mikael Bäckström. Det blev trevliga samtal och en hel del om vad som behövs för en levande landsbygd. Det talades förstås också om vad som är viktig för Sveriges och kommunens bönder.

VI PRATADE om elförsörjning och de extremt ökade kostnader för elströmmen just nu. Detta en viktig fråga för en kommande regering att hantera om Sveriges livsmedelsförsörjning ska bibehållas på nuvarande nivå eller ökas. Vi samtalade också om att vargstammen måste hållas nere och att det finmaskiga vägnätet på landsbygden behöver ökat statligt stöd. Fordonsbränslen måste i Sverige få samma kostnadsbild som i övriga Europa och den så kallade reduktionsplikten läggas på EU-nivå.

MIKAEL BÄCKSTRÖM lyfte fram att Sävsjö kommun är en viktig kommun för landsbygdsföretagande utifrån kompetens och tradition att förädla livsmedel. Men också i att det här finns en förädling av gödsel till biogas.

torsdag 4 augusti 2022

Fortsatt klartecken för det som började med en Viking

En sådan här Volvo Viking körde jag på Ing2
EFTER BESÖK hos en läkare på vårdcentralen och tidigare ett intyg från Synsam har jag fått klartecken för fortsatt behörighet att köra taxi, lastbil, buss och tung släp.  Numera ska ett detaljerat intyg från läkare och optiker skickas var femte år innan körkort för dessa tunga fordon fönyas.

ALLT BÖRJADE med att jag i mitten på 1970-talet gjorde min militärtjänst som motorskötare på Ing2 i Eksjö. Där använde jag en rad tunga fordon och verktyg. Som en bonus fick jag en gedigen utbildning i att köra dessa fordon och dessutom läsa in körkortsteori. Jag och en kompis passade på att då samtidigt vid Mörnefälts trafikskola ta lektioner för att få civilt körkort. En uppkörning i Nässjö centrum med en turistbuss och en tung lastbil med stort släp blev godkänd våren 1976 och sedan dess har jag haft denna behörighet.  Jag har kört åt Rörviks taxi, Harry Erixon i Allgunnaryd och Hjälmåkrabuss men nu är det rätt länge sedan.

NÄR JAG VID NYÅR slutar tjänsten som kommunalråd känns det bra att ha körkortsbehörigheterna kvar och därmed möjlighet att extraknäcka som chaufför. Ska det bli så krävs att jag också kompletterar med ett yrkeskompetensbevis.

onsdag 3 augusti 2022

Möt mig och Mikael Bäckström på Sävsjö torg

JAG HAR GENOM ÅREN arbetat med Mikael Bäckström i ett gemensamt styrelsearbete i länets kreditgarantiförening. Ett mycket trevligt och intressant samarbete. Jag har lärt känna Mikael som en sann entreprenör och en person som alltid går i spetsen för olika landsbygdsfrågor. 
 
DET ÄR FÖR MIG därför lite särkilt roligt att Mikael numera engagerar sig för Kristdemokraterna och att han han under hela fredagsförmiddagen är med på Sävsjö torg. Han är med för att samtala om vad som behövs för att få en än mer levande landsbygd i Sävsjö kommun och utöver landet. 

MIKAEL ÄR TILL VARDAGS mjölk- och köttbonde utanför Aneby. Han är tillsammans med Magnus Oscarsson och förre centerpolitikern Staffan Danielsson med i Kristdemokraternas referensgrupp för jordbruksfrågor. Mikael är mest välkänd för sitt engagemang för LRF lokalt, regionalt och i hela Sverige. Han är nu ordförande i LRF Entreprenad där fokus är på framkomlighetsfrågor, konkurrenskraftsfrågor och lönsamhetsfrågor. 

HAR DU MÖJLIGHET så kom förbi Sävsjö fredag förmiddag för att möta Mikael Bäckström. Jag är också där tillsammans med flera lokala kristdemokrater. Hoppas vi ses på Sävsjö torg 09.00-12.00!

tisdag 2 augusti 2022

Schack en del av semestern

BROSSAN OCH JAG har genom åren av och till spelat schack. Som barn hände det ofta men numera blir det mest på sommaren eller via Internettjänsten "Chess". 

ANDERS HAR NU ordnat ett fint schackspel utomhus vid sitt torpställe. Ikväll spelade vi en premiärmatch. Trevligt att kunna spela med stora pjäser och förstås att träffas och fika och käka gott! Undrar du vem som vann? Jo, det blev remi, alltså oavgjort den här gången. 

måndag 1 augusti 2022

Teams smart mötesplats för politik i sommartid

MED ETT DIGITALT möte via programmet teams startade vi kristdemokrater upp vårt arbete efter ett sommaruppehåll.

EN STOR FRÅGA var vårt kommunala valprogram som vi nu har pratat ihop oss om. Vi gick igenom de aktiviteter vi planerar kommande veckor och allra närmast bestämde vi om vår medverkan fredag förmiddag på torgdagen i Sävsjö. Möts oss gärna där!