måndag 24 juli 2023

Bra att landsbygdsministern tar vargangreppen på allvar

I MIDSOMMARHELGEN var vi i Mullsjöområdet och gästade Nyhemsveckan så väl som promenerade i de vackra tallskogarna. Efter vargangreppet i fredags, då över 30 får dödades mellan Mullsjö och Ulricehamn, skulle vi nog vara tveksamma till att ge oss ut i dessa skogar igen. 

UNDER MÅNDAGSKVÄLLEN visade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att det grymma vargangreppet i Mullsjö väckt känslor även i regeringskansliet. Regeringen kommer skynda på arbetet för att minska vargstammen och underlätta för beslut om skyddsjakt. Detta för att snabbt få bort vargar som ger sig på tamboskap. Ett glädjande och bra initiativ från landsbygdsministern! Det känns inte alls ok att låta vargstammen växa och etablera sig i våra bygder som den gör nu.

JAG ÄR OFTAST TVEKSAM till att regeringen skapar nya myndigheter. Men överenskommelsen i Tidöavtalet om att inrätta en ny jakt- och viltvårdsmyndighet tror jag kan vara bra, inte minst för att hantera vargfrågan och andra liknande knepiga frågeställningar. Regeringen har redan kommit igång med detta arbete och tillsatt en utredning om formerna för den nya myndigheten med länsrådet Susanna Löfgren som utredare, bra!