söndag 30 april 2023

Valborgsfirande i Vrigstad något utöver det vanliga

VILKEN HÄRLIG folkfest valborgsfirandet i Tegnerparken Vrigstad blev också i år!  Vårkören sjöng klassiska vårsånger. Therese Petersson gjorde premiär som valborgstalande kommunalråd och det gjorde hon med den äran. Håkan Eng alltid lika trivsam och proffsig som konferencier och Magnus Carlsson med Time Machine bjöd på kvällens stora show.

ETT MAKALÖST fint arrangemang ordnat av ideella krafter med den drivande samhällsföreningen i spetsen. Det kändes bra att vi i Sävsjö kommun och Region Jönköpings län var med och tillsammans med en lång rad lokala sponsorer finansierade detta välordnade arrangemang.

Vårtal av Therese Petersson

Valborgseld

Magnus Carlsson och Time Machine

Vårkören sjöng fina vårsånger

lördag 29 april 2023

Håll Sävsjö kommun rent!

ÅRETS SKRÄPPLOCKARVECKA går mot sitt slut och för att dra vårt strå till stacken har både Annette och jag plockat upp skräp i västra delen av Stockaryd. Iklädd reflexjacka och med plasthandskar på händerna plockades cigarrettaskar, ölburkar och diverse annat skräp som låg utmed vägkantern. Det blev en hel del skräp men trots allt betydligt mindre än förra året. 

SKRÄPPLOCKARDAGARNA är Håll Sverige Rents (HSR) kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. I vår kommun samordnar serviceförvaltningen vår kommuns skräpplockarvecka och en del är att uppmuntra privatpersoner, föreningar, församlingar och politiker att vara med. 

JAG TYCKER  Skräpplockarveckan är ett bra initiativ för visst vill vi alla ha det rent och snyggt där vi bor!

fredag 28 april 2023

Härligt att få rå om barnbarn

NÄR ÄLDTE SONEN och hans fru var med på begravning, både som anhöriga och som medverkande, blev det min uppgift att under dagen ta hand om de tre barnen 5, och nästan 3 och 1 år. Förstås en inte bara enkel uppgift men samtidigt otroligt rolig!

VI HAR planterat potatis till förgrodd, spelat spel och läst böcker. Det blev Lasagne till lunch och dagen till ära glass och hemmagjord chokladsås till efterrätt.

torsdag 27 april 2023

Wino Holding satsar offensivt för framtiden

WINO HOLDING AB satsar offensivt för framtiden. Sedan några månader är Johan Werneskog ny Koncernchef och Richard Nordh har tagit sig an rollen som arbetande ordförande i styrelsen. Flera byggbolag har köpts upp och ett helt nya och ändamålsenliga lokaler för huvudkontoret finns mitt i Stockaryd.   

TILLSAMMANS MED kommunalrådet Therese Petersson och Näringslivschef Patrick Blomström besökte jag idag besökt det nya  kontoret. Vi fick en rundvisning i de nya lokalerna och sedan tillfälle att samtala om hur man jobbar med att äga och utveckla företag inom byggbranschen.

DET ÄR FÖREDÖMLIGT hur man lyfter fram medarbetarna i koncernen och vilken vikt man lägger vid värderingar och målstyrning.  Tack Johan och Richard för ett trevligt företagsbesök hos er på Wino Holding. Ni har stor betydelse för många av våra invånare och är viktig entreprenörer och ger arbetsplatser till många i Sävsjö kommun! 

Besök Wino Holdings webbplats på följande länk:
https://www.winoholding.se/

onsdag 26 april 2023

En matnyttig ordförandeutbildning

Dagens anteckningar på whiteboarden visar att relationer
mellan politiker och tjänstepersoner inte alltid är enkelt!
 
DEN ANDRA TRÄFFEN  i den ordförandeutbildning som jag har ansvar för handlade om att hantera medier så väl som relationen mellan tjänstepersoner och politiker.

PIERRE KLASSON är kommunikationschef i vår kommun. Han har en bakgrund som journalist och har under många år drivit en mediebyrå.  Pierre är ofta anlitad för rådgivning och medieutbildningar. Under onsdagen fick han ta sig an vårt lokala ordförandegäng. Vi fick många bra tips och råd. Det blev också tid för samtal om detta utmanande och viktiga område för oss som politiker.

