fredag 31 mars 2023

Stockarydsterminalen räknar med laddstation från 2024

DEN LADDSTATION för lastbilar och andra tyngre fordon som ska byggas vid Stockarydsterminalen kan förväntas vara igång i början av 2024. Det är lite senare än vad vi hoppats men komponentbrist gör att det dröjer lite extra. 

NÄR STYRELSEN för Stockarydsterminalen AB under fredagen hade sitt styrelsemöte så var tongångarna positiva till den nya möjligheten att kunna ladda tunga fordon snabbt. Det konstateras att stora kunder på terminalen börjat efterfråga laddmöjligheter och är på gång att göra omställning av fordonsflottan till mer miljövänliga lastbilar. För terminalbolaget innebär det att laddning av el kommer vara en del av de nya samarbetsavtal som vi tecknar med de kunder som använder terminalen.

I ÖVRIGT på styrelsemötet beslutades godkänna årsredovisningen för 2022 som landar på plus 1,4 miljoner. Vi diskuterade markköp och den förlängning av flera spår som är på gång.

torsdag 30 mars 2023

Smidigt och bra att skänka till Erikshjälpen

De tre glada medarbetare från Erikshjälpen som idag kom
med sin lastbil och hämtade grejor
ETT PROJEKT för mig det här året är att renovera färdigt övervåningen i vårt hus. Första steget är att göra ett sovrum till Annette och mig. Jag hade trott att det skulle bli mer fart på detta arbete än vad det blivit hittills men andra saker har tagit min tid. 

DAGENS JOBB har varit att städa och göra sig av med grejor som inte behövs. På morgonen hade jag bestämt träff med Erikshjälpen som kom med sin lastbil och hämtade möbler som vi ville skänka till deras fina secondhandverksamhet. Tre positiva medarbetare kom med en ändamålsenlig lastbil och de tog snabbt och effektivt hand om grejorna som vi inte vill ha kvar.

DET KÄNNS SÅ BRA att vi istället för att slänga grejor kunna skänka dem till välgörande ändamål. Det är smidigt, bra för klimatet och kommer de till del som har det tufft ekonomiskt. Ett stort TACK till Erikshjälpen och dess medarbetare för den fantastiska insats de gör!

onsdag 29 mars 2023

Samarbete med ordförandekollegor och rårakor i våffeljärn

Teamsmöte med ordförandekollegor
 HUSTRUN JOBBAR bara förmiddag onsdagar och de dagar jag är hemma blir det min uppgift att laga dagens lunch. Jag gillar rårakor och idag testade jag för första gång att steka dem i våffeljärnet. Det fungerade utmärkt! Som tillbehör blev det stekt lax och en röra med cremefraiche som bas. Mycket gott!

UNDER ETT PAR dagar har vi som ordförandekollegor i fullmäktige, för de kommuner som ingår i Höglandsförbundet, jobbat tillsammans för att reda ut en tillkrånglad situation. Genom bra och konstruktivt samarbete känns det som att vi nu löst upp bekymren och kan hantera det lika i alla våra fem kommuner, Aneby, Eksjö, Nässjö, Vetlanda och Sävsjö.

tisdag 28 mars 2023

kommunalråd i verkligheten och Eva Spångberg

Therese Petersson i samspråk med några lunchgäster
STEKT STRÖMMING och potatismos lockade mig till att gå till Södergårdens matsal för dagens lunch. Jag blev minst sagt förvånad över att en av dagens kökspersonal var inte mindre än självaste kommunalrådet, Therese Petersson. Vi fick tid för en stunds samtal och hon berättade att det planerats ett schema, för att hon vid  några tillfällen ska kunna vara med och prova arbete ute i de kommunala verksamheterna. Ett alldeles utmärkt initiativ tycker jag!

