fredag 26 april 2024

Vårstädning med skräpplockarvecka

Det gäller att synas när man är ute på vägarna och bra att
använda skyddshandskar
ÅRETS SKRÄPPLOCKARVECKA går mot sitt slut och för att dra vårt strå till stacken har både Annette och jag plockat upp skräp i västra delen av Stockaryd.  Vi har plockat cigarrettaskar, ölburkar och diverse annat skräp som låg utmed vägkanten. Det blev en hel del skräp men trots allt mindre än förra året.

SKRÄPPLOCKARDAGARNA är Håll Sverige Rents (HSR) kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. I vår kommun är det vår miljö- och hållbarhetsstrateg Linda Ståhlgren som samordnar skräpplockarveckan. En viktig del är att uppmuntra skolor, privatpersoner, föreningar, församlingar och politiker att vara med.

JAG TYCKER Skräpplockarveckan är ett bra initiativ för visst vill vi alla ha det rent och snyggt där vi bor!

torsdag 25 april 2024

Stämma och styrelse med Stockarydsterminalen AB

Solen lyste fint över kommunalhuset när jag kom
på torsdagsmorgonen
VI ÄR NU I EN TID av många stämmor och årsmöten. Under torsdagen var det dags för Stockarydsterminalen AB. Bolagsstämman gick snabbt och utan några bekymmer. En bra verksamhet med ordning och reda på ekonomin gjorde revisorerna nöjda och vi i styrelsen fick ansvarsfrihet. I styrelsen fortsätter jag som ordförande och Thord Sandahl Sandahl som vice ordförande. Övriga ordinarie i styrelsen är Jim Lagerqvist, Bo Widestadh, David Sandahl, och Lars Nordgren. Suppleanter är Pierre Klasson, Urban Blucher och Christer Sandahl. Anders Brogård fortsätter som Vd.

VID STYRELSEMÖTET kunde vi konstatera att det nu är högt tryck på verksamheten. Hittills i år har inmätts 90.000 kbm och det är 25 procent mer än tidigare år. Vi fick en bra redovisning av Emma Nordstrand och Peter Ringberg om den offensiva planering som finns för terminalområdets utveckling. Vi fick information om att den nya laddstationen, som också klarar tung trafik, snart är klar. En invigning av laddstationen och de nya 650 meter långa lastspåren kommer ordnas i augusti. Mer information kommer lite längre fram.

MÖTENA OM Stockarydsterminalen AB avslutades med en god lunch på Vrigstad värdshus.

onsdag 24 april 2024

Lagerbutik dubblar ytan


Lagerbutikens nya bygghall
LAGERBUTIKEN i Stockaryd storsatsar med att rejält öka sin butiksytan. En helt ny hall på 5.500 kvadratmeter har nu byggts upp och det innebär att man kan erbjuda dubbelt upp med yta under tak utifrån den redan stora affärsyta som man har idag.

DET ÄR IMPONERANDE att se hur denna fina bygghandel, med utgångspunkt från en liten ort, hela tiden lyckas utveckla och utöka sin verksamhet. Har du inte varit på Lagerbutiken så rekommenderar jag ett besök. Här erbjuds en komplett bygghandel men också stort utbud av tapeter, färger, inredningsdetaljer med mera. Framförallt kan man alltid få professionell rådgivning och användbara tips!

tisdag 23 april 2024

Näringslivsbolag såg tillbaka och blickade framåt

Jan Holmqvist var en av de som avtackades av ordföranden
Simon Ek. Jan slutar som kommundirektör och
Pierre Klasson kliver in i detta uppdrag den 1 juni.
Detta för med sig skifte mellan Jan och Pierre också när
det gäller ledamot i Snab.
DET VAR EN PÅTAGLIGT positiv stämning och många på plats när det var dags för årsstämma för vårt näringslivsbolag, Snab.

SOM HÖR TILL blickades tillbaka på året som gått för detta bolag som Sävsjö Kommun och Sävsjö Näringslivsförening äger till hälften var. Årets ekonomiska resultat blev ett plus på dryga halvmiljonen och det är fyra anställda som gör jobbet.

ARBETET ÄR INRIKTAT på att ge företagsservice som ska vara till nytta och utveckling av näringslivet i hela Sävsjö kommun. Kompetensförsörjning, skola-näringsliv och utbildning är några viktiga områden som man jobbar med.

INFÖR KOMMANDE verksamhetsår kommer det vara viktigt att jobba mot trähusindustrin och där är ett projekt med nödhus något som har potential att bli viktigt. Ett strategiarbete ska genomföras under hösten och ambitionen är med det att hitta idéer för att få ut ännu mer verkstad för varje investerad krona.

SOM STYRELSE valdes till ordinarie ledamöter Simon Ek (ordförande), Jessica Karmetun, Philip Karlsson, Timmy Abelsson, Therese Petersson, Göran Häll, Mats Hermansson och Pierre Klasson. Suppleanter ska vara Elaine Johansson, Pernilla Wihrén, Oliver Coordt Coordt, Stefan Persson, Lena Persson, Klas Hjalmarskog och Kristin Nilsdotter Isaksson. Min roll på stämman var att som ombud företräda Sävsjö kommuns ägarandel.

TACK FÖR ETT BRA JOBB under gångna verksamhetsåret och lycka till i det viktiga arbetet framöver!

måndag 22 april 2024

Parentation och årsredovisningar på fullmäktige

Kenneth Larsson (SD) talar sig varm för körkort
på Aleholmsskolan i september 2023
EN PARENTATION blev början på april månads kommunfullmäktige. Sedan förra sammanträdet hade besked kommit om att ledamoten Kenneth Larsson avlidit den 21 mars. Han föddes i november 1944 och skulle därmed fyllt 80 år i höst. Kenneth var en pionjär för SD i vår kommun och blev efter kommunvalet 2006 partiets ledamot i fullmäktige. Han var då partiets första och enda ledamot, alltså för 18 år sedan.
     Kenneth var en person som gick sina egna vägar. Han visade stort engagemang för frågor han tyckte var viktiga för kommunen. Allra senast handlade det om möjligheten för unga att få körkort i samband med gymnasieutbildning. Som ordförande i fullmäktige höll jag i parentationen och uttryckte våra varma tankar för de som är honom närmast. Vi hedrade sedan Kenneth Larssons minne med en tyst minut.

