onsdag 31 januari 2024

Tack för en bra medborgardialog i Möcklehult

MÖCKLEHULT ÄR en av våra allra mest aktiva byar i Sävsjö kommun och ett bevis på det var att när kommunstyrelsen bjöd in till landsbygdsdialog var det alldeles fullsatt i den gamla skolan.  Byalaget berättade om alla de aktiviteter som ordnas i bygden och Leader Linné var på plats för att informera om möjlighet till stöd för olika insatser. Pierre Klasson, Erik Alm och Therese Petersson informerade om aktuellt från kommunen och Sävsjö Näringsliv.

DET BLEV EN KVÄLL med många goda idéer och viktiga diskussioner. Det kom fram konstruktiva förslag om hur det kan bli ännu bättre kommunikationer och i synnerhet vägar. Badplatsen är otroligt populär men det behövs lösning på latrinfråga. Kommunen jobbar fram svar på de frågor som kom fram och dialogen med byalaget ska fortsätta. Tack till alla som bidrog till en bra kväll och tack till Smedjans butik och café för gott och stadigt fika!

NÅGRA FOTON finns på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/01/tack-for-en-bra-medborgardialog-i.html

måndag 29 januari 2024

Kommun måste bidra till goda villkor för livsmedelsbutiker

Vår omtyckta och viktiga tempobutik i Stockaryd
JAG LÄSER I Sävsjöappen att Centerpartiet  yrkade avslag på ett förslag om att bara en butik i Sävsjö ska få leverera varor till alla de i Sävsjö kommun som av socialförvaltningen beviljats insats för leverans av dagligvaror. Beställningar ska ske via en digital portal och en butik är upphandlad som leverantör.

VI HAR I KOMMUNEN ett styre där C ingår och jag tycker det vore bra om vi inom majoriteten tillsammans med opposition valde att fundera ett varv till på konsekvenserna av detta beslut. Vi borde överväga att göra om och göra rätt!

I DEN LANDSBYGSSTRATEGI som jag var med och tog fram, för ett antal år sedan, var det mycket tydligt att grundläggande service som livsmedelshandel, fordonsbränsle, kommunikationer, vägar och bredband är grunden för en levande och attraktiv landsbygd. Det är också dessa faktorer som ger äldre möjlighet att, med god livskvalitet, kunna bo kvar hemma lite längre. 

SKA VI KUNNA bibehålla viktigt grundläggande service i hela kommunen måste Sävsjö kommun också bidra med en del och åtminstone se till att kompletteringshandel sker lokalt.  Detta för att kommunens underlag är viktigt för affärerna men också för att det i sig är ett viktigt signalvärde i att kommunen gynnar lokal handel.
   Med att bara en butik i kommunen får leverera varor i kommunens system för att köpa livsmedel så drar man undan en del av underlaget för små mycket viktiga livsmedelsbutiker. I förlängningen blir det konsekvenser som kommer kosta långt mer för socialförvaltningen än vad man tjänar på denna digitala tjänst. Jag tycker man ska fundera över möjligheten att pausa införande av den nya digitala tjänsten och tänka igenom detta en gång till. Man bör också säkerställa att det blir en politisk förankring inte bara i socialnämnden utan också i kommunstyrelse och kanske som policy också hos oss i kommunfullmäktige!

söndag 28 januari 2024

Light, Lieblingsplatz och foton

Ett semesterfoto på Templo Ecumenico
LÖRDAGEN BLEV det förberedelse för målningsarbete till huset som yngste sonen och hans fru har köpt. Söndagen började med gudstjänst "Light" i vår hemförsamling. Vi åkte sedan vi till den fantastiska nya restaurangen i Rörvik, Lieblingsplatz! Det var fullt med folk i restaurangen och när vi kom in var första frågan "Har ni bokat bord". Det hade vi inte men man lyckades ändå hitta en plats för oss. 

UNDER SÖNDAGEN har jag pysslat med "framkallning" av foton. Jag fotograferar numera alltid i rå-format och då krävs att man processar bildfilerna i en så kallad råformatskonverterare för att få fram fina foton. Jag använder ett program som heter Capture One som jag tycker är mycket bra!

fredag 26 januari 2024

Inbjudan till länskollegor och rolig julgransdans

NU HAR VI GJORT klart och skickat en  inbjudan till möte på Forssa Kvarnagård för alla som har uppdrag i länet som ordförande eller vice ordförande i kommunfullmäktige!