PÅ SÖNDAG ÄR det hundra år sedan träkonstnären Eva Spångberg föddes. Detta uppmärksammas med en jubileumsgudstjänst i Hjälmseryds kyrka. Om det är möjligt kommer jag vara med på denna gudstjänst. I Sävsjöappen har jag blivit intervjuad om vad Eva Spångberg betytt för mig och vår kommun och det berättade jag förstås gärna. Läs gärna artikeln och kom med till Hjälmseryds kyrka på söndag!

måndag 27 mars 2023

Terminalstyrelse och möte med kollegor på G

DEN HÄR VECKAN har jag möte med kollegorna som är ordförande i fullmäktige i Höglandets kommuner. Det är också möte med styrelsen för Stockarydsterminalens AB där vi ska godkänna årsredovisning med mera och förbereda för en kommande bolagsstämma. Under måndagen har jag förberett dessa möten. 

ANDERS BROGÅRD som är vår vd för terminalbolaget har ett stort intresse för att flyga drönare och han skickar emellanåt bilder som visar läget på terminalområdet. Dagens foto visar att det är snö och kallt men också att vårt  område med upplagrad ved nu är så gott som helt tomt, det var länge sedan det var så senast.

söndag 26 mars 2023

Light med Simon, Tobias och bibelskola livskraft

Simon Wilhelmsson vid KD-årsmöte
BIBELSKOLA LIVSKRAFT ligger på Ralingsåsgården utanför Aneby. En hel del unga från vår församling och våra bygder har genom åren sökt sig hit för att fördjupas i sin tro och få träffa andra ungdomar.

I VÅR KYRKA hade vi under söndagen en så kallad "Lightgudstjänst" med besök av bibelskolan med Simon Wilhelmsson i spetsen. Han och andra elever från skolan ledde kyrkan i lovsång. Tobias Gren var med och höll en intressant predikan utifrån ordet ”snart”.

EN UNGDOMLIG och inspirerande gudstjänst med fina ungdomar! Roligt att kyrkan var så välfylld med besökare. Jag önskar Simon och alla eleverna alla välsignelse i sitt fortsatta studerande på bibelskolan och hoppas vi får förmånen att ha dem fler gånger på besök hos oss!

lördag 25 mars 2023

Positivt om Sävsjö på Partidistriktsstämma

Ombuden från Sävsjö kommun med Andreas Carlson 
DET VAR GLÄDJANDE att det goda valresultatet i Sävsjö fick positiv uppmärksamhet vid partidistriktsstämman i Mullsjö. Gunnel Lundgren presenterade en valanalys för Jönköpings län. Gunnel nämnde om hur det strategiska och långsiktiga arbetet i vår kommun skapat en grund för valframgångar. Även ordföranden i länet, Per Högberg, lyfte Sävsjö som gott exempel. 

VID STÄMMANS förhandlingar valdes Fredrik Karlsson och Gunnel Lundgren in i partidistriktsstyrelsen. Som revisor valdes Roland Katmark och som ledamot i valberedningen Anna-Karin Yngvesson. Till rikstingsombud utsågs Therese Petersson och Benjamin Petersson med mig som ersättare. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson medverkade med aktuell information från regeringens arbete och det genomslag som getts åt kristdemokratiska förslag. Andreas berättade för stämman om sin uppskattning över att som bostadsminister få träffa alla företagare i vårt trähusnätverk på Höglandet. Du kan läsa mer om det mötet på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2023/01/konstruktiva-samtal-vid-mote-med.html

torsdag 23 mars 2023

En stor och kulturprofil har lämnat oss

Pelle Nööjd vid Komstadspelen i höstas
DET VAR ETT OVÄNTAT och tungt besked att Pelle Nööjd har avlidit. Pelle är en av kommunens i särklass största kulturprofiler någonsin. Han var känd av nästan alla och blev blott 73 år gammal.

VAD PELLE betytt för vår kommun är så stort att det är omöjligt att beskriva. Han var en del av Kulturhuset i Sävsjö under alla år. Han har skrivit sånger, revyer och på senare år varit en motor i Det vandrande skådespelet i Komstad.

SOM KOMMUNALRÅD hade jag många kontakter med Pelle. Tidvis var det bekymmer med ekonomi och behov av snabba förskott. Men vi löste alltid bekymren på bra sätt. Han gillade att småretas men alltid med glimten i ögat.  När vi möttes kändes det starkare för varje år att vi gillade och uppskattade varandra.