ÅRSREDOVISNINGAR var det som i dominerade fullmäktige. Vi fick föredragningar från de kommunala företagen och de visar överlag bra verksamhet och goda resultat.  Sävsjö kommun visar ett bra resultat på hela 32 miljoner men stora delar av det beror på positiva faktorer som inte kommunen råder över. Alla de mål kommunen har om så kallad god ekonomisk hushållning uppfylls med råge. En oroande del i redovisningen är det minskade barnafödandet och att nu befolkningen minskar. För 2023 är det minus 103 personer. Andra oroande faktorer är den höga arbetslösheten och att kostnaden för individ- och familjeomsorgen är så hög. Denna senare ger ett minus på över 5 miljoner för 2023 så här behövs nog offensiva åtgärder.

DET SOM ÄR en stor styrka är att kommunens personal är så engagerad och varje dag gör ett fantastiskt arbete. Ett stort tack till alla anställda i Sävsjö kommun för er insats!

söndag 21 april 2024

Trädgårdstider och landsbygdstripp

Vi åkte förbi nya Mobadet och det börjar nu likna en badplats. 
Denna har fått kommunala medel för upprustning och jag
hoppas den ska bli helt klar tills badsäsongen är här.
LITE KYLIGT men rätt soligt och fint väder i övrigt var bra förutsättningar för att under lördagen göra ett ryck i trädgården. Vi har grävt om i trädgårdslanden gödslat och flyttat runt en del växter för att få till bra växelbruk. Vår erfarenhet är att för exempelvis potatis och jordärtskockor är det helt avgörande att man byter växtplats för att få en bra skörd.

UNDER SÖNDAGEN har vi gjort en tripp runt på landsbygden i vår kommun. Det finns många fina välskötta hus och gårdar men en del som skulle behöva en upprustning. Man slås av hur vackert det är runt om i vår kommun!

fredag 19 april 2024

Ett oacceptabelt besked om minskat antal tåg

Jag åker ibland Krösatåget till Jönköping 
JAG BLEV OERHÖRT UPPRÖRD när jag i Småland Dagblad läste att Trafikverket säger att det kommer bli färre tåg Jönköping-Nässjö. Det ska bli så efter att de i Tenhult kopplat på Värnamobanan. Det var precis detta som jag och kollegan Anci Magnusson var oroliga för när vi som kommunalråd motvilligt tvingades gå med på den enorma prioritering som gjordes för några år sedan av järnvägsbanan Värnamo-Jönköping.

UNDER FLERA ÅR var det otaliga möten och diskussioner om hur infrastrukturmedel skulle prioriteras. Det politiska drivet från mestadels starka företrädare i Värnamo, Vaggeryd, Jönköping och Region Jönköpings län låg bakom att det så småningom blev beslut om att satsa på järnvägsbanan Jönköping-Värnamo. En bana som idag är en enspårsbana i dåligt skick och utan elektricitet.  Vi från framförallt Höglandet tyckte satsningen på denna järnväg var tveksam eftersom den går parallellt med E4:an och vi var oroliga för att den skulle bli negativ för andra delar i järnvägsnätet. För att få med oss på satsningen lovades vi att satsningen  inte skulle försämra för Jönköpingsbanan. Vi fick också gehör för en del förbättringar som ska ge bättre kapacitet Nässjö-Jönköping genom exempelvis en  tretågsstation i Forserum och fler förbigångsspår.

FÖR OSS I SÄVSJÖ är "Guldlänken" Jönköping-Nässjö mycket viktig och den behöver en upprustning. På sikt tror jag här behövs dubbelspår. Det är en nyckel för vår utveckling och attraktivitet med goda kommunikationer. Tågtrafiken på stråket Växjö-Jönköping med stopp i Sävsjö och Stockaryd är en framgångssaga med stor potential för framtiden. Det är fullständigt oacceptabelt och ett svek mot tidigare överenskommelser med de försämringar som nu är på tapeten. Jag ska förstås se till att de aktiva politiker som finns idag får den information som behövs för att kunna stoppa detta negativa  förslag som idag aviserats.

Läs Per-Ola Nilssons ledare om detta i Smålands Dagblad på följande länk:
https://www.smalandsdagblad.se/2024-04-19/trafikverkets-besked-en-kalldusch-for-nassjo/

torsdag 18 april 2024

Protokoll och beslut intresserade kommunens ordföranden

Jari Ljungquist Kultur och fritid, Fredrik Håkansson Barn och utbildning,
Therese Pettersson Kommunstyrelsen, Samuel Nickolausson Sävebo,
Kerstin Hvirf Socialnämnden, Benjamin Petersson ABSI.
På bilden saknas Samuel Bengtsson Savman som också var med.
UNDER FÖRSTA halvåret förra året höll jag ihop en ordförandeutbildning i vår kommun. Nu har vi haft en kompletterande träff där vi särkilt har samtalat om protokoll och beslutsformuleringar.

KOMMUNALLAGEN är tydlig med att i alla kommunala nämnder och styrelser så är protokollet ordförandens ansvar. Lagen nämner inte vare sig ledamöter, sekreterare eller andra tjänstepersoner. Protokollet är ordförandens ansvar, punkt slut. Det ska sedan förstås utses justeringspersoner som också ska godkänna protokollet för att det ska bli giltigt och besluten kunna vinna laga kraft. Kommunallagen talar sedan om några viktiga områden som ska finnas med i ett protokoll men utöver det är det ganska fritt att forma protokollen som man vill.

UTÖVER KOMMUNALLAGEN finns en del lagar till som har kopplingar till protokoll och beslut. Vår ABSI-ordförande Benjamin Petersson utbildar sig inom juridik och han delade med sig av kunskaper inom området som kan vara bra att känna till, exempelvis inom offentlighet och sekretess.

