tisdag 31 oktober 2023

Poddtips för kanslifolk och politiknördar

GÅRDAGENS INLÄGG handlade bland annat om protokoll. Visste du att i stort sett alla kommunala handlingar är offentliga? Det är faktiskt möjligt för vem som helst kan gå in på kommunens hemsida för att exempelvis läsa protokollen från olika politiska nämnder och styrelser. Jag tycker det är bra att vi i vårt land har så stor öppenhet och transparens. Allas tillgång till offentliga handlingar är en viktig del i vår fina demokrati! 

MIN NYA FAVORITPODD är kanske inte för alla men jag tycker den är oerhört intressant! Det är Lisa Åberg och Kristin Löf som i podcasten "Kanslifolket" samtalar och reflekterar utifrån olika ämnen kopplade till deras samlade erfarenheter som nämndsekreterare. Denna podd  riktar sig först och främst till de som på ett eller annat sätt arbetar med politiska ärendeprocesser i kommunal eller regional förvaltning. Ett perspektiv som är viktigt också för mig som politiker. Under alla år som kommunalråd var ett nära samarbete med min sekreterare och kommundirektören det som gjorde att man klarade jobbet.  I det allra första avsnittet tog man upp just det kommunala protokollet som ämne och delade med sig av mycket tänkvärda synpunkter.

PODDEN KANSLIFOLKET kommer oftast på fredagar och för några avsnitt sedan handlade det om det politiska perspektivet. Tre kommunalråd medverkande och ett av dessa var min tidigare kollega Ann-Marie Nilsson(c) från Jönköping. Senaste avsnittet handlade om korruption, mutor med mera, ett ack så viktigt ämne. Vill du lyssna så hittar du Kanslifolket på de ställen där poddar finns.

måndag 30 oktober 2023

Protokoll och lyskraft hos höstlöv

UNDER FÖRMIDDAGEN var det dags för mig att tillsammans med Nicklas Söderstjärna(SD) och Christer Sandström(C) justera fullmäktiges protokoll. För mig är det noga att protokollen är korrekta och helt överensstämmer med det sammanträde som varit. Oaktat vad som sagts är det justerade protokollet som gäller och de beslut som finns skrivna där som verkställs. Det kändes bra att vi tre justeringspersoner var helt överens om protokollet!

DET ÄR NUMERA en del olika åsikter om hur protokoll ska skrivas på bästa sätt. I vår kommun har vi, så länge jag kan komma ihåg, skrivit så kallade att-satser. En del menar det är gammalmodigt och vill istället att det ska vara så kallade självständiga huvudsatser. Helt klart behöver vi prata ihop oss om vad som ska gälla och sedan hålla oss till det.

SAMTIDIGT SOM jag var i Sävsjö passade jag på att besöka vårdcentralen Bra liv för att ta ett blodprov. Jag käkade också en god Italiensk kycklinggryta i den matsal som finns däruppe. Jag stannade till en stund alldeles utanför vårdcentralen fascinerad av lyskraften i höstlöven från en buske vid handikapparkeringen. Hösten kan vara makalöst vacker!

söndag 29 oktober 2023

Invigning elljusspår och svar om lövträutställning

Patrik Fransson klipper bandet på Tallbacken
DET VAR LÄTT REGN och nollgradigt men vad gjorde det när vi i Stockaryd fick vara med och inviga ett nytt restaurerat elljusspår med LED-belysning. Patrik Fransson(m) representerade Kultur- och fritidsnämnden och höll ett kort tal och klippte det blågula bandet. Tallbacken är utgångspunkt för elljusspåret och där var en rad aktiviteter som inramade den trevliga invigningen.

I FREDAGS frågade jag om någon hade uppgifter om lövträutställningen på Träcentrum i Nässjö hade koppling till Sävsjö. Politikerkollegan  Christer Sandström(c) hade koll på hur det var och skickade följande meddelande:

 "Du hade varit på Träcentrum och sett en del utställnings material och ställde frågan om någon visste om det kommit från lövträutställnigen i Sävsjö som var i slutet på 90- talet, så var fallet. Vi på Skogsstyrelsen hade de i korridoren  ända fram till skogsstyrelsen flyttade till Vetlanda 2019. Så helt rätt Beng-Elis har lagt grund till detta material."

TACK CHRISTER SANDSTRÖM!

lördag 28 oktober 2023

Bra beslut och utmanande ordförandeskap

En bild från tidigare riksting
NÄR KRISTDEMOKRATER från hela länet samlades till förberedelse för rikstinget i november fick jag förtroendet att vara ordförande. Det var en minst sagt utmanade uppgift att leda mötet till beslut i ett material på 600 sidor och med ungefär 400 motioner. Det blev många yrkanden och omröstningar men efter en lång dags arbete nådde vi i mål och alla kände sig rätt nöjda med dagens beslut.