JAG SÖRJER Pelle Nööjd och saknaden av honom kommer bli omåttligt stor i hela vår kommun. Just nu tänker jag speciellt på den allra närmaste familjen och innesluter dem i mina böner.

onsdag 22 mars 2023

Att vara ordförande är ett fantastiskt hedersuppdrag

RUBRIKEN PÅ DET HÄR inlägget var också med på den första powerpointbilden som jag visade när vi under onsdagen hade första omgången av vårens ordförandeutbildning. Att vara ordförande är ett fantastiskt hedersuppdrag!

ORDFÖRANDEUPPDRAGET är viktigt i kommunen men också eftertraktat i föreningsliv och bland företagen. Det är tyvärr allt fler organisationer som saknar ordförande och styrelseledamöter. För mig känns det därför extra viktigt att få vara med och utbilda och skickliggöra ordföranden för politik och kanske så småningom också för andra uppdrag i vår kommun.

VID DAGEN UTBILDNING lyfte vi behovet av att inte bara fokusera på möten och sammanträden utan se människorna. För att lyckas som ordförande måste vi samspela med varandra som politiker men också med tjänstepersoner och samhället i övrigt. Jag har också starkt betonat vikten av att vi som politiker axlar vårt politiska ansvar och kliver fram mer. Vi samtalade om det kommunala uppdraget och konstaterade att dagens kommuner har sina ben tillbaka ända till 1862 års kommunalförordning då kommuner ersatte socknarna. Vi gick igenom grundläggande principer som offentlighetsprincipen och hur det politiska hantverket fungerar med yrkanden och klubbteknik.

FÖR MIG VAR DET inspirerande att få hålla i denna utbildningsdag och hoppas att de som var med också fick med sig något som kan bli till nytta i det fortsatta arbetet som ordförande i Sävsjö kommuns nämnder och styrelser!

tisdag 21 mars 2023

Mediacenter tema på fullmäktige

Per Danielsson i talade om vikten av kolonilotter som var ett
tidigare förslag från Kristdemokraterna
DET VAR INTE så många ärenden från kommunstyrelsen på måndagens fullmäktige. Eftersom det fanns mer tid till förfogande hade denna gång Mediacenters förbundschef, Jan Fransson, bjudits in för att samtala om detta kommunalförbund som vi har tillsammans i Jönköpings län. Mediacenter är det som med anor ända tillbaks på 1960-talet från början kallades AV-center.

NU SOM DÅ distribuerar man olika media för användning i skolor. Numera är i princip allt digitalt och "streamat".  Man har en spännande satsning som kallas Seniorwebben som riktar sig till äldre. Filmen "Svea på stolfabriken" som jag skrivit om tidigare finns på just seniorwebben.

ANDRE VICE ordförande skulle hållit en inledning men kunde inte komma och jag tog mig an denna uppgift. Eftersom det var ett kortare möte hade vi i presidiet beställt fika för att ledamöterna skulle få tid att samtala och skapa relationerna med varandra innan de gick hem.  Det blev ett fullmäktige med god stämning och flera kloka inlägg!

Inlägget om Svea på stolfabriken kan du läsa på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2022/03/trevlig-filmpremiar-for-svea-pa.html

KOLLA GÄRNA PÅ detta senaste fullmäktige möte via webb-tv på följande: länk: https://savsjoplay.screen9.tv/media/kTnrbzH5RgvTFnvTZomvsw/kommunfullmaktige-20-mars

söndag 19 mars 2023

En fin helg med städning och mer tid med barnbarn

DET BLEV EN VÄLBEHÖVLIG städning av källaren under lördagen. Passade också på att laga lite grejor som var trasigt.

SÖNDAGEN HAR VI varit i Hillerstorp för att under dagen vara med ett av våra barnbarn. Vi har varit på en fin gudstjänst i Missionskyrkan och hjälpt till med familjefotografering. En bra helg som ger energi för en ny vecka där det för min del är en hel del kommunala engagemang.