JAN HOLMQVIST är kommundirektör och har en mångårig erfarenhet som ledande tjänsteperson i politiska organisationer. Jan medverkade i ordförandeutbildningen med hur man kan få en bra välfungerande relation mellan tjänstepersoner och politiker. Han slog fast att den stora skillnaden är att politiker representerar invånarna medan tjänstepersoner ska ge medborgarservice till invånarna. Tjänstepersoner ska också vara expertstöd till politiken och vara de som utför de uppdrag som politiken ger. Med en bra dialog kompletterar man varandra och kan bli effektiva i sitt arbete för Sävsjö kommuns invånares bästa.

EN MYCKET matnyttig utbildningsdag, tack Pierre och Jan för er medverkan!

tisdag 25 april 2023

Historisk bolagsstämma för näringslivsbolag

Jag får tack av Näringslivschef Patrick Blomström
SNAB, VÅRT NÄRINGSLIVSBOLAG bildades alldeles i början av min tid som kommunalråd. Vi hade då i kommunpolitiken tagit oss an den nya ambitionen om att jobba för "Goda relationer" som ett mål. Jag mötte näringslivsprofilerna Sune Johansson och Jerry Fredriksson som presenterade idéen om att bilda ett näringslivsbolag. Det var rätt tid, rätt personer och rätt kompetens som möttes och arbetet för bildandet av Sävsjö Näringslivs AB tog fart och var snart förverkligat.

UNDER TISDAGSKVÄLLEN var det dags för en historisk bolagsstämma i SNAB. Efter drygt 20 år lämnade Sune Johansson rollen som ordförande i bolaget och jag lämnade som vice ordförande. 

Simon Ek välkomnas och Sune Johansson avtackas

NY ORDFÖRANDE blir Simon Ek och vice ordförande Therese Petersson. Det blir ett skifte som kommer bli mycket bra. Båda har gedigen erfarenhet från företagande och Therese numera också politisk tyngd i näringslivsarbetet utifrån sitt uppdrag som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

JAG KOMMER fortsatt ha en roll som ägarombud i Sävsjö Näringslivs AB och kommer med intresse följa utvecklingen av bolaget också framöver.

TACK SUNE JOHANSSON för din fantastiskt fina insats för ett bra näringslivsklimat i Sävsjö kommun!  Lycka till Simon och Therese som ordförande och vice ordförande!

måndag 24 april 2023

Lieblingsplatz en fantastisk satsning i Rörvik

Personalen redo på Lieblingsplatz i Rörvik
LIEBLINGSPLATZ har nu äntligen startat upp sin restaurang i Rörvik. På måndagskvällen hade vi förlagt vårt gruppmöte dit för att visa vår uppskattning till denna fantastiska satsning i Rörvik. Förstås också för att pröva det som finns på den omfattande menyn. Allt smakade mycket gott, lokalerna var mycket snyggt renoverade och hade en modern smakfull möblering. Personalen var mycket tillmötesgående och gav service på toppnivå.

JAG REKOMMENDERAR varmt att du besöker Lieblingsplatz i Rörvik när du vill äta något gott själv eller vill gå ut med ett gäng kompisar för en trevlig kväll. 

 GRUPPMÖTET hade Bengt Swerlander som kvällens ordförande och på agendan fanns framförallt frågor om budget inför 2024. Socialchef Linda Björk var med för att redovisa de utmaningar som finns för Socialförvaltningen.

MER FOTON från besöket på Lieblingsplatz kommer jag under tisdagen lägga upp på facebooksidan för Kristdemokraterna i Sävsjö kommun.

söndag 23 april 2023

Annorlunda tal till Sävsjöpojkar, omvändelse och torp

Ordföranden i Sävsjöpojkarna, Kent Andersson, delade ut
blommor efter mitt tal
I ÅR ÄR DET 80 år sedan föreningen Sävsjöpojkarna bildades. En sammanslutning av män med anknytning till Sävsjö som boendeort eller arbetsställe i mer än 20 år. Detta jubileumsår, blev en del i årets stora medlemsträff, en återblick på föreningens historia av  Lars-Åke "Lacke" Sandqvist.