JAG ÄR SPECIELLT tillfreds med att vi nu är på gång att landa ner ett nytt familjepolitiskt program. För oss i kd alltid viktigt att stå upp för familjen och att ge föräldrar möjlighet för mer tid med barnen. Vi vill också ge stor frihet att välja hur man vill ordna sin barnomsorg. Vi har behandlat en lång rad motioner om varierande ämnen som högre hastighet för A-traktorer, bättre kollektivtrafik och familjecentraler. Vi har också hanterat stora frågor om försvar, skatter, företagande och  miljö. En arbetsam, trevlig dag med många bra beslut.

fredag 27 oktober 2023

Nässjömöte med kollegor

ALLA VI i Jönköpings län med ordförandeuppdrag i fullmäktige har träffats på Träcentrum i Nässjö.  Som brukligt inleddes med information om Träcentrum och den hölls av vd Anna Werbitsch Arnell. Hon berättade om betydelsen av verksamheten för i synnerhet trärelaterad industri. Stort fokus är på kompetens och samarbete.

DET ÄR INTRESSANT att få del av idéer från andra kommuner. Ett sådant bra förslag är hur flera utvecklat och förbättrat arbetet med medborgarförslag. Vi samtalade om hur man kan jobba med temadebatter och vikten av att få ledamöterna aktiva. En bra dag med kollegan Pernilla Ivarsson som sammanhållande länk från början till slut!

(På en av väggarna finns en utställning med olika lövträd. Jag funderar över om den möjligtvis kan komma från den fina lövträutställning som Beng-Elis Petersson ordnade i Sävsjö och som Kungen besökte, någon som vet? Jag vet att en hel del hamnade på Träcentrum när utställningen var över.)

torsdag 26 oktober 2023

Ett överraskande möte

Ett foto från tiden med kommunkören XL
VID ETT BESÖK på Lagerbutiken stötte jag på en person som jag tyckte hade ett bekant utseende. Vi tittade några gånger på varandra medan vi plockade bland reglar och OSB-skivor. Efter en stund kom hon fram och frågade "Är det Stefan?" När jag hörde rösten ramlade polletten ner och jag insåg vem personen var.

DET ÄR KANSKE så där 25-30 år sedan vi sågs sist. Hon var en av de allra vassaste solisterna i gospelkören XL. Vi var både delar av "Livskraft", en trio som sjöng och spelade i olika kyrkor. Vi gjorde bland annat en resa till Fjällbacka. När vi i dag började samtala kändes det som att vi började där vi slutade senast! Precis som då blev det inte så mycket prat om det som varit utan om det som vi vill göra framåt. En tanke som envist bitit sig fast hos oss båda är att någon gång göra en ny framtidssatsning inom sång, musik och kör. Framtiden får utvisa vad det blir av det!

onsdag 25 oktober 2023

Föreberedelse för Riksting

DET BLIR BENJAMIN PETERSSON och jag som denna gång kommer vara med från Sävsjö kommun på årets Riksting för Kristdemokraterna. Rikstinget är partiets högsta beslutande organ och det brukar vara ungefär 300 ombud och 600 kristdemokrater på plats. 

ÅRETS RIKSTING är i Helsingborg och under några dagar ska vi behandla 400 motioner och för detta finns utsänt ett underlag på ungefär 600 sidor. Ett minst sagt mastigt material att läsa in. Vi som är ombud från Jönköpings län samlas på lördag för att tillsammans gå igenom vad vi vill driva för frågor. Jag har fått ett särskilt ansvar för området "Regionalt, trafik och bostad" Ett område jag tycker är viktigt!

DEN HÄR VECKAN lägger jag en hel del tid på att läsa in underlag och förbereda för lördagens rikstingsgenomgång. Det är bitvis ett tungt material att jobba med men känns samtidigt inspirerande att tillsammans med ombud från hela landet få vara med och forma Kristdemokraternas framtida politik. 

tisdag 24 oktober 2023

Bra förslag från kommunalrådspraktikant

Maria Ivarsson skrev en fin artikel i Smålands Dagblad
om Agnes praktik hos mig
ETT MEDBORGARFÖRSLAG om att kommunen borde ta tillvara överbliven mat i äldreomsorgen fanns med på  gårdagskvällens fullmäktige. Jag blev lite speciellt glad när jag såg att det var ett förslag från Agnes Karlsson!

AGNES ÄR EN AV DE som varit på praktik hos mig under åren som kommunalråd. Under praktiken gick vi bland annat igenom ärendehantering och hur man tar beslut i en kommun. Agnes var en intresserad och engagerad praktikant och det är roligt att hon nu använder ett av kommunens verktyg för att bidra till en positiv förändring!

DET FINNS EN förbättringspotential i hur vi hanterar mat inom både socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens verksamheter. Möjligheten att göra matlådor är något som många andra kommuner praktiserar och det borde gå att ordna också i vår kommun. Medborgarförslaget ligger rätt i tiden eftersom vi i så sent som i juni antog ett Grönt hållbarhetsprogram i vår kommun där ett av målen är att minska matsvinnet inom kommunen. Gårdagens beslut var att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning och så småningom kommer det tillbaka till fullmäktige men då med ett färdigberett förslag till beslut.

