tisdag 28 februari 2023

Tretusen "bloggisar"

Kampen för riksväg 30 har fått stor
uppmärksamhet på bloggen
VID LÖRDAGENS firande av mina 22 år som kommunalråd så kom bloggen på tal flera gånger. Min dotter uppmärksammade i sitt tal att hon räknat ihop alla inlägg och hon bedömde att det borde vara på väg att passera tretusen. Jag har nu kollat statistiken och det stämmer, gårdagens inlägg om IFK Stockaryd var exakt inlägg nummer tretusen. 

 DET ÄR ALL RESPONS jag får på inläggen som ger inspiration och motiv att fortsätta. Bloggen har för mig blivit ett sätt att berätta om vardagsarbetet som politiker och allt det som hela tiden händer. Den har gett mig en möjlighet att visa uppskattning till allt det bra som görs och finns i vår kommun. Den har för mig blivit ett sätt att bearbeta olika händelser.

NÄR JAG BLICKAR tillbaka noterar jag att bland annat min kamp för att Trafikverket ska satsa mer på riksväg 30 är något som fått mycket uppmärksamhet. Lite roligt och udda är att det är många som kollat på tips om hur man fixar rostiga bromsskivor!

TILL ALLA ER som följer bloggen vill jag med detta inlägg, som är nummer 3001, säga ett STORT TACK!

måndag 27 februari 2023

Emelie fortsätter som ordförande

Emelie fortsätter som ordförande enligt ett enigt förslag från
den valberedningen som leddes av Don Collins

NÄR IFK STOCKARYD hade årsmöte beslutades att Emelie Sjöstrand får förnyat förtroende som ordförande. Emelie valdes till ny ordförande förra året och fortsätter nu i denna viktiga roll. Hon jobbar till vardags som mäklare och är på fritiden engagerad i IFK. Där är hon en av drivkrafterna i orienteringssektionen.

IFK STOCKARYD HAR en stabil ekonomi och ett arbete som främst är riktad mot ungdomar. Det finns områden där det är besvärligt att hitta ledare och engagera ideella personer men trots detta har det bedrivits en omfattande verksamhet. Under innevarande år kommer IFK Stockaryd utökas med en ny kommitté som ska jobba med gåhandboll.

ÅRSMÖTET HÖLLS i de egna fräscha lokalerna på motionsgården Tallbacken. Årsmötet utsåg Sune Johansson och Leif Joakimsson som hedersmedlemmar och därefter bjöds på smörgåstårta. Tack IFK Stockaryd och alla ledare för ett mycket bra arbete. Tack för att jag fick förmånen att vara ordförande på årsmötet!

söndag 26 februari 2023

Ett riktigt, riktigt STORT TACK!

Jonathan Andersson hade för partiavdelningen gjort
en stor ordförandeklubba i smide med tretvinnat järn
och ek som partiavdelningen överlämnade som gåva
ALDRIG TIDIGARE har jag blivit så positivt överraskad och överrumplad eller känt mig så hedrad som när mina partikompisar hade ordnat ett tack för mina 22 år som kommunstyrelsens ordförande. Egentligen var inbjudan till ett årsmöte och detta skulle hållas i Missionskyrkans församlingsvåning "Skeppet i Vrigstad. 

NOG HADE JAG ANAT att man skulle ordna någon form av tack men det jag fick vara med om var långt över förväntan och något helt helt enormt. Under kvällen var det tal, videohälsningar, brev med mera i en lång rad. Partikollegor i kommun, region, riksdag medverkade. Företrädare för olika partierna i kommunen och regionen var med. Det var också med flera tjänstepersoner från kommunen som jag samarbetat med och som jag uppskattar mycket.  Lite extra roligt var att man också bjudit hela min familj. 

JAG ÄR FORTFARANDE OMTUMLAD och har inte kunnat sortera upp alla intryck och tankar från denna helt fantastiska upplevelse. Jag återkommer säkert inom de närmast dagarna och berättar mer.

