lördag 29 juli 2023

Kan vi kommuner rädda till synes passiv regering?

Ulf Kristersson Foto Ninni Andersson
JAG HAR FUNDERAT VIDARE efter gårdagens bloggis. 
Under lördagen läser jag om att det kommit nya ansökningar om att bränna koraner, biblar och psalmböcker på platser där man uppnår maximal effekt när det gäller att kränka och skända människor, religioner och länder. Dessa nya ansökningar riskerar blåsa på ett redan infekterat läge och det kan komma skapas en ännu starkare våg av säkerhetshot mot Sverige och svenskar över hela världen. Något behöver göras. 

DET KANSKE PÅGÅR febril aktivitet i Regeringskansliet men utåt sett är regeringen och statsministern förvånansvärt passiv. Det jag just nu hittar är ett uttalande på Instagram och det känns inte som en seriös plattform för ett sådant budskap. Uppdraget som statsminister kräver mer än så här. Tystnaden är inte bra och känslan är att man duckar i ett svårt läge. Just nu behöver vi i Sverige ett ledarskap som träder fram och visar att man har kontroll. Då skapas tillit och trygghet.

NÄR DET GÄLLER den nu heta frågan om att bränna heliga böcker på offentlig plats funderar jag över om vi kommuner kan hjälpa regeringen. Jag inser dilemmat och tycker inte vi ska ändra i vår grundlagsbefästa yttrandefrihet. Jag bryr mig inte om ifall någon stolle vill bränna vare sig koranen eller bibeln, men man ska definitivt inte göra det på en offentlig plats. Det ska inte heller göras med enda syfte att kränka andra och hetsa mot folkgrupper. 

 I VÅRA KOMMUNER har vi Allmänna lokala ordningsbestämmelser och de har funnits i alla år. Utgångspunkten är ordningslagen och den ger kommuner rätt att meddela bestämmelser för vad som får ske inom detaljplanelagt område och allmän plats. I våra ordningsbestämmelser regleras nedskräpning, flaggning, affischering, fyrverkerier, högtalarutsändning, spritförtäring och mycket mer. Det skulle inte alls vara konstigt om vi kommuner utifrån det som nu sker också tydliggör att det inte är tillåtet att elda skrifter och symboler. En fråga som skulle kunna hanteras i samverkan mellan regering och Sveriges kommuner och regioner, SKR. Om en rekommendation ges till kommunerna om ett sådant tillägg slipper regeringen ändra i lagstiftningen och vi kommuner hjälper regeringen ur ett dilemma. Brännandet av heliga skrifter i offentliga miljöer skulle försvinna. 
Ulf Kristersson och Ebba Busch, ni får ta detta som tips att överväga i detta knepiga läge.

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du se de nu gällande Allmänna lokala ordningsbestämmelser i Sävsjö kommun. Dessa har jag som kommunstyrelsens ordförande varit med och lagt som förslag till beslut: https://www.savsjo.se/download/18.2fd7fce3166a4c2f44e5265/1540982990284/Allm%C3%A4nna%20lokala%20ordningsf%C3%B6reskrifter.pdf