LÄSA GÄRNA ARTIKEL av Hannes Björklund, i Smålands Dagblad, om Agnes och hennes medborgarförslag på följande länk: https://www.smalandsdagblad.se/2023-10-24/agnes-18-vill-minska-kommunens-matsvinn-kanske-kan-gora-matlador

LÄS MEDBORGARFÖRSLAGET på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2023/10/maria-ivarsson-skrev-en-fin-artikel-i.html

måndag 23 oktober 2023

Fullmäktige beslutade om plan för OBOS-bygge

Överenskommelsen med OBOS om byggnationen av ny fabrik gjordes
 i Sävsjö kommunalhus och konfirmerades med ett handslag
mellan mig och OBOS koncernchef Joakim Henricsson
DET MEST GLÄDJANDE under oktobers fullmäktige var att vi helt enhälligt kunde anta en ny detaljplan för ett utökat industriområde i Vrigstad. Därmed är vi nu ännu ett steg närmare byggnationen av OBOS och Smålandsvillans nya anläggning på orten.

JAG HAR VARIT delaktig i processen och haft en bra dialog med OBOS ledning ända fram till nyår.  En del i arbetet var att vi  i kommunstyrelsen för nästan exakt 2 år sedan gav utvecklingsavdelningen i uppdrag att ta fram en detaljplan för att göra byggnationen möjlig. Det är denna plan som nu är klar och beslutad!

I ÖVRIGT PÅ fullmäktige var det en hel del interpellationer och frågor. En delårsrapport för kommunens verksamhet och ekonomi visar på ett bra läge. Något som är mycket bra och som kan bidra till att minska behov av besparingar när det nu är kärvare tider.

DU KAN SE hela fullmäktige i efterhand via webb-tv på följande länk:
https://savsjoplay.screen9.tv/media/GM_p5sdTSgmCQfY210YsoQ/kommunfullmaktige-23-oktober

söndag 22 oktober 2023

Eva Spångberg, barnvälsignelse och dag med familj

VID EN GUDSTJÄNST i Hillerstorps missionskyrka var det under söndagen barnvälsignelse för vårt yngsta barnbarn.  Det var mycket sång och musik. Barn medverkade i olika inslag och med sång. Barnvälsignelsen hölls av Lars-Gunnar Wettebrand som är församlingens pastor. 

ETT ROLIGT INSLAG var att predikan utgick bland annat från en en träfigur snidad av Eva Spångberg och som föreställde den gode herden. Figuren fanns i kyrkan som ett minne av vårt barnbarns gammelfarfar Harald Andersson. Han var pastor här för många år sedan och är känd även i våra bygder utifrån pastorstjänster både i Rörvik och Sävsjö.

UNDER EFTERMIDDAGEN har vi sedan träffats som familjer för att äta gott och ha trevligt tillsammans!

lördag 21 oktober 2023

Med stabil ekonomi kan vi undvika nedskärningar

Foto på mig och Therese i samband med valrörelsen

 DET VAR I TISDAGS en insändare i Sävsjöappen där signaturen "Undersköterska" gav Therese Petersson och mig uppmaningen "Kan ni sluta le". I insändaren beskrivs en bild av hur tufft det är i kommunens verksamheter. Det påstås att vi inte prioriterar kärnverksamheterna. Skribenten skriver att det känns som att vi som kommunalråd hånar kommuninvånarna när vi ser glada ut på foton i media. Detta särskilt när det publiceras positiva rapporter om kommunens ekonomiska resultat.

TILLSAMMANS MED THERESE har jag sammanställt ett svar på insändaren och detta har nu publicerats på Sävsjöappen.  Vårt svar kan du läsa på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2023/10/med-stabil-ekonomi-kan-vi-undvika.html

fredag 20 oktober 2023

Bolagsstämma och spårförlängning

Foto med drönare Anders Brogård vd för Stockarydsterminalen AB
STOCKARYDSTERMINALEN AB har genomfört en extra bolagsstämma för att ordna byte av Pelle Sparw till Jim Lagerqvist i styrelsen. Jag tror Jim kommer bli en tillgång i styrelsearbetet framöver!

ARBETE MED FÖRLÄNGNING av lastspåren upp till 650 meter pågår för fullt. På bilden till vänster syns nu hur underlaget för spåren är näst intill klart och infartsvägen är förberedd för att dras längre åt vänster i en sväng runt de nya spåren. Spårförlängningen kommer göra Stockarydsterminalen än mer attraktiv för tågtransporter!

torsdag 19 oktober 2023

En enkel sång om frihet mitt minne av Lasse Berghagen

Hämtade min pärm med Ulstersånger och sjöng idag vid
pianot En enkel sång om frihet. Texten är markerad i
rött som var c, blått g och omarkerat f-ackord.
JAG FYLLDE 12 år 1970, det år då Lasse Berghagen toppade Svensktoppen vecka ut och vecka in med sången En enkel sång om frihet. Jag minns hur fin jag tyckte sången var redan då. Den gav på något sätt mig som liten grabb hopp och framtidstro i en tid då det pratades mycket om hot av krig och atombomber. 

NÄR JAG I MITTEN av 1980-talet fick möjlighet att börja jobba med att skapa countrybandet Ulster var En enkel sång om frihet en av de första sångerna vi övade in. Ulster var en orkester inom Lövängens dagliga verksamhet och som spelade med hjälp av färgade lampor. Vi hyrde in solister vid konserter. Elisabeth Andersson, Sarah Ängefur, Marie Gustafsson, Ulrika Petersson och Anders Axelsson med flera har varit med och sjungit solo och musicerat med oss. Ulster gjorde ungefär 100 konserter!