UNDER VÅR ORDFÖRANDETRÄFF blev det bra och konstruktiva samtal. Vi var helt ense om vikten av att jobba för att protokoll och beslut i vår kommun ska vara enhetliga. Ordförandegruppen vill också gärna vara med och samtala om förbättringar och smidigare arbetssätt. Vi bestämde att fortsätta att samtala om detta intressanta ämne onsdagen 22 maj. För mig var detta en rolig och lärorik dag tillsammans med våra fantastiska ordföranden i Sävsjö kommun!

onsdag 17 april 2024

Ny könstillhörighetslag djupt beklaglig

Röstningen visade hur man med partipiskan hade tvingat
fram en majoritet riksdagen för den nya lagen
  
IN I DET SISTA hade jag hoppats på att riksdagen skulle ta sitt förnuft till fånga och rösta nej till den nya könstillhörighetslagen. Det är beklagligt att det inte blev så. Helt i  strid med förnuft, vetenskap och professionens uppfattning blev det ett ja. Därmed har vi skapat förutsättningar för en av de största vårdskandalerna någonsin enligt vad flera läkare och specialister nu befarar. 

RIKSDAGENS MAJORITET har således helt struntat i att Karolinska institutet visat att 80 till 90 procent av barn och ungdomar ångrar sig och att de i stället behöver erbjudas hjälp och psykologiskt stöd. Riksdagens majoritet har inte heller tagit till sig av att läkare specialiserade på barn- och ungdomspsykiatri samt barnmedicin menar att lagförslaget kommer att öka risken för att omyndiga påbörjar oåterkalleliga medicinska behandlingar. Man har inte heller tagit notis om att allt fler studier visar att ett tidigt könsbyte inte löser det lidande som dessa unga upplever utan snarare förvärrar detta. Det som hänt idag är att en majoritet av riksdagens ledamöter, mot bättre vetande, viker ner sig för en extrem lobbyverksamhet. De har därmed bäddat för medicinska och kirurgiska övergrepp på barn. Det är djupt beklagligt.

VEM KUNDE TRO ATT DET I SVERIGE skulle bli möjligt för barn att kunna laborera med sin könsidentitet i en ålder där kroppen spritter av olika känslor, osäkerhet, tillkortakommanden, oro, ångest? Eller är det någon som förstår logiken i att du måste vara 20 år för att få handla på Systembolaget, vara 18 år för att få ta körkort men nu från 16 år får ändra sin könstillhörighet?

JAG VILL GE EN ELOGE till mitt eget parti Kristdemokraterna och ledamöter i andra partier som i riksdagen frimodigt stod upp mot den nya lagen! Och du, kom ihåg att redan i EU-valet markera vad du tycker om de partier och politiker som röstat ja till den nya lagen. 

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du se när Sven Roman, specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri, vädjar till politikerna att säga nej till den nya lagen:

tisdag 16 april 2024

Njutbart med solnedgång efter dag vid dator

Foto med Sony a5100 och pannkaksobjektiv 2.8/20mm

EFTER ATT MESTADELS  under dagen varit framför en dataskärm passade jag på att ta en ordentlig promenad i solnedgången.  Det är så ljuvligt att komma ut och se hur våren är på gång och naturen kommer till liv mer och mer.

JAG FICK ETT fototips om hur man kan få foton där solens strålar syns och testade det.  Knepet är att om man har en kamera där det går välja bländare så ska man ställa den så det bara är en liten öppning in till kamerans sensor. På bilden här intill har jag valt bländarvärde 16 och visst blev det snyggt!

måndag 15 april 2024

Beslutsformuleringar ämne för ordförandeutbildning

DET SKA DEN HÄR veckan bli en fortsättning på den ordförandeutbildning som jag var med och ordnade under förra våren. Denna gång ska vi fördjupa oss i protokoll och beslutsformuleringar. De flesta kanske tycker det låter tråkigt men för min del är detta ett inspirerande ämne, inte minst utifrån att det är ett område där det finns många åsikter och olika synsätt.

JAG KOMMER DE närmsta dagarna jobba med förberedelse och min ambition är att vi ska landa i, att vi som har ordförandeuppdrag, pratar ihop oss om hur vi vill att det ska vara framöver.  Det är viktigt med ett enhetligt upplägg för ärendehantering och protokoll. Det är ordförandes ansvar att efter dialog med tjänstepersoner bestämma hur ett sådant upplägg ska se ut.

söndag 14 april 2024

Bön för fred, medlemsintagning, Vitsippor och Tuvull

Vitsippor på äng framför röd stuga
KANSKE VAR DET IRANS nattliga attack mot Israel men säkert också att det var medlemsintagning som gjorde att det var ovanligt många som kom till söndagens gudstjänst. I vilket fall som helst är vi många som känner ett behov av att i orostider mötas för att tillsammans be om fred.  Det känns också så glädjande när vi som församling blir fler.

UNDER SÖNDAGENS eftermiddag tittade solen fram och trots stark blåst var det trevligt att ta en skogspromenad. Det känns också extra skönt att få söka sig ut i naturen när det är oroligt i omvärlden. I allt det vackra känner man lugn och Guds storhet.
Den ståtliga och vackra Tuvullen lyser nu upp kvarvarande mossmark i bygderna

fredag 12 april 2024

Jag gläds åt bra ordning och städning av återvinningsstationer

Vid städning av återvinningsstationer används numera lövblås.
Det kan jag tänka mig är ett bra verktyg för detta arbete.
DET ÄR NUMERA kommunerna som från Fti/Förpacknings och tidningsinsamling tagit över återvinningsstationerna. Detta efter ett statligt beslut som började gälla vid nyår. I Sävsjö kommun samarbetar vi om hantering av avfall med flera kommuner i det som heter Kretslopp sydost. De har nu ansvaret också för förpackningsinsamlingen. 

JAG TYCKER DET med Kretslopp sydost har blivit mycket bättre ordning och städning av återvinningsstationerna utifrån det jag kan se. Det städas mer ofta och det görs ordentligt, bra!