VI TRÄFFAS två gånger om året för information och utbyte av erfarenheter. De olika kommunerna är ansvariga för träffarna i bokstavsordning. Sist var det i Nässjö och därmed är det vi i Sävsjö som står näst på tur. Vi har bestämt att vår träff ska bli den 22 mars och vi kommer vara i fina Forssa Kvarnagård.

 VID MÖTET SENAST lyftes behov av att samtala om relationen mellan kommunstyrelse och kommunfullmäktiges presidium och kanske då främst när det gäller ordförande. Jag och vår kommundirektör Jan Holmqvist förbereder en inledning till en sådan diskussion Jag kan ge det politiska perspektivet utifrån att ha erfarenheten av båda uppdragen. Jan kommer lyfta denna relation utifrån ett tjänstpersons perspektiv. Vi kommer också vid nästa träff informera varandra om hur vi jobbar med årsplanering för presidiets arbete och fullmäktiges sammanträden. Jag ser fram emot denna dag på Forssa Kvarnagård!

DET SNURRAR JUST NU RUNT mycket olika sjukdomar som kräksjuka, förkylningar och influensa. Vi som familj har en tradition att tillsammans dansa ut julen. Först den här fredagskvällen har alla varit friska och kunnat träffas. Vi käkade en Grekisk delikatesspanna och sedan blev det dans runt granen. Årets pepparkakshus slogs i bitar och inne i huset fanns godis som vi alla kunde mumsa på. Mysigt och roligt att se glädjen hos alla och framförallt förstås barnbarnen!

torsdag 25 januari 2024

Trevligt att berätta om ordförandeskap på Brygghörnan

Jag visade bland annat den fina ordförandeklubban som
Jonathan Andersson tillverkat och som jag fick av kd-gruppen
när jag slutade som kommunalråd.
JAG HADE FÖRMÅNEN att under torsdagen få vara med som dagens gäst på Brygghörnan, en dagverksamhet för äldre som finns i centrala Sävsjö.

MITT UPPDRAG var att berätta om mina år som ordförande i kommunstyrelsen och numera i fullmäktige.  Jag nämnde om min bakgrund i Hjälmserydsbygden och sedan om olika händelser kopplat till mina uppdrag för Sävsjö kommun. 

DET BLEV MÅNGA glada skratt och kommentarer runt de foton jag visade. Tillsammans samtalade vi om olika händelser som det fanns minnen omkring. Tack för att jag fick komma till er på Brygghörnan!

onsdag 24 januari 2024

Torvbrytning ger negativ påverkan

EN KONSULT, som köpts för att hjälpa Mullmäster att kunna få bryta torv på Röde mosse, hade häromdagen en minst sagt märklig insändare på Sävsjöappen.  

DET PÅSTÅS bland annat att jag driver frågan om att stoppa torvbrytning utifrån mitt och Stockarydsterminalen AB:s intresse. Detta är felaktigt. När jag agerat är det utifrån att det finns en enig kommunstyrelse som varit bakom och som beslutat. Jag gör det också utifrån att Stockaryds samhällsförening och flera berörda medborgare är oroliga över konsekvenserna med utökad torvbrytning.

NÄR DET GÄLLER Stockarydsterminalen som helhet så är den ett stort samhällsintresse och vi vill som kommun att den ska utvecklas utifrån dess stora klimatnytta. Stockaryds terminalen AB, där kommunen är hälftenägare, och jag ordförande är bara en del av terminalområdet och den gränsar inte till Röde Mosse.

TILLSAMMANS MED Kristin Nilsdotter Isaksson biträdande kommundirektör och Therese Petersson kommunstyrelsens ordförande har jag skrivit ett svar som nu finns på Sävsjöappen. Du kan läsa det på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/01/torvbrytning-ger-negativ-paverkan.html#more

tisdag 23 januari 2024

Nu finns också webbsändning från fullmäktige

DIREKTSÄNDNING via kommunens webbsida var en av de saker som inte fungerade vid gårdagens fullmäktige. Under dagen har vi lyckats spara ner en inspelning från min dator som sedan Mediecenter redigerat och fixat så den nu ligger uppe på kommunens webbsida.

