lördag 22 juli 2023

Fascinerande CD-berättelser med Elna

Min CD-skiva är signerad av Elna Nilsson, Evan Ljunggren
och projektledaren Malin Gumaelius

I BILEN HAR VI en cd-spelare som sällan används. Inför en biltur kollade jag igenom mina cd-skivor för att se om det var något intressant att ta med. Jag fastnade för en cd med Elna Nilsson och denna har vi sedan lyssnat på under dagen.

JAG VAR SOM kommunstyrelsens ordförande involverad i att denna cd kom fram och finansierades år 2006. Det var inom ramen för ett Natur- och kulturprojekt som idéen föddes om att spela in när Elna Nilsson berättade om historiska händelser i Komstad med omnejd. Skogsstyrelsen, Vuxenskolan, Hembygdsföreningen och många fler blev lyriska över idéen och var med och stöttade inspelningen.
    Natur- och kulturprojektet hade en engagerad och driven ledare i Malin Gumaelius. Projektets syfte var att just lyfta fram människor och händelser i Komstad. Man skulle också utbilda guider som kunde berätta om byggnader, händelser och byns historia. Utifrån detta passade en CD med Elna som hand i handske!

ELNA LÄT SIG ÖVERTALAS och  Evan Ljunggren, från Falks studio i Eksjö, åkte hem till Elna på Gränsgatan i Sävsjö. Där i hennes vana hemmiljö spelade han in när Elna betättade de fascinerande berättelserna om Kyrkomålare Pehr Hörberg, Avrättningen av Farao, Historien om Jonas Brunk, Gästgivaren, Sockenflickan och Fasta-Fia.

VAD JAG KAN SE finns på CD:n inga noteringar om copyright och eftersom Sävsjö kommun var huvudansvarig för inspelningen borde det vara ok att konvertera dessa filer till mp3format och sedan lägga ut dessa berättelser så de går att lyssna på via Internet. Jag ska kolla upp detta och se om vi kan fixa så att ni alla kan få del av dessa unika berättelser med legendariska Elna Nilsson som berättare.