KOMMUNFULLMÄKTIGE är måndag kväll 18.30, kom gärna till Vallsjösalen och var med eller titta på webbsändningen som du hittar på kommunens hemsida. Dagordning med alla ärenden finns på denna länk: 
https://savsjo.se/download/18.19a670d6186a1006420553a/1678357965946/Kommunfullm%C3%A4ktige%202023-03-20.pdf

fredag 17 mars 2023

Barnkalas trevligt fredagsnöje

Fullfart på barnkalas
EN GANSKA LUGN fredag avslutades med att fira ett av våra barnbarn som hade födelsedagskalas efter att nyss fyllt 5 år. Vi har fyra barnbarn och det femte kommer inom några veckor  Det är så roligt att följa barnbarnens utveckling och få del av all den energi och smittande glädje som de sprider om kring sig.  Den kärlek man känner till våra barn, deras familjer och barnbarnen är otroligt stark!

VI ALLA FÖLJER nog med intresse nyhetsrapporterna från åtalet efter mordet på Tove i grannkommunen Vetlanda. Det är bra att denna förfärliga historia nu kan gå vidare till rättslig prövning och förhoppningsvis blir det klara och tydliga domar. Allt i denna historia känns så tragiskt. Det finns så många som bär på frågor och djupa sår som kommer ta tid att läka om det ens någonsin är möjligt. Vi får hjälpas åt att innesluta alla kompisar, anhöriga och många andra som känner Tove och de flickor som står åtalade i våra böner. 

torsdag 16 mars 2023

Höj och sänkbart gör det annorlunda

DET HAR FÖR MIG varit en hel dags arbete i kommunhuset. Så gott som alla moderna arbetsplatser har höj och sänkbara skrivbord numera men jag har inte förrän idag fått pröva att lite längre tid jobba vid ett sådant.
    Det är en annorlunda upplevelse att jobba med höj- och sänkbart skrivbord. Det är fördelar med att stå och jobba men för mig skönt att, i alla fall emellanåt, kunna sänka ner och sitta. Möjligheten till både och är bra!

JAG HAR ordnat med protokoll, kommande möten och planerat för en ordförandeutbildning. Det var trevligt att hålla till i kommunalhuset och käka lunchen på Högliden. En dag med många möten med bekanta och trevliga ansikten!

onsdag 15 mars 2023

Fint avsked av GG, en välkänd Stockarydsprofil

 VI SOM BOR I STOCKARYD har nog alla sett den lilla silverbilen som emellanåt glidit runt på gatorna här i samhället. Gerth Gustafsson eller GG som han kallats har under många år varit en omtyckt profil i Stockarydsbygden.

VI HAR SETT honom åka runt i bilen men också träffat GG när det varit olika aktiviteter i samhället. Barn och ungdomar har mött honom framförallt i frikyrkans scoutverksamheten UV där han under många år varit en uppskattad ledargestalt. I frikyrkan har han varit en trogen medlem som hjälpt till med olika sysslor.

JAG HAR KÄNT FAMILJEN väl. Under en period var jag arbetskamrat med Gerths mamma Greta. Vi jobbade då båda på  Lövängen och boendet Appelhagen. När GG för några år sedan fick svåra bekymmer med sitt hjärta fick jag följa med honom till akuten på Höglandssjukhuset. Jag var sedan med honom under kvällen och början av natten tills allt var lugnt igen.  En händelse där vi fick tid att samtala om livets angelägna frågor. Något vi pratat om många gånger sedan dess och som betydde mycket för både GG och mig.

DET VAR EN FIN begravningsgudstjänst med Uno Säll på piano och orgel och Linda Petersson som mycket välsjungande sångsolist. Franz Hagman var officiant och gjorde sitt uppdrag både personligt och värdigt. Med fanns UV-ungdomar och UV-ledare från nu och tidigare. Det var mycket fint att se ledare som i sina uv-kläder och bar ut kistan efter begravningsgudstjänsten. 