FÖR ER SOM vill se gårdagens digitala fullmäktigemöte går det bra att göra det via följande länk: https://savsjoplay.screen9.tv/media/BHLkRYCGdu04t7k9JTXJVw/22-januari-2024-kommunfullmaktige-digitalt-mote

måndag 22 januari 2024

Digitalt fullmäktige om valfrihet och våra viktiga våtmarker

En del av fullmäktigegänget som var med på teams
FULLMÄKTIGE FÖR JANUARI var ordnat digitalt via dataprogrammet Teams. Vi har bestämt att ibland köra digitala fullmäktige för att hålla kunskapen uppe om hur det fungerar och för att ha vana för att använda denna teknik. För oss ett sätt att ordna möten även när det är få ärenden men också för att kunna ha möten även om säkerhetsläget skulle försämras eller om det uppstår samhällsspridning igen av farlig smitta. 
   Det var en hel del strul i förberedelserna inför mötet och alldeles före sammanträdet fick vi ändra teknisk lösning. Vi fick dela upp oss i presidiet i olika rum för att undvika rundgång. Men trots detta gick sammanträdet att genomföra och alla kunde delta så som det ska vara.

PÅ ÄRENDELISTAN var det två ärenden som särskilt väckte min uppmärksamhet. Kommunstyrelsen föreslog att möjligheten till att använda privata utförare inom vår hemtjänst ska upphöra. Vi beslutade 2009 om att införa valfrihet inom hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem. Tyvärr har det varit få som velat erbjuda privata tjänster inom området och kan hända vår kommun är för liten för att det ska finnas tillräckligt underlag för privata vårdföretag. Jag tror det är mycket bra att kommunen får konkurrens och att det finns privata alternativ för de som vill. Tråkigt att denna möjlighet nu tagits bort i vår kommun.

DET ANDRA ÄRENDET som jag tycker är värt att uppmärksamma är Vänsterpartiets motion om att kommunen bör stimulera och hjälpa markägare att komma igång med återfuktning av våtmarker. Kommunen bör också, enligt motionen, utarbeta en plan för kommunens egna våtmarker och anslå medel till ”Projekt Återfukta våtmarker”.
     I motionssvaret framgår att det i Sävsjös gröna hållbarhetsprogram står att "våtmarkernas roll ska tas hänsyn till i den fysiska planeringen och restaurering, etablering och skydd av våtmarker ska främjas." I färdplanen för hållbarhetsprogrammet är skrivet att kommunen ska "Inventera platser som är lämpliga för att etablera eller restaurera våtmarker."
   I nuläget har kommunen två våtmarksprojekt under planering.  Ett är vid Tällevad i Sävsjö och ett i Vrigstad, nära det nya industriområdet. Kommunen stöttar markägare och intressenter som hör av sig och hjälper till med ansökningar om statligt stöd med det så kallade LONA-bidraget. 

DET ÄR FÖRFÄRLIGT synd att inte Röde mosse fick vara en av de våtmarker som hade främjats och fått resurser för att bli den tillgång som den kunde fått vara för Stockaryd och hela Sävsjö kommun. Tyvärr sker här motsatsen och denna levande våtmark/mosse kommer nu försvinna och omvandlas till ett brunt ökenlandskap för all framtid.

söndag 21 januari 2024

Ekumenisk högmässa avslutade världsvid bönevecka

MED EN LOVSÅNGSKVÄLL i frikyrkan och sedan en ekumenisk högmässa i Stockaryds kyrka avslutades här i vår bygd årets världsvida bönevecka för kristen enhet.  Denna bönevecka har sitt ursprung ända tillbaka till 1908 och är världens största ekumeniska manifestation. Den genomförs samtidigt i cirka 75 länder och infaller varje år 18-25 januari. Jag tycker det är viktigt att delta för att visa stöd för den viktiga kristna enheten i världen i Sverige och här i Sävsjö kommun

DEN EKUMENISKA HÖGMÄSSAN hölls ihop av vår präst Maria Åberg. Ingemar Andersson är pastor i Frikyrkan Rörvik och han predikade med utgångspunkt från dagens bibeltext om att Gud gjort oss värdiga och att det finns möjlighet till gudomligt ingripande och helande från sjukdom. Ett lovsångsteam med ungdomsledaren Agust Petersson i spetsen ledde församlingen i lovsång.

