måndag 31 maj 2021

Tack till uppskattad kollega

I SLUTET AV FEBRUARI  meddelade min kollega i grannkommunen Värnamo, Hans-Göran "Hugge" Johansson, att han under våren lämnar alla sina politiska uppdrag. I dag sista dagen i maj jobbade han sin sista dag och det var ordnat en stor avtackning i Gummifabriken. En del av oss KSO-kollegor var på plats och jag och några andra deltog digitalt när vi  tillsammans med andra uttryckte vårt tack för gott samarbete.

"HUGGE" HAR VARIT EN UPPSKATTAD kollega. Alltid humoristisk, rättfram, tydlig och drivande. Han har dessutom haft en förmåga att sprida en positiv anda omkring sig. Hugge är genuint folklig och jag tror många i Värnamo kommun kommer sakna honom i kommunpolitiken och jag kommer sakna honom i våra olika regionala samarbeten

JAG ÖNSKAR HUGGE lycka till i kommande pensionärslivet!

söndag 30 maj 2021

Solig morsdagshelg och uppmuntrande kd-tidning

Den nya medlemstidningen för Kristdemokraterna
DEN HÄR HELGEN har jag stött på många glada människor som varit ute i det härliga sommarvädret. Det känns att den tunga pandemitiden har gjort solen och värmen mer efterlängtad än någonsin.

DET FINA VÄDRET gjorde att vi kunde träffas utomhus med alla våra barn och deras familjer för att fira en uppskattad mor!

I HELGEN FICK jag det nya numret av kristdemokraternas medlemstidning. Så hedrande och roligt att vara omnämnd utifrån min utmärkelse som årets Kristdemokrat!

fredag 28 maj 2021

Tacksam för nya miljoner till kommunens äldreomsorg

Ringgården i Sävsjö en del i kommunens äldreomsorg där
det kommer satsas på ombyggnad.

VID ETT MÖTE KD-KOLLEGOR har jag idag fått del av att vi nu kommer få ytterligare nästan sex miljoner årligen till kommunens äldreomsorg. Pengarna kommer betalas ut med början redan i år och sedan ytterligare två år. 

BAKGRUNDEN ÄR ATT KD, v och m tagit ett utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott. Detta har sedan godkänts av Sveriges riksdag. Information har ännu inte nått ut till kommunerna om dessa nya pengar men det nya tillskottet kommer bli känt inom några veckor.  Utskottsinitiativet innehåller framför allt generella statsbidrag och kan användas tämligen fritt. Tanken är att dessa nya medel ska vara långsiktiga. 

VI HAR I VÅR KOMMUN en mycket bra äldreomsorg. Men det behövs mer satsningar för att fler i personalen ska kunna jobba heltid och få bättre scheman. Det behöver satsas på mer dagverksamhet och öppen verksamhet i den omställning som sker där efterfrågan på äldreboende minskar men fler och fler vill ha stöd för att kunna bo kvar hemma. Beskedet om mer statliga pengar till kommuns äldreomsorg är därför mycket välkommet. De nya medlen kommer väl till pass i det arbete vi står inför under kommande år

torsdag 27 maj 2021

Framtidssatsningar i Rörvik

Jag noterade att på skylten står att Trafikverket bygger gång- och cykelvägen
med Holst Entreprenad som utförare. Såsom av en händelse har man missat
att det faktiskt är vi i Sävsjö kommun som betalar hela kostnaden för denna
åtgärd som är på Trafikverkets väg och ansvar.
NUMERA NÄR nästan allt sker digitalt var det riktigt roligt att få besöka Rörviks hus. Ett företag som har etablerat sig som en stor tillverkare av premiumhus och som ständigt siktar mot framtiden med olika utvecklingsprojekt.  Med på mötet var bland annat ägaren Sune Nilsson som just idag fyllde 80 år. Grattis Sune!

PÅ VÄGEN TILL besöket kunde jag se att byggandet av den efterlängtade gång- och cykelvägen utmed Allgunnen äntligen är på gång. 

onsdag 26 maj 2021

Grattis till Sävsjö kristna skola

SÄVSJÖ KRISTNA SKOLA har 20 års jubileum och under dagen har det firats med en rad aktiviteter för elever och lärare. Jag fick vara med en stund som representant för kommunen och jag höll ett litet tal och delade ut en blomstercheck till skolans rektor Elisabeth Leidö.

DET HAR FÖR MIG varit intressant att som kommunalråd kunna följa utvecklingen från starten fram tills idag. Helt klart har kristna skolan genom åren haft stor betydelse för många barn och deras familjer. Med sina goda värderingar som utgångspunkt har de lagt en stabil grund för framtiden för ett stort antal elever som gått på skolan de här 20 åren.  Genom skolan har många fått en omtyckt arbetsplats och vi som kommun har sett skolan som ett fint komplement och alternativ till vår verksamhet. Sävsjö kristna skola har också bidragit till en befolkningstillväxt som varit positiv för vår kommun.