JAG HADE FÖRMÅNEN att få vara med och hålla ett tal om viktiga faktorer och framgångsområden för Sävsjö utifrån min horisont som politiskt aktiv i 30 år och med 22 av dessa år som kommunalråd.  Jag gjorde denna gång ett ganska annorlunda tal och utgick från en topplista där jag rankade de viktigaste områdena från åtta till ett. För mig roligt att talet fick mycket respons och positiva kommentarer.

VID SÖNDAGENS GUDSTJÄNST var det en grupp medlemmar som ansvarade för programmet. Det var härlig sång med delvis lite äldre kända sånger med känsla av strängmusik. Det var också lite nyare lovsång. Anders Wisth predikade med inlevelse, utifrån en rad bibelord, om vikten av omvändelse och att det handlade om att vara rättvänd, vänd mot Gud. En mycket bra och inspirerande förmiddagsgudstjänst!

UNDER EFTERMIDDAGEN blev det besök hos brossan och hans torp för att kolla på hästar, katter, höns med barnbarn, trevligt!

fredag 21 april 2023

Kaminreparation fick ok vid brandskyddskontroll

Kontrollanten Björn kollar på min kaminreparation
JAG HAR PÅ BLOGGEN tidigare skrivit om att jag vid förra brandskyddskontrollen fick påpekande om att några brännplåtar så kallade "baffelplåtar" blivit deformerade av allt eldande i vår kamin i köket. 

FÖR ATT RÄTTA TILL detta har jag valt att klä in kaminen invändigt med eldfast tegel. När det nu åter var dags för brandskyddskontroll konstaterade kontrollanten att det var en ovanlig men mycket bra lösning. Kaminreparationen fick klart godkänt och det kändes förstås jättekul efter allt jobb jag lagt ner.

DAGENS TRÄDGÅRDSARBETE var njutbart med värme och sol. Ett besök gjordes på Lagerbutiken för att inhandla ett antal säckar med kogödsel.

PÅ FÖLJANDE länk kan du läsa om mitt arbete med att fixa min Jotul F3 kamin : https://savsjo.blogspot.com/2021/03/ledig-dag-med-kaminreparation.html

torsdag 20 april 2023

Agenda 2030 och Stockarydsterminalen

Delar av gänget som deltog i utbildning om Glokala Sverige
VI I SÄVSJÖ KOMMUN är med i något som kallas Glokala Sverige och som del i det har det varit en digital utbildning. Vi var ett helt gäng från Sävsjö kommun som var med och tog del av bra information om begreppen hållbar utveckling och dess tre dimensioner. Det gavs en översikt av Agenda 2030 och Globala målen och hur måluppfyllelsen ser ut för Sverige, samt betydelsen av kommuners och regioners Agenda 2030-arbete. 

Mikael Salomonsson avtackades som styrelseledamot i
Stockarydsterminalen
STOCKARYDSTERMINALEN har haft bolagsstämma och styrelsemöte under torsdagen. För mig kändes det roligt att få förtroendet att fortsätta som ordförande i denna mycket intressanta verksamhet. Vid dagens möte togs nya steg för inköp av mark och förlängning av lastspår med mera. Vi samtalade också om hantering av den nya laddstationen för lastbilar. Denna kommer ligga under vårt ansvar och blir en del i det erbjudande som vi ger de som vill bli kunder hos oss. Stockarydsterminalen har mycket goda framtidsutsikter!

onsdag 19 april 2023

Roliga och bra reportage när P4 var på äventyr

Foto från Stockarydsterminalen
från P4 Jkpg  Instagramkonto

 HELA FÖRMIDDAGEN hade P4 med Hasse P sin flygande reporter Sofia Carme "på äventyr i Stockaryd". Vi bjöds på en härlig blandning av go musik och trevliga reportage om något av allt som händer i vårt lilla samhälle.

LITE SÄRSKILT roligt tyckte jag förstås det var med besöket på Stockarydsterminalen AB. I bolaget är jag ordförande. Just i morgon har vi bolagsstämma och styrelsemöte och jag kan då berätta om de positiva röster som kom om arbetet på terminalen!

DET VAR FLERA BRA inslag i radion om bland annat den nya frisören Frida, Wino Holdings nya kontor, Lasse Björk och hans bilintresse. Det var glädjande att Margareta Svensson fick uppmärksamhet för sitt idoga arbete med Carryalifebag. En enastående insats som hjälper utsatta kvinnor i Kenya.