DEN STORA KYRKOLOKALEN var nästan helt full av människor som kommit för att vara med på dagens ekumeniska avslutning av böneveckan. Att många kom för att vara med visar på den fina ekumeniska anda som finns i våra bygder. Det är en bra gemenskap som växt fram och som är värd att vårda så den kan leva vidare och utvecklas.

fredag 19 januari 2024

Det kan bli bra med Alice Teodorescu Måwe i EU-valet

Ebba och Alice kan bli nytt viktigt radarpar i politiken

HELT OVÄNTAT kom på förmiddagen besked om att Sara Skyttedal inte längre har förtroende att representera Kristdemokraterna som toppkandidat inför EU-valrörelsen. Lokalt var förtroendet redan mycket svagt. Vi hade i vår partiavdelning fått svårt att mobilisera entusiasm i EU-valrörelsen med henne som toppkandidat. Vi är därför många som drar en lättnadens suck när Sara lämnar sin position i EU-valet.

DET VAR EN POSITIV överraskning att nomineringskommitténs förslag på nytt toppnamn är Alice Teodorescu Måwe!  Alice har en bakgrund bland annat som journalist, chefredaktör och opinionsbildare. Hon har tidigare arbetat med politikutveckling men aldrig tidigare varit politiker. Jag har följt henne genom åren och tycker Alice är en värderingsburen och klok person med en vass penna och framträdande röst. Hon har visat gång på gång att hon ligger mycket nära Kristdemokraterna både vad gäller ideologisk hemvist och i de stora sakpolitiska frågorna. Jag ser fram emot att i Sävsjö kommun få besök av Alice Teodorescu Måwe under EU-valrörelsen!

torsdag 18 januari 2024

Vintersport på Isaberg med treåring

En sele är bra för att kunna bromsa farten och
kunna hjälpa till att svänga lite emellanåt
DET ÄR HÄRLIGT med fina vinterdagar! Efter gårdagens snöstorm har det under torsdagen varit sol, minusgrader och gnistrande vackert med all snö.

TILLSAMMANS MED dotter och två barnbarn har jag under torsdagen varit på Isabergs skidanläggning för att vara med på lite skidträning för framförallt  treåringen. Isaberg är helt klart södra Sveriges bästa skidanläggning och för de barn som ska börja åka är det välordnat med lagom brant backe och en lift som är ett rullband av gummi. Det är dessutom gratis. När man kan börja träna skidåkning så här tidigt lär man sig snabbt och lekande lätt!

onsdag 17 januari 2024

Från sommaren på Gran Canaria till vintern i Sverige

En fin sommarkväll
NÄR VI LÄMNADE PLAYA INGLES var det 30 grader. Vid bilfärden hem, efter att landat på Axamo, var det 12 minusgrader på displayen. Helt klart en stor omställning att komma hem till ett  kallt, vintrigt och snöigt Sverige efter att Annette och jag varit på en härlig semestertripp till sommarvärmen på Gran Canaria!

PLAYA INGLES är en liten ort på södra delen av ön. Det har blivit många bad i poolen och havet så vi har haft det riktigt skönt! Vi har haft Servatur Waikiki som hotell,  ett trevligt, mellanstort hotell med bra mat och hög service. Vid några tillfällen har vi besökt Skandinaviska turistkyrkan som har en omfattande och välbesökt verksamhet som de bedrivit i över 60 år! De större gudstjänsterna hålls i Templo Ecumenico som är en fin stor kyrka där det finns verksamhet med både protestantisk och katolsk inriktning. Mindre cafékvällar och annat hålls i lokalen "Oasen" som ligger bara en liten bit från den stora kyrkan. Vi är imponerande av turistkyrkans trevliga verksamhet!

 VÅR RESA TILL Gran Canaria gick från Jönköping Airport/Axamo och det är definitivt en stor fördel att kunna nå flygplatsen på bara en timma hemifrån. Dessutom går både parkering och incheckning snabbt och smidigt. Resebolaget Tui, flygbolaget Jettime och vårt hotell Servatur Waikiki får våra rekommendationer!

DU KAN SE NÅGRA FOTON från vår resa på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/01/fran-sommaren-pa-gran-canaria-till.html#more

tisdag 16 januari 2024

Pionjärer udda och märkliga men också beundransvärda

NU HAR JAG LÄST boken "Ostädade väckelser Modernitetens förtrupper". En faktaspäckad bok på dryga 300 sidor som är skriven ur ett forskarperspektiv. Medverkande författare är Urban Claesson, Sune Fahlgren, Stina Fallberg Sundmark, Joel Halldorf, Anton Jansson, Anders Jarlert, Mats Larsson, Arne Rasmusson, Fredrik Santell, Erik Sidenvall, Aud V. Tønnessen, Per von Wachenfeldt och Cecilia Wejryd.
    Man kan väl inte påstå att det precis är en lättläst bok men den har mycket intressant att berätta. Sådant som är viktigt för oss idag för att förstå hur våra värderingar, tro, demokrati och samhälle har utvecklats med lite perspektiv.

