fredag 30 augusti 2024

Hedrande att Bengt Westerberg kom på 30-årsfirande av LSS

DET ÄR I ÅR 30 år sedan regering och riksdag, med Bengt Westerberg i spetsen, tog beslut om LSS-lagen. En helt unik rättighetslag för att skapa goda levnadsvillkor för de som har olika funktionshinder. En viktig del i LSS-lagen är möjligheten till personlig assistans. Något som för många gett möjlighet till ett gott liv med självbestämmande, delaktighet och gemenskap.

I SÄVSJÖ KOMMUN finns en mycket lång tradition av att vårda och ta hand om personer med funktionshinder och LSS-lagen påverkade därför många männikor och verksamheter i vår kommun. Själv jobbade jag under många år, med bas på Lövängen i Stockaryd, med daglig verksamhet för denna målgrupp. 

UNDER FREDAGEN firades LSS 30 år på Sävsjö torg i ett arrangemang där Sävsjö kommun och FUB var arrangörer. Bengt Westerberg var på plats och höll ett tal om LSS och vad denna lag betyder men han lyfte också vikten av att lagen värnas och inte urholkas. Socialnämndens ordförande Kerstin Hvirf höll ihop programmet. Daglig verksamhet inom Sävsjö kommun stod för en stunds entusiastisk allsång. Roligt att så många hade mött upp på torget för att vara med på detta trevliga och viktiga arrangemang!

INNAN PROGRAMMET började fick jag en intressant pratstund med Bengt Westerberg. Jag vill påstå att han är en av vår tids mest profilerade folkpartister och en person med djupt rotade goda värderingar!

NÅGRA FOTON från torget finns på denna länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/08/bengt-westerberg-med-pa-lss-30.html

torsdag 29 augusti 2024

"Tillsammans för ett samhälle som håller ihop

NÄR JAG FICK inbjudan till att medverka som gäst på ett seniorcafé lite senare höst fick jag ett tema som verkligen känns helrätt för mig. "Tillsammans för ett samhälle som håller ihop" är det jag ska tala över och det är ett ämne, som alla som känner mig vet, ligger mycket varmt om hjärtat. Något som för mig varit en vision och ett mål under mina år som kommunstyrelsens ordförande. Något som jag vet bidrar till samhällsgemenskap men också till positiv förändring och utveckling av ett helt samhälle.  

DET ÄR JÖNKÖPINGS LÄNS Seniorförbund för Kristdemokraterna som arrangerar. Ett aktivt förbund med drivkrafter som Åke Lundgren från Habo och Liisa Svenningsson Gnosjö. Jag har medverkat på seniorförbundets möten tidigare och det är alltid mycket trevligt att möta det här gänget av lite äldre människor som alla har glöden kvar för politiskt arbete. Jag tycker seniorförbundet kanske allra viktigaste uppgift är att ta tillvara äldre medmänniskors intressen, rättigheter och möjlighet till livskvalitet. Frågor de lyfter och driver föredömligt!

JAG SER FRAM emot vårt möte 23 september som denna gång är i Solberga. Är du intresserad att vara med går det bra att hänga på! Hela inbjudan finns på denna länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/08/tillsammans-for-ett-samhalle-som-haller.html

onsdag 28 augusti 2024

Bra initiativ med äpplen till skolor och förskolor

Jag har haft ett uppdrag att fotografera en villa inför en
kommande försäljning. På tomten fanns gott om
äppelträd. Här ett foto där solens strålar vackert letar
sig igenom en trädkrona som dignar av äpplen.
DET RÅDER INGEN TVEKAN om att det i år är ett äppelår utöver det vanliga. Vi har hemma hos oss två äppelträd, ett Sävstaholm och ett Astrakan, som är 15-20 år. De har hittills gett mycket sparsam skörd men i år är det mycket äpplen. Jag tycker äpplen är gott och de är nyttiga. Det är också makalöst vackert att se alla äppelträd med sina färggranna frukter.

UTIFRÅN ATT DET nu är många äpplen ställer Sävsjö kommun frågan "Har du frukt över i din trädgård?" Kommunen tar gärna emot frukt som sedan kan ges till barnen i skolor och förskolor. Jag tycker det är ett alldeles utmärkt initiativ!