TILL ER ALLA som var med och på olika sätt gjorde den här kvällen till något långt utöver det vanliga ett STORT TACK!

fredag 24 februari 2023

Bra samtal mellan ordförande i länets kommunfullmäktige

Ingemar Eriksson och Linda Danielsson
LINDA DANIELSSON i Mullsjö var tidigare min kollega som kommunalråd. Nu har hon, såväl som jag, blivit ordförande i fullmäktige. Idag träffades vi igen och denna gång för att samtala med ordförandekollegor i länets olika kommunfullmäktige.
   Linda bjöd in till träffen tillsammans med mullsjöpolitikens nestor, Ingemar Eriksson. Samlingen var på anrika Mullsjö hotell- och konferens.

DET BLEV EN BRA träff där jag fick del av erfarenheter och idéer från hur andra kommuner i länet utvecklar arbetet i fullmäktige. Jag fick förslag på hur man kan jobba annorlunda med medborgarförslag och hur dialogen med kommuninvånarna kan bli bättre. Flera hade prövat debatter med olika teman och tyckte det gav bättre fart i diskussionerna, kanske något för oss? Vi pratade också om hur man ska arbeta med samtal kopplat till gruppledare och presidiet i kommunstyrelsen. Nästa träff blir i Nässjö med Pernilla Ivarsson (KD) som värd. Jag tycker det blev en bra dag i Mullsjö och ser fram emot kommande träffar!

torsdag 23 februari 2023

Många fina minnen av Helmer

Helmer med dragspelet på ett gruppmöte

DET ÄR UNDER FREDAGEN begravning för Helmer Andersson. Aktiv, ansvarstagande och med sikte framåt fick han hastigt lämna jordelivet i början av februari . För många av oss kom beskedet som en chock och saknaden är stor men samtidigt är de fina minnena många!

HELMER ANDERSSON var en av stöttepelarna och kämparna bakom den framgång vi haft som kristdemokrater. Han började aktivt arbeta som politiker från 1995 då han axlade uppdraget som ordförande i kommunens byggnadsnämnd. Han gick in som ordförande i partiavdelningen någonstans mellan 1995-1997  Helmer fanns med på valsedlarna inför valet 1998 och blev då invald som ordinarie fullmäktigeledamot.  Han har sedan dess haft en rad olika uppdrag inom partiet.

HELMER HAR gärna arbetat praktiskt och har de senaste valen hjälpt till med att snickra ställningar och montera valaffischer runt om i kommunen.  Han har fram tills han avled varit vice ordförande i Njudung energi Sävsjö. Han har på senare år varit revisor och sammankallande till valberedningen i partiavdelningen.

VI ÄR MÅNGA SOM har fina minnen av Helmer En trogen medkämpe som hängt med och gjort stora insatser under många år. En person med stort, gott varmt hjärta och som villigt ställt upp för så många. Helmer har alltid varit tjänstvillig och ansvarsfull men också haft glimten i ögat. Han har bidragit till att det blivit god stämning och roligt där han är med! 

JAG ÄR SÅ TACKSAM för allt Helmer har betytt för mig och så många runt om i vår kommun. Jag ber och hoppas att nära och kära genom alla fina minnen ska känna tröst i sorgen och saknaden efter Helmer.

PÅ FÖLJANDE länk finns några foton med Helmer Andersson:
https://savsjo.blogspot.com/2023/02/manga-fina-minnen-av-helmer.html

onsdag 22 februari 2023

Bra att certifieringscermoni för teknikcollege är på G

I BÖRJAN AV november var vi flera från kommunen som var med på en tuff granskning och utfrågning för att Aleholmsskolan skulle kunna bli certifierat som teknikcollege. Nu är det klart och en lång och ganska omfattande process avslutas under våren..

VI I KOMMUNLEDNINGEN har varit pådrivande och måna om att få till ett teknikcollege och det utifrån de behov vi sett hos företagen om mer samarbete för kompetensförsörjning. Det kändes därför otroligt bra när det kom en inbjudan till att få delta i en certifieringsceremoni på Aleholmsskolan. Den 4 april blir det bandklippning, tal och överlämmande av flagga med mera och det ser jag fram emot!

JAG TROR ATT ETT teknikcollege ger Aleholmsskolan ökad attraktivitet och utbildningen kommer göra elever ännu mer utrustade och redo för jobb i det lokala näringslivet. Certifiering till teknikcollege kommer stärka banden mellan näringslivet och Aleholmskolan och det är också bra.