På fotot här till vänster kan du se Margareta Svensson på en bild från Sävsjö torg. Margareta var med under kristdemokraternas valkampanj för att sälja väskor och det vara många som passade på att köpa dessa fina och praktiska väskor.

Lyssna till hela förmiddagsprogrammet om Stockaryd på följande länk:

https://sverigesradio.se/avsnitt/2143709

tisdag 18 april 2023

Bra med engagerade fullmäktigeledamöter

Anders Brogård redovisar arbetet vid Stockarydsterminalen. Jag var som
 styrelseledamot jävig och klubban hanterades av vice ordförande
Susanne Sjögren (S)

KOMMUNFULLMÄKTIGE samlades på måndagskvällen för att mestadels besluta om årsredovisningar från kommunen och dess olika företag. Det gavs information från ekonomichef Marie Hogmalm och vd:ar från bolagen. Genomgående redovisades bra verksamhet och goda resultat!

DET ÄR BRA MED levande fullmäktige och även den här kvällen kom det flera inlägg. Mest är det tyvärr en liten krets som är flitiga besökare i talarstolen. Jag skulle gärna se att betydligt fler var med i debatten och att de som är med och talar håller sig till det ärende vi ska besluta om. Vi i fullmäktiges presidium kommer så småningom bjuda in alla partiers gruppledare för samtal om detta.

BENJAMIN PETERSSON (KD) och den nya vänsterpartisten Thinh Tran talade båda engagerat för en fritidsbank. Detta är ett ställe där kommunens invånare kan låna olika typer av sport- och fritidsutrustning. Önskemål om fritidsbank hade väckts via ett medborgarförslag och det beslutades av fullmäktige att frågan ska utredas vidare. Thinh Tran är ensam vänsterpartist och ny politiker som visar stor ambition, det är bra!  Vid fullmäktige lade han ett yrkande om att ärendet om fritidsbank ska utredas snabbare och det fick fleras stöd. Jag hoppas det inspirerar honom till att fortsatt driva sina frågor i fullmäktige.

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du se hela fullmäktige i efterhand: 
https://savsjoplay.screen9.tv/media/FRxVU3Dflq4HbLPnBnlZBQ/kommunfullmaktige-17-april

måndag 17 april 2023

Örebro en stad med historia


 För mig trevligt att också ha med Annette under dagarna i Örebro. Lördag kväll och söndag har vi haft lite tid att, efter konferensen var slut, se oss runt, shoppa lite och äta gott! På fotot ser du Olaus Petri kyrka, Örebro slott och det välkända landmärket och vattentornet "Svampen". Restaurangen är Lana´s kolgrillsbar. Örebro en fin stad med intressant historia!

lördag 15 april 2023

Ser tillbaka på inspirerande KD-dagar i Örebro

TILLSAMMANS MED 1200 Kristdemokrater från hela landet har vi varit ett gäng från Sävsjö på KD-dagar i Örebro. Vår partiledare Ebba Busch höll ett innerligt och varmt tal om hur viktigt det är med en politik med kärlek och omsorg till våra medmänniskor.  Våra sex ministrar i regeringen var på plats och hade olika inslag i programmet. 

SÄVSJÖ KOMMUNS kommunalråd Therese Petersson gjorde en fantastisk insats både på stora scenen och i två seminarier där hon berättade om Sävsjö kommuns unika valframgång.

DAGARNA HAR VARIT intensiva och inspirerande med många engagerade talare och många goda möten med andra deltagare och utställare. Under lördagen hade dessutom ordnats en trevlig festkväll med livemusik och gott käk. Vi tar med oss många intryck och goda idéer för vårt fortsatta politiska arbete i Sävsjö kommun.
Ett riktigt roligt samtal med KD-profilen  Anders Andersson

fredag 14 april 2023

Bra att efterlängtade hissar är på plats

DE HAR VARIT på plats ett tag men det är först nu som jag kunnat titta närmare på de nya hissar som byggts vid stationen i Sävsjö. Det har varit en minst sagt länge efterlängtad åtgärd. Det har skrivits, motionerats och drivits på sedan x2000 delade staden för drygt 30 år sedan om att få till hissar över järnvägen. Men nu är det alltså klart!