UPPTÄCKER DU behov av extra städning eller tömning av en återvinningsstation är det viktigt att anmäla detta. Det kan göras via en webbsida. Ett Stations-ID finns anslaget på återvinningsstationen och för oss i Stockaryd är det 142900, detta ID-nummer använder du vid anmälan om städning och tömning. Anmäl via följande länk: www.sopor.nu Vårt anslag på återvinningsstationen i Stockaryd hittar du här: https://savsjo.blogspot.com/2024/02/den-8-december-beslutade-kretslopp.html 

torsdag 11 april 2024

Samtal om kommande fullmäktige och lite till

KF-kollegor som var med på Forssa Kvarnagård
DAGEN EFTER det har varit ett beslutande möte med kommunstyrelsen träffas vi som är ansvariga för att planera för nästa kommunfullmäktige. Den 22 mars är det dags och denna gång blir det mest fokus på kommunkoncernens årsredovisningar. Alla kommunala bolag är också representerade och presenterar sin verksamhet. En bra fullmäktigekväll att prioritera för ett besök eller att följa via webb-tv om man vill lära sig lite mer om hur kommunen fungerar!

EN DEL I VÅRT planeringsmöte var att utvärdera den gångna månadens verksamhet. Lite särskilt samtalade vi om mötet med Smålands Dagblad och den så radikalt minskade nivån av tidningsnyheter från vår kommun. Vi utvärderade också den regionala dag för alla fullmäktige presidier i Jönköpings län som vi hade förmånen att arrangera på Forssa Kvarnagård. Ett arrangemang som gett mycket positiv respons från många och som vi själva tyckte blev riktigt bra. Vi har nu lämnat stafettpinnen vidare till Tranås som börjat planeringen för nästa regionala dag som blir den 17 oktober.

onsdag 10 april 2024

Landshövdingens första officiella besök i Sävsjö kommun

Här jag tillsammans med kommunalråd Therese Petersson och
landshövding Brittis Benzler
UNDER ONSDAGEN var det så dags för vår nya landshövding Brittis Benzler att göra sitt första officiella besök i Sävsjö kommun. Med på mötet var från Länsstyrelsen Margareta Bure och Tomas Paulin. Från kommunen var jag med tillsammans med Therese Petersson, Kristin Nilsdotter Isaksson, Jan Holmqvist och Pierre Klasson med.

UNDER MÖTET presenterades kommunen och gavs en bild av det som är våra ambitioner och vision. Vi berättade om de utmaningar vi ser framöver. Vi pratade om vårt näringsliv och om behovet av bättre kommunikationer genom förbättring av riksväg 30, busslinje till Värnamo och tågstopp i Rörvik. Stockarydsterminalen väckte intresse och ett besök dit ska planeras. Vi hann också med att tala om arbetslöshet, integration vårt viktiga civilsamhälle, barn och unga, arbetslöshet och äldrefrågor.

VI AVSLUTADE besöket med en god lunch på Vrigstad värdshus. Vi hoppas att vi skapat en bild av vår fantastiska kommun och nyfikenhet hos Landshövdingen. Vi ser fram emot bra samarbete och hoppas att snart få välkomna landshövding Brittis Benzler tillbaka till vår kommun.

tisdag 9 april 2024

Ett intressant möte med talman och ny landshövding

Carina Bardh Vetlanda, Brittis Benzler, jag och
Pernilla Ivarsson Nässjö.
TILLSAMMANS MED övriga fullmäktigeordförande i länet var jag inbjuden till en middag  på Länsresidenset. Inbjudan kom från vår nya landshövding Brittis Benzler. Vår middag var en avslutning på en dag i länet med riksdagens andre vice talman, Julia Kronlid

PÅ VÄG IN TILL RESIDENSET stötte jag på vår tidigare skolchef, Stefan Claesson, som var ute i Rådhusparken tillsammans med ett gäng Kristdemokrater. Stefan är numera pensionerad från tjänsten och har nu valt att engagera sig politiskt. Han har bland annat ett uppdrag för partiet som nämndeman. Jag uppskattade Stefan mycket under åren som kommunalråd och det var trevligt att mötas för att språkas vid en stund!

UNDER KVÄLLEN i Länsresidenset blev det många trevliga samtal. Julia Kronlid gjorde ett bra intryck och hade ett fint tal. När vi fick en stunds personligt samtal berättade Julia om sin uppväxt i Vetlanda och hur mycket hon uppskattade att åka till familjebadet i Sävsjö.  Den här kvällen var också mitt första möte med den nya landshövdingen Brittis Benzler. En trevlig bekantskap! Brittis har stor kommunpolitisk erfarenhet och ger ett intryck av att vara mycket ambitiös. Jag tror Brittis Benzler kan bli en bra landshövding för Jönköpings län!

SE FOTON på denna länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/04/ett-intressant-mote-med-talman-och-ny.html

söndag 7 april 2024

Kalas för 1-åring och konfirmandfika för londonresa

Några av de äldre barnbarnen fick hålla varsitt
gnistrande tomtebloss på ettårskalaset
LITE TID har det den här helgen blivit för trädgårdsarbete. Min uppgift har bland annat varit att i äppelträd ympa in några fina ympkvistar som vi fått. Jag har ympat tidigare och en del har växt fast och blivit grenar medan andra bara vissnat. Vi får se om några lyckas denna gång.

TILL KYRKKAFFET idag hade konfirmanderna bakat kärleksmums och lite annat smått och gott. Alla uppmanades att för fikat ge en generös gåva som oavkortat ska användas för en londonresa som konfirmandgruppen ska göra i vår, ett bra initiativ!

VI HAR I FAMILJEN firat yngsta barnbarnet som nu fyllt ett år. Full fart och jätteroligt!

fredag 5 april 2024

Många fina minnen när det är 90 år sedan mamma föddes

På den här bilden från 1984 är jag med mamma Ulla och
mormor Adina. Jag är 25 år, mamma 50 år och Adina 76 år.
Foto är taget av Tina Carlson Fewell
DEN 5 APRIL ÄR DET 90 år sedan min mamma Ulla föddes. För ett halvår sedan var det min pappa Laile som skulle fyllt 90 år. För min del tänker jag förstås lite särkilt på mamma men också båda mina föräldrar en sådan här dag. Det är många minnen och känslor som gör sig påminda. 