BOKEN GER MÅNGA exempel på märkliga och udda kristna väckelserörelser som växte fram i Sverige från 1700-talet och framåt. Rörelser som bäddade för den starka frikyrklighet vi har i vårt land och i synnerhet i våra bygder. Rörelser som blev grunden för vårt moderna samhälle med jämlikhet och demokrati så väl som starka känsla för ideellt arbete, frikyrklighet och föreningsverksamhet.

EXEMPLEN I BOKEN handlar om sådant som Jerusalemfararna från Dalarna om kvinnorörelser, evangelister, missionärer, Herrnhutare och en lång rad drivande entusiaster. De var pionjärer men uppfattades som störande och samhällsfarliga. Precis som roparna, jag skrev om häromdagen, så blev de hånade, trakasserade och sattes i fängelse. Men de höll ut i bön och sin frimodiga kristna berättelse så väl som tjänst för sina medmänniskor och samhällsförändring.

NÄR JAG LÄSER boken Ostädade väckelser så fascineras jag över alla dessa religiösa entusiaster och det driv de hade. De verkligen ville få till förändring i samhället och få sina med människor att förstå vikten av en äkta kristen tro. Lite mer av dessa föregångares glöd och engagemang skulle jag önska hos mig själv och fler i vårt land!

FINNS DU I HÄR I VÅR kommun och vill låna boken "Ostädade väckelser-Modernitetens förtrupper" så bara säg till.

måndag 15 januari 2024

Familjen är viktigaste byggsten i samhället

Benjamin och jag på rikstinget
HÄROMDAGEN VAR det i vår tidning en alldeles utmärkt insändare. Den handlade om den nya familjepolitik som vi beslutade om för ett par  månader sedan på Kristdemokraternas riksting i Helsingborg. 

"FAMILJEN ÄR SAMHÄLLETS viktigaste byggsten. När andra partier använder familjepolitiken som redskap för integration eller för att få ut folk i arbete, så är vi kristdemokrater tvärtom tydliga med att familjen är ett mål i sig". Det skriver vår partiavdelningsordförande Benjamin Petersson i insändaren tillsammans med Camilla Rinaldo Miller och Mats Antonsson. 

 DU KAN LÄSA hela insändaren på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/01/familjen-ar-viktigaste-byggsten-i.html

söndag 14 januari 2024

Barfota Rop en del av min historia

ANNETTE OCH JAG har sett filmen Barfota Rop, en film som handlar om modet hos barn och unga som stod upp för att skapa förändring i mitten på 1800-talet. Sverige var då ett land i misär och fattigdom. En miljon svenskar väljer under denna tid att utvandra till Amerika. 
   Vi får i filmen se  hur barn, unga, kvinnor och olärda får en ingivelse från Gud att börja ropa ut behovet av förändring. Man kan notera att de som blev ledare bland roparna också därmed blev föregångare när det gäller jämlikhet och demokrati i ett annars patriarkalt samhälle.

DET SOM INTE SÄGS i filmen, men som är intressant för oss, är att en Lisa Andersson i Alsarp i Hjälmseryds socken räknas som den första roparen. Hon hade vid 16 års ålder blivit sjuk och sängliggande. Under den tiden började hon läsa Bibeln. Strax därpå upplevde Lisa ett tvång att ropa och predika bättring ifrån sin säng. 
    När de ropande barnen blev allt fler försökte makthavarna i samhället att stoppa barnens rop, bland annat genom hård bestraffning. Men trots det växer en gräsrotsrörelse fram som ingen kunde stoppa. Grunden läggs med roparna för den väckelsevåg som sedan gick fram i våra bygder.  Min egen historia har sina djupa rötter i hjälmserydsbygden, rakt ner i denna spännande och omvälvande tid. En väckelse som räddade människor från alkoholism, misär och som gav många en trygg gudstro att bygga sitt liv på.