VILL DU SKÄNKA frukt så ring till den skola som är närmast och du får då besked om frukten kan tas emot och ni kan komma överens om tid när frukten kan lämnas. Du kan ringa till: Rörviks skola 156 56,  Vrigstad skola 156 13,  Stockaryds skola 156 49, Vallsjöskolan 152 90 och Hofgårdsskolan 153 28.

måndag 26 augusti 2024

Kallelse nu iväg för nästa veckas möten

DEN HÄR MÅNDAGEN är det precis en vecka innan det är dags för oss som presidium i fullmäktige att möta kommunrevisionen och därefter även ha ett eget möte för planering av höstens arbete. För att allt ska vara korrekt ska kallelse skickas en vecka innan dessa sammanträden och det är nu fixat.

DET ÄR OVANLIGT mycket på gång så vi är förberedda på ganska långt möte på måndag. Jag tycker det känns bra att höstens kommunala engagemang nu drar igång på allvar!

söndag 25 augusti 2024

Rusken runt med Ohsabanan och inspirerande Albin

Ohsabanan var välbesökt
EN FAMILJEDAG var sedan länge inbokad till lördagen och denna gång valde vi att göra aktiviteter kopplade till Rusken runt dagarna. För framförallt de allra minsta var förstås Ohsabanan det som var allra mest spännande. En fascinerande resa mellan Ohs och Gimarp med ånglok som bolmade av rök och en ångvissla som hördes vida omkring.

EN GÅRD MED alpackor var ett besök som kändes exostiskt. Alpackan ser man inte annars så ofta men på en gård i Ruskenbygden fanns det många av detta ovanliga sydamerikanska kameldjur.

HÖGAKULL NATURRESERVAT var en vacker plats som domineras av ängsmarker och med en hänförande utsikt över sjön Rymmen och dess öar. Här stannade vi för att njuta av det medhavda fikat som alla var med och bidrog till.

FÖREBERGS MISSIONFÖRSAMLING hade ordnat en stor barnklädesloppis. Man hade också en öppen kyrka och förskolan Tussilagon på plats. Det var försäljning av hantverk. På området fanns barnaktiviteter med bland annat hoppborg

VI AVSLUTADE VÅR resa Rusken runt på Lieblingsplatz i Rörvik. En fantastisk restaurang med god mat och trevligt bemötande i välordnade lokaler och utomhusmiljö.

SÖNDAGENS HÖJDPUNKT var besöket i frikyrkan som bjöd på gudstjänst Light. Det var engagerande lovsång med August och Tilda så väl som en inspirerande predikan av Albin Karlsson. Albin är uppvuxen i Hultsjöbygden. Han jobbar nu som pastor och föreståndare i pingstförsamlingen i Värnamo. Utgångspunkten i predikan var uttrycket i Emil i Lönneberga "Du och jag Emil - Tro jag det, du och jag Alfred". Albin uppmanade oss som församling att söka en relation med Gud på liknande sätt. Det är först i en nära relation med Jesus kan vi få uppleva förnyelse och förändring!

fredag 23 augusti 2024

Sänkt bränslepris ger tusenlapp mer i barnfamiljers plånbok

Vår lokala DinX annonserar rekordlågt bränslepris
NÄR VI IDAG tankar vår V70 i Stockaryd kostar dieseln 16.84 kronor. Det kan jämföras med den 9 mars 2022 då kostade dieseln här 28,07kronor, en skillnad som verkligen märks när man tankar.

HÄR PÅ LANDSBYGDEN är bilen nödvändig för många och en det finns barnfamiljer som får köra bort mot 2000 mil om året. För dessa gör det ett tillskott i plånboken på 1200 kronor per månad. 

DET ÄR BARA att konstatera att regeringspartiernas satsning på att sänka reduktionsplikten är ett fantastiskt stöd för Sveriges barnfamiljer och helt klart den största landsbygdsreformen jag kan minnas!

torsdag 22 augusti 2024

Bra att renoveringen av stadshotellet är på gång

En tidigare skiss på hur miljön runt stadshotellet
skulle kunna se ut om några år.

ÄNTLIGEN ÄR UPPHANLING på gång för renovering av Sävsjö stadshotell! Det är kommunens helägda industrifastighetsbolag, ABSI, som genomför denna och förhoppningen är att den omfattande renoveringen ska vara klar våren 2027.