20 ÅR ÄR EN VIKTIG MILSTOLPE men dagens jubileum ses mest som ett avstamp för fortsatt utveckling. Vi från Sävsjö kommun ser fram emot fortsatt gott samarbete och önskar Sävsjö kristna skola lycka till under kommande år!

tisdag 25 maj 2021

Föreningssatsning, unga i riskzon, infrastruktur och konst

Ett besök för några år sedan hos en av våra världskända
konstnärer, David Gunnarsson. Med på detta besök var
riksdagsledamoten Magnus Oscarsson
BUDGETBESLUT FÖR kommande år var på ärendelistan när kommunstyrelsen hade sitt beredande sammanträde under tisdagen. Alla underlag är klara och det är nu väl förberett för att vid kommande kommunstyrelse föreslå fullmäktige en driftbudget, investeringar och taxor för åren 2022-2024.

KOMMUNSTYRELSEN BESLUTADE att anslå 400 tkr för satsning på föreningar och barn- och unga i riskzon. Det finns ett stort engagemang och vilja bland föreningar att snabbt efter att pandemin klingat av kunna starta upp och få fart på sina verksamheter. Vi i kommunstyrelsen vill uppmuntra de föreningar som vill göra särskilda satsningar och beslutade att avsätta 200 tkr till detta. Vi avdelar också 200 tkr som särskilt öronmärks till de som vill göra satsningar inom det mycket angelägna området barn- och unga i riskzon. 
    Psykisk ohälsa är ett allt större problem och det drabbar många unga personer. Ett område där vi alla måste hjälpas åt att göra insatser.

SOM INSPEL TILL DEN Regionala trafikplanen lyfte kommunstyrelsen fram stambanan, Rv 30, väg 127 och 128 som viktiga stråk. Det finns också en rad andra infrastruktursatsningar som kommunstyrelsen gärna vill ha stöd för i den regionala transportplanen.

DET HAR UNDER MÅNGA ÅR inte gjorts några regelbundna konstinköp som utsmyckning i kommunens lokaler och anläggningar. Kommunstyrelsen gav därför ett uppdrag till kommundirektören och chefen för serviceförvaltningen för att ta fram riktlinjer för att detta ska bli fler konstinköp framöver. 
    Vi har i vår kommun skickliga, kreativa konstnärer som skapar alster inom många olika konstformer. Vi behöver som kommun framöver bli bättre på att stödja dessa konstnärer med regelbundna inköp av lokal konst. Vi vill också med mer inköp ge våra invånare och de som bor i olika anläggningar möjlighet att njuta av de konstverk som skapas i vår kommun. Konstnärligt utsmyckade lokaler blir dessutom mer trivsamma och attraktiva!

måndag 24 maj 2021

Överförmyndare och psykisk ohälsa på fullmäktige

En statistik som visar att vi har 90 godmanskap, 20
förvaltarskap och 26 förmyndarskap i vår kommun 
 

PÅ MÅNDAGKVÄLLENS fullmäktige var Emeli Olaison med. Hon  är ny chef för Höglandets överförmyndarverksamhet och var med för att ge information. Överförmyndarverksamheten är ett av våra samarbeten mellan Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Nässjö och Aneby kommuner. 

HUVUDKONTORET FINNS finns på Storgatan i Vetlanda och vi övriga kommuner har lokala kontor som är öppna någon dag per vecka. Överförmyndarverksamheten är till för att skydda de människor som inte klarar att hantera sig själv och sin ekonomi på egen hand. De utser en god man till den som behöver hjälp och ansvarar också för att uppföljning görs så att den gode mannen (som också kan vara kvinna) sköter sitt uppdrag korrekt. Vår kostnad för denna verksamhet är ungefär 1,5 miljoner om året.

TRYGGETSBOKSLUTET  BLEV det ärende som gav mest inlägg under fullmäktige. Bokslutet är sammanställt av vår beredskapssamordnare Ida Stenvall och det är uppföljning av Handlingsprogram för skydd och säkerhet. Arbetet med skydd och säkerhet är viktigt och omfattande. Det täcker hela området från kriser, krigshandlingar till mindre händelser som kräver insatser av räddningstjänsten. Om man räknar med alla kostnader för sådana händelser så uppgår den i Sävsjö kommun årligen till cirka 110 miljoner om året. Det man kan se av den statistik som finns i trygghetsbokslutet är att anmälda brott i Sävsjö kommun är långt under rikssnittet. Det är också ganska stabilt läge avseende insatser med räddningstjänst. Det som oroar är att antalet mänskor som mår psykiskt dåligt ökar och det gäller både unga och äldre.