ETT SPECIELLT MINNE var när vi den 19 augusti 1990 spelade i stora aulan på Hälsohögskolan i Jönköping. Just den morgonen hade Irakiska stridsvagnar rullat in i Kuwait och det kändes som vi stod på randen inför ett stort krig. Vi spelade En enkel sång om frihet med inlevelse och fick en respons från eleverna som gav en stämning som jag aldrig kommer glömma.

DET HÄR ÄR MITT MINNE kopplat till Lasse Berghagen och du har säkert andra fina minnen. Han har betytt mycket för många och vi minns honom alla med stor glädje och tacksamhet. Vi tänker nu särkilt på nära och kära som sörjer.

SÅNGEN EN ENKEL SÅNG OM FRIHET är, med allt det som just nu händer i världen och i Sverige, mer aktuell än någonsin tidigare. Du kan lyssna till Lasse Berghagen när han sjunger sången och läsa texten på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2023/10/en-enkel-sang-om-frihet-mitt-minne-av.html#more

onsdag 18 oktober 2023

"Sävsjö är bäst"

"VI SÄGER INTE att Sävsjö är bäst men att vi har ovanligt mycket som är bra" har varit ett uttryck som jag och vi i Sävsjö kommun använt många gånger. Det är inte bara ett talesätt utan det stämmer!

HUSTRUN VAR LEDIG på onsdagseftermiddagen och vi passade på att tillsammans käka lunch på Mi Amor. Detta är den nya restaurang som tagit över efter Milano. Vilket toppenställe! Vi valde dagens rätt och det fanns två alternativ. Hustrun valde panerad fisk och jag baconinlindad fläskytterfilé. Till efterrätt fanns äppelkaka med vaniljsås. Restaurangen var fräsch och snygg och maten smakade riktigt bra! Personalen tillmötesgående och trevliga. Mi Amor får bästa betyg från oss.

VI VAR I SÄVSJÖ CENTRUM och besökte den fina klädbutiken People. Jag går dit när jag behöver lite nytt i garderoben och uppskattar att Mona alltid hjälper till att hitta det som kan passa. People en mycket bra klädesbutik på hemmaplan. Man har stort utbud av moderna och fina kläder. Personalen är trevlig och priserna bra.

EFTER ATT PROMENERAT LITE runt i stan och njutit av de fina höstfärgerna blev det ett besök på Familjebadet och en rejäl simtur. Familjebadet är väl i ordning och är en anläggning som har stor betydelse för Sävsjö och ett stort omland. Just idag var det en hel del danskar i badet och vad jag förstår har man höstlov och en del kommer då till Sävsjö för att bland annat bada. 

VI HAR VERKLIGEN MYCKET BRA i vår kommun och för oss kändes det som vardagslyx att få del av något av det som finns att tillgå. Jag håller med Elna som brukade säga "Sävsjö är bäst!"

tisdag 17 oktober 2023

Omtanke, böner och kärlek till de familjer som drabbats

TV-bilder visar hur männikor i Bryssel
flyr under beskjutning
 
DET ÄR OMÖJLIGT att sätta ord på all den ondska som fyller nyhetsrapporteringen. Skjutningen av svenska fotbollssupporters i Belgien är det som nu har fokus och det är så fruktansvärt.

DET SOM HÄNDER är ytterst ett angrepp mot oss alla och den demokrati och yttrandefrihet vi har i vårt land. I Belgien uppmanades supporters att ta av sig sina blågula kläder för att inte bli måltavlor för mer terrorister. Det var förstås rätt i i går, men vi får inte framöver vika ner oss för hot. Vi måste kunna fortsätta bära våra blågula färger med glädje, stolthet och i trygghet.

MED ALL TERROR som drivs av fanatiska islamister var det fint att läsa hur Islamiska förbundet och dess imamer tydligt uttryckte sitt avståndstagande till det som nu sker genom följande uttalande "Sveriges imamråd vill utrycka sin avsky och fördöma med starkaste ordalag dessa horribla attacker mot oskyldiga i Bryssel och manar till enhet mot terrorismen i alla dess former.." Mer sådant behövs men tyvärr är tystnaden ofta total som exempelvis när Hamas gjorde det bestialiska angreppet på Israel. Vi måste alla hjälpas åt för att skapa förståelse, så väl som möjlighet att leva i fred och frihet.

ALL OMTANKE, böner och kärlek till de familjer som drabbats!

söndag 15 oktober 2023

Alla tiders sånger Nashville nu på TBN

DET BLEV SUCCE när SVT sände tv-programmet "Saliga sånger" i augusti. Sällan har så många hört av sig till SVT, gett beröm och önskat fler liknande program. Alla vi som sett programmet håller nog med om att detta var det bästa som sänts när det gäller andlig sång och musik. Åtminstone sedan programmen "Minns du sången" i slutet av 1990-talet.