SOM KOMMUNSTYRELSENS ordförande ägnade jag en hel del tid för att få igenom beslutet om kommunens köp av stadshotellet.  I oktober år 2020 beslutade fullmäktige om köpet med tre rösters marginal. Jag är, nu som då, övertygad om att det var ett riktigt beslut!

EFTER KÖPET har sedan tiden dragit iväg utan att renoveringen kommit till skott. Det beror på att tidigare försök till upphandlingar blivit för dyra och dessa ha avbrutits. Vi har nu ett stabilare läge och jag hoppas innerligt att den nu påbörjade upphandlingen leder till att renoveringen kan genomföras.

MIN TRO ÄR ATT  ”Stadshotellet” så småningom kommer bli något som Sävsjö kommuns invånare kan vara stolta över och som kommer bidra till ett levande centrum i Sävsjö stad. Om vi menar allvar med allt tal om att hela kommunen ska leva så måste vi också vara beredda att satsa på Sävsjö stad och dess centrumutveckling och det är precis det vi gör med denna investering. Jag tror det framtida nyrenoverade "stadshotellet" med sin helt nya verksamhet kommer bli en dragare och positivt tillskott i Sävsjö centrum och för hela Sävsjö kommun.

tisdag 20 augusti 2024

Supermåne ett häftigt himlafenomen

Supermånen fotograferad från Hetseryds ås 2024-08-19 med min
Sony a6400 och ett gammalt Nikon/Nikkor manuellt och analogt
300 mm 4.5 objektiv. ISO 2000, bländare 4.5 och slutare 1/160 s
NÄR KLOCKAN närmade sig nio på tisdagskvällen åkte vi upp till Hetseryds ås för att se när supermånen steg upp på himlen. 

SUPERMÅNEN ÄR ett minst sagt häftigt himlafenomen och det uppstår när månen befinner sig extra nära jorden. Månen upplevs då vara större och lyser ungefär 30 procent starkare än vanligt.

VI SOM GILLAR att fotografera måste förstås också ta chansen att försöka fånga den här mäktiga upplevelsen på bild. Supermånen är verkligen vacker och ett spännande motiv men inte så lätt att fotografera men efter flera försök blev det ändå en rätt hygglig bild som du kan se här intill.

måndag 19 augusti 2024

Nu kan du se foton från invigningen

Landshövding Brittis Benzler, Kommunalråd Therese Petersson
Kommundirektör Pierre Klasson, och Biträdande
kommundirektör Kristin Nilsdotter Isaksson
FOTON FRÅN NÄR vi i fredags invigde Sävsjö kommuns första snabbladdare och förlängt lastspår på Stockarydsterminalen har nu sammanställts.  Det är så glädjande att invigningen blev en sådan succé och folkfest och lite av känslan av hur det var får man när man tittar på alla trevliga foton.

ÖNSKAR DU få något foto så kan du bara ladda ner det och vill du ha det i högre upplösning så hör av dig så fixar jag det.

HÄR KOMMER länken till sidan med foton från invigningen: https://savsjo.blogspot.com/p/foton-fran-invigning-vid.html

söndag 18 augusti 2024

Gulbranna, Skärgårdssång, cykel och Psalt

Ole Børud och Mercy Gospel Choir 
ÖVER HELGEN tog Annette och jag med husvagnen och våra cyklar till Halmstad och Gullbrannagården. En av anledningarna till att vi åkte dit var att det har arrangerats "Skärgårdssång" i Halmstad Arena. Vi var där och deltog bland annat i en konsert med Ole Børud och Mercy Gospel Choir. En kväll med flera klassiska gospelsånger av exempelvis Andre Crouch, men också med nyare sånger. En otroligt bra konsert! Vi var med på söndagens gudstjänst som var med Tomas Sjödin och en rad kända kristna artister som Sveinung Hølmebakk, Urban och Carina Ringbäck, Mikael Järlestrand, Maria Gustin Bergström och Birgitte Bergerud.

VÄDRET HAR varit soligt och fint och alldeles utmärkt för att testa de långt utvecklade cykelleder som finns här. Vi cyklade framförallt på Kattegattleden och imponeras över hur olika cykelleder hänger samman i långa stråk, där man cyklar i vacker miljö och förbi olika sevärdheter. Defintivt något för oss i Sävsjö kommun och Jönköpings län att titta närmare på och ta efter.