UNDER FULLMÄKTIGEMÖTET lyfte jag fram just den psykiska ohälsan som något som vi måste jobba mer med. Fullmäktige har antagit fokusområdet Barn- och unga i riskzon och utifrån det bör alla styrelser och nämnder fundera vad de kan göra inom detta område. Vi måsta alla anstränga oss för att minska utanförskap och visa att vi menar allvar med begreppet Tillsammans.

söndag 23 maj 2021

Tusse ljuspunkt, Starmix och Smyrna

TUSSE GAV ALLT han kunde i lördagens Eurovisionfinal och han levde upp till förväntningarna. Att placering inte blev bra gjorde inte så mycket. Det viktiga tycker jag är att han till skillnad från övriga artister levererade en medryckande låt med en positiv text  "Can’t stop us now, forget the haters. Get up and live and make it matter. There’s more to life so go ahead and sing it out. Can you hear a million voices. Calling out in the rain. You know we got a million choices. So go get out and let it rain." BRA JOBBAT TUSSE!


I ETT HEM GÅR DET alltid sönder saker. Jag försöker varje vecka fixa åtminstone någon av de saker som ligger och väntar på reparation. Under lördagen tog jag mig an en gammal Starmix matberedare. Den kommer från mitt föräldrahem och är säkert minst 40 år. En fröjd att plocka sönder denna gedigna tyska konstruktion och rätta till felen, byta olja, slipa kollektorn, rengöra och smörja alla lager och plocka ihop allt igen. En skön känsla att starta upp maskinen och se att allt fungerar perfekt. Jag vill påstå att kvalitet på denna nivå inte tillverkas numera.

SÖNDAGEN HAR VARIT EN LUGN DAG hemma hos oss. Dagens gudstjänst blev från Smyrna i Göteborg med Johanna Bodeen som predikade över ämnet "När orken sinar". Hon gav ett budskap som passade mig och många andra i dessa uppjagade tider. En predikan jag kommer att fundera vidare över under veckan som kommer!

fredag 21 maj 2021

ALLA VI MED UPPDRAG som ordförande i länets kommunstyrelser har träffats digitalt under två dagar.  Henrik Tvarnö, min kollega i Vetlanda, delade med sig av sina erfarenheter från det hemska knivdådet för ett par månader sedan. Joakim Netz från högskolan i Jönköping och Mattias Axelson Handelshögskolan i Stockholm pratade om lärdomar från pandemin för det civila försvaret. Dessa dagar gav matnyttig information som jag kan ha användning av i mitt jobb framöver.

CORONAPANDEMIN är en tuff prövning för många av oss men nu minskar äntligen smittspridningen i Sävsjö kommun. Förra veckan rapporterades 2 fall och vecka 18 var det 9 fall. Jag vill säga tack till alla er som hjälper till att trycka ner smittspridningen genom att noga följa rekommendationerna. Smittspridningen minskar men faran är inte över men håller vi ut ett litet tag till kommer vi kunna få en sommar med lättade restriktioner.

SÅ ETT TAG TILL ÄR VI NOGA FRAMFÖRALLT MED ATT stanna hemma om du är sjuk, testa dig vid minsta symtom, hålla avstånd till andra, handla ensam, tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket, arbeta hemifrån om du kan, vaccinera dig så snart du får möjlighet.

onsdag 19 maj 2021

Delade valerfarenheter och föreningssamtal

På fotot samtalar Carl Cunningham, med Erika Mallander
Karlsson och Anna-Karin Yngvesson vid ett tidigare
besök i Sävsjö

 I ETT ZOOMMÖTE med Carl Cunningham från kristdemokraternas kansli i Jönköping har vi idag delat med oss av erfarenheter från valrörelsen 2018. Från oss i Sävsjö var jag med tillsammans med vår valledare Fredrik Håkansson. I Sävsjö gjorde vi hela länets bästa kd-resultat och för oss roligt att vårt arbete kan användas som föredöme för övriga regionen.

UNDER EFTERMIDDAGEN har det varit samtal med en stark företrädare för kommunens föreningsliv. Ett konstruktivt möte som för mig ger underlag för det kommande politiska arbetet med föreningsfrågor.

tisdag 18 maj 2021

Budgetberedning avslutad men budgetarbete börjar

BUDGETBEREDNINGENS arbete med att ta fram förutsättningar för en budget till 2022 och kommande år är nu avslutad. Samtidigt börjar nu arbetet för att forma en budgetöverenskommelse mellan oss i majoriteten. 