TEKNIKCOLLEGE ÄR EN samverkansplattform för kompetensförsörjningen inom svensk industri. Det är en certifierad utbildning som ger den studerande den kunskap som behövs hos företagen vilket ger en högre anställningsbarhet. De program som kan ingå i teknikcollege är Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. 

tisdag 21 februari 2023

Fullmäktige med många debattinlägg

Per Danielsson i talarstolen
DET BLEV en god stämning och många inlägg när fullmäktige i Sävsjö hade allmänpolitisk debatt på agendan. Den besvärliga situationen i omvärlden och dess påfrestningar på ekonomi och verksamheter präglade debatten men det fanns också många praktiska förslag och positiva inspel.

THERESE PETERSSON inledde debatten med att, i sin första debatt kommunalråd, visa på både ansvar och vikten av att se möjligheter. Vi behöver göra viktiga investeringar och satsa för att skapa framtidstro och attraktivitet enligt Therese.
    Det var bra att flera med olika ansvar i nämnder och styrelser delade sina tankar för det ansvarsområde man har. Fredrik Håkansson lyfte skolfrågor och gymnasiets framtid. Bengt Swerlander tog upp frågor kopplat till socialnämndens verksamhet och vikten av ett ny tag i arbetet med äldreplanen. Per Danielsson klev fram i sin roll som kommunens enda regionpolitiker och uppmanade företrädare för framförallt S och M att påverka sina regionpolitiker att stödja satsningar på kollektivtrafik i Sävsjö kommun.

DET VAR UNDERKVÄLLEN drygt 25 inlägg och alla partier deltog i debatten med synpunkter, frågor och förslag. Som ordförande i fullmäktige gläder jag mig åt att vi lyckades få en schysst och rapp debatt. En bra nyordning är att vi i fullmäktiges presidium numera håller en inledning varje fullmäktige. Denna gång var det fullmäktiges förste vice ordförande Susanne Sjögren som stod för några kloka tankar. Vi har också snabbat på debatten genom att den som ska tala nästa gång får komma fram och sätta sig på en stol för att vara beredd att direkt börja tala när det är dennes tur i talarordningen. Jag tycker det fungerade mycket bra!

KOLLA GÄRNA PÅ debatten via webb-tv på följande länk: https://savsjoplay.screen9.tv/media/rGpg7Gv6vUGwZimn4sxiiA/kommunfullmaktige-savsjo-20-februari

söndag 19 februari 2023

Skön söndag och välkommen till debatt

En vacker skogspromenad
SJÖSTORPARUNDAN är ett rejält promenadstråk öster om Stockaryd. Idag gick vi denna slinga och njöt i fulla drag av hög luft, solsken om än det ibland var lite kallt i skuggan. Det var så himmelskt vackert när solen ibland bröt in mellan skog och björk.

DET FINNS MYCKET vackert att ta tillvara på hemmaplan och fina upplevelser alldeles runt knuten!

JAG HAR UNDER söndagen förberett för morgondagens fullmäktige. Denna gång är det planerat "Allmänpolitisk debatt" och jag hoppas på intressanta inlägg och att det är många som tar tillfället i akt för att äntra talarstolen. 

Allmänpolitisk debatt
FULLMÄKTIGE ÄR alltid offentligt och vill du vara med på mötet är du välkommen att besöka Kommunalhuset klockan 18.30. Det går också att se mötet via webb-tv via länk du hittar på kommunens hemsida.

DET HAR UNDER några år varit skralt med debatter på grund av Covid-smitta. Det finns en tidigare debatt som var den 17 februari 2020 på webb-TV om du vill ha en föraning om hur det brukar gå till. Då var det jag som var kommunstyrelsens ordförande och inledde debatten. I morgon är det min efterträdare Therese Petersson som är först ut medan jag sitter som ordförande för fullmäktige.

DU KAN SE debatten 17 februari 2020 på följande länk: https://savsjoplay.screen9.tv/media/ncNpPrRD15_irS0i7p8P1g/17-februari-2020

lördag 18 februari 2023

Fina minnen av Kenneth Ohlsson

MED EN DÖDSANNONS i lördagens tidning blev det officiellt att Kenneth Ohlsson avlidit. Det känns sorgligt att han lämnat jordelivet men jag är samtidigt så tacksam för allt det han betytt för mig och vår kommun under många år. Jag är också tacksam över att jag tillsammans med revisionens ordförande, Björn Svensson, fick tillfälle att besöka Kenneth i slutet av januari.