HISSARNA ÄR viktiga för att personer med funktionsvariationer, familjer med barnvagnar med flera ska kunna åka kollektivtrafik och kunna ta sig mellan de olika delarna av vår stad. En bra satsning på Sävsjö centrum och för alla oss som bor och verkar i vår kommun!
 

LÄS TIDIGARE inlägg om hissarna på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2022/09/efter-30-ar-av-vantan-byggs-nu-antligen.html

torsdag 13 april 2023

En fin begravningsgudstjänst för Pelle Nööjd

Pelle Nööjd vid Komstadspelen i höstas. Kanske ungefär
så här välkomnandet var i Guds himmel!
VALLSJÖ KYRKA var helt fullsatt när det idag var begravningsgudstjänst för Pelle Nööjd. En av vår kommuns i särklass största kulturprofiler någonsin. Han var känd av nästan alla och blev blott 73 år gammal.

LARS WINNERBÄCKS Kom ihåg mig blev starten på en begravningsgudstjänst där Anders Axelsson och Bill Strachal spelade och sjöng flera sånger. Lena Svensson spelade vackra pianomelodier medan vi samlades och under avskedstagandet. Erik Karlsson var officiant och gjorde det som vanligt mycket bra, värdigt och personligt. Tillsammans sjöng vi Stad i Ljus och flera psalmer.

EN FIN BEGRAVINGSGUDSTJÄNST för en person utöver det vanliga. Saknaden av honom kommer fortsatt bli stor i hela vår kommun men vi får bära med oss de goda minnena av Pelle och det fina avskedet i Vallsjö kyrka.

TILLSAMMANS MED kommunkollegor har jag skrivit ett minnesord om Pelle Nööjd som du kan läsa på denna länk: https://savsjo.blogspot.com/2023/04/en-fin-begravningsgudstjanst-for-pelle.html#more

onsdag 12 april 2023

Stor förstämning i Stockaryd

Skärmdump från P4 Jönköpings hemsida
ETT DYGN efter den svåra dödsolyckan vid Svenarum råder stor sorg och förstämning i Stockaryd. De flesta vet vem Christian var och har svårt att ta in denna djupt sorgliga händelse. 

FRIKYRKAN HAR HAFT öppet för samtal och ljuständning. Ett bra initiativ i en svår stund. Radion har varit på plats och intervjuat pastor Franz Hagman som  klokt och balanserat kommenterade varför kyrkan hålls öppen.

Du kan höra Franz i radion på följande länk:
https://sverigesradio.se/artikel/oppen-kyrka-i-stockaryd-efter-dodsolyckan-vi-pratar-om-livets-skorhet

Jag har gett en kort kommentar på morgonen som du kan höra på denna länk:
https://sverigesradio.se/artikel/stefan-gustafsson-van-med-omkomne-mannen-omojligt-att-ta-in

Vårt nya kommunalråd, Therese Petersson ger kommentar på följande länk:
https://sverigesradio.se/artikel/efter-dodsolyckan-vagen-behover-goras-sakrare

tisdag 11 april 2023

Våra varmaste tankar och böner

Jag tänder ljus och ber en bön för alla
de  som drabbats så hårt av sorg

UNDER MORGONEN nåddes vi av det förfärliga beskedet om att det var Christian Wernbo från Stockaryd som var en av de som dog i den tragiska olyckan vid Svenarum. Vi har känt honom och familjen under många år och Christians plötsliga död känns chockartad.

VÅRA VARMASTE tankar och böner går nu till alla nära, kära, vänner och arbetskamrater som drabbats av denna ofattbara sorg.

söndag 9 april 2023

Han är uppstånden!


PÅSKDAGEN ÄR för oss kristna årets stora dag. Just denna dag firar vi att Jesus övervann döden och är uppstånden. Tack vare påskens budskap kan vi försonas med Gud och få ett evigt liv med honom! 

VI BESÖKTE gudstjänsten i Stockaryds frikyrka där det var mycket sång på påskens tema och en fin predikan av Franz Hagman. Efter gudstjänsten bjöds på kaffe och påsktårta. 