UNGDOMSKÖREN PSALT hade konsert i Stockaryds frikyrka och vi såg till att komma hem för att vara med på denna. Ungdomskören är en värdefull satsning med Simon Wilhelmsson, Benjamin Petersson och Calle Gustavsson med flera som starkt engagerade. Psalt består av ungdomar från hela kommunen och kvällens konsert var fylld av glädje, starka berättelser och härlig sång och musik. Annette och jag önskar alla ungdomarna i Psalt en välsignad höst och ser fram emot utlovad julkonsert den 23 december.

NÅGRA FOTON från helgen finns på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/08/gulbranna-skargardssang-cykel-och-psalt.html

fredag 16 augusti 2024

Det var så roligt att många kom till vår invigning!

Här är jag tillsammans med Peter Andersson Eon, Brittis Benzler
Landshövding, Kristin Nilsdotter biträdande kommundirektör,
Anders Brogård vd Stockarydsterminalen, Linda Ståhlgren
Hållbarhetsstrateg, och Dennis Rocé Eon 

DET VAR EN SÅDAN GLÄDJE att se hur många människor strömmade till när vi närmade oss invigning av våra kraftfulla elladdare och det förlängda lastspåret på Stockarydsterminalen.

I MIN INLEDNING betonade jag stambanans betydelse och det faktum att det nu är 160 år sedan första tåget gick. Då var stambanan en livsnerv och tillväxtmotor. Nu med persontrafik, terminalen, de nya el-laddarna och förlängda spåren är vi åter en central kommunikationslänk och tillväxtmotor för framtiden.

ETT STORT TACK till vår Landshövding Brittis Benzler och Samarbetspartnerna Eon, Sävsjö kommun så väl som Stockarydsterminalen för bra arbete med förberedelse och genomförande av dagens invigning. Tack till Volvo och Scania för el-lastbilar till invigningen

ETT ALLDELES SÄRSKILT tack till Samhällsföreningen och Hembygdsföreningen för hjälp med servering av soppa, ostsmörgås, kaffe och "Mösatorvor". 

FRAMFÖR ALLT TACK till alla som kom till invigningen!

torsdag 15 augusti 2024

Trevlig artikel om invigning på Stockarydsterminalen



Frida Ohlin har skrivit en trevlig artikel om fredagen invigning av stockarydsterminalens laddstation och förlängda lastspår. Du kan läs artikeln på följande länk: https://savsjo.appen.se/nyhet/394269

onsdag 14 augusti 2024

Du är varmt välkommen till invigning!

Vd Anders Brogård möter Frida Ohlin vid en av laddarna
INVIGNING AV Stockarydsterminalens nya lastspår och stora elladdare  närmar sig. Under onsdagen var jag och vd Anders Brogård på området för att förbereda invigningen och för ett möte med Frida Ohlin, journalist på Sävsjöappen.

DET VORE KUL om du som bloggläsare också kom med på invigningen fredag 16/8 klockan 10-12! Du kan då få en guidning på terminalområdet och träffa vår nya landshövding Brittis Benzler. Vi visar nya ellastbilar från Volvo och Scania. På plats är också vårt näringslivsbolag, SNAB. Elbolaget Eon och Sävsjö kommuns utvecklingsavdelning är med.  Samhällsföreningen och Hembygdsföreningen har ordnat lunch till alla som vi förstås bjuder på!

LÄS MER på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/08/du-ar-varmt-valkommen-till-invigning.html

tisdag 13 augusti 2024

Sävsjö kommun får kvitto på effektiv verksamhet

NÄR TIDNINGEN Dagens Samhälle gjorde en djupdykning i statistik på kostnadseffektivitet i kommunerna visar det sig att Sävsjö kommun ligger bra till. Det man jämfört är nettokostnaden i obligatoriska verksamheter.  Denna har satts i relation till den förväntade kostnad som det statliga utjämningssystemet räknat fram för varje kommun. 

DET STATISTIKEN VISAR ÄR att de kommuner som bedriver sin verksamhet allra billigast är alla lågskattekommuner med många höginkomsttagare i Stockholms området. De kommuner som har dyrast verksamhet är högskattekommuner med hög andel låginkomsttagare i glesbygd, framförallt i Norrland. Mellan högsta och lägsta kommunalskatt skiljer det 7:20 kronor. 