FÖR MIG PERSONLIGEN var Kenneth en fin vän som jag kunde dela det mesta med. Vi samtalade ofta om politik och Kenneth hade ett hjärta för vår kommun, en fingertoppskänsla och klokskap som jag haft nytta av många gånger. Men han var också personligen ett stöd.  Alldeles särskilt under den period när jag var sjuk var han en stöttepelare att luta sig mot. 

JAG INNESLUTER Gunilla, barn och barnbarn i mina böner och tankar i deras sorg och saknad. Vi får alla luta oss mot de många goda och fina minnen som vi har av Kenneth Ohlsson. För min del kommer jag alltid bära med mig minnet av den stora, varma, hjärtliga kram som avslutade vårt sista möte. Vila i frid Kenneth!

fredag 17 februari 2023

Valberedning viktig för utveckling och framtid

ALLT FÖR OFTA har jag stött på att man i föreningar, församlingar och företag inte ger valberedningen den uppmärksamhet som behövs. Jag tycker för min del att valberedningen är mycket viktig och dess förslag till styrelse och funktionärer avgör ytterst möjlighet till utveckling och goda framtidsutsikter.

FÖR MIN DEL har jag två valberedningsuppdrag som för mig känns viktiga. Jag har sedan många år varit sammankallande i valberedningen för Stockaryds samhällsförening. Om inte jag och mina kollegor i valberedningen lagt ner mycket jobb för att samhällsföreningen ska ha en bra styrelse hade föreningen inte funnits kvar. Nu är det en bra välfungerande verksamhet som bidrar till samhällets trivsel och utveckling!

JAG FINNS OCKSÅ med i valberedningen för Science park-systemet i Jönköpings län. Vi är tre personer i valberedningen och utöver mig finns det med representanter från Jönköping University och Handelskammaren.
    Science park är en viktig verksamhet för nyföretagande som finns i hela Jönköpings län. I vår kommun finns Science park lokaliserat till vårt Tillväxthus. Har du någon företagsidé kontakta vår affärsutvecklare Rehman Amin. Genom Science park kan vi stödja företag och talangfulla personer att göra något stort med sina idéer. Målsättningen är att skapa fler entreprenörer, fler växande företag.

JAG HAR NU BÖRJAT arbetet för att till stämman 4 maj forma en riktigt bra styrelse för Science park-systemet!

torsdag 16 februari 2023

Bra att kommunen river dålig fastighet

Kommunens skogslag röjer runt huset som ska rivas
UNDER MÅNGA ÅR har flera fastigheter på Vrigstadvägen i Stockaryd förfallit. Tomterna har också varit ovårdade och det har skapat irritation bland kringboende och i samhället i övrigt.

NÅGRA AV HUSEN håller på att renoveras men det går sakta och verkar bli annorlunda, men trots allt positivt att någon gör något. 

ETT AV HUSEN köpte kommunen för att använda till övning för räddningstjänsten. Tyvärr fungerade det inte till detta ändamål. Men köpet var bra ändå för kommunen har röjt upp runt huset. Nu är det på gång att fastighetens ska rivas och det är den rätta och långsiktiga åtgärden för detta hus, bra att det är på gång!

onsdag 15 februari 2023

Buster körde hem nytt golv

Idag använde vi den gamla traktorn "Buster" för att hämta
vårt nya golv
VI HAR BÖRJAT ett renoveringsprojekt på husets övervåning. Steg ett är att skapa ett nytt sovrum för hustrun och mig. En del är att vi ska lägga nytt golv som vi förstås har beställt på Lagerbutiken i Stockaryd.  

LAGERBUTIKEN är en välsorterad byggbutik  där stora delar av sortimentet finns i lager. De har priser som tål att jämföras och ger alltid bra service och goda råd. Det är en stor förmån att få ha Lagerbutiken så nära!