JAG ÄR TACKSAM för allt vad GG har betytt för många. Jag tänker särskilt på systern Inger och hennes familj i sorgen och saknaden efter en älskad bror. Jag ser fram emot att vi möts igen i Guds himmel en gång!

tisdag 14 mars 2023

Så otroligt trist

UNDER EFTERMIDDAGEN kom först ett pressmeddelande om att vår partisekreterare avgår med omedelbar verkan. Det kändes med en gång att det låg mer bakom än det som officiellt meddelades. Efter en stund kom beskedet om att han anklagas för ett sexuellt ofredande för 9 år sedan.

ETT TRIST besked som väcker många frågor som jag hoppas så småningom får svar. Exempelvis varför tog det 9 år innan det gjordes en polisanmälan? Sexuella övergrepp kan aldrig försvaras men det kan inte heller försvaras att det i detta fall på ledande nivå i partiet har ordnats fester där det flödar så mycket alkohol att det framstår som att en del människor beter sig illa mot varann.

JAG BEKLAGAR att vår partisekreterare nu får sluta men uppskattar hans öppenhet om vad som hänt. Han har varit en ypperlig kommunikatörer och haft känsla för frågor som behöver lyftas fram. Jag hoppas att det som hänt blir en lärdom för politiker i alla partier om hur viktigt det är att vara återhållsam med alkohol och att bete sig schysst mot kollegor och andra.

måndag 13 mars 2023

Bra dag på värdshuset om positiv framtid för terminalen

Vrigstad värdshus var plats för dagens
möte om Stockarydsterminalen
VI I STOCKARYDSTERMINALEN har idag träffat vår största kund i ett möte på Vrigstad värdshus. Det har varit diskussioner om flöden och hur det ser ut just nu på marknaden.

VIKTIGAST HAR varit ett samtal om framtiden och där vill både vi och våra kunder fortsatt gå mot ännu mer hållbara transporter. Nästa steg är bland annat elektrifiering av transporter till och från terminalområdet. Något som ska kunna fungera utmärkt med den stora laddstation för lastbilar som kommer att komma under året. Denna byggs vid tankstationen alldeles vid infarten till terminalområdet och kan nyttjas av många.

VI PRATADE OM förlängda spår upp till 650 meter som blir verkligt under året. Detta efter att kommunen köpt in mark som vi nu kan använda för spårbygge. 650-metersspåren ger nya möjligheter för fler kunder och för befintliga kunder att effektivisera sina transporter. De längre spåren gör Stockarydsterminalen ännu attraktivare. 

VRIGSTAD VÄRDSHUS är en bra mötesplats. Serviceinriktad personal, trivsamma lokaler och mycket god mat. Idag en bra dag på värdshuset med och om Stockarydsterminalen!

söndag 12 mars 2023

Corallbröllop med 35 årig bröllopsdag idag!.

DEN 12 MARS1988 gifte Annette och jag oss i Missionskyrkan Stockaryd. Det är 35 år sedan, fina år med så mycket kärlek och glädje. Vi firade detta vårt "Korallbröllop" med en resa till Gran Canaria för någon vecka sedan. Idag på den "rätta" dagen blev det en gemensam resa till Annettes bror för en släktträff.

VÅRT ÄKTENSKAP är tryggt och kärleksfullt och vi kommer leva med varandra genom hela livet. Tack Annette för allt du betyder och gör för mig!

BRÖLLOPSFOTOT som Dennis Friberg plåtade 1988 kan du se på följande länk:

lördag 11 mars 2023

Rätt låt och artist vann mello!

DET VAR MÅNGA BRA LÅTAR och artister men helt klart var det rätt låt som vann årets upplaga av Melodifestivalen! Jag tror Loreen och låten ”Tattoo” blir ett bra bidrag från Sveriges till det Eurovision Song Contest 2023, som hålls i Liverpool i vår!

LÅTEN ÄR REDAN omdiskuterad och det kommer säkert fortsätta snackas om plagiat men den är solklart bäst och fick mest stöd av både internationella juryn och svenska folket. Men det är inte bara en bra låt, Loreen är en otroligt stark artist med en röst som har en kraft och brillans som få kan mäta sig med. Grattis och lycka till i Liverpool!