DET FINNS LÅNGT MER material än det som visats på SVT och nu har sammanställts hela 8 avsnitt som sänds på tv-kanalen TBN-nordic. Här kallas programmen "Alla tiders sånger - Nashville"

PROGRAMMEN HAR PRODUCERATS av vår kommuns stora medieprofil, Anders Wisth, och Stockarydsbaserade TBN-Nordic. Inspelningarna har gjorts i Nashville, USA,  dit ett 30-tal kristna artister gjorde en gemensam resa. Där spelades in både moderna och klassiska andliga sånger som sedan har använts till att göra TV-program. I programmen bjuds på intervjuer och historiska återblickar men framförallt sång med glädje, hjärta och stor igenkänningsfaktor. Medverkar gör bland annat Roland Utbult, Cilla Hector, Bengt Johansson, Lars Mörlid, Mikael Järlestrand, Peter Hallström och Urban Ringbäck. Även Evie Tornquist, som numera bor i Florida, medverkar och en rad norska kristna artister.

ETT STORT TACK till Anders Wisth, artister och alla som medverkat till att dessa fantastiska musikprogram blivit verkliga. Titta gärna på programmen du också! Du hittar dem via TBN-Nordics plattformar. Till moderna telefoner och surfplattor finns en app som heter TBN Nordic. Du hittar också en app till Chromecast och Apple-TV. Programmen kan också ses via webben på följande länk: https://www.tbnplay.se/browse
Du behöver göra en enkel registrering av användarnamn och lösenord men allt är helt gratis.

lördag 14 oktober 2023

Regionen nappade inte på förslag om kulturstipendium

Elaine Byman och Hans-Åke Andersson
I SLUTET AV JUNI skickade jag in Femtinge teater som mitt förslag till årets Kulturstipendium. Nu har besked kommit om att förslaget inte fick gehör och en annan mottagare har valts. Hans-Åke och Linda hade varit värda detta stipendium och den uppmuntran det inneburit att bli mottagare. Men det finns många fantastiska kulturarbetare runt om i länet och konkurrensen är stenhård om stipendiet. Vi får hoppas på bättre lycka nästa gång!

DET ÄR REGION JÖNKÖPINGS län som varje år delar ut dessa kultur- och arbetsstipendier till de som gör stora insatser inom konstområden som bland annat musik, film och teater. Jag kan inte se någon annan  som passat bättre för detta  stipendium än Femtinge teater!

Du kan läsa min motiveringen och skrivelsen till Region Jönköpings län i sin helhet på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2023/06/nominering-till-kulturstipendium.html#more

fredag 13 oktober 2023

Ser fram emot rapport från partifullmäktige

Gunnel Lundgren vårt ombud på
partifullmäktige
PARTIFULLMÄKTIGE har denna gång med Gunnel Lundgren från Vrigstad som ledamot. Jag har tidigare varit med i detta forum men det är några år sedan. Jag ser fram emot att få en rapport från Gunnel om de beslut och diskussioner som varit och då framförallt hur det gick till när valsedeln till EU-valet fastställdes.

VI ÄR VÄLDIGT MÅNGA som är överraskade och näst intill chockade över att partifullmäktige bytt ut David Lega mot Sara Skyttedal som förstanamn på EU-valsedeln. Sara har under mandatperioden gjort det ena klavertrampet efter det andra samtidigt som David Lega skapat ett allt starkare förtroende genom sitt gedigna jobb i EU-parlamentet. En liten ljusglimt är att Ella Kardemark är namn två på valsedeln och Ella är en fantastiskt drivande och duktig kommunpolitiker i Halmstad. Tyvärr har Ella en lång uppförsbacke eftersom hon inte är känd för de breda lagren av svenskar. Men det är bara att spotta i nävarna och kavla upp ärmarna och köra så det ryker så får vi se hur långt det räcker. Här i Sävsjö är min bedömning att vi bara kommer kampanja för Ella och göra vad vi kan för att lyfta fram bara henne som vår kandidat!

torsdag 12 oktober 2023

Energikassen ett unikt erbjudande till dig

ENERGIKASSEN ÄR ETT NYTT erbjudande som vi från Energicentrum har till alla er som bor i Sävsjö kommun. Min roll är att vara med i Styrgruppen för denna energi- och klimatrådgivning som under hösten kan låna ut  "Energikassen" via biblioteken i alla kommuner som samverkar om detta. Premiärvisning av denna kasse är hos oss på Sävsjö Stadsbibliotek den 17 oktober kl 14-18. Du kan då också få rådgivning via drop-in och titta närmare på kassens innehåll som bland annat består av energimätare, utrustning för att kolla fukt, drag och otätheter.

VID DAGENS STYRGRUPPSMÖTE informerades om bra ekonomi och verksamhet. Vi ska från nyår teckna en ny period av samverkan mellan våra kommuner Jönköping, Vaggeryd, Mullsjö, Habo och Sävsjö. Extra roligt är att från nyår vill också Vetlanda ingå i denna mycket välfungerande kommunala samverkan.

