fredag 29 september 2023

Statsministern missade det viktigaste av allt

STATSMINISTERN HAR TALAT till nationen och det visar att vi har ett allvarligt läge. Det som Ulf Kristersson adresserar och som kräver handling är allt det gängrelaterade våld som eskalerar. Ständigt nya rapporter om tragiska skjutningar och sprängdåd måste få ett slut.

VERKTYGSLÅDAN OCH RETORIKEN är samma som vi hört så många gånger och ibland även från mitt parti. Det ska bli hårdare tag. Dessa unga brottslingar ska "jagas" "besegras" "låsas in" "utvisas" "visiteras". För att visa att man gör allt som man kan ska nu även militären kopplas in för att hjälpa till med brottsbekämpningen. 

JAG HÅLLER MED OM att det kan behövas hårdare tag och vi som samhälle måste visa att det som sker är oacceptabelt. Det jag förvånas mest över är att statsministern i sitt tal inte en enda gång nämnde att vi måste minska utanförskapet. Han lyfte inte hur viktigt det är att barn och unga får goda uppväxtvillkor. Grogrunden för allt detta elände är att det tyvärr finns så många barn som far illa och som lever i splittrade familjer. Det är många pojkar växer upp med en frånvarande pappa och som lätt fångas upp av gäng och kriminalitet.

SKA VI LÅNGSIKTIGT hantera den ökade brottsligheten bland unga så måste vi se till att ge barn goda värderingar och en trygg uppväxt. En sak som jag tycker kan vara bra, utifrån talet från statsministern, är att han, för unga som hamnat i kriminalitet, vill ta bort sekretesshinder mellan olika myndigheter. Det tror jag behövs och kan hjälpa till att hitta individuella planer utifrån en helhet.

JAG ÄR ÖVERTYGAD om att vi ännu tydligare behöver stå upp för vår kristna värdegrund och lyfta fram familjen som en grundbult i samhället. Vi måste värna våra mjuka värden och jobba intensivt för sammanhållning. När det behövs ska vi också säga ifrån och vara beredda att ta hårdare tag.

FÖR NÅGOT ÅR SEDAN skrev jag tillsammans med Andreas Carlson en insändare som nu är mer aktuell än någonsin tidigare. Du kan läsa den på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2021/09/skriver-med-andreas-om-familj.html

torsdag 28 september 2023

Kommundirektör aviserar kommande pensionering

Kommundirektör Jan Holmqvist och jag i samtal. 
Foto Pierre Klasson
JAN HOLMQVIST har som kommundirektör varit min närmsta medarbetare från hösten 2015 och fram tills jag slutade jobbet som kommunalråd vid nyår.  Han har nu aviserat att han under senare delen av nästa år kommer gå i pension.

VI ÄR NÄSTAN EXAKT lika gamla, Jan och jag. Vi är båda födda i november 1958. Det har varit viktigt för oss att ha dialog och diskutera upplägg för när det är lämplig tid att sluta. Vi var överens om att det var olyckligt om vi båda gick hem samtidigt. Eftersom det var skifte på mandatperiod nu vid nyår blev det naturligt att jag gick hem först. Jan har funnits med vid starten på den nya mandatperioden och med den nytt kommunalråd. Nu är rätt tid att lämna vidare också till ny kommundirektör.

JAG TYCKER ATT Jan Holmqvist gjort ett bra jobb och han har varit betydelsefull för vår kommuns utveckling och ekonomi. Jan har varit mycket lojal mot mig och alltid tagit sig an uppgifter som jag önskat få hjälp med. Han har genomfört flera viktiga förändringar som exempelvis i hur vi jobbar med näringslivsfrågor och hur vi bättre kan samordna våra kommunala resurser. 

NU BÖRJAR ARBETET med rekrytering av en ny kommundirektör och det blir viktigt för kommunstyrelsen att fundera över vilka egenskaper som är viktiga för kommande år. Vet du tips om någon som kan vara lämplig så kom gärna till oss med ditt förslag. Detta är en mycket viktig tjänst för hela Sävsjö kommun och det måste bli rätt person på jobbet!

onsdag 27 september 2023

Bra att trähusnätverk fortsätter och är aktivt

Andreas Carlson vid ett besök på Smålandsvillan i Vrigstad
DET ÄR BRA ATT vårt kommunalråd Therese Petersson ser till att Höglandets trähusnätverk är aktivt i den tuffa situation som är för bostadsbyggande och våra småhusföretag. Jag startade upp detta nätverk 2008 och har fram till januari i år varit nätverkets sammankallande och ordförande och gläder mig att arbetet fortsätter.

I DET MÖTE VI HADE med bostadsminister Andreas Carlson i januari lovade han att lyssna på trähusnätverkets synpunkter och återkomma för fortsatt dialog. I det allvarliga läge som är nu och de prognoser som finns framåt är det angeläget med konstruktivt möte. Byggsektorn och i synnerhet trähusföretagen är en viktig näring med många anställda. Branschen behövs också för att försörja Sverige med bostäder.