Lindeskär utmanade i Stockaryds frikyrka

HAN HAR VARIT PASTOR i många pingstförsamlingar runt om i Sverige och även en tid i den största av dem alla, Filadelfiakyrkan i Stockholm. I helgen var Owe Lindeskär i Stockaryd för en bibelhelg utifrån temat "Kristus den främste i allt." 

OWE LINDESKÄR utgick i sin undervisning på lördagskvällen från Paulus brev till Kolosserna. Detta brev finns i bibelns nya testamente. Han delade med sig av personliga berättelser och händelser utifrån sin långa tjänst som pastor. Han lyfte fram goda erfarenheter av att i församlingsarbetet jobba aktivt med medlemsutveckling men betonade främst det personliga ansvaret. Utmaningen till alla var att söka Guds vilja och sedan eftersträva att gå vidare in i uppgifter och kallelse utifrån det.

DET VAR INTRESSANT att ta del av Owe Lindeskärs undervisning och erfarenhet. Roger och Camilla Wämmerfors Claeson stod för sång och musik och deras medverkan var en fin del av kvällens gudstjänst.

fredag 10 mars 2023

God samverkan tas nu till en ny nivå

Resan till Eksjö blev i en av vår kommuns biogasbilar.
VI SOM HAR UPPDRAG SOM ordförande i Höglandskommunernas fullmäktigen har träffats i Eksjö för att samtala om gemensamma frågor.
    Vi gör nu en uppstart för mer samverkan och samtal mellan våra kommuner också på denna nya högsta beslutande nivå. För mig känns det mycket bra att få jobba för bra relationer och gott samarbete mellan oss fullmäktigeordföranden

VID MÖTET HADE VI som en av våra uppgifter att hitta vägar för att lösa den låsning som funnits under flera år angående förväntningar och finansiering av revisionen i Höglandsförbundet. Jag måste säga att jag är positivt överraskad över hur vi tillsammans kunde lösa upp denna knut genom att vara konstruktiva och lösningsfokuserade. Handlingskraften och den goda stämningen i detta gäng är påtaglig och bådar mycket gott för framtiden. Jag ser framåt mot våra kommande möten och tror vi tillsammans kan göra skillnad för våra kommuner och höglandssamarbetet!

torsdag 9 mars 2023

Samhällsförening gör viktigt arbete för Stockaryd

Heidi och Angelica serverar exotisk planka
SAMHÄLLSFÖRENINGEN i Stockaryd summerade verksamhetsåret som gått och tog sikte mot framtiden när det under torsdagskvällen var dags för årsmöte. Plats var trivsamma Smörblommans café. Det bjöds på en exotisk planka från vår lokala livsmedelsbutik, Tempo. Angelica hade bakat kokkoskakor till kaffet! Allt mycket välsmakande!

UNDER ÅRSMÖTET presenterades de insatser som gjorts och de många uppskattade aktiviteter som ordnats för att skapa gemenskap och utveckling av samhället. Nationaldagsfirandet i Järnvägsparken och julmarknaden i Hembygdsparken var mycket lyckade och välbesökta arrangemang. Samhällsföreningen har mot kommunen drivit en rad frågor som bibehållande av träd vid skolan, förslag till förändringar och kompletteringar av översiktsplan. Man har också yttrat sig till mark- och miljödomstolen över förslaget att bryta torv på Röde mosse. Man har haft mästerskap i boule för herrar och damer och hållit öppet på ristippen. Man har arrangerat helikopterflygning och mycket mer. Ove Kaufeldt har skapat en modern och välfungerande hemsida för www.stockaryd.se och årsmötet utryckte tacksamhet till Ove för hans arbete med denna. Det samtalades om fortsatt samarbete med Ove och hans företag Shin-ken Media om hemsidan.