SE EN INBJUDAN/AFFISCH till rådgivning och visning av energikassen på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2023/10/energikassen-ett-unikt-erbjudande-till.html

onsdag 11 oktober 2023

Första mötet med nytt fullmäktigepresidium

Fullmäktiges presidium med mig,
Susanne Sjögren (S) och
Carl-Johan Gustafsson (M)
VI SOM PRESIDIUM i fullmäktige har haft vårt första sammanträde i den nya konstellationen där moderaten Carl-Johan Gustafsson ingår. Vi har samtalat om en del formalia och där en del har varit hur vi på bästa sätt bjuder in allmänheten till att ta del av fullmäktige. Vi var överens om att tidningsannonsen ska utvecklas och där finnas med de viktigaste ärendena på dagordningen. Det ska också bli lättare att hitta kallelse och kompletta handlingar på kommunens digitala anslagstavla som finns på följande länk:
https://savsjo.se/kommun-och-politik/anslagstavla.html

VI PLANERADE för nästa fullmäktige den 23 oktober som på ärendelistan har frågor som Delårsbokslut, Detaljplan för hantverkarområdet i Sävsjö, Detaljplan för byggnation av ny fabrik för OBOS i Vrigstad och Sucidplan.

tisdag 10 oktober 2023

Bra att regeringen agerar och visar stöd för Israel

En israelisk man som precis förlorat hela sin familj och sitter
bland ruiner med sina barns nallar och leksaker.
Det Hamas nu gör är så obarmhärtigt hemskt.
DET ÄR RÄTT AV regeringen att visa tydligt stöd till Israel och uttrycka sin avsky mot den skoningslösa terror som Hamas håller på med. Dagens besked om att man omgående stoppar allt bistånd som inte är rent humanitärt är ett bevis på handlingskraft som är nödvändigt i detta läge.

JAG HAR DE SENASTE DAGARNA följt rapporteringen om Hamas fruktansvärda angrepp mot civila och oskyldiga i Israel. Dagligen kommer bilder och filmer på avskyvärda handlingar.  I skrivande stund kommer bilder från en Kibbutz där Hamas halshuggit 40 bebisar. Det denna terrororganisation genomför är en våg av helt skoningslös slakt av oskyldiga civila. Allt sker på en nivå som är så förfärande och brutal att jag inte har sett något liknande tidigare. Man blir mållös och kan inte förklara eller begripa det som kan få männikor att bli sådana här djävulska monster. Det är ren ondska och inget annat. Det känns också förfärligt att se hur ledare för islam hetsar sina följare till att fortsätta terrorn och utvidga den över världen.

HELT KLART MÅSTE vi svenskar sluta vara naiva och klarsynt se att bakom det som sker finns religiösa fanatiker som är kopplade till islam.  Det finns numera massor av sådana islamister  här i vårt land. En del av dem viftar med flaggor, tutar med bilar, skränar och jublar på våra gator och torg när man firar Hamas fruktansvärda övergrepp. Jag kan inte se annat är att dessa som nu öppet stödjer terrorism  ska behandlas som IS-sympatisörer, de ska utvisas, fängslas och samhället måste visa vad det står för. Sveriges politiker borde fortsatt visa ryggrad och agera snabbt och resolut.

DET SOM FÖR MIG KÄNNS VIKTIGT är att innesluta alla dessa som drabbats av Hamas terrorattacker i mina tankar och böner.

måndag 9 oktober 2023

Familjecentralen en riktigt bra verksamhet.

Jag, Maria Larsson och  Anna-Karin Yngvesson var drivande
för en familjecentral i Sävsjö
MED ETT STUDIEBESÖK på familjecentralen i Sävsjö inleddes måndagskvällens gruppmöte med kristdemokraterna. Familjecentralen har en mycket bra verksamhet där det ingår barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och socialtjänst. 

BARNMORSKAN Frida Sjölin Petersson var med och gav information. Hon berättade att de som arbetar på familjecentralen är till för föräldrar och barn i vår kommun. Det kostar inget att gå dit. Familjecentralen är en mötesplats för alla blivande föräldrar och barnfamiljer med barn 0 – 6 år. Det finns stor kunskap inom en bredd av områden och alla har möjlighet att ta upp olika frågor och funderingar som man har om sitt barn och om att vara förälder. Även tonåringar och tonårsföräldrar är en del av familjecentralens verksamhet.
Gruppmötet fick information av Frida Sjölin Petersson
JAG HADE UPPDRAGET att ge en liten historisk återblick på hur det gick till när det blev en familjecentral i Sävsjö. Vi som Kristdemokrater kämpade mycket för att få till en familjecentral. Vi fick stort stöd från Maria Larsson som drev frågan både på riksnivå och i länet. Min första notering om arbetet för en familjecentral är från 2006 då Maria och jag gjorde ett studiebesök på vårdcentralen i Sävsjö. I samband med studiebesöket lyfte vi fram behovet av en familjecentral i Sävsjö. Det var många turer fram och tillbaka och jag jobbade i kommunstyrelsen och Anna-Karin Yngvesson via barn- och utbildningsnämnden för att förverkliga vår vision om en familjecentral i Sävsjö. Det fanns stora diskussioner om begreppet "familj" som inte alla gillade. Det var också svårt att komma överens med landstinget om hur hyreskostnaden skulle fördelas mellan landstinget och kommunen. Processen gick stegvis framåt och i april 2008 kunde den nya familjecentralen invigas av kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Jarfjord. Sedan invigningen har arbetet varit mycket uppskattat och välfungerande!