EN DEL AV VÅR FAMILJ har varit tillsammans under påskdagen. Vi har käkat gott men också haft diverse roliga aktiviteter. En tradition hemma hos oss är att både barn och barnbarn får leta efter gömda påskägg. En alltid lika uppskattad lek för både stora och små. Det soliga vädret gjorde det skönt att vara ute en del av dagen.

fredag 7 april 2023

Önskar er alla en god och glad påsk!

En smarrig efterrätt med påsktema
SKÄRTORSDAGSKVÄLLEN var vi i Frikyrkan och deltog i en fin Getsemanestund. Annika Yngvesson och Franz Hagman höll i ledning, sång och tal. Det kändes gott att vara med kristna vänner och tillsammans få fira nattvard.

LÅNGFREDAGEN har vi haft det mysigt med några av våra barn och barnbarn. God mat och fika men framförallt full fart med massor av lek och bus.

JAG VILL NU ÖNSKA er alla en riktigt GOD OCH GLAD PÅSK! För oss som kristna är påsken den största helgen. Det är då vi påminns om att evangeliet fullbordades. Förutsättningen skapades för en återupprättad relation med Skaparen. Nu får vi tillsammans med miljarder andra kristna runt om i världen minnas, glädjas och förtrösta på det fantastiska påskbudskapet!

torsdag 6 april 2023

Nördar in på det kommunala

JAG SER FRAM EMOT att nu hugga tänderna i tre helt färska böcker. Jag inser att det är minst sagt nördigt att bli glad över dessa böcker men för mig är de värdefulla och synnerligen intressanta!

DET ÄR CARINA på kommunkansliet som har hjälpt mig med beställning av tre handböcker. De har nu kommit hem och i samband med justering av ett protokoll kunde jag hämta dessa. 

CONNY BRÄNNBERGS handbok "Att vara ordförande och ledare" har jag beställt hem till alla ordförande och vice ordförande. En förträfflig handbok i sammanträdesteknik och hur man ska agera som ordförande.

PATRIK KASTBERGS "Kommunala aktiebolag- en handbok" kommer till nytta i mitt uppdrag som ordförande för Stockarydsterminalen. Den blir användbar också utifrån fullmäktiges ägarroll för de bolag där kommunen är ägare. Patrik Kastbergs bok "Kommunallagen - en kommentar" kommer alltid finnas med vid möten med fullmäktige. Det uppstår allt som oftast frågetecken kring vad som gäller vid fullmäktiges möten. Det är då smidigt att ha tillgång till kommunallagens text men också inom varje kapitel kommentarer och exempel på domar där lagen har prövats.

onsdag 5 april 2023

Stolt morfar!

REDAN PÅ MORGONEN var jag på plats för att ta hand om ett av våra barnbarn medans föräldrarna var kvar på BB med sin precis nyfödda lille kille. Så småningom kom de hem och jag fick se detta lilla fantastiska under. Det är sådan glädje att få hålla och känna doften av en liten nyfödd bebis.

JAG OCH ANNETTE är så stolta far- och morföräldrar!

tisdag 4 april 2023

Äntligen är Teknikcollege del av Aleholm!

Henrik Starkman rektor, Therese Petersson Kommunalråd, Fredrik
Håkansson Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Thomas Rehn och 
Johan Ståhl för nationella organisationen för Teknikcollege och
Anna Wright styrgruppens ordförande/vd för Orwak
DET HAR VARIT många försök att få till ett Teknikcollege på Aleholmsskolan under mina år som kommunalråd. Det var därför en riktigt go känsla att under tisdagen få vara på plats när allt blev formellt klart och diplom och flagga överlämnades från organisationen för Teknikcollege.

MED ETT Teknikcollege i Sävsjö kan Aleholmsskolans teknikutbildningar bli mer attraktiva. Fler kan nu upptäcka att det inom industri-/tekniksektorn finns trevliga och stimulerande jobb.  Teknikcollege blir en del av att från kommunen sida hjälpa till med kompetensförsörjning inom en viktig del av vårt näringsliv.