SOM STYRELSE för kommande år valdes Heidi Holmberg (ordförande), Tomas Hultqvist, Alexandra Lindsten, Angelica Persson, Hans-Lennart Andersson, Anders Färdeman och Anders Claesson. Som suppleanter utsågs Don Collins, Urban Dagman och Åke Hultqvist. Revisorer blir fortsatt Peter Holmstedt och Lilian Sjöberg-Wärn. Som valberedning fick undertecknad fortsatt förtroende tillsammans med Lillemor Hultqvist och Lilian Sjöberg Wärn.

TACK FÖR HEDERSUPPDRAGET att få vara ordförande på årsmötet. Jag önskar samhällsförening all lycka i sitt viktiga arbete för Stockaryds bästa!

onsdag 8 mars 2023

Revison, fullmäktige och samma sol här som där

Förmiddagskaffet blev i solen mot vår husvägg. Solen
kan värma lika gott här hemma som på Kanarieöarna
!
SNÖSKOTTNING blev en del av dagens arbete. Det var tungt att skotta men all snö har gjort landskapet helt makalöst vackert. Under förmiddagen har solen värmt ordentligt och gett känslan av att våren är på gång! 

UNDER EFTERMIDDAGEN har jag och fullmäktiges presidium haft möte med kommunrevisionen. Vi har samtalat om budget både i vår kommun och för Höglandsförbundet. Vi har också planerat för det fullmäktigemöte som ska vara 20 mars. Bra, konstruktiva och trevliga möten idag!

tisdag 7 mars 2023

Stor omställning från sol och värme till vinter

Det mest överraskande på hela resan var att
jag fick min tilldelade sittplats bredvid min
moster Kerstin och hennes man John-Eric.
Vi fick en mycket trevlig flygresa tillsammans!
DET VAR EN STOR omställning att komma hem till ett vintrigt och snöigt Sverige efter att Annette och jag varit på en härlig semestertripp till sommarvärmen på Gran Canaria!
    Vi har varit på Playa Ingles som är en liten ort på södra delen av ön. Det har blivit många bad i poolen och havet så vi har haft det riktigt skönt!

VI HAR BOTT på hotell Papayas som ingår i hotellkedjan Riu. Ett trevligt, mellanstort hotell med bra mat och hög service.  Vid några tillfällen har vi besökt Skandinaviska turistkyrkan som har en omfattande och välbesökt verksamhet som de bedrivit i över 60 år! De större gudstjänsterna hålls i Templo Ecumenico som är en fin stor kyrka där det finns verksamhet med både protestantisk och katolsk inriktning. Mindre cafékvällar och annat hålls i lokalen "Oasen" som ligger bara en liten bit från den stora kyrkan. Vi är imponerande av turistkyrkans trevliga verksamhet!

VÅR RESA TILL Gran Canaria gick från Växjö. Det är en stor fördel att kunna nå flygplatsen på bara en timma hemifrån. Dessutom går incheckning både här och i Jönköping snabbt och smidigt. Vår resa gick med resebolaget TUI, Flygbolaget Jet Time och de och vårt hotell Papaya får våra bästa rekommendationer!

På följande länk kan du se några foton från vår resa:
https://savsjo.blogspot.com/2023/03/det-mest-overraskande-pa-hela-resan-var.html

söndag 5 mars 2023

Efterlängtat med mer öppet på återvinningscentral

Här är jag tillsammans med företrädare för Njudung energi
och samhällsföreningen i Vrigstad vid invigningen.
I SEPTEMBER 2019 var jag med och höll tal när vi öppnade den nya återvinningscentralen i Vrigstad. Vi var säkra på att denna nya station skulle tas emot väl och bli frekvent utnyttjad.  Men att den skulle bli så populär som det sedan visade sig kunde vi nog inte ana. Vissa veckor kommer över 100 bilar och många av dessa med välfyllda släpkärror för att lämna skräp.