DEN TABELL som tagits fram för oss och våra grannkommuner visar att Sävsjö ligger i topp med följande nettokostnadsavvikelser i procent. Sävsjö 0,8%, Vetlanda 0,8%, Värnamo 2,6%,  Eksjö 2,9%,  Nässjö 6,4%,  Aneby 12,9%.  Vår grannkommun i söder, Växjö kommun, utmärker sig med att ha en extra hög effektivitet och hamnar på -2,5%.

DET STATISTIKEN visar är att vårt målmedvetna arbete för att driva en effektiv verksamhet i kommunen har varit lyckosam. En viktig del är att vi i sann Tillsammansanda samordnat mycket verksamhet med grannkommuner men också inom vår egen kommun. Det är viktigt att detta arbete kontinuerligt fortsätter och att det alltid sker ständiga förbättringar i hela kommunens verksamhet. Om vi tappar vår effektivitet så är risken uppenbar att vi också får mindre pengar över till våra så viktiga hjärtefrågor, skola, vård och omsorg. 

måndag 12 augusti 2024

Din åsikt och dina förslag är viktiga!

VI VILL ATT DU som bor i Sävsjö kommun alltid ska känna att du kan påverka vår kommun och att dina förslag är viktiga.  För detta finns idag möjlighet att använda en e-tjänst för synpunkter och klagomål. Det går också att i fullmäktige lämna in så kallade medborgarförslag.

VI ORDFÖRANDE i fullmäktige har funderat en del över hur detta kan bli ännu bättre och har också lyssnat in hur andra kommuner gör. Många har gjort om möjligheten till medborgarförslag till något snabbare och mer flexibelt system. Vaggeryds kommun har exempelvis numera istället Vaggerydsförslaget. Anledningen till nyordningen är att det finns ett statligt regelverk runt medborgarförslag som gör detta väldigt reglerat och osmidigt. Med ett annat upplägg kan invånare för snabbare gehör och fler förslag kan hanteras.

VI FÖRORDAR en förbättring också i vår kommun och hoppas ett sådant förslag kan presenteras under året. Vi behöver ett ännu enklare system för att få in felanmälningar, rapporter om skadegörelse och annat som behöver åtgärdas. Vi vill också veta vad du tycker och de förslag du har för att göra vår fina kommun ännu bättre. Din åsikt och dina förslag är viktiga!

söndag 11 augusti 2024

Intensivt men makalöst roligt

FRAM TILL OCH MED LUNCH hade vi kvar tre barnbarn hemma hos oss. Det har varit intensivt och fullt ös men också makalöst roligt!

VI TOG UNDER eftermiddagen motorcykeln till Sävsjö för att i kommunalhuset fixa några utskrifter och sedan åka till Sävsjö camping för att ta en glass. Det är bra att vi har en så fin camping i vår kommun och att reception så väl som café är snyggt och trevligt iordninggjord!

VI ÅKTE EN SVÄNG på mindre landsbygdsvägar och landade så småningom vid Hetseryds Missionshus. Just denna söndag hade Adina Fransson sista dag med sitt  Café Smått & Gott. Vi stannade för att fika och fick flera trevliga samtal och möten med personer jag inte träffat på länge. Adina avlöjade att hon redan börjat planera för att öppna detta populära café också nästa sommar, bra!

lördag 10 augusti 2024

En speciell känsla med kräftfiske

DET VAR ETT LÄTT BESLUT att tacka ja när några goda vänner erbjöd Annette och mig att vittja och lägga i kräftburar. Det var länge sedan sist och en alldeles speciell känsla att igen få känna på traditionellt kräftfiske. Det var roligt att det var många kräftor i varje bur men en hel del höll inte måttet och får växa till sig till nästa år.

DEN HÄR HELGEN är tre av barnbarnen hemma hos oss och de tyckte det var spännande med kräftor. Tillsammans med dem har vi plockat dillkronor och de har fått vara med och lära sig hur man håller en kräfta och hur det går till när de kokas. De tyckte det var fascinerande att dessa gråbruna kräftor blev så vackert röda.

fredag 9 augusti 2024

Ett stort TACK!

Statistiken visar att de mesta som besöker bloggen är
"Other" alltså sådana som kommer hit på andra vägar
än via googlesökningar.

DET HÄNDER INTE SÅ OFTA men idag gick jag in och tittade lite närmare på statistiken för den här bloggen. Jag kunde se att det här är inlägg nummer 3.464 sedan allt började i april 2010.

DET SOM ÖVERRASKADE mig mest var att under förra månaden var det otroligt många besök här på bloggen. Några kom via sökningar på Internet men absoluta flertalet var sådana som valde att gå hit. Sammanlagt var det nästan hela 20.000 besök bara under juli!

JAG ÄR TACKSAM och ödmjuk inför att du också många andra söker er hit. Det betyder så mycket att det är många besökare och inspirerar förstås att fortsätta bloggandet.

ETT STORT TACK FÖR ATT JUST DU BESÖKER BLOGGEN!

torsdag 8 augusti 2024

Korset lyser upp och visar på hopp

VI TOG EN kvällstur runt Häggatorp och Hultsjö med våra cyklar. Efter att åkt på mörkt vägavsnitt med stor skog närmade vi oss Hultsjö kyrka och möttes där av ett bländande solbelyst kyrktorn och kors. En märklig upplevelse att åka genom ett mörkt landskap och sedan se ljuset från korset bryta igenom.

FÖR MIG BLEV det en stark påminnelse om att oavsett hur mörkt det kan se ut så finns det i tron på Gud ljus och hopp. Genom Jesu död på korset och hans uppståndelse finns det för oss alla goda framtidsutsikter genom en frälsning och ett evigt liv tillsammans med honom!

Gott och bra att ta tillvara skogens rikedomar

DET FINNS I ÅR, precis som förra året, gott om bär och svamp i skogen. Ännu har inte de eländiga älgflugorna kommit så läget för att ge sig ut för att ta tillvara de nyttiga och goda rikedomar som finns i våra skogar är alldeles utmärkt just nu.

TIDIGARE HAR rensning av bär varit den tråkiga delen av bärplockandet men numera går det smidigt. Jag använder en hårtork med bra  kapacitet där jag ställer ner värmen och med den blåser jag sedan bort skräpet från bären. Jag använder en liten balja som har så höga kanter att inte bären blåser iväg. Metoden kräver att man är utomhus för skräp flyger okontrollerat åt alla håll.

VÅR STUND I SKOGEN blev till goda svampsmörgåsar och blåbär med mjölk. Det räckte också till en rejäl påfyllning i frysen!

tisdag 6 augusti 2024

Kom med på invigning av laddstation och längre spår

Stockarydsterminalen har sedan tidigare en modern digital
optisk mätning av inkomannde massaved och timmer. Med
laddstationen blir mer modern teknik tillgänglig

EFTER SOMMARUPPEHÅLL drar det nu igång igen med möten utifrån olika uppdrag. Först ut har varit en planeringsträff inför Stockarydsterminalens kommande invigning.

FREDAG16 augusti klockan 10.00 är du välkommen att vara med när vår landshövding, Brittis Benzler, kommer för att hålla i invigningscermonin av de förlängda spåren och de nya kraftfulla elladdarna på hela 400 kw. Volvo och Scania är med och visar ellastbilar. Eon levererar strömmen och de är på plats för att informera. Sävsjö Näringsliv och kommunens utvecklingsavdelning är också med. Samhällsföreningen och hembygdsföreningen bjuder på ärtsoppa, ostsmörgås och "Mösatorvor" (Kärleksmums).

NÄR DET UNDER ÅR 2022 gavs möjlighet att söka statliga pengar för att främja elektrifiering av tunga transporter var vi i Sävsjö kommun på tå och tidigt i kön med en ansökan. Vi beviljades 4,5 miljoner för att bygga upp en laddstation för upp till fyra tunga fordon och personbilar samtidigt vid Stockarydsterminalen. Dessa är nu klara och ger möjlighet att ladda upp till 400 kw. Det ska jämföras med att en vanlig elladdare för elbilar ger 11 kw och vissa snabbladdare kan ge upp till 22 kw om man förstärker elsystemet där man ska ladda sina fordon.

MED DE KLARA laddstationerna vid Stockarydsterminalen skapas nu möjlighet till en helt fossilfri transportkedja för träråvara i regionen. Det ger också möjlighet till att andra tunga transporter på Riksväg 30 kan svänga in till Stockaryd för att fixa laddning.

STOCKARYDSTERMINALEN är en av Sveriges största öppna terminaler utmed Södra stambanan. Varje år anländer omkring 10 000 timmerbilar till terminalen, transporter som idag nyttjar fossila bränsle, för omlastning till järnväg. Utifrån körsträcka kan dessa fordon fungera utmärkt att elektrifiera och en laddpunkt i anslutning till terminalområdet möjliggör en sådan omställning. På sikt bedöms även behovet av laddmöjligheter för andra typer av godstransporter till terminalområdet att öka. 

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du läsa kommunens pressmeddelande som skickades ut när vi fick besked om den nya satsning på laddstation:  https://savsjo.blogspot.com/2024/08/planering-for-invigning-av-laddstation.html

söndag 4 augusti 2024

Fler fina dagar på Öland

Annette och ett av barnbarnen ser en solnedgång vid
Byrums raukar
EFTER EN HEL DEL jobb med att fixa läckande fönster på vår Polar 520 husvagn återvände vi till Öland. Denna gången blev det husvagnscamping på fina Bödagården. Vår dotter med familj har varit engagerade i barnmöten med "Hillerstorps polisstation" och vi har hjälpt till med barnvakt när det behövts. Våra övriga barn med respektive och familjer har också varit på besök så det har blivit en vecka med mycket trevlig samvaro med hela vår familj.

DET HAR VARIT soliga dagar så vi har dagligen varit på den mycket fina sandstranden och tagit svalkande dopp i Östersjön. Hillerstorps polisstation har varit en fantastisk barnaktivitet som även vi vuxna haft stor behållning av. Drama, tävlingar, sång och tänkvärda budskap förmedlades med glädje och stor entusiasm! Vi har träffat goda vänner och varit vid Byrums raukar och stenstrand för att se vackra solnedgångar. Det har blivit god mat, glass och besök på de fina kvällsandakter som hållits vid halv tio på kvällen.
Se några foton på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/08/annette-och-ett-av-barnbarnen-ser-en.html#more

fredag 2 augusti 2024

Gläds åt att sommarens foton kommer till användning

Ett foto från Femtinge teater och Jukebox Deluxe
KAMERAN HAR hängt med i vått och torrt så länge jag kan minnas och fotointresset snarare ökar än minskar med tiden.  En inspirationskälla för mig var nog farfar som var en av de första fotograferna i Hjälmserydsbygden. Han fotograferade bröllop och begravningar och eftersom han hade bil ordnade han körning också. Det var fascinerande att som liten se foton och utrustning som han använde då. Exempelvis blixtljus med magnesium som tändes på med eld.

MIN FOTOBANA började också med analog utrustning och genom fotoklubben Bländaren så framkallades foton i mörkrum. Numera är det digital teknik som används men principerna för fotografering är de samma. Det är bländare, slutare och ISO som styr exponering och optiken som skapar skärpan. För min del använder jag Sonykameror och framförallt a6400 och A7IV. Objektiven är från Sony och Samyang och nästan bara med fast brännvidd för maximal skärpa. Ett undantag är ett Tamron zoom 35-150 mm.

JAG GLÄDS ÅT när foton kommer till användning i olika sammanhang. Den här sommaren har bilder från samlingar i Folkets tält i Hembygdsparken i Stockaryd blivit underlag för artikel i Sävsjöappen. Foton från Tattoo i Sävsjö centrum blev del av artikel i Smålands Dagblad och Vetlandaposten. Bilder från Femtinge teaters trevliga show Jukebox Deluxe har använts i marknadsföring för höstens föreställningar. 

DU KAN SE NÅGRA av sommarens foton på följande länkar:

Foton från Jukebox Deluxe och information om bokning av höstens föreställningar hittar du på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/jukebox-de-luxe-en-harlig-show.html

Foton från Folkets tält och Lindbergarna med flera hittar du på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/07/unik-samverkan-gav-succe-for-folkets.html

Foton från Tattoo i Sävsjö hittar du på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/07/vilken-succe-for-savsjo-tattoo.html