JAG ÄR STOLT ÖVER mina rötter och vår historia. Det är hedrande att, som resultat av den kamp som fördes av tidigare generationer, få vara engagerad både inom frikyrkorörelse och kommundemokrati. 

LÄSTIPS: Prästen Håkan Sunnliden har skrivit om roparna och dess koppling till Hjälmseryd, det som också kallades hjelmserydssjukan. Håkan skriver i detta sammanhang om Emma Sackrisson som del i detta fenomen. Emma byggde Filadelfiakapellet med min farfar Gustav Carlsson som ansvarig byggmästare. Filadelfia är numera välkända Suzis Café. Läs Håkan Sunnlidens text här: https://hakansunnliden.blogspot.com/2016/05/hjalmseryd-centrum-i-en-gammal.html

lördag 13 januari 2024

Handlingar till KF kommer snart

NÄR FULLMÄKTIGE har sina sammanträden är det noga att formalia blir rätt. En del är att allmänheten ska kunna få del av ärendelista och handlingar minst en vecka innan mötet. En annan är att alla förtroendevalda i fullmäktige i god tid ska kunna läsa in sig  på alla ärenden inför de beslut som ska tas vid sammanträdet.

FÖR ATT DETTA FUNGERA har vi bestämt att alla förtroendevalda ska få handlingarna en vecka plus helgen innan. Sammanträdet är på måndagar så handlingar ska komma ut på en fredag. Annonsen i tidningen är på lördagen och detta bland annat för att det numera inte finns någon papperstidning på måndagar. Numera är annonsen mindre än tidigare och hänvisning sker till kommunens digitala anslagstavla. Detta förutsätter då att handlingarna finns publicerade där när annonsen publiceras.

TYVÄRR FUNGERAR de här rutinerna just nu inte så bra som vi önskar. Inför fullmäktige 22 januari har inte de förtroendevalda fått handlingar och för allmänheten finns inga handlingar på den digitala anslagstavlan. Vi i fullmäktiges presidium har skickat mejl till alla fullmäktigeledamöter om detta och de har också fått ärendelistan. Vi ber om ursäkt för detta strul och lovar att så fort som möjligt åtgärda detta på måndag. 

VILL DU SE ÄRENDELISTAN så finns den på följande länk: 
https://savsjo.blogspot.com/2024/01/handlingar-till-kf-kommer-snart.html#more

torsdag 11 januari 2024

Intervju i Sävsjöappen om mosse

UTIFRÅN ATT JAG under min tid som kommunalråd initierade och drev frågan om bevarande av Röde mosse har jag blivit intervjuad av Sävsjöappen. De ville veta mina reaktioner efter beslutet om ja till torvbrytning.

HÄR PÅ BLOGGEN finns många inlägg om Röde mosse och det är välkänt att jag tycker beslutet är förfärligt. 1000-åriga naturvärden grävs sonika bort. En våtmark som myllrar av insekter och djur dödas och blir bara ett brunt ogästvänligt område för all framtid. En vattenreservoar vid regnväder tas bort och vattnet som regnar vid störtskurar hamnar som översvämning i Stockaryd och Vrigstad.

OM DET VORE någon heder och miljömedvetenhet hos ledningen för Mullmäster borde de omgående avbryta alla tankar på fortsatt exploatering av Röde Mosse och annan nyexploatering av värdefull våtmark.

LÄS ARTIKELN på Sävsjöappen på följande länk:
https://savsjo.appen.se/news/356278

onsdag 10 januari 2024

Grattis Annette!

IDAG FYLLER VÄRLDENS bästa tjej år, min underbara fru Annette. Naturligtvis vill jag gratta henne också här på min blogg. Hipp, hipp HURRA! HURRA! HURRA!

ALL KÄRLEK och lycka önskar jag dej, för det är du värd. Du är unik, värdefull, vacker och du har ett hjärta av renaste, ädlaste guld. Det är en ära att ha möjligheten att kalla dig min fru. Jag älskar dig!

tisdag 9 januari 2024

Anständiga priser på fordonsbränslen

VI HAR NU FYLLT tanken i vår bil för första gången sedan nyår. Det var länge sedan fordonbränsle hade så anständiga priser som nu.

VÅRA BILAR GÅR på diesel och skillnaden mot när det var som dyrast är cirka tio spänn per liter. Detta betyder minskade kostnader för oss men framförallt också för svenska lantbrukare, åkerier, barnfamiljer och alla andra som behöver bilen, mycket bra!