ULLA OCH LAILE dog sorgligt nog alldeles för tidigt och med bara två års mellanrum. Pappa  var 56 år och mamma 58 år.  Under dagen har vi varit på Hjälmseryds kyrkogård för att hedra deras minne med att tända ett ljus. 



"MINNET VÅR GLÄDJE återseendet vårt hopp" står det som text på mina föräldrars gravsten. Trots att mamma och pappa dog så unga har vi många fina minnen från vår uppväxt, i Hjälmseryd och Rörvik, minnen som ger glädje. Men jag bär också på ett okuvligt starkt framtidshopp om en himmel och ett återseende så småningom. Ett återseende av mina älskade föräldrar, Laile och Ulla. Men också av många andra, vänner, nära och kära!

torsdag 4 april 2024

Terminal visar plus och ser ljust på årets verksamhet

Stockarydsterminalen AB har nu förlängt lastspår
Foto Anders Brogård
STOCKARYDSTERMINALENS styrelse har haft möte. På ärendelistan var viktigast att behandla och godkänna förslaget till årsredovisning för 2023. Denna ska sedan hanteras av revisionen och ägarna som i sin tur ger direktiv till ägarombud. Vi planerar för en bolagsstämma den 25 april och där fastställs slutligt årsredovisningen av ägarombuden från Sandahls/Sävsjö transport och Sävsjö kommun. 

FÖRRA ÅRET var en stor händelse arbetet med den spårförlängning som är klar. Vårt lastspår kan nu ta tåg på upp till 650 meter! Detta ger nya möjligheter för fler kunder och för befintliga kunder att effektivisera sina transporter. De längre spåren gör också Stockarydsterminalen ännu attraktivare. 

TYVÄRR VAR DET under första halvåret 2023 färre tågavgångar än vanligt på grund av strul med stambanan orsakade av spårarbeten. Det blev bättre under andra halvåret och det gjorde att resultatet för helåret 2023 ändå blev godkänt med ett plus på 600 tkr. Vi mätte in 212 000 kubikmeter massaved och det är 40.000 mindre än föregående år. Det här året ser ljusare ut och har börjat bra!

onsdag 3 april 2024

Science park viktigt för nyföretagande

ALLT FÖR OFTA har jag stött på att man i föreningar, församlingar och företag inte ger valberedningen den uppmärksamhet som behövs. Jag tycker för min del att valberedningen är mycket viktig och dess förslag till styrelse och funktionärer avgör ytterst möjligheten till att det blir ordning och reda samt en positiv utveckling.

FÖR MIN DEL har jag två valberedningsuppdrag som för mig känns viktiga. Jag har sedan många år varit sammankallande i valberedningen för Stockaryds samhällsförening. Om inte jag och mina kollegor i valberedningen lagt ner mycket jobb för att samhällsföreningen ska ha en bra styrelse hade föreningen inte funnits kvar. Nu är det en bra välfungerande verksamhet som bidrar till samhällets trivsel och utveckling!

JAG FINNS OCKSÅ med i valberedningen för Science park-systemet i Jönköpings län. Vi är tre personer i valberedningen och utöver mig finns det med representanter från Jönköping University och Handelskammaren i Jönköping.
    Science park är en viktig verksamhet som finns i hela Jönköpings län och som jobbar med nyföretagande. I vår kommun finns Science park lokaliserat till vårt Tillväxthus. Har du någon företagsidé kontakta vår affärsutvecklare Annie Karlsson. Genom Science park kan vi stödja företag och talangfulla personer att göra något stort med sina idéer. Målsättningen är att skapa fler entreprenörer, fler växande företag.

VI I VALBEREDNINGEN HAR under onsdagen börjat arbetet för att till Science parks stämma den 23 maj forma en riktigt bra styrelse för Science park-systemet!

tisdag 2 april 2024

DET PASSADE PERFEKT att ägna en dag åt datorarbete när vårvädret tagit en paus och det är kallt och till och med snökaos på sina håll i vårt län.

DET FINNS ETT FÖRSLAG till ny Arbetsordning för kommunfullmäktige. Det är detta dokument plus kommunallagen som reglerar hur fullmäktige ska fungera och jobba. Det är mycket länge sedan vi senast gjorde en större uppgradering och nu behöver vi förhålla oss till exempelvis digitala möten, möjlighet till fullmäktige beredningar med mera. Möjligheten till Medborgarförslag är en del av kommunfullmäktiges arbetsordning. Jag tror det är ett av de områden som också behöver förbättras och snabbas upp för att fungera väl.

UNDER DAGEN HAR jag gjort en genomgång och noterat mina synpunkter. Dessa ska nu stämmas av med politikerkollegor innan vi lyfter det nya dokumentet till möte med fullmäktiges presidium nästa onsdag.

måndag 1 april 2024

Annandag och reflexion om mosse

Röde mosse är nu avskalad träd med mera
ANNANDAG PÅSK var en skön vårdag och gav för oss tid för reflexion, promenad och cykling. Vi tog en tur förbi det som på kartan är beskrivit som Röde mosse.

DET ÄR SORGLIGT att se hur ännu ett jätteområde runt Stockaryd nu blivit bara ett brunt dött område. Här fanns tidigare ett myllrande djur- och växtliv. Framförallt fanns här ett vattenmagasin som utjämnade höga vattenflöden i regnperioder.

FÖR NÅGRA ÅRS EKONOMISKA vinster har företaget Mullmäster utraderat mångtusenåriga naturresurser för all framtid. Jag är bedrövad över att vår kamp för Röde mosse inte lyckades. Jag är samtidigt tillfreds över att vi i Sävsjö kommun gjorde det vi kunde för att rädda mossen.

söndag 31 mars 2024

Den sanna påsken

Det fina blomsterprydda
korset utanför frikyrkan
"DEN SANNA PÅSKEN" var rubriken för den musikal som idag blev påskdagens gudstjänst i Frikyrkan, Stockaryd. Många var engagerade och gjorde fina insatser i de sånger och drama som speglade påskbudskapets olika händelser. Allt landade så småningom i att Jesus är uppstånden! 
Efter gudstjänsten bjöds på kaffe och påskkakor. 

ANNETTE OCH JAG VILL säga tack till alla som varit med och jobbat för att ge oss denna innehållsrika musikal!