HÖGLANDETS TRÄHUSNÄTVERK har sammanställt en enkät med frågor till branschens företag. Flera konstruktiva förslag på lösningar har kommit fram. Man har nu delgett bostadsministern förslagen och bjuder in till ett möte via en skrivelse som alla kommunstyrelse ordförande på Höglandet ställer sig bakom. Jag tror det kommer bli ett bra och framåtsyftande möte!

MITT INLÄGG OM JANUARIMÖTET med Andreas Carlson kan du hitta på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2023/01/konstruktiva-samtal-vid-mote-med.html 

tisdag 26 september 2023

Rörviks nya skola en landsbygdssatsning som heter duga

INVIGNINGEN AV EN helt ny F-9-skola i Rörvik måste nog ses som något väldigt långt utöver det vanliga. Med denna hundramiljonerssatsning i den södra kommundelen får vi vara med och skriva historia för hela Sävsjö kommun. En landsbygdssatsning som heter duga. Något som vi gör för att vi tror på framtiden och för att vi vill att våra barn ska få allra bästa förutsättningar till en bra start i livet. En satsning helt linje med vår vision om att vara en barnvänlig kommun!

INVIGNINGSBANDET till den nya skolan klipptes av en elev och det blågula bandet hölls under ceremonin stadigt av barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Håkansson och kommunalrådet Therese Petersson. Båda höll sedan varsitt tal. Talade i mikrofonen gjorde också rektor Ingela Aden och skolchefen Martina Arvidsson innan det blev underhållning i form av några sånger av skolans elever.

söndag 24 september 2023

Tänk vad det finns mycket trevligt i vår kommun!

God glass i solen på Sävsjö camping
DET HAR FÖR OSS varit en riktigt njutbar söndag med upplevelser av sådant som finns runt knuten!

VI BÖRJADE med en gudstjänst där det var ungdomar som höll i programmet som gick under konceptet "Light". Den tänkvärda predikan hölls av Joanthan Andersson som delade nya insikter utifrån bibelns syn på städer och vår kallelse som kristna att vara ljus, salt och just som en stad på berget. I detta fall blev berget en bild av hur vi kan luta oss mot Gud som är något fast och stabilt i en tillvaro som är minst sagt osäker och skakig.

VI LUNCHADE gott på Södergårdens restaurang som för dagen bjöd på kyckling, potatisgratäng och körspärspaj till efterätt, gott! Vi åkte sedan till Sävsjö för ett härligt bad i vår fräscha anläggning, familjebadet! Det blev glass på Sävsjö camping och sedan en vandring på den fina promenadslingan som går runt hela Eksjöhofgårdssjön. En fin och mysig vandringsstig som rekommenderas! Tänk vad mycket trevligt, bra och gott vi har i vår fina kommun!

lördag 23 september 2023

Spännande att vara med i jury för att utse bästa ostkakan

Här är jag tillsammans med Kristin Emilsson, vinnaren
Malin Klasson och David Brogård
TILLSAMMANS MED David Brogård, Hylletofta och Kristin Emilsson, Rydaholm var jag med som jury för att utse bästa ostkaka i en deltävling i SM för ostkakor. Tävlingen hölls på Vrigstad värdshus och det var åtta deltagare som lämnat in sina ostkakor för bedömning.

OSTKAKANS VÄNNER har satt upp ett antal kriterier som skulle vägas in vid vår provsmakningen av tävlingsbidragen. Det handlade om färg och utseende och där skulle ytan vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt. Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skulle vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen vara tydligt synliga men får ej vara torra. Lukt och smak vara fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

VI SOM JURY hade ett svårt arbete att försöka gradera fantastiska välgjorda ostkakor. Alla gör på sina egna sätt och som var och en tycker blir gott. Men efter provsmakande och ett bra samtal mellan oss i juryn blev vi eniga om vilka ostkakor vi tyckte var bäst. Vi visste förstås inte vem som bakat vilken ostkaka förrän det var dags för prisutdelning. Jag tycker det kändes otroligt bra att det då visade sig att den som vann var en 24-årig ostkaksbakare och den som var i särklass yngst av alla!  Vår motivering blev "Av de åtta fantastiska ostkakorna har vi utifrån vår långa ostkaketradition omsorgsfullt valt ostkakan som var vackert gul och brun. Med den rätta smaken av mandel och härlig doft samt även med en väl lyckad konsistens."  Vinnare blev Malin Klasson, 2:a Amalia Jonsson och på plats 3 Rolf Stålgren.

OSTKAKAN ÄR en svensk maträtt med lång historia. Troligen åt man ostkaka redan under medeltiden. Det produceras ostkakor i hela Sverige men självklart är en ”äkta” ostkaka småländsk. Det är ju vår landskapsrätt! Många goda ostkakor bakas hemma i stugorna men vi har ju också vår goda och omtyckta Vrigstad ostkaka. 

fredag 22 september 2023

Ranking av företagsklimat visar att vi är på rätt väg.