BAKGRUNDEN ÄR att vår regering har röstat igenom sänkt reduktionsplikt på diesel och bensin. Precis som vi lovade i valrörelsen ändrades inblandningen mot tidigare 30,5 % på diesel till 6%. S, V, MP och C röstade emot sänkningen. Deras ambition är att reduktionsplikten ska höjas 66%!

måndag 8 januari 2024

Nästa fullmäktige körs digitalt

Tidigare fullmäktige där alla ledamöter var med digitalt
VID MÅNDAGKVÄLLENS möte med fullmäktiges presidium konstaterade vi att det verkar bli få ärenden till fullmäktige i januari. Vi vill ogärna ställa in fullmäktigemöten och tycker också det är bra att ledamöterna får regelbunden träning i att delta i digitala möten. Vi har därför bestämt att vi denna gång kör detta lite kortare fullmäktige via programmet Teams.  

PÅ ÄRENDELISTAN förväntar vi oss medborgarförslag och motioner. Det blir beslut om utökad borgen till Sävebo och ställningstagande om valfrihet inom socialförvaltningen. Fullmäktige är offentligt och du som vill besöka mötet har möjlighet att som vanligt komma på besök till Vallsjösalen i kommunalhuset. Det går också följa mötet via webb-tv. Fullmäktige är den 22 januari klockan 18.30.

söndag 7 januari 2024

Tapas ett sätt att umgås och äta gott

RUNT EN TAPASMENY samlades vi som familj under söndagen för att fira en födelsedag. Vi var i Hillerstorp hos vår dotter och våra barn med familjer hade ordnat en stor variation av festliga, goda smårätter som var både kalla och varma. 

TAPAS ÄR EN DEL av det spanska köket och för dem är Tapas något att mötas omkring och ett sätt att umgås. Precis så var det för oss under söndagen, en riktigt trevlig dag med god mat och många skratt!

lördag 6 januari 2024

Trettonhelg kall men vacker


TRETTONHELGEN är isande kall men med klarblå himmel och solsken är det så bedårande vackert. 

HUSTRUN OCH JAG har under trettondagen gått en långpromenad och det var njutbart. Vi gick på stigar och mindre vägar genom skog och mossar så väl som utmed ängsmark. Vi promenerar här emellanåt året runt. Nu är det fruset men spår efter framförallt rådjur. älg, hare och räv. Snart kommer vårvärmen och då finns här ett myller av olika insekter, skalbaggar och myror. Sverige är fantastiskt!

fredag 5 januari 2024

Tråkigt att Smålands Dagblad dragit ner i Sävsjö


NU HAR BONNIER NEWS backat tillbaka i vår kommun. Från nyår har man halverat andelen reportrar från två till en som utgår från Sävsjö.

VI HAR VARIT med om detta förr och 2020 gick det så långt att man stängde redaktionen. Men efter att lokalen vid torget stått obemannad ett tag blev det överraskande en nysatsning på två reportrar.

DET ÄR BRA ATT man denna gång inte stänger helt men helt klart är det ett kliv tillbaka med bara en journalist på plats. Tidningsledningen säger att andra redaktioner kan täcka upp men erfarenheten från tidigare försök med det är att bevakningen blir sämre. Det är endast på plats som man kan lära känna människor, få del av bra tips och känna pulsen i kommunen.

JAG TYCKER Maria och Hannes under tiden tillsammans i Sävsjö har gjort ett bra jobb. De har också stått för en ordentlig bevakning av det som händer bland politiker och tjänstemän i vår kommun. Något som är väldigt viktigt för demokratin och för vår trovärdighet. En bra granskning är en del i att skapa förtroende för det vi politiker beslutar och gör. Bra bevakning är också vårt bästa sätt att informera våra invånare. Jag hoppas innerligt att Bonnier News inser vikten av att satsa i vår kommun och framöver åter placerar minst två journalister i vår kommun på heltid.

JAG VAR PÅ PLATS NÄR redaktionen skulle stängas helt för några år sedan. Du kan läsa mitt blogginlägg om det på följande länk:

onsdag 3 januari 2024

The Crown en serie jag rekommenderar!

NU HAR VI SETT det allra sista avsnittet av den omtalade serien The Crown. En extremt påkostad serie där varje avsnitt kostat cirka 13 miljoner dollar. Från början till slut handlar om den engelska monarkin med drottning Elizabeth som centrum. Det är nästan läskigt hur de fått ihop tajmingen med denna serie som omfattar i princip drottningens hela tid som regent och där det sista avsnittet släpptes bara drygt ett år efter hennes död.