VI SOM FAMILJ har varit tillsammans under påskdagens eftermiddag. Vi har käkat gott men också haft diverse roliga aktiviteter. En tradition hemma hos oss är att både barn och barnbarn får leta efter gömda påskägg. En alltid lika uppskattad lek för både stora och små. Det ganska behagliga vädret gjorde det skönt att vara ute en del av dagen.

lördag 30 mars 2024

Glad Påsk!

Annette har med några av barnbarnen till fikat bakat
söta små påskkycklingar.
PÅSKAFTON FÖR OSS innebar i år en dag hemma med pyssel i trädgård och med hus. Vi har förberett mat med mera inför påskdagens familjeträff som ska vara hemma hos oss. Vi har förstås käkat god påskmat. Jag har tvättat motorcykeln och provkört en runda för att se att allt fungerar som det ska.

FÖR OSS KRISTNA är påsken årets största och viktigaste helg. Det är då vi påminns om att evangeliet fullbordades. Förutsättningen skapades för en återupprättad relation med Skaparen. Tillsammans med miljarder andra kristna runt om i världen får vi den här helgen minnas, glädjas och förtrösta på det fantastiska påskbudskapet. Har du möjlighet så besök gärna en påskgudstjänst på påskdagen!

ANNETTE OCH JAG önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

fredag 29 mars 2024

Långfredag, blåsippor och grattis HV71

Några blåsippor i Starhult
LÅNGFREDAGENS gudstjänst handlade om att även när det är som mörkast så kommer det en gryning och ljuset ska så småningom segra. Det var vår pastor Franz Hagman som predikade. Den fina sången kom från Ida Sjölén och Lenette Ahnstedt.

EFTER EN GOD LUNCH åkte vi ut till Starhult för att se om blåsipporna kommit och vi blev inte besvikna. Det var gott om vackra blåsippor som lyste i ekbackarna på den mäktiga rullstensåsen.

VI HAR FÖLJT den tuffa kamp som varit mellan IK Oskarshamn och HV71 om vem som ska få vara kvar i SHL av de två. I den sista avgörande sjunde matchen lyckades  HV71 att till sist ta hem matchserien. Grattis HV71 till fortsatt spel i högsta serien!

torsdag 28 mars 2024

Skärtorsdag och fin begravning av Göta

VI ÄR PÅ VÄG IN I PÅSKEN och det var på skärtorsdagen som vi påminns om hur Jesus och lärjungarna samlades för att fira påskmåltiden. Nattvarden instiftades och det firar vi som kristna över hela världen. Jesus går ut till Getsemaneträdgården för att be. Han blir förrådd, övergiven och förnekad i ett otroligt drama som handlar om död, försoning och uppståndelse.

DEN HÄR SKÄRTORSDAGEN kom detta budskap att för oss kännas särkilt nära och aktuellt med att vi under dagen varit på en varm, fin begravningsgudstjänst för Göta Svensson. Hon har nu lämnat jordelivet men vi har en stark förvissning om att hon genom sin starka gudstro också fått del av uppståndelsekraften och vi kan åter få mötas en gång i Guds himmel.

GÖTA HADE sina rötter i Hjälmserydsbygden och bodde stor del av livet i Kroxhylte tillsammans med sin make Bertil. Hon var född nästan samtidigt som min pappa, Laile, och var en del av den stora kristna väckelse som gick över trakterna på 30-40-talet. Bertil och Göta var starka profiler som jag minns väl ända sedan jag som mycket liten träffade på dem vid från mötena i Filadelfiakapellet i Nya Hjälmseryd. 

VI INNESLUTER i våra böner alla nära och kära som sörjer Göta Svensson.

onsdag 27 mars 2024

Vi vill ha mer Sävsjönyheter i tidning

NÄR LEDNINGEN för Vetlanda posten och Smålands Dagblad kom till Sävsjö var det för att vi i fullmäktiges presidium ville samtala om  lokaltidningens nuläge och framtid. Från oss var också nuvarande och tillträdande kommundirektör med. Från Vetlandaposten kom dess chefredaktör och ansvarige utgivare.Ariana Carlén. Carl-Johan Larsson var med utifrån samma roll på Smålands Dagblad.

VÅR UTGÅNGSPUNKT för samtalet var en stark oro för hur framtidens lokala nyhetsflöde kommer att förmedlas och över vem som kommer att göra jobbet. När nyhetsflödet stryps och granskningen av kommunpolitiken minskar är det ett stort demokratiskt problem. Det är också mycket negativt utifrån behovet av korrekt faktaredovisning och information från kommunen, i synnerhet i samband med kriser.

DEN DRAMATISKA försämring vi ser av lokaltidningens bevakningen av Sävsjö kommun är därför djupt oroande och skadlig för kommunen.  För att få en bild av denna negativa förändring visade jag på vårt möte hur det faktiskt ser ut nu i relation till för ett år sedan. 
    Totalt har tidningen blivit väsentligen tunnare och vid en jämförelse av senaste lördagstidningen mot motsvarande tidning förra året så var det i lördags totalt 40 sidor. För ett år sedan var det 72 sidor. I lördags var det 9 sidor från Nässjö men bara 1 från Sävsjö. För ett år sedan var det i papperstidningen 3 sidor om Sävsjö och 6 sidor från Nässjö och då också 13 sidor blandat från övriga höglandskommuner.  Jag redovisade hur det ser ut på smålandsdagblads webbsida där det på lördagsmorgonens var 34 rubriker från Nässjö men bara 2 från Sävsjö kommun, då bortsett från sportnyheter. De här uppgifterna visar hur dramatiskt Sävsjö nedprioriterats i tidningen och det är inte alls i proportion till kommunstorlek. Många av de invånare som vi talat med saknar att papperstidningen  numera inte har den bredare nyhetsförmedlingen från Höglandet. Tidningsläsare är hänvisade till att läsa om bara en enda kommun utöver Sävsjö,  antingen Sävsjö och Vetlanda eller Sävsjö och Nässjö. En stor begränsning för de som bara har papperstidningen. De med digitala prenumerationer har fördelen att kunna läsa alla höglandstidningar och via ”+ Allt” mer än så.

TIDNINGENS REPRESENTANTER förde fram att andelen prenumeranter faktiskt ökat något de senare åren och är i vår kommun 1450. Numera är prenumeranter och presstöd viktigare än annonser som ekonomisk bas. De menade att med mindre antal artiklar så blir läsvärdet högre på de artiklar som publiceras. Hur tidningarna formas är också styrt av de regler som finns för att få presstöd. Minst 45 procent lokalt unikt material måste finnas för att det ska utgå presstöd. Journalisterna tycker att det är "trögare" att få fram bra nyheter i vår kommun. Flödet med nyhetstips är väsentligen högre i Nässjö och Vetlanda än i Sävsjö.

VI VAR ÖVERENS om lokaltidningens uppdrag och betydelse. Det finns inga planer på att ta bort lokalredaktionen. Det kan också komma fler nyhetsartiklar och reportage men då behöver det komma mer tips och underlag. Vi lovade att jobba för att fler företag, föreningar och privatpersoner tipsar om nyheter. Vi ska också i lämpliga sammanhang lyfta värdet av lokal media och att vi alla prenumererar och stötta denna viktiga samhällsbärare.

JAG HOPPAS VÅRT konstruktiva samtal ska leda till att det blir en förbättring av rapporteringen från Sävsjö. Tidningen har ett jobb att göra men vi har alla också en hemläxa i att se till att det blir mer nyhetstips och att medverka till att fler är med och stödjer våra lokala medier!

Har du något tips till tidningen så mejla till lokalredaktionen på savsjored@smt.se
Vill du skicka något till Savsjoappen kan du mejla på nyheter@savsjoappen.se

tisdag 26 mars 2024

Förbundsstämma med NTF i Vrigstad

Andreas Höbenreich Sjöstedt berättar om projektet Rätten till jämlik mobilitet
VRIGSTAD VAR PLATSEN när det Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF) i Jönköpings län hade årets förbundsstämma. Jag hade förmånen att få hålla i en inledande information och sedan vara ordförande för stämman.

I MIN INLEDNING tog jag min utgångspunkt i Vrigstad som hela kommunens vagga. Här där vägarna möts är en plats med tusenåriga traditioner för handel, möten, kommunikationer, mat och "kristlig medmänsklighet".  Djupa rötter som än idag präglar bygden. Jag lyfte fram Rörvik, Stockaryd och Sävsjö. Dessa orters framväxt är ett resultat av att stambanan kom 1864. Jag berättade om läget idag när det gäller befolkning, näringsliv och politik. Ingen som känner mig är överraskad av att jag knöt ihop min inledning med att prata barnvänlighet och "TILLSAMMANS".

FÖRBUNDSSTÄMMAN MED NTF hade flera intressanta föredrag. Vi fick del av projekt för att få fler "tanter" att lämna bilarnas passagerarsäte och sätta sig vid ratten. Utbildning för detta sker genom NTF och i samarbete med trafikskola. Detta viktigt för jämställdhet men också för att båda ska kunna köra om någon är bortrest eller blir sjuk. Det konstaterades att jobba för människors mobilitet är viktigt för hälsan.
Vi fick en information om hur det går till när man prövar om någon är lämplig för bilkörning efter exempelvis en stroke. En tuff bedömning med flera delar där en del är praktisk körning med speciell trafiklärare och arbetsterapeut.

UNDER STÄMMAN konstaterades att det finns en ekonomisk utmaning som kräver insatser för att fler ska vara med och bidra till denna viktiga verksamhet. NTF gör en bra och efterfrågad verksamhet. Karl-Gustav Bartoll omvaldes som ordförande i styrelsen. Stämman avslutades med en god lunch på Vrigstad Värdshus.

måndag 25 mars 2024

Protokoll signerat och uppsatt på anslagstavla

UNDER FÖRMIDDAGEN träffades Eva Johansson, Stefan Furst och jag för att gå igenom och signera/justera protokollet från kommunfullmäktige i måndags. Vi pratade förstås om beslutsformuleringar och sånt men också om annat runt vår kommun. Vi blev helt eniga om protokollet och det är nu justerat och anslaget på vår digitala anslagstavla. Om ingen överklagar något beslut vinner det laga kraft om tre veckor.

LÄSA GÄRNA om alla beslut i senaste protokollet som du hittar på följande länk:
https://savsjo.se/download/18.20e568f718e744bbe7a19e/1711359589829/Protokoll%20kommunfullm%C3%A4ktige%202024-03-18.pdf

söndag 24 mars 2024

Sebastian Stakset och Betz Assefa gör en viktig insats

 SEBASTIAN STAKSET och Betz Assefa har varit i vår kommun under helgen. Söndagen medverkade de på gudstjänst i Frikyrkan Stockaryd och under eftermiddagen i Kulturhuset, Sävsjö. 

DET KÄNNS HOPPFULLT att lyssna till personer som Sebastian och Betz . Båda har genom ett gudsmöte och frälsningsupplevelse kommit loss från droger och kriminalitet. De viger nu sina liv för att genom organisationen Heart of evangelism nå ut till andra som är i samma situation som de själva varit. I det läge som vi har med gängbrottslighet, skjutningar och droger är det hängivna arbete som Sebastian och Betz gör precis vad Sverige behöver!

DET VAR EN HÄRLIG inramning runt gudstjänsterna med mycket folk och ett fullsatt Kulturhus. Övriga medverkande och lovsångsband gjorde också riktigt bra insatser, tack!

LÄS MER och ge gärna en gåva till Heart of evangelism på följande länk:
https://heartofevangelism.com/ 

SE FOTON på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/03/sebastian-stakset-och-betz-assefa-gor.html

lördag 23 mars 2024

Alf Svensson gav inspiration på distriktsstämma

VI VAR ETT REKORDSTORT gäng från vår kommun som under lördagen var i Huskvarna för att både fira att kristdemokraterna är 60 år och delta i en distriktsstämma. Det var en härlig stämning och framförallt fantastiskt att få lyssna till Alf Svensson.