VI HADE EFTER INFORMATIONEN ett gruppmöte som  leddes föredömligt av Anncatrin Ek.  På dagordningen fanns Gymnasiesamverkan, Kretslopp sydost, Detaljplan för OBOS etablering och Stipendium för bilkörkort inom gymnasieskolan.

söndag 8 oktober 2023

Sveinung gav en minnesvärd konsert

DET BLEV EN helt fantastisk kväll med Sveinung Hølmebakk i Stockaryds frikyrka på söndagskvällen. 
Genom Saliga sånger på SVT och med Alla tiders sånger på TBN har denne norrman blivit känd  här i Sverige. Hans nyvunna popularitet syntes genom att många hade sökt sig till frikyrkan för att lyssna och se denna outstanding sångare och musiker i verkligheten.

ANDERS WISTH höll ihop kvällen och konserten formades som en dialog mellan Anders och Sveinung om sånger, sångförfattare och tänkvärda tankar.

VI BJÖDS PÅ en bred repertoar av sånger med psalmer, läsarsånger och gospel. Det blev också några nyare sånger och en del som Sveinung skrivit själv.  Med sitt glänsande pianospel, sin vackra röst, många starka texter och sånger var det nog ingen som lämnade kvällen oberörd. Ett fint avslut blev att Franz Hagman delade Herrens välsignelse till alla. En fin kväll som vi kommer minnas länge!

lördag 7 oktober 2023

Roligt få möta nya medlemmar från norr till söder

DET VAR ROLIGT att få vara med och berätta om Kristdemokraterna, vid en digital informationsträff för nya medlemmar. Det är Kristdemokraterna riksorganisation som bjuder in till sådana medlemsträffar. Syftet är att inspirera till politiskt arbete och berätta om ideologi och organisation med mera.

JAG TYCKER det var hedrande att bli tillfrågad om att medverka och jag gillar verkligen att få berätta om det som är unikt och bra med vårt parti. Jag betonade denna gång lite särskilt vår kristna värdegrund, människovärde, personalismen som utgår från de små gemenskaperna, förvaltarskapsprincipen och subsidiaritetsprincipen som innebär att man ska ta beslut på lägsta möjliga effektiva nivå. En mycket trevlig kväll tillsammans med nya medlemmar från Skåne i söder till Kiruna i norr.

fredag 6 oktober 2023

Nya Hultrumbron på plats

VI KÄMPADE HÅRT för att det skulle bli en fortsatt fullvärdig bro över järnvägen vid Hultrum alldeles norr om Sävsjö. Den tidigare bron ansågs inte hålla måttet och Trafikverket bestämde att den skulle rivas men var helt kallsinniga inför att bygga en ny bro som klarade bil och lastbilstrafik. 

POSITIVT, TROTS ALLT, var att vi så småningom fick gehör för en gång- och cykelbro. Mycket tack vare ett bra, envist och målinriktat arbete av vår ansvariga tjänsteperson, Kristin Nilsdotter Isaksson.

NU VÄXER DEN nya bron fram allt mer. Bron ligger på sin plats och mesta arbetet nu är de anslutningar som krävs på respektive sida. Jag är övertygad om att denna bro kommer fylla en viktig funktion framöver! 

torsdag 5 oktober 2023

Tråkiga besked

VÅR RÄDDNINGSCHEFEN JONAS PETRI fick igår lämna jobbet med omedelbar verkan. Otillräcklig styrning av ekonomin anges som skäl. Vi som kommun köper tjänsten som räddningschef av Höglandets räddningstjänstförbund och det är just Jonas som gett oss denna viktiga funktion. Jag tycker samarbetet med Jonas Petri fungerat utmärkt ur mitt perspektiv. Han har gett goda råd och visat sig vara en mycket kvalificerad i sin tjänst. Han har haft mitt förtroende. Det kanske finns mer bakom att han får lämna sin tjänst än det jag vet men handlar det bara om ekonomistyrning tycker jag man definitivt kan fundera över om de som sitter i den politiska ledningen verkligen gjort sitt jobb och gett de förutsättningar som krävs.

PINGSTLEDAREN DANIEL ALM avgår idag. Också han med omedelbar verkan. Jag har haft stort förtroende för Daniel och tycker det är så sorgligt att höra berättelserna om maktmissbruk och en osund relation av "sexuell karaktär" till två kvinnor. I detta läge finns förstås ingen annan väg än att omedelbart lämna alla uppdrag. Jag är bedrövad över det som har skett och jag sänder en extra tanke och bön för Daniel, hans familj och till de kvinnorna som har haft modet att berätta om vad som hänt.

 ATT VARA EN LEDARE är en kolossalt utsatt position. Det handlar om att visa stort omdöme och skapa förutsättningar för förtroende. När det är borta försvinner möjligheten att fortsätta. Som ledare är man ett lätt offer för anklagelser, rykten, olika grupperingar och fiender som motarbetar och försöker få en på fall, jag vet vad det innebär. Man behöver alltid andra schyssta ledare runt sig som kan kliva fram och visa stöd. Trygga personer och som står fasta och ser till att man inte faller när det stormar.

