måndag 17 juli 2023

Strömavbrott gör att alternativ prövas

Jag har nog haft mitt Trangia, spritkök i så där 40 år. Det är
flitigt använt och fungerar alltid utmärkt! Om jag minns rätt är
det en födelsedagspresent från mamma och pappa.
ÖVER VÅRT OMRÅDE åskade och regnade det rejält från lunchtid. Vid halv två försvann strömmen och var sedan borta i nästan fyra timmar. Jag har appen Blixtvakt i telefonen och den är bra vid sådana här tillfällen eftersom den visar var åskan finns och vart den är på väg. Innan åskan drog in hos oss hade jag förberett med att dra ut elkontakter till känsliga apparater. Detta vis av erfarenheten från tidigare åskoväder som slagit sönder många grejor för oss. 

NÄR STRÖMMEN var borta försvann också vårt wifi-nätverk, även 4G och 3G via mobilen slutade fungera en lång stund. Eftersom man är bortskämd med att alltid vara uppkopplad så kändes det lite märkligt att så här förlora kontakten med omvärlden.

SOM VÄL ÄR har vi förberett oss med det mest viktiga vid sådana här tillfällen. För min del innebar det att jag idag plockade fram en batteriradio för att hålla mig uppdaterad via P4. Mitt Trangia spritkök fick bli alternativet till den vanliga spisen för att laga mat och fixa det viktiga kaffet.

JAG TROR DET ÄR bra att vi, som med dagens avbrott med el och WIFI, får en påminnelse om hur beroende vi är av att dessa moderniteter fungerar. Det visar samtidigt hur viktigt det är att vara förberedd med alternativ som går att använda när det behövs.