Företagsklimatet har (med några hack i kurvan) stigit ända
sedan 2015. Från plats 140 till nu 46.
En mycket fin utveckling!
 SÄVSJÖ ÄR KOMMUNEN i Jönköpings län som klättrar allra mest i den undersökning av företagsklimatet som Svenskt Näringsliv presenterade i veckan.  Vi har stigit i ranking till plats fem i länet och 46 i hela landet. Ett starkt kvitto på att vi gör rätt saker i arbetet för ett gott företagsklimat!

ENKÄTEN SOM ger rankingen kom alldeles i början av året och visar läget i företagsklimatet till stor del hösten 2022 och alldeles i början av 2023. Jag tolkar det goda resultatet som att de förändringar vi gjort i arbetet med näringslivsfrågorna har tagits emot väl. En viktig del är att allt näringslivsarbete numer är förlagt till det gemensamt ägda bolaget SNAB. En annan viktig del är att SNAB är lokaliserat i Tillväxthuset där arbetet sker i nära dialog med kommunens utvecklingsavdelning och myndighetsutövningen avseende bygglov med mera.

TACK ALLA SOM JOBBAR för ett bra företagsklimat och tack alla företagare för det goda betyget av vårt arbete med service till era företag!

torsdag 21 september 2023

Frikyrkorörelsen och demokratin är idag 175 år

DEN HÄR TORSDAGEN är det exakt 175 år sedan baptistpionjären A P Förster år 1848 förättade det första olagliga vuxendopet i Sverige. Detta historiska dop i havet utanför Vallersvik  blev startpunkten för bildandet av vårt lands första frikyrka. Men det blev inte starten bara för frikyrkorörelsen utan också för den så viktiga demokratin i Sverige.  

NÄR SEDAN F.O NILSSON blir föreståndare i denna första frikyrkoförsamling genomför han fler dopförättningar och denna första frikyrka växer. Han får hårt motstånd och blir fängslad, misshandlad och landsförvisad. Men frikyrkans framväxt gick inte stoppa och hela den svenska väckelserörelsen började växa fram.

INOM DEN NYA väckelserörelsen blev det för första gången i Sverige full demokrati. Alla medlemmar i de nya församlingarna fick lika rösträtt oavsett om man var man eller kvinna eller om man var rik eller fattig. Den demokrati som föddes med frikyrkorna spreds sedan vidare till nykterhetsrörelsen och sedermera också till arbetarrörelsen. Frikyrkorörelsen hade alltså full demokrati 70 år innan kvinnor gavs rösträtt i allmänna val i Sverige. 

I DAG HAR JAG beställt den alldeles nya boken "Ostädade Väckelser - modernitetens förtrupper" som skrivits av Sune Fahlgren, Joel Halldorf, Cecilia Wejryd och Erik Sidenvall. I denna bok har man fördjupat sig i betydelsen av frikyrkans framväxt och hur den påverkat vårt moderna samhälle och varit bärare av demokratin. Jag ser fram emot att få hugga tänderna i denna nya intressanta bok.

JAG ÄR STOLT ÖVER att ha mina rötter inom frikyrkan och över att tillhöra en rörelse som var banbrytande i arbetet för hela vårt lands demokrati!

Vill du också beställa boken går det göra på följande länk:
https://www.makadambok.se/produkt/ostadade-vackelser-modernitetens-fortrupper/


Det finns också avsnitt om F.O. Nilsson i SR Släktband på följande länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/496721

onsdag 20 september 2023

Näst intill fullsatt när Jesus Revolution kom till Sävsjöbio.

BIOSALONGEN VAR FULLSATT, så när som några få platser på första raden, när filmen Jesus Revolution visades på Röda kvarn i Kulturhuset. Filmen ligger just nu högst på filmtoppen i Sverige och intresset i vår kommun var alltså också stort.

FILMEN BYGGER PÅ VERKLIGA amerikanska händelser där den här rörelsen började. Jag har många positiva minnen från när jag som tonåring på 70-talet berördes av det som sedan också kom till vårt land och då kallades Jesusfolket. En rörelse som här förvandlade livet för tusentals svenskar.

ANNETTE OCH JAG TYCKER FILMEN är mycket bra och den berör. Den är äkta och beskriver både det som är enkelt och svårt. Den är långt mer än en nostalgitripp till gångna tider. Den ger  oss som är kristna och engagerade i kyrkliga sammanhang viktiga lärdomar för vad vi i vår tid kan göra och behöver vara vaksamma mot. Jag är övertygad om att det som filmen beskriver kan hända igen. Inte på samma sätt utan på ett nytt sätt bli en rörelse som förvandlar individer och samhällen. När vi politiker, poliser, socialtjänst med flera  numera står maktlösa inför droger, ökande gängkriminalitet, ofrivillig ensamhet, ångest med mera så kan en ny tid av Jesus revolution vara precis det vi behöver för att komma på rätt köl igen!