FUNDERAR DU också på något renoveringsprojekt? Kanske på nytt kakel eller att tapetsera om och måla? Testa Lagerbutiken i Stockaryd du också!

tisdag 14 februari 2023

En dag att visa kärlek mot de som behöver det bäst

PÅ ALLA HJÄRTANS DAG visar vi varandra lite mer omtanke och uppskattning än vanligt, det är bra! 

DEN HÄR gången känns det allra mest angeläget att visa kärlek mot dem som behöver det allra mest. Alla de som plågas av krigets fasor i Ukraina och de tusentals och åter tusentals människor som drabbats av jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien.

JAG HAR FÖR min del skänkt en extra gåva till PMU:s akuta humanitära insats för jordbävningsoffren. Ge gärna en gåva du också. Tillsammans kan vi göra skillnad!

HÄR KOMMER LÄNK till den insamling som PMU gör:  https://pmu.je.gl/=q9

måndag 13 februari 2023

Fjärde dosen fixad

NU HAR JAG FÅTT min fjärde dos av vaccin mot Covid-19. Det är drygt ett år sedan jag fick den tredje dosen och det var dags att fylla på. Denna gång blev det en uppdaterad variant av Pfizers vaccin. Det känns tryggt att bättra på skyddet men var för Annette och mig också nödvändigt med påfyllnad för att få uppdaterat vaccinbevis till en planerad utlandsresa längre fram.

VI PRATAR I SVERIGE inte längre så mycket om faran med coronaviruset, men just nu är den en del av ett allvarligt bekymmer i hela Europa. Vi har haft en mycket stor överdödlighet under några veckor men det handlar inte bara om covid-19, utan om en blandning av influensa, andra luftvägsinfektioner och RS-virus som slagit hårt under en period.

VILL DU OCKSÅ HA en påfyllnadsdos mot covid-19 så går det utmärkt under tisdag 14 februari mellan kl 15-17 på Bra liv i Sävsjö. Det finns än så länge gott om lediga tider!

LÄS GÄRNA ANALYSEN av covidläget som en av Sveriges mest pålitliga journalister, Emanuel Karlsten, gjort på följande länk: https://emanuelkarlsten.se/coronaveckan-som-gatt-v1-4-overdodligheten-storre-an-pa-flera-ar-regionerna-ska-testa-far-inget-statligt-stod-tre-ar-sedan-forsta-fallet/

söndag 12 februari 2023

Foto på ordförandegäng väcker positiva tankar

 I MIN STÄDNING bland gamla bilder och dokument dyker det upp en hel del som väcker minnen. Tidigare sparades ofta datafiler på en CD-skiva men numera är det ett format som är på väg att försvinna och därför är det viktigt att ta tillvara det som kan vara intressant medan det är tillgängligt. 

UNDER SÖNDAGEN hittade jag en CD med "Bilder på alla nya ordföranden 2003-01-07, Foto Ywonne Gill" Ett av dessa foton ser du här nedan. Det hade varit val 2002 och den nya mandatperioden hade precis börjat. Efter ett fantastiskt fint valresultat fick jag för första gången axla uppdraget som kommunalråd från början av en ny mandatperiod. Ett mycket bra och erfaret ordförandegäng var med och gav god stöttning och bidrog till en välfungerande samverkan under hela mandatperioden.

Längst bak: Roland Carlsson (C), Sten-Åke Claesson (C), Gösta Ahlstrand (C), Ingvar Svensson (C)
Lars-Ejert Steifeldt (M), Stefan Hjälmeby (KD).
Främre raden: Anna-Karin Yngvesson (KD), Stefan Gustafsson (KD), Lilian Sjöberg Wärn (M).


fredag 10 februari 2023

Vi vill ha mer fart på den allmänpolitiska debatten

Komstad en unik kulturmiljö, som efter önskemål från
stiftelsen som driver verksamheten, har en kommunal
revisor som ska väljas av februari månads fullmäktige 
NU HAR VI i presidiet, tillsammans med kommundirektör Jan Holmqvist, planerat för fullmäktige på måndag om en dryg vecka.