THE CROWN är en fascinerande serie som bygger på verkliga händelser och den ger därmed både en historielektion och en inblick i hur det engelska kungahuset fungerar.  Detta även om inte allt är exakt och en del förstås är tillspetsat. För mig särskilt roligt att man nu speglar den tid som till stor del handlar om prinsessan Diana, en tid när jag själv under en kortare period bodde i England och Manchester.

HAR DU TILLGÅNG TILL NETFLIX så rekommenderar jag varmt att se The Crown som nu är komplett med sina sex säsonger. Jag tycker detta är den bästa serie jag någonsin sett!

tisdag 2 januari 2024

Ett sorgligt besked om Röde mosse


Kan alla lingon gett Röde mosse
sitt namn?
DEN ÖVERKLAGAN som gjorts till Mark- och miljööverdomstolen för att stoppa företaget Mullmästers begäran om att få bryta torv på Röde mosse tas inte upp enligt ett besked vi nu nåtts av. Det innebär att i princip den enda kvarvarande mossen i våra bygder kommer utplånas. En mosse som växt fram under tusentals år och där det idag finns en viktig våtmark med fina miljöer för djur och växter kommer utraderas. Detta för att omvandlas från fin natur till ekonomiska vinster i fickorna på Mullmästers ledning. Jag tycker det är ett förfärligt besked! Jag tycker också det är anmärkningsvärt att företaget så totalt struntar i vad Sävsjö kommun, stockarydsborna och närboende tycker. Protesterna har varit mycket stora men det verkar som det inte bekommer Mullmäster ett enda dugg. Det enda verktyg jag kan se som är kvar är att bojkotta Mullmästers varor. Jag kommer göra det från nu och uppmanar dig göra det också. 

MED DEN NYA TORVBRYTNINGEN försvinner inte bara fin natur. Den drabbar friluftslivet, Stockarydsterminalens utbyggnadsmöjligheter, förstör för närboende och tar bort ett viktigt vattenmagasin. Det är redan idag bekymmer med översvämningar på grund av den stora torvbrytningen i bygden. När de naturliga mossarnas vattenmagasin försvinner så skapas stora snabba flöden i Stockaryd och sedan i Vrigstad. Det kommer nu sannolikt bli ännu värre. Jag tycker absolut Mullmäster ska hållas ekonomiskt ansvariga för framtida skador på byggnader och infrastruktur som beror på ökade vattenflöden.

VI I SÄVSJÖ KOMMUN har kämpat hårt för att Röde mosse skulle bevaras och jag vill uttrycka min  tacksamhet framförallt vår utvecklingschef Kristin Nilsdotter Isaksson för det uthålliga och energiska arbete hon gjort för Röde mosses bevarande. Jag hade innerligt hoppats att vi med vårt arbete skulle kunnat få bevara Röde mosse som en tillgång för oss, våra barn och barnbarn, det känns dystert att så inte blir fallet.

PÅ FÖLJANDE LÄNK finns några bilder från en promenad på Röde mosse:
https://savsjo.blogspot.com/2024/01/ett-sorgligt-besked-om-rode-mosse.html#more

måndag 1 januari 2024

Nyårsdag med foton som ger perspektiv

Det är nu ett år sedan denna bild togs i kommunalhusets entré

NYÅRSDAGEN ÄR  för de flesta en dag då man tar det lite lugnare och hämtar krafter inför året som ligger framför som ett oskrivet blad.

FÖR MIG innebär årsskiftet också att jag går igenom årets bilder och sorterar dem på lämpligt sätt. Mobil och minneskort i mina kameror töms på foton och lagringsutrymme skapas för det som ska hända framöver.

FOTOGRAFERING är ett av mina största intressen och det är roligt att för framtiden ha en fin dokumentation på viktiga händelser i familjen men också från politik och andra sammanhang. När jag nu tittar tillbaka på 2023 så är nog för mig personligen årets största händelse den 2 januari. Jag lämnade då symboliskt över ordförandeklubban till Therese Petersson efter att ha varit kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i drygt 22 år. Therese har sedan skött uppgiften på ett alldeles utmärkt sätt. Jag har för egen del växlat om och känt en stor inspiration över att jobba utifrån mitt uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige.