torsdag 29 januari 2015

Överraskande besked om avgång

Känns omtumlande att Göran Hägglund i dag meddelat att han avgår. Jag hade inte förväntat mig detta besked just nu eftersom vår partiledare visat stor inspiration och framåtanda den senaste tiden. Göran Hägglund är värd all respekt för sitt arbete. Under sina 11 år som partiledare har han visat på beundransvärd tålighet och energi, alltid med glimten i ögat! Detta trots att det politiska tempot och trycket i dag är stenhårt. Ska nu bli intressant att få samtala om hur vi förnyar partiet också när det gäller partiledarrollen. Är mycket bra att det dessutom nu finns en rad riktigt duktiga kandidater som kan axla också detta viktiga uppdrag!

måndag 26 januari 2015

Samverkan kommun, arbetsförmedling och företag nyckel till arbete

För oss i Sävsjö kommun är jobb en högprioriterad fråga!  Det är viktigt med jobb för att må väl, för att integreras i samhället och för att vi ska känna samhörighet. I synnerhet angeläget att unga inte går sysslolösa utan är i utbildning eller jobb. I dag var jag inbjuden av kommunens nestor i arbetsmarknadsfrågor, Olof Andersson mångårig chef på arbetsförmedlingen i Sävsjö, för att tala om framtidens arbetsmarknadspolitik. Med mig hade jag Daniel Warelius arbetsförmedlingens chef på Höglandet och Lillemor Hultqvist som basar för jobbhuset i Sävsjö. Vi berättade om erfarenheter av bra samverkan där exempelvis projektet "Ingjuta" idag benämns som Sävsjömodellen. Vi informerade om att det finns en ambition att genom samverkan skapa en arbetsmarknads- och integrationsenhet. Daniel talade om att arbetsförmedlingen kommer att modernisera sitt arbetssätt med mer företagskontakter och utveckla nya e-tjänster.

lördag 24 januari 2015

Imponerande insats av klätterklubb

Ordförande Andreas Hugosson gläds åt den nya klätterväggen
Imponerande bygge och en helt fantastisk insats från en ideell förening i vår kommun! Idag invigde Sävsjö klätterklubb sin nybyggda klättervägg som är placerad inne i Sävsjö skyttecenter. Klubbens medlemmar har med ordförande Andreas Hugosson i spetsen lagt ner över tusen timmar i en beundransvärd arbetsinsats. Man har dessutom mycket aktivt jobbat med att få sponsorer och med att för att få olika bidrag som gör att de idag invigde helt utan skulder. Sävsjö klätterklubb i så motto ett stort föredöme för andra föreningar! Är för min del övertygad om att detta blir en bra verksamhet för ungdomar och andra intresserade klätterentusiaster, det blir bra för vår kommun och för Sävsjö skyttecenter. Extra roligt att klubben satsat på att göra väggen barnvänlig och anpassad för funktionshindrade. Tack Sävsjö klätterklubb för en strålande insats!

tisdag 20 januari 2015

Landsbygdssatsning på utskott

Det nya samarbetet om landsbygdsutveckling med Kronobergarna i Leader Linné Småland var en av de frågor som stod högst på agendan vid dagens kommunstyrelse utskott i Sävsjö. På plats var verksamhetsledaren Annika Nilsson och Alvestapolitikern och ordföranden Sven Sunesson för att berätta och samtala. Kan konstatera att detta nya samarbete kommer ge en nytändning i arbetet med landsbygdsutveckling och kommer innebära nya spännande möjligheter för hela Sävsjö kommun och nu mera även Sävsjö stad. Utskottet beslutade också i denna landsbygdsanda att satsa på medfinansiering av Kännestubba bygdegårds renovering med 150 tusen kronor och fortsatt arbeta för att få igång en livsmedelshandel i Rörvik.

måndag 19 januari 2015

Bra jobbat av Linus och medarbetare i Rörvikssatsning

Riktigt roligt att ikväll vara med och ta beslut om en satsning på företagande i Rörvik! Själv är jag uppväxt på Nygatan 21 och känns förstås lite extra bra med satsningar som är betydelsefulla för framtiden i samhället. Utmaningarna för mindre landsorter är stora och det märks inte minst på bekymren att behålla grundläggande service som livsmedelsbutik och post. Därför viktigt att kommunen går före och visar att man tror på utveckling! I kvällens fullmäktige fanns ett väl genomarbetat förslag på att ordna industrilokaler och detta fick fullmäktiges gillande. Tack Sonja Rundgren VD och Linus Anderås ordförande som arbetat fram detta tillsammans med styrelsen i AB Sävsjö industribyggander!

fredag 16 januari 2015

Imponerande spelglädje, sväng, humor och akrobatik med Gunhild Carling

Har ikväll tillsammans med Annette njutit i stora drag under en helt fantastisk kväll i Jönköping med Gunhild Carling och hennes Big Band. Vilken artist! Är helt tagen av den enorma spelglädjen som förmedlas i en kaskad av jazz, swing, och blues. Själv spelar Gunhild en lång rad instrument och hon verkar vara proffs på allt, sång, munspel, trombon, flöjt, säckpipa, piano....... Känns också personligt och familjärt att hennes mamma, pappa och flera bröder finns med på scenen och spelar. En riktigt bra show som vi rekommenderar. Får du en chans att besöka en konsert med Gunhild Carling och hennes Big Band ska du absolut inte missa det!

torsdag 15 januari 2015

Birgitta tar över folkbildningsstafett från Bengt

Medborgarskolans lokaler mitt i Sävsjö centrum var fyllda till bristningsgränsen när mannen som personifierar folkbildning i vår kommun, Bengt Gustafsson, tackade för sig. Han tog med åhörarna på en resa från 1972 fram till nutid. Genomgående märktes att det som legat varmast om hjärtat har varit dokumenterande bokprojekt verksamhet för funktionshindrade och integration. Birgitta Andersson tar nu över stafettpinnen och minskar jobbet på Hushållningssällskapet och blir Medborgarskolans ansikte utåt i Sävsjö kommun. Lycka till Birgitta med nya jobbet!

tisdag 13 januari 2015

Extra utskott utsåg Ola Bengtsson efter Esbjörn

Nuvarande kultur- och fritidschef Esbjörn Jonsson slutar med pension efter en mångårig verksamhet som kultur- och fritidschef i Sävsjö kommun. Kommunstyrelsens utskott har beslutat att anställa Ola Bengtsson, Umeå som hans ersättare från och med 1 april 2015. Ola jobbar inom frivilligorganisationen KFUM i Umeå och har där huvudansvaret för ideell verksamhet. En mycket omfattande verksamhet med en omslutning på ca 40 miljoner. Föreningslivet i kommunen är stort och viktigt och därför kommer Ola Bengtssons erfarenhet och kompetens en stor tillgång. Ska bli mycket trevligt att få Ola som medarbetare i Sävsjö kommun!

söndag 11 januari 2015

Egons härjningar hanteras bra

Läget efter stormen Egons härjningar förbättras efterhand. Alla viktiga samhällsfunktioner ser ut att fungera och det är påtagligt att arbetet med att skapa robusta el- och telenät har minskat stormens effekter. Finns dock en del hushåll på landsbygd med strömavbrott och bekymmer med telefoni. Hemtjänst och social service fungerar också nu i stort sett som vanligt. De som behöver hjälp med el-verk eller annat stöd är välkomna att höra av sig till räddningstjänsten på 11313. Är fantastiskt att följa hur räddningstjänst, skogsröjare, el-arbetare, medarbetare i kommunen och många fler anstränger sig till det yttersta för att hantera en besvärlig situation! Tack för alla goda insatser!

torsdag 8 januari 2015

Skola, e-utveckling och industrilokaler

Vallsjöskolan, en skola som byggs till för att klara fler elever
Nu har den ny kommunstyrelsen i Sävsjö haft sitt första sammanträde! Roligt att få med Ing-Marie Arwidsson som ny kollega i arbetet! På agendan fanns en rad strategiska ärenden om e-frågor och digital utveckling. Situationen med det kraftigt ökande elevantalet i skolan blev den stora samtalspunkten och kommunstyrelsen enades om att i samband med bokslutsarbetet titta närmare på ekonomi och budgetupplägg. En viktig framtidsfråga inom skolan är också rekrytering av personal som också ska diskuteras under våren. AB Sävsjö industribyggnader med ordförande Linus Anderås och VD Sonja Rundgren i spetsen har gjort en framställan om att få göra en satsning på industrilokaler i Rörvik. KS ställer sig bakom förslaget och även att göra en utökning av borgensåtagandet med 15 miljoner.

onsdag 7 januari 2015

Förfärad över hänsynlöshet

Förfärad över den bestialiska hänsynslöshet som visas i media från terrordåd i Paris. Känner starkt med alla som drabbats av sorg och över detta frontalangrepp på ett av demokratins fundament, yttrandefrihet och fri press. Vi får aldrig någonsin ge efter för denna ondska utan måste nu mer än någonsin stå upp för kärlek och respekt för varje människas unika och okränkbara värde. Ingen åsikt är förbjuden, vilken bild som helt får målas och ritas.  Men samtidigt skulle jag önska mer och större respekt för det andra människor tycker är heligt.  Vi behöver mer av förståelse och samtal och mindre av konflikt och provokationer om vi ska skapa en bättre värld.

tisdag 6 januari 2015

Laddad för nya politiska utmaningar

Denna vecka börjar den nya politikerna i nämnderna sina uppdrag och det är många nya som träder till. För min del har de lite lugnare mellandagarna ägnats åt förberedelser som uppdatering av savsjo.kristdemokraterna.se.  Har också förberett olika politikerutbildningar som ska hållas både inom partiet men också för ordföranden. Lärorikt att gå igenom hur det ska fungera och göra färdigt manual för våra egna politiker. Känner mig laddad för att i morgon hugga tag i årets nya uppgifter!