DET ÄR ETT HYGGLIGT positivt läge och jag ser möjlighet att ge tillskott till verksamheter som särkilt behöver. Alla nämnder kommer få ökade driftsanslag men särkilt behov finns att nu stötta socialnämnd och kultur och fritidsnämnd med driftspengar. Inom investeringsområdet är det Rörviks skola som nu helt dominerar den budgeten. 

HAR DU NÅGOT som du ser angeläget att prioritera eller som borde omfördelas i budgeten? Hör i så fall gärna av dig till mig!

måndag 17 maj 2021

Erfarenhetsutbyte värdefullt

Vår riksdagsledamot Andreas Carlson
var med på Rpr idag. Här en bild från
Vrigstad Marknad för något år sedan
UNGEFÄR VARANNAN månad möts Kristdemokraternas regionpolitiska råd. Främsta kd-företrädare från länet i riksdag, region och kommuner möts för att samtala och utbyta erfarenheter i angelägna och aktuella politiska frågor.

DAGENS ZOOM-möte handlade om hantering av ekonomi på klokt sätt och om hur vi kan utveckla äldreomsorgen. Vi hade också en diskussion om det kommande trafikförsörjningsprogram som regionen ska besluta om. Jag tycker det är till stor nytta i mitt arbete på hemmaplan att få del av information och andras erfarenheter och tips!

söndag 16 maj 2021

Fina träd, mellanösternkonflikt och Kvinnan i guld

Vårt persikoträd har nu slagit
ut i vacker blomning!
DET ÄR ÅTER LITE kallare men samtidigt så vackert när träden nu grönskar och många har börjat blomma. Njutbart att se!

DET ÄR LEDSAMT att följa hur svenska medier som vanligt fortsätter att partiskt beskriva det som händer i Mellanöstern. När Israel efter upprepade raketattacker mot civila, upplopp och terroraktioner försvarar sig så framställs Israel som om de ensamt är ansvariga för allt våld. Vår utrikesminister Ann Linde är också partisk och klandrar i stort sett endast Israel.

MED ALL FÖRFÖLJELSE och systematiska försök att utrota judar som skett genom åren har jag full förståelse för att Israel kraftfullt försvarar sitt land. 

VI HAR HEMMMA HOS OSS i helgen tittat på filmen "Kvinnan i guld". Den handlar om just förföljelsen av judar och om hur Maria Altman försöker få tillbaka ett fint familjekonstverk som nazisterna stal under andra världskriget. En fantastisk film som återspeglar en verklig händelse med riktigt proffsiga skådespelare som Helen Mirren, Katie Holmes. Den finns nu på SVT-play och jag rekommenderar dig varmt att titta på denna starka film! En bra film värd att se men också en verklig berättelse som ger en bild av allt det judiska folket har varit utsatt för. Att se filmen ger också en förståelse för det som händer i Israel just nu.

lördag 15 maj 2021

Laga grejor och hoppfull coronastatistik

I LÖRDAGS gödslade jag gräsmattan och kompletterade en del kala fläckar med nytt gräsfrö. Sedan dess har det kommit mycket och välbehövligt regn, perfekt!

JAG HAR FÅTT NY statistik över utvecklingen av bekräftade fall av covid-19 i vår kommun. När det var som högst var vi i Sverigetopp  med 132 fall per vecka. Nu ser det betydligt ljusare ut och statistiken på bilden visar en fin utveckling de senaste veckorna. I denna redovisning är det 9 fall/vecka och det är lägst i Jönköpings län.

VÄNNER VAR NOGA med restriktionerna några veckor till och se till att bli vaccinerad när du får möjlighet så kan detta bli en bra sommar!

fredag 14 maj 2021

Vrigstadå, trygghetsbokslut och sommargåva

En bild från översvämmade marker runt Vrigstadån
för ett år sedan.
HÄR KOMMER EN rapport från veckans möte med kommunstyrelsen.

VARJE GÅNG NUMERA som vi sammanträder med kommunstyrelsen är det en information om pandemiläget. Sävsjö låg i första delen av smittspridningen lågt men från slutet av hösten och första delen av 2021 har det funnits många som smittats av coronaviruset. I veckans sammanträde kunde kommunstyrelsen glädja sig åt att smittspridningen just nu är lägst i länet och dessutom åt att vaccineringen fungerar väl. 

VI MÅSTE FORTSÄTTA att jobba för att få så många som möjligt att vaccinera sig och uppmana våra innevånare vara noga med att följa restriktionerna några veckor till. Fixar vi det finns det stora möjligheter till att det kan bli en ganska bra sommar också avseende coronapandemin!

I SÄVSJÖ KOMMUN har det funnits en politisk överenskommelse kopplad till pandemin. Denna har gett möjlighet till begränsning av deltagande i sammanträden med mera. Med de beslut som tagits och de kunskaper som växt fram om digitala möten behövs inte längre någon överenskommelse om begränsningar i det politiska arbetet. Det är imponerande att se hur snabbt och bra politikerna i Sävsjö har kunnat ställa om till ett helt nytt sätt att jobba. Alla utskick av handlingar, genomförande av sammanträden och hantering av protokoll går utmärkt att sköta digitalt numera. Det fungerar väl men vi är många som längtar intensivt efter att åter få träffas på riktigt!

EN FRÅGA SOM STÖTTS OCH BLÖTTS i kommunstyrelsen ett tag är hur man på ett riktigt sätt ska hantera inkomna önskemål om Vrigstadån. På sammanträdet fanns ett medborgarförslag om installation av en fontän och muddring av den del av ån som är centralt i samhället. Kommunstyrelsen beslutade att inte anlägga någon fontän Detta bland annat för att det är en dyr investering och för att en fontän kräver mycket kostsam skötsel. Kommun kommer inte heller att muddra ån men ska ta kontakt med länsstyrelsen för att tillsammans med dem försöka få till ett möte med ansvarig samfällighet eller alternativt berörda markägare längs vattenflödet i Vrigstad. Syftet med detta möte är att informera om vilka regelverk som gäller för ån och verka för att gemensamt komma överens om lämpliga åtgärder. Kommunen ska också informera fastighetsägarna längs ån i Vrigstad om vad som är deras ansvar utifrån plan- och bygglagen om att skydda sin egendom.

ETT TRYGGHETSBOKSLUT redovisades av beredskapssamordnaren Ida Stenvall. Bokslutet är en uppföljning av Handlingsprogram för skydd och säkerhet. Arbetet med skydd och säkerhet är viktigt och omfattande. Det täcker hela området från kriser, krigshandlingar till mindre händelser som kräver insatser av räddningstjänsten. Om man räknar med alla kostnader för sådana händelser så uppgår den i Sävsjö kommun årligen till cirka 110 miljoner om året. Det man kan se av den statistik som finns i trygghetsbokslutet är att anmälda brott i Sävsjö kommun är långt under rikssnittet. Det är också ganska stabilt läge avseende insatser med räddningstjänst. Det som oroar är att antalet mänskor som mår psykiskt dåligt ökar och det gäller både unga och äldre. Kanske detta kan delvis vara en pandemieffekt.

TRYGGHETSBOKSLUTET ÄR en bekräftelse på hur viktigt det är att vi Sävsjö kommun prioriterar insatser för att motverka psykisk ohälsa. Ett arbete som målmedvetet sker genom Hållbarhetsrådet och som är en del av fullmäktiges fokusområde Barn och unga i riskzonen.

KOMMUNSTYRELSEN HAR TIDIGARE beslutat om en sommargåva på 500 kronor till alla anställda. Denna gåva ges för att visa uppskattning för ett föredömligt bra arbete under pandemin. Den är också avsedd att stödja verksamheter som har det tufft just nu. Exempelvis butiker, kulturutövare och mat och fikaställen. På kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att utvidga sommargåvan till att också gälla inköp av souvenirer, supporterprylar, säsongskort med mera i föreningar verksamma inom Sävsjö kommun. Detta utifrån att många föreningar upplever det svårt just nu med tapp av intäkter.

VI I KOMMUNSTYRELSAEN vill med att utvidga sommargåvan till att också gälla föreningslivet visa att det stora ideella arbete som görs i föreningarna är viktigt och uppskattat av oss i kommunledningen!

I ÖVRIGT beslutade kommunstyrelsen bland annat om förberedelse av ny industrimark i Vrigstad och eventuellt inköp av område för bostadstomter i Rörvik.

torsdag 13 maj 2021

Fin fortsättning på camping och god pizza på gatukök

Det var redan en hel del campinggäster och
besökande på campingområdet
KRISTI HIMMELSFÄRDSDAG blev i år en solig och härlig försommardag. Vi tog under dagen en sväng till Sävsjö för att kolla läget på "nya" Sävsjö camping. Roligt att se att jobbhuset fortsätter i den anda som förra arrendatorerna Eva och Lina har jobbat upp. Ordning och reda på campingområdet och så förstås en fin servering och god kulglass! Innan vi åkte tillbaka mot Stockaryd blev det en smarrig Sävsjö FF-pizza på populära Sävsjö gatukök.

SÄVSJÖ CAMPING når du via webben på savsjo.se/savsjocamping.  Öppettider i serveringen är mån-fre klockan 09.00-17.00, lördag och söndag klockan 09.30-17.00.

onsdag 12 maj 2021

Lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda på åtta år

Jobbhuset i Sävsjö
DET ÄR GLÄDJANDE att Sävsjö kommun noterar i april den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan oktober 2012. Det är den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen som visar på en nedgång i arbetslöshet bland utlandsfödda i Sävsjö kommun med 1,4 procentenheter. 

DET ÄR BRA att vi nu är under den nivå som var före de stora flyktingströmmarna som började komma år 2015. Men samtidigt viktigt att inte slå sig till ro för sammanlagt är arbetslösheten bland invånare födda i ett annat land relativt hög i jämförelse med de som är födda i Sverige. Arbetslösheten är 25,7 procent bland utrikes födda och 8,8 procent är den totala arbetslösheten just nu. 

DET FÖRBÄTTRADE läget är till stor del beroende på ett offensivt arbete via jobbhuset och den bygg- och träutbildning som bedrivs via Aleholmsskolan. 

måndag 10 maj 2021

Klimatbrev och ympning

NATURSKYDDSFÖRENINGEN har skrivit brev till alla lokala partier och önskar av oss få svar på hur vi vill jobba med klimatfrågor. Under måndagen har jag tagit fram ett förslag till svar som jag diskuterat med partiavdelningen på kvällens gruppmöte. 

KLIMATFRÅGAN ÄR VIKTIG och vi politiker behöver ta vårt ansvar genom att ta kloka och långsiktiga beslut. I mitt svar är det roligt att kunna lyfta fram att vi i vår kommun gör mycket inom klimatområdet som exempelvis vår biogassatsning, Stockarydsterminalen, solpaneler, gång- och cykelvägar med mera. Viktiga områden som vi behöver utveckla och jobba vidare med.  Den kanske viktigaste miljöfrågan är att förändra attityder bland oss invånare. Vi behöver alla bli mer klimatsmarta i vardagen. Ska vi lyckas med att förändra våra beteenden behöver också Naturskyddsföreningen kliva fram och aktivt vara med i ett sådant arbete.

NU BÖRJAR SAVEN stiga i äppelträden och det är rätt tid att ympa. Jag har en vildapel i min tomtgräns där jag idag  ympat in fina äppelsorter. För min del tycker jag vulktejp och ympvax är det som är viktigast för att lyckas!

söndag 9 maj 2021

Satsande föreningar och behov att snygga upp fastigheter

Det är bra att båtklubben gör iordning båthamnen! 
VÅREN TVEKAR men det verkar som värmen äntligen kommer att komma in över vårt land. Denna gång efterlängtat också för att medverka till att vi äntligen ska få bukt med den besvärliga smittspridningen. Hemma hos oss inspirerade lördagens lite bättre väder till en utedag med trädgårdspyssel.

SÖNDAGENS EFTERMIDDAG har vi åkt runt i de södra delarna av kommunen för att titta på olika projekt och fastigheter. Det finns många fastigheter som är fina och hålls välvårdade. Tyvärr finns också en del fastigheter som är ovårdade och en del har stora behov av uppfräschning. Jag tror vi som kommun måste ställa högre krav på åtgärder och städning av tomter framförallt i centrala lägen i våra olika orter. Vi åkte också ner till båthamnen i Rörvik för att se det projekt som båtklubben genomför för att göra iordning kajen. Allgunnen är en mycket fin sjö och båthamnen en pärla i södra kommundelen!

fredag 7 maj 2021

Oroväckande omställning av arbetsförmedlingen

Statssekreterare Roger Mörtvik var
med på regiondagen
VI HÀR I VÅR kommun  ett stort behov av att samarbeta med arbetsförmedlingen för att framförallt unga och människor med utländsk bakgrund ska unna etablera sig på arbetsmarknaden.

NÄR DET NUVARANDE regeringssamarbetet bildades genom JÖK-avtalet var en del att reformera och privatisera stora delar av arbetsförmedlingens uppgifter.  En omställning som oroar mig mycket.
    När vi under fredagen hade en regiondag om arbetsmarknadsfrågor så kom en del lugnande besked men samtidigt finns mycket som fortsatt känns mycket bekymmersamt.

ARBETSMARKNADSMINISTER Eva Nordmark gav under regiondagen en bild av regeringens ambitioner om sysselsättning och utbildning. Johanna Buchalle är Arbetsförmedlingens chef i Jönköpings län och hon bedyrade under sitt anförande att man vill fortsatt samarbeta med kommunerna och finnas kvar lokalt och ha lokala avtal. Samtidigt uttrycker hon tydligt att det kommer bli konsekvenser i samarbetet med kommunerna och att det finns en ökad risk för obalanser på arbetsmarknaden. Hon menade att det av upphandlings- och konkurrensskäl inte längre blir möjligt med gemensamma arbetsmarknadsprojekt mellan kommuner och arbetsförmedling. 

STATSSEKRETERARE ROGER MÖRTVIK var med och han menade, efter en fråga från mig, att regeringen ville hitta lösningar som ska ge möjligheter för arbetsmarknadsprojekt mellan kommuner och arbetsförmedlingen men han kunde inte säga hur. 

FREDAGENS REGIONDAG var bra och informativ men för mig kvarstår en stor oro för hur samarbetet med arbetsförmedlingen ska utveckla sig framöver. Men jag är glad över att arbetsförmedlingen i länet så tydligt vill samarbeta och hitta lösningar. Jag tycker det också är en styrka med det goda samarbete vi har mellan kommuner och med Region Jönköpings län. Detta samarbete gör oss starka också gentemot staten/arbetsförmedlingen och ger hopp om att vi också framöver ska kunna jobba konstruktivt och offensivt för att alla i arbetsför ålder ska kunna få jobb eller komma in i en utbildning.

torsdag 6 maj 2021

Kul att få in Lovisa i Science Park styrelse

Lovisa fick en applåd av stämmoordföranden efter valet.
NÄR VI HADE årsstämma för Science park i Jönköping var det för mig lite extra roligt att få med Lovisa Lidåker in i styrelsen

LOVISA ÄR UPPVÄXT i Stockaryd mitt i vår kommun. Hon har nyligen tillsammans med sin man och sina bröder tagit över anrika Bröderna Wigells stolfabrik AB i Malmbäck. Lovisa är en ung framåt och driven entreprenör och kommer bli en stor tillgång för utveckling av Science park!

MIN ROLL I Science park systemet är att vara ombud för vår kommun på stämman men också att tillsammans med representant från Jönköping University och Handelskammaren vara valberedning.  Roligt att vårt arbete med att få ihop en bra styrelse föll stämman på läppen och att förslaget fick enhälligt stöd!

I VÅR KOMMUN finns verksamheten med Science park lokaliserat till vårt Tillväxthus. Har du någon företagsidé eller önskar hjälp av vår affärsutvecklare Patrik Blomström så hör av dig.  Genom Science park kan vi stödja företag och talangfulla personer att göra något stort med sina idéer. Målsättningen är att skapa fler entreprenörer, fler växande företag.

onsdag 5 maj 2021

Bolagsstämmor och kreativt möte med nässjöpolitiker

Ett tidigare möte med Laila Norss
som är  kommunalråd och kommun-
styrelsens 1:e vice ordförande
i Nässjö kommun
I ALLA ÅR som jag varit politiker har det varit lite extra festligt med smörgåstårta och någon god kaka när det är bolagsstämmor i vår kommun. Men med pandemin är allt annorlunda och vid dagens bolagsstämmor träffades vi istället via digitala verktyg. Allt förlöpte väl och bolagen visar bra verksamhet, fin utveckling och goda ekonomiska resultat.

UNDER KVÄLLEN har jag via Zoom träffat kristdemokratiska kollegor från Nässjö kommun för samtal om politiskt program inför nästa års val. Ett trevligt möte med kreativa samtal om hur vi kan vässa vår politiska profil i både regionfrågor så väl som gemensamma viktiga frågor i länets alla kommuner.  Kristdemokraterna i Nässjö är ett mycket bra gäng med stor bredd, mycket erfarenhet och de är vana att kommunicera politik så jag hade stort utbyte av kvällens dialog. 

tisdag 4 maj 2021

Fina minnen av Agne Nilsson

Duett med Solbritt och Agne
I KRETSEN av de allra närmaste har det idag varit begravning för Agne Nilsson.  Det är många som i våra bygder kände Agne och det är få som har betytt så mycket för så många. Han var en trogen stöttepelare i Filadelfiaförsamlingen och det fick vara något alldeles extraordinärt för att han skulle missa något möte. 
    Agne var sångledare, organist och sjöng duetter. När jag var liten minns jag att han ofta sjöng med sin syster Ulla. Jag minns också när han spelade trombone i Filadelfias blåsorkester, bland annat tillsammans med min pappa Laile som spelade Eufonium. På senare år sjöng han ofta med sin fru Solbritt. När det behövdes praktiska insatser i kyrkan och var dags för renoveringsarbeten var Agne en av de som jobbade allra mest.