 DET SOM SKRIVS OCH SÄGS om både Jonas och Daniel är väldigt tråkigt, jag ber för dem och alla drabbade och inblandade. Jag hoppas innerligt att bakom krönet på denna uppförsbacke finns en ny positiv tid och utmaning.

onsdag 4 oktober 2023

Riksting och foton

JAG ÄR NU ANMÄLD som ombud från Sävsjö kommun till Kristdemokraternas riksting i november. Med från oss är också Benjamin Petersson och jag ser fram emot att vi ska få intressanta dagar i Helsingborg som är platsen där vi möts. Alla handlingar inför rikstinget har kommit och nu börjar förberedelser med inläsning och funderingar över ställningstagande i många, många viktiga frågor. 
 
JAG HADE KAMERAN med igår på invigningen av de nya lokalerna för motocross och enduroutbildningen. Jag har framkallat fotona och publicerat en del på vår Facebooksida som du kan se på följande länk: https://www.facebook.com/kristdemokraternasavsjo/posts/pfbid0qTXzE5k7Wo7sqDj7Sqd8QPW6BNHvi1KhaQAbka2zmj2sFSK3FZdATNaVnXWizTa7l

tisdag 3 oktober 2023

Bästa tänkbara förutsättningar för motocrossgymnasium

Den nya lokalerna för motocross och endurogymnasiet invigs
DET BÖRJADE med att jag sent på hösten 2019 fick ett samtal från motocrossprofilen Nils-Göran Hellkert i Vrigstad. Han presenterade en möjlighet att få ett nytt riksidrottsgymnasium till vår kommun. Bakgrunden var att det under många år hade funnits en motocross och enduroinriktning på gymnasiet i Tibro kommun. Efter att de lagt ner sin gymnasieskola fanns det inte någon långsiktig lösning för denna utbildning. 

DET HAR SEDAN första kontakten varit mycket arbete och flera knepiga frågor som lösts konstruktivt och bra. Aleholmsskolans Riksidrottsgymnasium med inriktning mot motocross och enduro är numera i full gång och andra årskursen är på plats. En stor fråga har varit behovet av utrymmen för undervisning, mekande med motorcyklar, ombyte, träning med mera. Nu har också detta ordnats i anslutning till motocrossbanan och under tisdagseftermiddagen invigdes de helt nybyggda lokalerna med tal och bandklippning av kommunalråd Therese Petersson och barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Håkansson.

De helt nybyggda lokalerna för Riksidrottsgymnasiet för mototcross- och enduro

måndag 2 oktober 2023

Positivt om Sävsjö kommun i Småbrukaren

I POSTLÅDAN LÅG idag flera exemplar av tidningen Småbrukarens höstnummer. Det var min gode vän Ingvar Svensson i Lövshult som ordnat att jag fick del av tidskriften och det reportage som han gjort i denna från "Landsbygdens sommarmöte"

BAKOM ARRANGEMANGET stod Jönköpings läns Hushållningssällskap och det var i år förlagt sista lördagen i augusti till familjerna Brogårds lantbruk i Hylletofta. Det blev ett lite annorlunda sommarmöte eftersom det regnade ihärdigt mesta delen av dagen men trots det blev det ett bra och välbesökt möte.  

JAG GLÄDS ÅT att artikeln ger en mycket positiv bild av vår kommun. Vi beskrivs som en av länets landsbygdsvänligaste kommuner och omnämns gör arbetet med Stockarydsterminalen, biogassatsningen vår tillsammansanda och skolbyggnationen i Rörvik. Lite extra roligt är det förstås att både jag och min efterträdare Therese Petersson är med i artikeln. Tack Ingvar Svensson för tidningar och fint reportage!

 PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du läsa artikeln i sin helhet:
https://savsjo.blogspot.com/2023/10/positivt-om-savsjo-kommun-i-smabrukaren.html#more

söndag 1 oktober 2023

Flytt till Stockaryd och cykeltur till Sävsjö

DEN HÄR HELGEN har vi haft förmånen att få flytta hem vår yngste son med fru till ett hus i Stockaryd. En del formalia är kvar innan huset är deras men en överenskommelse är klar och de har kunnat lämna sin lägenhet och börjat flytta in grejor i väntan på att huset inom kort blir helt deras. Det är roligt att de som ung familj väljer att bo i vårt samhälle och satsar på att göra iordning ett hus. Förstås extra roligt för oss att ha dem på nära håll!

DET VAR EN HÄRLIG barnkör från Lammhult som medverkade på söndagens gudstjänst i Frikyrkan. En familjegudstjänst som lockade många besökare och där också Franz Hagman i sin predikan talade lättförståeligt och kort om ljus utifrån ett bibliskt perspektiv. Han använde ett stearinljus för att visa ljusets kraft att tränga undan mörkret.

EFTER EN GOD vegetarisk lunch på Södergården cyklade vi till Familjebadet i Sävsjö. Min fru har kunnat köpa elcykel som en personalförmån inom Sävsjö kommun. Vi har numera varsin elcykel och vi försöker att med dessa minska vårt bilåkande och därmed bli lite miljösmartare. Med mer cykling får vi samtidigt välbehövlig motion och frisk luft som bonus. Dagens cykeltur på ca 3 mil gick galant och det var skönt och lätt att cykla på småvägar över Ärnanäs och Örsby fram och tillbaka från Sävsjö. Skönt att få en paus på mitten med en stunds simning i familjebadets fina bassänger.