VI BLIR NU EN DEL av ett viktigt arbete som vi gör tillsammans på Höglandet. Jag tror att teknikcollege blir bra för kommunens ungdomar, våra företag och kan göra att ännu fler elever söker sig till Aleholmsskolan. Det blir intressant att följa hur Teknikcollege i Sävsjö kommer utvecklas framöver!

måndag 3 april 2023

Folktandvård, vildsvin och gruppmöte på Sävebo

Utsikt vid besök hos tandläkare
DET VAR PÅ MORGONEN inbokat ett besök hos tandläkare Maryam på Folktandvården. För någon vecka sedan gjordes en tandundersökning och som väl var fanns ingen karies och allt såg fint ut. Men en bit av kindtand var trasig och behövde fixas till. Proffsigt och snabbt ordnades detta idag av tandsköterska och tandläkare. Bra tänder är viktigt och det är därför en stor tillgång att vi i vår kommun har en folktandvård med fina lokaler, modern utrustning och kompetent, serviceinriktad personal! 

Therese Petersson var med och  visade
de fina lokalerna för Sävebo
NÄR JAG ÄNDÅ var i Sävsjö blev det ett besök på Kommunalhuset och fika i cafeterian. Roligt att se och hälsa på många välbekanta ansikten! Dagens lunch blev på Södergården där det var en fantastiskt god vildsvinsgryta på menyn.

KVÄLLENS GRUPPMÖTE började med en information om bostadsbolaget Sävebo. Vd Urban Blücher och ordföranden Therese Petersson visade runt i den ljusa, ändamålsenliga och trevliga fastigheten. Samuel Nickolausson var ordförande för gruppmötet och det passade bra att vi var just i Sävebo eftersom han ska tillträda där som ordförande efter bolagsstämman. På gruppmötet resonerades om budget för socialnämnden, gymnasiesamverkan och det lyftes en rad andra aktuella frågor i kommunpolitiken.

söndag 2 april 2023

Jubileumsmässa - Eva Spångberg 100 år

EVA SPÅNGBERG skulle i år fyllt 100 år och för att uppmärksamma detta hade Svenska kyrkan ordnat en jubileumsmässa i Hjälmseryds kyrka. Eva Spångberg var omtyckt och i våra bygder var det många som kände Eva. Man beundrade henne som unik person, som förkunnare men också som träkonstnär. Eva har betytt mycket för många och det märktes bland annat med att den enormt stora kyrkan, med plats för 450 personer, var mycket välfylld med människor.

KLAS FRISK SVENSSON, Maria Åberg, och biskop emeritus Jan-Olof Johansson medverkade. Eleanor Karlsson hade ordnat en utställning med alster av Eva Spångberg och kören Jubilate sjöng. Många var engagerade i olika uppgifter under gudstjänsten.

TACK FÖR en mycket fin jubileumsmässa till minne av Eva Spångberg!

Biskop emeritus Jan-Olof Johansson leder nattvardsfirande med hjälp av Maria Åberg

Kören Jubilate sjöng flera vackra sånger

Det serverades kyrkkaffe med Vildmarkstårta från Melins konditori i Sävsjö

Jan-Olof Johansson höll ett föredrag om Eva Spångberg

Eleanor Karlsson hade ordnat en utställning med alster av Eva Spångberg

Maria, Josef, Jesusbarnet och en åsna

Vi samlades vid Eva Spångbergs gravplats

En stund vid gravpplatsen Med Jan-Olof Johansson, Klas Frisk Svensson och Maria Åberg

Eva Spångbergs gravplats med ett enkelt träkors

På vägen hem åkte vi förbi Starhult och fick se att blåsipporna nu tittat fram med sina klarblåa
vackra blommor!

Alla foton är i lågupplösning för att fungera bra här på bloggen. Önskar du få del av något foto i full upplösning bara ta kontakt så skickar jag det till dig utan kostnad!

lördag 1 april 2023

Klippning av fruktträd och vårblommar

Snödroppar i snö och solsken
I SKUGGAN var det kallt men i solen värmde det gott. För oss lockade det till att idag ge oss ut i trädgården för att klippa våra fruktträd och häck. Fruktträden är rätt tid nu men häcken ska egentligen klippas under den så kallade "JAS-perioden", alltså juli, augusti och september.

BEKYMRET MED att klippa under sommartid är att vår häck brukar ha massor av fästingar och därför väljer vi att klippa vid en tid då förhoppningsvis fästingarna ännu inte är aktiva. 

FANTASTISKT ATT se hur Snödroppar och Krokus trotsigt och ståtligt sticker upp i snön med sina vackra blommor. Det märks att våren är på gång!