TACK KULTURHUSET och Friskt Vågat för att ni visade filmen Jesus revolution. Har du inte sett filmen så gå och titta på den om du får möjlighet.

tisdag 19 september 2023

Carl-Johan ny i presidium och appell för demokrati

Fullmäktiges presidium består nu av mig,
Susanne Sjögren (S) och Carl-Johan Gustafsson (M)
DET BLEV MODERATEN Carl-Johan Gustafsson som utsågs som 2:e vice ordförande vid kommunfullmäktiges sammanträde. Därmed blir vårt presidium åter komplett. Jag är övertygad om att vi tre kompletterar varandra bra och tillsammans ska kunna hantera de övergripande frågor som ligger på vårt ansvar.

FULLMÄKTIGE ÄR kommunens högsta beslutande organ och den enda politiska församling som är folkvald. Vi har bland annat ett ansvar att jobba med att bevaka och utveckla frågor kopplat till demokrati. Utifrån det avslutade jag gårdagens sammanträde med en appell på detta tema som du kan se 2 timmar och 3 minuter in i sändningen på följande länk:

måndag 18 september 2023

Två besök, äldreplan och nödvatten på fullmäktige.

HÖSTENS FÖRSTA FULLMÄKTIGE hade besök av Kajsa Hallmans och Ida Pettersson som informerade om arbetet med Höglandets samordningsförbund.  Ett bra samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Höglandskommunerna och Region Jönköpings län inom välfärds- och rehabiliteringsområdet.

EMMA ADOLPHSSON och Tomas Fredin var med och berättade om den gemensamma kommunala energirådgivning som Sävsjö kommun är en del av. Något som jag varit med i sedan kommunen kom med och som jag även den här mandatperioden är engagerad i som ledamot i styrgruppen.

PÅ ÄRENDELISTAN fanns många politiska initiativ. Vi hade medborgarförslag, interpellationer och en fråga.  Therese Petersson svarade Gunnel Svensson om hur man jobbar med bostäder för äldre och framförallt om de ambitioner som finns framåt med denna viktiga fråga. Vi antog under kvällen också en ny Nödvattenplan. Ett bra fullmäktige med flera inlägg och god ton i debatten!

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du se hela fullmäktige i efterhand:
https://savsjoplay.screen9.tv/media/nPVOFQbVX-xp2CSXAQBspw/kommunfullmaktige-18-september

söndag 17 september 2023

En fin höstdag

DAGENS GUDSTJÄNST blev i frikyrkan där Anders Wisth höll dagens predikan. Han gav ett historiskt perspektiv med statistik på bland annat befolkningsutveckling. Anders konstaterade att industrialism och upplysning gav fart åt en stor befolkningsexplosion. Den blev i sin tur orsak till en förskjutning av hur vi ser på andlighet och värderingar. Detta kan ses som en av orsakerna bakom samhällsproblem vi har idag. Anders poängterade hur mycket vi har att vinna på att vända tillbaka till en äkta gudstro och sann förtröstan på honom, han uppmanade oss att sprida detta goda budskap vidare.


EFTER EN GOD LUNCH på Södergården har vi under eftermiddagen varit ut med båt på Allgunnen. En fantastiskt njutbar höstdag på en av våra fina sjöar i kommunen.

DET ÄR DAGS FÖR FULLMÄKTIGES första möte den här hösten. Kom gärna till Vallsjösalen i Sävsjö måndag kväll klockan 18.30 för att kolla på plats eller titta på mötet via webbtv. 

AGENDAN MED alla ärenden hittar du på följande länk: https://savsjo.se/kommun-och-politik/politik-och-beslut/kommunfullmaktige.html

WEBBSÄNDNINGEN hittar du på följande länk: https://savsjoplay.screen9.tv/

lördag 16 september 2023

Grattis Prins Daniel och Kungen!

Det var en glad och uppsluppen kung Carl XVI Gustaf  jag fick förmånen
att umgås med när vi invigde Sävsjö Skyttecenter
DEN 15 SEPTEMBER 1973 föds en liten pojke. Samma dag tillträder kronprins Carl Gustaf Sveriges tron och blir kung.  Nu är de svärson och svärfar.

Carl XVI Gustaf firar det här veckoslutet att han nu i hela 50 år varit i rikets tjänst.  Jag tycker han gör jobbet bra. Han har blivit en samlande symbol för nationen, en uppgift han skött med utomordentlig plikttrogenhet under alla sina år som kung. I synnerhet i i tider av oro bidrar kungen till trygghet!

PRINS DANIEL är en man av folket och han känns som en stabil stöttepelare till kronprinsessan Victoria. Jag hade förmånen att för ett par år sedan få ett personligt, oförglömligt och trevligt samtal med Daniel och Victoria. Ett samtal om vår kommun som avslutades med en hälsning till alla våra invånare. De uttryckte också en förhoppning om att vid tillfälle få komma och hälsa på.

ETT STORT GRATTIS till 50 år, Prins Daniel och Kung Carl XVI Gustaf !

En bild från mitt samtal med Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria

fredag 15 september 2023

Fina minnen av Bengt Persson

DET BLEV EN FIN BEGRAVNING i Vrigstad Kyrka för mångåriga politikerkompisen Bengt Persson. Officiant var Maria Åberg och hon skötte uppgiften värdigt och personligt. Eva-Marie Nilsson gjorde en proffsig insats vid orgel och piano. Per Malmqvist sjöng som han brukar med kraftfull stämma och inlevelse. Det som berörde mig mest var när Bengts barnbarn sjöng läsarsången Han har öppnat pärleporten och det fick mångas ögon att tåras.

EFTER BEGRAVNINGSGUDSTJÄNSTEN var det en minnesstund i församlingshemmet. Där bjöds på Bengts favoriträtt, stekt potatis och kyckling. Till efterrätt blev det kaffe med vildmarkstårta. Jag och några till delade minnen och det lästes upp namn på de som gett minnesgåvor. 

JAG LÄRDE KÄNNA BENGT när jag i mitten av 1990-talet började som vice ordförande i kommunstyrelsen. Efter att jag år 2000 blivit kommunalråd blev han en mycket viktig samarbetspartner.  Med Kjell Emilsson, Lilian Sjöberg Wärn och Ingvar Svensson skapade vi starten på den Tillsammansanda som sedan dess varit så viktig för vår kommun. Vi hittade vägar att göra breda överenskommelser och hade flera år gemensamma budgetförslag till fullmäktige.

En gemensam budgetöverenskommelse 2006 Bengt Persson,
Kjell Emilsson, jag, Lilian Sjöberg Wärn och Ingvar Svensson
BENGT PERSSON har varit trevlig att samarbeta med. Han har alltid haft glimten i ögat, varit pragmatisk, humoristisk, rejäl, generös och vidsynt. En person med stort hjärta. Det var för mig trevligt att samarbeta med Bengt Persson.

EN SÅDAN HÄR DAG känner jag en stor medkänsla med makan Lena, sönerna och deras familjer såväl som alla andra nära och kära som sörjer. Jag känner också en tacksamhet över det som Bengt Persson betydde för mig och för Sävsjö kommun. Vila i frid Bengt!

torsdag 14 september 2023

Kommunallag med ordförande från hela landet

Ett femtiotal ordförande från hela Sverige träffades

TOMMY BERNEVÅNG FORSBERG är en verklig nestor inom Kristdemokraterna. Första valrörelsen han var med på var i mitten på 1960-talet. I över 40 år har han jobbat inom partiet och han är en klok man rik på erfarenheter! I veckans webbinarie, för alla med uppdrag som ordförande- eller vice ordförande, medverkade Tommy med en genomgång av kommunallagen. Han gav många tips som kan vara till nytta.

PANDEMIN FÖRDE MED SIG att vi lärde oss använda digitala möten. En stor tillgång som vi nu har mycket nytta av. Ordförandenätverket leds av Conny Brännberg och Ella Kardemark och denna gång var det via Zoom, Detta gjorde det möjligt för många att vara med, en deltagare var till och med från Canada. Förra gången var jag med och gav tips och råd om ordförandeteknik och det är roligt att jag fått mycket positiv respons från den föreläsningen. Jag ser fram emot nästa möte som är i början av december.

onsdag 13 september 2023

Eon byter elmätare och visar att man tar ansvar på riktigt

Eon på plats för mätarbyte
EN TEKNIKER har på uppdrag av Eon har varit hemma hos oss och bytt el-mätare. Finns du i bolagets elnät kommer du också snart få besök för byte av din elmätare så vitt det inte redan är fixat.

DET ÄR REGERINGEN som har beslutat om nya krav på elmätare i syfte att vi som kunder bland annat ska kunna öka möjligheten att, via digitala tjänster, påverka vår elförbrukning.  Alla mätare ska vara utbytta senast i slutet av nästa år. I samband med bytet av mätare ger Eon för varje ny mätare en gåva till Stadsmissionen, något som gett dem en halv miljon, hittills. Gåvor som visar att man tänker större än bara vinst och att man vill ta socialt ansvar, det inger respekt!

GENOM ÅREN har jag haft många kontakter med Eon. Framförallt har kontakterna varit med Conny Svensson i hans position som regionchef på Eon Elnät. Stormarna Gudrun och Per  skapade krisläge i vår kommun. Detta till störst del på grund av att elnätet fick stora skador. Genom bra samarbete kunde vi tillsammans med Eon ge korrekt information till invånarna och arbeta offensivt med reservel. Efter stormarna visade också Eon ansvarstagande genom att dra igång projekt Krafttag. 17 000 kilometer luftledning i skogsbygd grävdes ner eller vädersäkrades på annat sätt. En investering på 12 miljarder som till stor del blev genomförd i våra småländska bygder och många sträckor i vår kommun åtgärdades.  Avbrotten har sedan Krafttag minskat med över 60 procent! Jag tycker Eon verkligen visar att man är ett seriöst bolag som jobbar långsiktigt och som visar att man tar ansvar på riktigt!

måndag 11 september 2023

Revisionsmöte och levererat fotouppdrag

En liten tjej som deltog i "Mini-knat"
stämplar in en kontroll
VI I FULLMÄKTIGES presidium hade under måndagen kallat kommunrevisionen till ett möte. Fullmäktige är revisionens uppdragsgivare och utifrån den rollen har vi under året ett antal möten där vi stämmer av hur det fungerar och för dialog om arbetet.  Denna gång fick vi information om en djupare granskning som gjorts av kommunens upphandling och samtalade om kommande granskningar. Vi fick också information om de revisionsuppdrag som finns kopplat till Höglandsförbundet och vårt avfallssamarbete inom Kretslopp sydost.

JAG HADE ETT FOTOUPPDRAG att dokumentera Hillesprinten. Jag har nu färdigställt och levererat alla foton. Fotografering har för mig alltid varit ett stort intresse. Jag använder för det mesta en Sony a 6400 som är en kamera med sensor i  APS-C storlek. Alla bilder fotograferas i så kallat rå-format. Fotona "framkallas" sedan i ett speciellt dataprogram. För min del använder jag något som heter Capture One 22 Pro och som är ett avancerat verktyg. Det tar lite tid men resultatet blir mycket bra!

söndag 10 september 2023

Agust viktig som ungdomsledare och Hillesprinten

DET VAR EN STOR GLÄDJE när vi vid dagens förmiddagsgudstjänst kunde hälsa vår nya ungdomsledare välkommen. Det är Agust "AG" Petersson som är 21 år och som bor i  Hyltan som fått tjänsten. En ung man som är välkänd i församlingen, i bygden och bland många ungdomar. 

JAG BRUKAR SÄGA att satsa på våra barn och ungdomar i kommunen är viktigare än någonsin tidigare. Det är tufft att vara ung och många har det jobbigt på olika områden. Vi har alla ett ansvar att göra vad vi kan för att den unga generationen ska komma rätt i livet. Med en ungdomsledare är det möjligt att nå fler och ge mer stöd än vad som är möjligt bara på ideell basis. Agust har en viktig uppgift och är som klippt och skuren för den nya tjänsten. Jag önskar Agust lycka till och ger honom mitt fulla stöd i sitt arbete fram över!

HILLESPRINTEN är ett orienteringsarrangemang i Hillerstorp som genomfördes för andra året i rad under söndagen. Tanken är bland annat att presentera orientering och locka fler till sporten.

DET FANNS OLIKA svårighetsgrader och längder på banorna. Det var även ett speciell bana för de allra minsta med roliga inslag vid varje kontroll. Annette och jag var med för att ta hand om barnbarn men också för att delta i en av sträckorna. Ett kul arrangemang som lockade många deltagare!

lördag 9 september 2023

En MC-tur till Forssa och Norregården på Gårdsrundan

Forssa Kvarnagård
FÖR ATT FLER ska få möjlighet att upptäcka smaker och producenter av lokalproducerade livsmedel var det i helgen ordnat "Gårdsrundan". Satsningen är en del i regionens livsmedelsstrategi och den ordnades i år för tredje gången. Ambitionen är att ge kunskap om allt det som finns på landsbygden och visa matpärlor i närområdet.

ANNETTE OCH JAG tog motorcykeln och besökte i år Forssa Kvarnagård. Där blev det inköp av några paket av deras utmärkta mjöl och två välsmakande pizzor som lunch. Det var mycket folk och god stämning! 
  Vi besökte också den trevliga gårdsbutik och bygghandel som Norregårdens hyvleri har i Hjälmseryd. Vi tittade runt på alla fina saker i butiken och köpte honung och isterband.

  PÅ FÖLJANDE länk kan du se några foton från vår gårdsrunda:
https://savsjo.blogspot.com/2023/09/en-mc-tur-till-forssa-och-norregarden.html

fredag 8 september 2023

Maggan helrätt mottagare av Vitsippspriset 2023

Therese Petersson, Margareta Svensson och Benjamin Petersson vid utdelning av Vitsippspriset 2023

DET ÄR EN STOR GLÄDJE varje gång att få vara med och dela ut kristdemokraternas Vitsippspris. Årets pris gick till Margareta Svensson i Stockaryd och det är en synnerligen värdig mottagare. Maggan gör en helt outstanding insats för utsatta kvinnor i Kenya genom sin försäljning av väskor via Carryalifebag

CARRYALIFEBAG är fantastiskt fina, slitstarka väskor där nästan allt som kommer in går till de kvinnor som själva har tillverkat dem. Maggan är en beundransvärt energisk och entusiasmerande säljare som lyckats sälja över 3.000 väskor. Dessa har hittills inbringat över 500.000 kronor som bidrar till ett bättre liv för kenyanska kvinnor och deras barn.

STORT GRATTIS Margareta Svensson till Vitsippspriset 2023!

OM DU HAR FACEBOOK kan du ta del av prismotivering och se foton från Margareta Svensson arbete med Carryalifebag på följande länk: https://www.facebook.com/kristdemokraternasavsjo/posts/pfbid0vHRfZCXJBGNbioDmkhK1cpzQicpvEAXivTe6dYvs8XVf9xE1PpaNkoSGNJQHJpTLl

torsdag 7 september 2023

Styrelse driver på utveckling av viktig terminal

Vd Anders Brogård visar vägen för terminalarbetet
STOCKARYDSTERMINALENS styrelse, med representanter från logistikföretaget Sandahls och Sävsjö kommun, har vid sitt möte under torsdagen haft fokus på utveckling av terminalområdet.

FRÄMST ÄR DET NU arbete med förberedelse för att förlänga lastspåren. Tåg på upp till 650 meter och kanske ännu längre ska kunna tas emot på området. För att klara detta kommer mer mark att arrenderas av Sävsjö kommun. Nästa steg är erbjuda kommunen att bolaget köper både nytt arrendeområde och befintlig hyrd terminalyta. 

EN ANNAN viktig del i höstens arbete är att, tillsammans med kommunens utvecklingsavdelning, hitta lösningar så det förlängningsspår som finns utmed stambanan snart får en längd så det kan ta emot de nya längre tågen.  Detta är på gång men kräver att också Trafikverket är med på noterna.
   Det är bekymmersamt att laddstationen för el är försenad. Denna ska installeras för att kunna ladda lastbilar och andra tyngre fordon men är fördröjd på grund av komponentbrist. Ny bedömning är att den kommer stå klar fram till nästa sommar.
   Dagens sammanträde avslutades med utmärkt lunch på Vrigstad värdshus bestående av nystekt strömming och potatismos!

onsdag 6 september 2023

Samtal mellan presidium och gruppledare

Det vackra kommunalhuset i höstsol
DET KÄNDES TREVLIGT att få parkera bilen nedanför kommunalhuset och, som så många gånger förr, få promenera upp till denna anrika Sävsjöbyggnad.  

PÅ AGENDAN HAR varit ett möte med fullmäktiges presidium där vi förberett kommande fullmäktigesammanträde. Denna gång hade vi också bjudit in alla partiers gruppledare för samtal om några angelägna demokratifrågor. Vi har pratat om digitala möten med fullmäktige och var överens om att det kan vara bra att köra digitalt någon eller några gånger om året. Detta för att vi ska hålla uppe kompetensen för digitala möten och även kunna genomföra möten när det är få ärenden istället för att ställa in. Vi pratade också om ordning vid sammanträden, protokollsanteckningar och vad vi kan göra för att stärka demokratin än mer.

tisdag 5 september 2023

Gruppmöte med besök på terminal och räddningstjänst .

Anders Brogård pekar på den nya mätstationen
HÖSTENS FÖRSTAGRUPPMÖTE för oss i Kristdemokraterna var denna gång i Stockaryd. Vi började med ett besök på Stockarydsterminalen där VD Anders Brogård gav en intressant information och visade hur terminalen fungerar. För flera var det första gången man såg denna imponerande anläggning som nu är på gång att utökas med lastspår upp till 650 meter.

DEN NYA BRANDSTATIONEN i Stockaryd blev plats för gruppmötet och där blev det också information av dess platschef Morgan Olsson.
Morgan Olsson berättar om räddningstjänstens lokaler
i Stockaryd


De nybyggda lokalerna är betydligt mer anpassade för räddningstjänstens verksamhet än den gamla brandstationen som var sliten och på flera sätt olämplig. I de nya lokalerna, som innehåller både gym och lektionssalar, kan räddningstjänsten i Stockaryd ha en bas för lång tid framåt. De nya fina lokalerna invigdes strax innan nyår. Brandstationen byggdes av Eriksson & Lönn och de är också fastighetsägare och kommunens hyresvärd.  Sävsjö kommun förbinder sig att hyra in sig i brandstationen i 25 år framåt med möjlighet till förlängning. 

   Det är glädjande att se hur nöjda personalen är med de nya lokalerna! Den förbättrade arbetsmiljön är ett stort lyft för de som jobbar här, och jag hoppas att de även blir en fördel för framtida rekrytering av personal. 

DET VAR GUNNEL LUNDGREN som hade ordförandeklubban på gruppmötet. och hon hade också ordnat gott fika. Vi samtalade om ekonomi, äldreplan, donationsgårdar och framtida behov av sport och träningshallar. Jag fick möjlighet att lyfta några frågor som berör arbetet i fullmäktige. Ett bra och trevligt gruppmöte!

söndag 3 september 2023

Sagan om den lilla lilla gumman

DEN HÄR HELGEN har två av våra barnbarn med föräldrar varit hos oss. Vi har tagit en båttur, plockat och smakat på bär och grönsaker i trädgården, ätit gott tillsammans och hitta på olika saker. Treåringen gillar böcker och i vår bokhylla är just nu den stora favoriten Sagan om den lilla, lilla gumman. Denna har jag nu läst gång på gång! Intressant är att denna bilderbok var den allra första från Elsa Beskow och den kom ut 1897 när hon var 23 år. Hon både illustrerade med bilder och skrev texter. Elsa Beskow var väldigt produktiv och gav ut många bilderböcker för barn som sedan blivit riktiga klassiker. Böcker som Tant Grön, tant Brun & tant Gredelin, Puttes äventyr i blåbärsskogen och Sagan om den nyfikna abborren.

SAGAN OM DEN LILLA LILLA GUMMAN fick jag av min moster Inga när jag var tre år, alltså för ungefär sextio år sedan. Nu läser jag den för barnbarn som är precis lika gamla som när jag fick den en gång. Visst är det fantastiskt att en barnbok som skrevs för drygt 125 år sedan gillade jag som treåring och den är populär för barn nu 2023. Detta trots att utbudet för barn är så enormt stort idag. Det visar vilken kvalitet det var på Elsa Beskows arbete!

lördag 2 september 2023

Psykisk ohälsa bland barn och unga kräver mer resurser

En bild från valrörelsen där jag är med vår nuvarande
regionpolitiker Per Danielsson och vår tidigare
regionpolitiker Anna-Karin Yngvesson

SKOLORNA HAR PRECIS börjat och tyvärr är det många barn som kom till skolan med en klump i magen. Det finns också några som inte kom alls till skolan när höstterminen började. 

DET FINNS EN NY RAPPORT som visar en tydlig koppling mellan mobbing och återkommande psykiska besvär. Detta är en utveckling som i allra största grad behöver bekämpas.  Jag tycker därför det är mycket bra att regeringen, utifrån påtryckningar från Kristdemokraterna, har prioriterat barn och ungas psykiska hälsa. Det satsas 1,5 miljarder kronor extra för att stärka psykiatrin med kapade köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Det har införts en vårdgaranti med behandling inom max 30 dagar för barn i behov. Elevhälsogaranti har införts för ökad tillgänglighet. Det har tagits fram en nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. 20 miljoner kronor avsätts för Bris nationella stödlinje och 75 miljoner kronor för skolsociala team. Det har också gjorts förstärkningar av elevhälsan

VI I SÄVSJÖ KOMMUN har Per Danielsson (KD) som enda ledamot i regionfullmäktige . Per  brinner för frågor om psykisk hälsa och driver på i opposition för att Region Jönköpings län ska öka resurserna till barn- och ungdomspsykiatrin ytterligare och det är mycket bra. Jag hoppas att han ska få gehör bland en majoritet bland regionpolitikerna så att verkliga och välbehövda förbättringar snart kan ske. Kör hårt Per!

fredag 1 september 2023

Ultraljud gav insikt om att väg 30 borde göras lika som Väg 40

Ombyggnad av riksväg 40 pågår
MED EN NY RESA till Eksjö har jag besökt Höglandssjukhuset för en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Det är Region Jönköpings län som erbjuder oss män som är 60 plus en sådan undersökning. Det man kollar upp är om det finns bråck eller förstoringar som måste opereras eller följas särskilt noga. För min del såg allt helt normalt ut, skönt! Jag tycker det är mycket bra att Regionen erbjuder oss att kolla upp detta!

JAG ÅKER EMELLANÅT till Eksjö och har följt hur den stora ombyggnaden av riksväg 40 fortskrider. Bakgrunden till ombyggnaden är att politikerna i framförallt Eksjö och Nässjö med stöd från Jönköping såg till att få denna väg klassad som ett sammanhängande stråk.

FRAM TILL 1 april 2009 gick riksväg 40 endast mellan Göteborg och Jönköping. Sträckan Jönköping–Västervik hette då riksväg 33. Med ändrat vägnummer så blev Riksväg 40 en länk mellan hela sträckan  Göteborg-Västervik. Med detta som utgångspunkt har Trafikverket sedan avsatt medel för att renovera delar som behöver förbättras.

JAG TYCKER RIKSVÄG 30 också är ett viktigt stråk mellan Jönköping-Växjö. Kanske vore det smart att driva på om att också hänga på Väg 27 och låta 30:an gå från Jönköping till Ronneby/Karlskrona? Detta för att få med Trafikverket på att renovera denna väg som ett sammanhängande stråk. I vilket fall som helst borde Riksväg 30 redan nu vara minst lika prioriterat som Riksväg 40 och stå näst på tur för en ombyggnad till en effektiv och säker väg! Det är synnerligen viktigt att vi i kommunen driver på men framförallt viktigt att vi får med oss våra regionpolitiker att i sina regelbundna dialoger med Trafikverket lyfta fram riksväg 30 som nästa större prioritering!