DENNA GÅNG har vi bjudit in till allmänpolitisk debatt. Detta utifrån att vi är i början av en ny mandatperiod och att vi senare på mötet ska fastställa budgetdirektiv. Vi hoppas på en bra debatt och att den ska upplevas spänstig. Vi har för att få bättre fart ordnat så att det inte ska bli några längre pauser mellan debattörerna. Ska bli spännande att se hur det upplevs.

PÅ DAGORDNINGEN är utöver det som nämnts flera revisonsärenden. Dessa kommer med efter protokoll och överläggning mellan revisonen och oss i fullmäktiges presidium.

DU KAN LÄSA alla ärenden och hitta länk till alla handlingar på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2023/02/komstad-en-unik-kulturmiljo-som-efter.html

torsdag 9 februari 2023

Tacksam för bra samarbete och snabb support

VILKEN SNABB och proffsig support jag fick av Höglandets IT idag!  Jag har en annan dator än tidigare och den fungerade inte som förväntat. Jag kontaktade HIT och på bara några minuter hade de via nätet gått in i datorn och rättat till allt. Jag fick bra bemötande och fantastisk service.

VI I HÖGLANDSKOMMUNERNA har lagt ihop all IT-support i en organisation. Vi tillsammans skaffar den kompetens som behövs och de digitala verktyg som krävs. Vi hade aldrig klarat att i varje kommun bygga en så bra IT-service som vi nu har gemensamt.

SATSNINGEN PÅ HIT och vår egen bredbandsutbyggnad är något som jag är tacksam och stolt över!

onsdag 8 februari 2023

Ett fint avsked av Kerstin!

DET BLEV EN FIN begravning av Kerstin Magnusson, Annette:s mamma och min svärmor. Hon har varit uppskattad och omtyckt av många.
Ett alldeles särskilt stort hjärta har hon haft för oss i familjen och det kändes därför viktigt att det var vi nära anhöriga som tillsammans gjorde allt för att det skulle bli ett varmt och personligt avsked. Begravningsgudstjänst, avsked och minnesstund, det mesta ordnades av oss själva.

TACK KERSTIN för all omsorg och kärlek!

FOTON FRÅN den minnesvärda dagen finns på följande länk: 

måndag 6 februari 2023

Nuläge och framtid för Aleholmsskolan på gruppmöte

Rektor Lina Hultman
MÅNDAGSKVÄLLENS gruppmöte var denna gång förlagt till vårt gymnasium, Aleholmsskolan. Rektor Lina Hultman gav en intressant information om skolan. 

LINA BERÄTTADE också om den gymnasieutredning som Lars Stjernqvist gjort åt Höglandskommunerna. Denna har som utgångspunkt de ökade krav som nu finns från staten på bland annat mer samverkan och utredningens förslag är att samverka via ett kommunalförbund.  Frågan diskuterades livligt i gruppmötet och det är påtagligt att gymnasieskolan upplevs som viktig och att alla är måna om att hitta en bra lösning. Flera politiska möten i ärendet är på gång och frågan lär snart återkomma för nya samtal. 

KVÄLLENS ORDFÖRANDE var Fredrik Håkansson och han bjöd på gott fika och höll ihop gruppmötet på ett utmärkt sätt. Tack Fredrik!

söndag 5 februari 2023

Kyrkor samlade i bön om välsignelse

Barbro och Eilert Friman
ANNETTE OCH JAG var under söndagen med på en fin gudstjänst i Allianskyrkan Sävsjö. Barbro och Eilert Friman stod för sång och pianospel. Amos Makajula predikade utmanande om att det nu är tid nu att göra det som är rätt. Han utgick bland annat från Martin Luther King som uttryckte det så här "Time is always right to do what is right".

I SAMBAND med dagens gudstjänst var representanter för Svenska kyrkan och flera frikyrkor med för att ge förbön och uttala välsignelse över Therese Petersson utifrån hennes nya uppdrag som kommunalråd. Jag och Annette fick också del av förbön och tack för gott samarbete under mina år i denna tjänst.

fredag 3 februari 2023

Vad händer med det för oss viktiga centerpartiet?

