tisdag 11 juli 2023

NATO ger arbete och kostnader för kommunerna

Överenskommelse om Sveriges NATO-medlemskap
I DET LÄGE vi har med osäkerhet och krig i omvärlden så är tyvärr enda rätta att Sverige släpper neutraliteten och går in i NATO. Det är ett omvälvande beslut som kommer få stora konsekvenser. Vi får bästa tänkbara militära försvar och medlemskapet avskräcker nog i det längsta länder att ge sig på Sverige. Natomedlemskapet innebär också att vi måste bidra till andra medlemsländer vid kriser. Det känns exempelvis inte bra att veta att våra barn och barnbarn kan hamna i militära konflikter i exempelvis Turkiet eller Ungern.

MEDLEMSKAPET PÅVERKAR oss i kommunerna. Som medlem i Nato förpliktar det för Sverige att stärka civilförsvaret och det civila beredskapsarbetet. Därför måste ett stort arbete ske i kommunerna och det behöver ske i samarbete med föreningar, kyrkor och företag. Vi i vår kommun har dragit igång ett sådant strategiskt och praktiskt förbättringsarbete redan under mina år som kommunstyrelsens ordförande. Det är i kommunerna vi måste säkerställa att det vid kriser och krig finns fungerande räddningstjänst. Det ska finnas dricksvattenförsörjning och omsorgen om de äldre och funktionsnedsatta ska hållas igång. Skolor och förskolor ska fortsätta att fungera. Demokratin måste kunna arbeta även i kristid och vi i fullmäktige, styrelser och nämnder ska kunna samlas för beslut. Ett allt viktigare område att fortsätta förbättra är information, kommunikation och att bemöta falska påståenden. För oss är det viktigt att det alltid ska kännas tryggt att bo och verka i Sävsjö kommun.

JAG TROR VI MED NATO-medlemskapet måste öka takten ytterligare i vårt kommunala arbete med dessa områden. Jag hoppas regering och riksdag inser behovet av pengar till upprustning av civilförsvaret och att man enligt den kommunala finansieringsprincipen kommer dela ut mer statliga medel till arbetet. Jag förväntar mig att sådant tillskott kommer under hösten 2023 så inte denna satsning behöver ske med nedrustning av andra områden av den kommunala välfärden.