fredag 28 juli 2023

Kliv fram för värderingar, demokrati och yttrandefrihet

En deklaration för demokrati som jag för
vår kommun undertecknat

SÄLLAN HAR VI i Sverige varit utsatta för så starka påverkanskampanjer som nu. Aldrig sedan andra världskriget har våra värderingar, demokrati och yttrandefrihet varit så prövad. Detta handlar inte om enskilda galningar som bränner heliga skrifter utan det är helt andra krafter som ligger bakom.   

VI BEHÖVER nu stå upp för de kristna värderingar som vårt land och rättssystem bygger på. Med utgångspunkt från vår värdegrund har vi skapat en unik yttrandefrihet och en väl fungerande demokrati som är grundbultar i hela vårt samhällsbygge. Något vi vi nu måste värna och vårda. 

DET ÄR PÅTAGLIGT att ledande politiker i Sverige inte riktigt vet hur man ska tackla denna nya situation. Jag tycker att i detta läge behöver opposition och regering samla sig och visa att man gemensamt kan agera kraftfullt. Man behöver kliva fram och visa ledarskap för hela vårt svenska folk. Precis så som vi Sävsjöpolitiker gjorde i samband med budgetbeslutet i juni.

FÖR MIG ÄR DET givet att vi inte ska tolerera att man använder vår yttrandefrihet till att maximalt kränka och hetsa mot folkgrupper och olika religioner. Demokrati och yttrandefrihet innebär att alla har rätt att respekteras för sina åsikter, sin tro eller den de är. När man nu bränner och skändar det som människor anser vara djupt heligt är det som händer precis tvärtom. Man gör våld på vår yttrandefrihet och använder den som verktyg för att ställa till skada för människor så väl som hela vårt land. Det är inte acceptabelt. Ett syfte med detta är att göra oss rädda och otrygga. Man vill inte att vi ska våga stå upp för vår tro eller rätt att tycka och skriva precis det vi vill, detta får inte ske.

I MIN NYA ROLL som kommunfullmäktiges ordförande ligger att på olika sätt arbeta för demokrati, yttrandefrihet och våra värderingar. Jag vill via vårt presidium under hösten ta initiativ till ett samtal om hur vi kan stå upp för grundbultarna i vårt samhälle och skapa respekt för varandra. Våra värderingar, vår demokrati och yttrandefrihet är värd att värna och vara stolt över!