KRETSLOPP SYDOST som numera driver anläggningen har därför beslutat att utöka öppettiderna med lördagar 09.00-15.00. Denna utökning tror jag kommer bli bra och göra att återvinningsstationen får ännu fler besökare. En efterlängtad ökad service som öppnats från och med med denna lördag!

fredag 3 mars 2023

Dubbelspår viktig järnvägsinvestering för vår kommun

Jag åker ibland Krösatåget till Jönköping 
JAG LÄSER ATT VID allmänhetens frågestund i Nässjö har politikerna ställts mot väggen i frågan om dubbelspår på järnvägen Nässjö-Jönköping. Nässjös nya kd-kommunalråd, Kent Karlsson, bedyrar att man jobbar med frågan och det är bra. Detta en fråga som vi i Sävsjö jobbar med och som Nässjö och Sävsjö måste driva gemensamt om det ska ge resultat.

TRANÅS, JÖNKÖPING, VAGGERYD OCH VÄRNAMO har satt mycket hopp till en ny höghastighetsbana och de har haft långtgående planer på stationslägen och annan infrastruktur som effektivt skjutits i sank med den nya regeringens besked om stopp för denna satsning. Besvikelsen är stor över detta bakslag och det kan jag ha förståelse för. För min del tycker jag det är bra att nuvarande regering har ett mer balanserat synsätt på bygget av höghastighetsbanor. Det måste först ske en ordentlig upprustning av befintliga banor innan man genomför sådana här mastodontprojekt. 

NÄR DET NU inte kommer några höghastighetståg så måste det i detta nya läge ske en större satsning på hela Jönköpingsbanan, alltså Nässjö-Falköping. Detta för att klara ökad persontrafik och godstrafik från Jönköpingsregionen ut på stambanan. En satsning på Jönköpingsbanan har vi från Sävsjö under många år haft som prioriterat eftersom det ger oss en bättre tågförbindelse till Jönköping. Min förhoppning är dubbelspår Jönköping-Nässjö och att det kanske nu blir möjligt, framförallt om Nässjö och Sävsjö driver frågan gemensamt i regionala sammanhang och gentemot Trafikverket.

torsdag 2 mars 2023

Trevliga artiklar i tidning och app

Del av Sävsjösidan i dagens
Smålands Dagblad
 LÄS GÄRNA DE TREVLIGA reportagen om lördagens fest i Sävsjöappen och i dagens nummer av Smålands Dagblad!

VÅR PARTIAVDELNING var de som ordnat denna fest för att säga tack till mig för mina 22 år som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. För mig blev denna festkväll en överraskning och upplevelse som jag aldrig kommer glömma. Det blev härligt svängig sång med den nybildade gospelkören som Simon Wilhelmsson och Benjamin Pettersson står i spetsen för. Hälsningar från Alf Svensson, Göran Hägglund och Ebba Busch. Tal, hälsningar och gåvor från politikerkollegor från riksdag, regionalt och lokalt som jag samarbetet med. Trerätters måltid med mat från Ingrid Brentel. På slutet fick jag en fantastisk ordförandeklubba i ek och tvinnat järn av partiavdelningen. Denna hade tillverkats av Jonathan Andersson. Vilken kväll!

Här är länken till den trevliga artikeln i Smålands Dagblad: https://www.smalandsdagblad.se/2023-02-28/langt-over-forvantan

onsdag 1 mars 2023

Elastisk tejp bra hjälpmedel vid stomi

Coloplast stomitejp
SEDAN ÅR 2012 lever jag med en ileostomi, alltså en stomi som sitter direkt på tunntarmen. För mig har det fungerat bra att leva med stomi. Den har befriat mig från det otroligt jobbiga liv med ulcerös kolit som jag hade tidigare.

GENOM ÅREN har det varit få bekymmer men en tråkig sak har varit att stomipåsen börjar lossna om man badar mer än sådär 10 minuter. För ett tag sedan fick jag prova en speciell elastisk tejp som Coloplast tagit fram för att stomin ska sitta fast bättre. Nu har jag testat denna och den fungerar helt fantastiskt! Stomipåsen sitter stabilt och lossnar inte oaktat hur länge jag badar!

HAR DU STOMI testa gärna detta värdefulla hjälpmedel. Känner du någon som har stomi så berätta gärna om denna tejp.  Genom kontakt med regionens stomiterapeut kan man få den som hjälpmedel via Region Jönköpings län, mycket bra tycker jag!