Pressbild i stadsmiljö på 
Muharrem Demirok
JAG HAR TILL dels följt Centerns stämma för att jag tycker det är viktigt att veta vart partiet är på väg. När jag en gång bestämde mig för att engagera mig politiskt var det Kristdemokraterna som kändes helt rätt. Hade inte det alternativet funnits hade nog Centern varit närmast. Tyvärr har man sedan dess förändrat sin värdegrund. Man har också efterhand tappat landsbygdsprofilen och allt mer blivit ett storstadsparti. Med en profil som allt mer tydligt är "Stureplanscentern" och markeringen som ultraliberalt parti är det inte längre något som passar mig.

I VALET för några månader sedan blev det tydligt att det nya Centerpartiet tappar allt mer stöd i hela Sverige och gör det så också i vår kommun. För oss lokalt är Centern en viktig samarbetspartner med stabila politiker och djupa rötter i bygden. Jag hade hoppat de skulle lyckas bättre.

NU HAR CENTERN valt Muharrem Demirok, till ny partiledare efter Annie Lööf.  Han har tidigare varit kommunalråd i Linköping och det är en bra erfarenhet som jag hoppas kommer synas i hans arbete framöver. För de flesta är Demirok i stort sett okänd. Debatten inför partistämman och dagens linjetal med sina fyra punkter har inte heller varit till någon hjälp för den som önskar förstå Demiroks politiska tänkande. Fokus i diskussionerna om honom har i stället legat på två misshandelsdomar och på det faktum att han är uttalad muslim. 

JAG HOPPAS JAG har fel men känner dåliga vibbar av detta val av partiledare. Demirok gick i sitt linjetal till frontalangrepp på oss kristdemokrater och menade att vi sviker landsbygden. Själv är han en storstadsbo med uppväxt i förorten och han vill han höja dieselpriset med 9 kronor/litern till 2030. Berätta gärna hur det är bra för landsbygdsfolket och alla barnfamiljer som behöver bilen för att få ihop livspusslet! Vi Kristdemokrater vill satsa på landsbygden och sänka reduktionsplikten på fordonsbränslen till EUs miniminivå.

JAG TROR OCKSÅ det är problematiskt med Demiroks kopplingar till Turkiets ledarskikt och hans turkiska medborgarskap i det läge via har med en Natoansökan som Turkiet förhalar. Med valet av Demirok har vi en partiledare som är uttalad muslim och hans muslimska värdegrund kommer förstås påverka politiken och kanske också göra att medlemsbasen efterhand förändras åt det hållet. Vad innebär det i synen på religionsfrihet, lagstiftning, demokrati, yttrandefrihet......

DET BLIR INTRESSANT att följa opinionsutvecklingen för Demirok som ledare, och för Centern som parti,  framöver. Som det ser ut nu verkar Centern gå allt  längre och längre ifrån att vara ett landsbygdsparti och det kommer synas i stödet. Men som sagt, jag hoppas jag har fel.

LÄS GÄRNA Claphaminstitutets beskrivning av "Islamiska värderingar kontra västerländska värderingar" på följande länk:  http://claphaminstitutet.se/wp-content/uploads/2022/02/Clap-rapport6-digital.pdf

torsdag 2 februari 2023

Sorgliga dagar men Erikshjälpen bra resurs

DET HAR DE senaste dagarna varit många tunga besked om vänner och personer jag känner väl som har slutat sina dagar. Någon efter en lång tuff kamp och en annan helt oväntat. Detta samtidigt som vi planerar för begravning av svärmor och praktiskt håller på med att hantera alla saker hon lämnar efter sig.

FÖR MIN DEL kommer tankar om livets korthet, om att döden finns och drabbar oss alla. Men jag känner också förtröstan till hoppet om en underbar himmel där vi kan ses igen.

MITT I ALLT hade jag under torsdagen bestämt träff på Södergården med Erikshjälpen. Detta för att de skulle få ta med sig grejor från svärmor till sin secondhandverksamhet. Tre glada medarbetare kom med en ändamålsenlig lastbil och de tog snabbt och effektivt hand om allt som vi inte ville ha kvar.

FÖR MIG GAV DET påfyllningn av energi att få möta dessa positiva medarbetare från Erikshjälpen. Det kändes också så bra att vi istället för att slänga grejor kunde skänka dem till välgörande ändamål. Bra för klimatet och bra för de som har det tufft ekonomiskt. Ett stort TACK till Erikshjälpen för er fantastiska insats!