AGNE NILSSON var också aktiv politiker och en av de som i mitten på 1960-talet var med och bildade Hjälmserydsavdelningen för Kds. Många är de som mött Agne när det var marknad och då var han ofta med och sålde lotter till förmån för partiet. På långt håll hördes han ropa "LOTTER" och utifrån sitt jobb som målare, politiker och kyrkligt engagerad kände han de flesta i våra bygder så lottförsäljningen gick alltid strålande bra. Som politiker hade han ett stort stöd och i sitt valområde i Rörvik hade vi valresultat upp mot 50 procent de år Agne toppade valsedeln. 
Agne i en valbrochyr för Kristdemokraterna

FÖR MIG HAR AGNE alltid funnits med och under ungdomsåren var han en person som jag såg upp till. Mitt första minne var att jag fick åka på riksväg 30 i hans fina MG sportbil. Vi bodde närmsta grannar i Rörvik och jag har många minnen därifrån. Agne Nilsson var en sann hedersman, en person med högt förtroende och som gillade att skämta och skoja till det. En person som ställde upp och som alltid gick att lita på. Jag är tacksam för att fått känna Agne och för allt vad han har betytt för församlingen, oss i politiken och för vår kommun.

ANNETTE OCH JAG tänker och ber för Solbritt, Sofia och Emma och deras familjer i deras sorg och saknad efter Agne.

måndag 3 maj 2021

Foto gav oväntad kontakt i Rockford, USA

Hjalmar har mörk kostym och Ebba blommig klänning
FOTOGRUPPEN BLÄNDAREN publicerade för någon vecka sedan ett foto på Facebooksidan ”Stockarydsbilder från förr” som för mig var lite speciellt intressant. På bilden fanns bland annat Hjalmar och Ebba Johansson som när kortet togs bodde i Uggleryd, längst ner i södra delen av vår kommun. 

 EBBA VAR EN NÄRA VÄN med min mormor Adina Söderström. Ebba och Hjalmar emigrerade så småningom till Rockford i USA. De hjälpte sedan min mamma och pappa, Ulla och Laile, att också flytta dit. Ebba hade en dotter som hette Elsie och hon blev en nära vän till min mamma. 

 I BÖRJAN på 1980-talet var Ebba tillbaka i Sverige och då träffade jag henne tillsammans med hennes båda barnbarn Tina och Linda. 

 NÄR JAG FICK se det här fotot kom många minnen fram och jag började fundera över vad som hänt sedan vi möttes. Efter mycket sökande lyckades jag hitta Tina på Facebook och vi kunde etablera en kontakt igen efter 40 år! Elsie är nu 88 år och är pigg och aktiv. Elsie, Tina och Linda bor alla kvar i Rockford. 

 MED DENNA NYA kontakt har det nu börjat en spännande konversation där jag nu kan få spännande uppgifter om min historia och veta mer om åren när mamma och pappa bodde i USA. Vem vet kanske blir det en resa till Rockford vad det lider!

TACK BLÄNDAREN för att ni lägger upp gamla foton Det är så värdefullt för mig och för många i våra bygder!

söndag 2 maj 2021

Trädgårdspyssel och tankar om taxeförslag

DET VAR FINT VÄDER i lördags och jag ägnade en hel del av dagen åt att pyssla i trädgården och bland annat har jag petat ner årets sättpotatis.

 NOTERADE PÅ söndagsmorgonen att det på Facebook blåst upp en storm runt kultur- och fritidsnämnden förslag till taxor för föreningslivet. Ett irriterat inlägg om förslaget skapar heta svallvågor med en rad obalanserade och osanna påståenden. Jag tycker det är tråkigt att ta del av den respektlösa tonen i inläggen. Det är bara några dagar sedan vi i kommunen var med och med och finansierade en helt  ny uterink till den förening som nu är mest högljudd. Men det är idag bortglömt. 

EN DEL I BUDGETARBETET är att alla nämnder ska presentera förslag till taxor till oss i budgetberedningen. Alla inkomna förslag bearbetas och ligger sedan till grund för en budgetöverenskommelse. Det finns alltså ännu inga beslut i KS om några taxor. Jag tycker det finns positiva delar i det nya taxeförslag som ska behandlas och det är att våra taxor för ungdomsverksamhet är förhållandevis låga. Däremot är taxorna för verksamhet för vuxna snäppet dyrare än i en del andra kringliggande kommuner. För min del tycker jag ungdomsverksamhet är viktigare än seniorverksamhet och det är rätt att göra en sådan prioritering. Men det finns delar i förslaget som slår väl tufft och då får vi se över detta och justera. 

VI HAR drivande föreningsledare och ett starkt föreningsliv som gör fenomenala insatser för våra barn och ungdomar. Dagens storm på Facebook är ett uttryck för det stora engagemang man har för sin verksamhet och det är bra!