ALF TALADE MED stort eftertryck, pondus och glimten i ögat. Han gav oss en inspirationskick långt utöver det vanliga för att fortsätta kampen för vår viktiga kristdemokratiska värdegrund så väl som alla människors lika värde!

DET VAR GLÄDJANDE att tre starka namn från Sävsjö kommun fick enhälligt stöd för en plats i kristdemokraternas partidistriktsstyrelse, Gunnel Lundgren, Fredrik Karlsson och Benjamin Petersson.

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du se några foton från distriktsstämman och 60-årsfirandet:
https://savsjo.blogspot.com/2024/03/alf-svensson-gav-inspiration-pa.html

fredag 22 mars 2024

Forssa kvarnagård plats för alla ordföranden i fullmäktige

Gänget med ordförandekollegor som idag var hos oss på Forssa Kvarnagård

ETT PAR GÅNGER om året träffas alla vi som är ordförande i länets olika kommunala fullmäktigen för att dela erfarenheter och samtala om utveckling av vårt arbete. Denna gång var det vi i Sävsjö som hade ansvar för träffen och vi hade valt trevliga Forssa Kvarnagård som plats.

SUSANNE SJÖGREN höll i inledningen. Jag och kommundirektör Jan Holmqvist pratade en stund om relationen mellan kommunstyrelsens ordförande och fullmäktiges ordförande. Det blev flera frågor och inlägg i en rad olika ämnen. Forssa Kvarnagård informerade genom Cleas Rostedt om den gamla fina kvarnen och sin verksamhet. De hade ordnat gott fika och fixade fantastiska surdegspizzor till lunch. Carl-Johan Gustafsson höll i dagens avslutning.

JAG FICK MED MIG många goda tankar och erfarenheter som kan bli till nytta och jag hoppas övriga deltagare fick det också. En riktigt bra dag! Nästa gång blir i oktober och då ska vi vara i Tranås.

TACK FORSSA KVANAGÅRD och alla kollegor för en minnesvärd förmiddag!

torsdag 21 mars 2024

Energicentrum ger gratis och opartiska råd

Vid dagens besök på  Energicentrum blev
jag glad över att se exempel på hur man
kan renovera gamla fina fönster till att
bli energisnåla.
EN STYRGRUPP FÖR Energicentrum är ett av de uppdrag jag har den här mandatperioden. I denna verksamhet erbjuds en opartisk och oberoende energi- och klimatrådgivning till invånare, föreningar och företag i kommunerna Jönköping, Habo, Mullsjö, Vaggeryd, Sävsjö och numera också Vetlanda.

VID DAGENS MÖTE fick vi en genomgång av alla aktiviteter och besök som gjorts under föregående år. I spåren av höga el-priser, risk för effektbrist och oro i omvärlden har efterfrågan på energirådgivning varit mycket stor. Frågorna har ofta handlat om solceller och värmepumpar men också om energibesparing. 

EN VIKTIG SERVICE är att Energicentrum hjälper till med att granska offerter och fakturor åt privatpersoner. Man kan också informera om aktuella möjligheter till bidrag och stöd för investeringar när det gäller energi och klimat.

VILL DU OCKSÅ gratis ha konkreta tips om hur du minskar din energiförbrukning så kontakta Energicentrum. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på följande länk: https://energicentrum.se/

DU KAN PÅ Instagram se en reklamfilm om Energicentrum på följande länk: https://www.instagram.com/p/C0ya-KhBUFl/

onsdag 20 mars 2024

Hultrumbro ok men inte lika vacker som den gamla

VI I SÄVSJÖ KOMMUN kämpade hårt för att få med Trafikverket på en lösning som skapade möjlighet till att fortsatt ta sig in till Sävsjö med bil och mc via Skrapstad och Hultrumbron. Tyvärr fick vi inte med oss Trafikverket på en fullvärdig bro men lyckades att åtminstone få ett löfte om en ersättning med en mindre gång- och cykelbro.

DEN NYA BRON är sedan en tid på plats. Det är vårt lokala företag Holst Entreprenad som genomfört uppdraget att bygga bron. Den gamla vackra stenbron är nu ersatt med praktisk, men inte lika fin, konstruktion med stål som ligger på nya betongfundament. Jag tror denna nya bro kommer bli uppskattad och mycket använd för gångare och cyklister.

DET ÄR SAMTIDIGT viktigt att fortsatt jobba för att hitta en möjlighet till en förbindelse norrut från Sävsjö. Något som Sävsjö kommun jobbar vidare med. Lösningen som så småningom måste till tror jag är en ny vägsträcka utmed järnvägen och som går fram till befintlig korsning över järnvägen.

SE BILDER PÅ den vackra gamla bron från 1924 och några foton från byggprocessen på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/03/nya-hultrumbron-bra-men-inte-lika.html

tisdag 19 mars 2024

Bra att Bra liv erbjuder hälsosamtal

Blodtrycket kollades upp under hälsosamtalet
DET ÄR BRA ATT Region Jönköpings län satsar på att erbjuda hälsosamtal för förstagångsföräldrar samt från 40 till 70 med tio-års intervaller. Jag hade ett sådant samtal för fem år sedan men har nu på Bra Liv i Sävsjö genomfört ett extra hälsosamtal. Detta eftersom vi i min släkt har en ohälsosam och ärftlig gen som kräver försiktighet när det gäller kolesterol och blodfetter. Turligt nog hade jag inte denna gen men vården ville ändå göra en extra kontroll.

HÄLSOSAMTALET gav med hjälp av blodprov och frågor en bild av hur hälsan ser ut inom en rad områden. I samtal med sjuksköterskan Mikaela fick jag goda råd om bättre levnadsvanor. Jag gavs uppmuntran att fortsätta med ett aktivt liv med mycket fysiska aktiviteter men också råd om att ta tid till avkoppling och sträva efter hälsosamma matvanor.

NÄR DU FÅR en inbjudan till hälsosamtal ska du absolut nappa på detta erbjudande. Hälsosamtalet ger god bild av din hälsostatus och bra vägledning för det dagliga livet framöver.

PÅ VÄG UT FRÅN vårdcentralen råkade jag gå in i fel dörr och hamnade hos verksamhetschefen Ann-Margret Floengård. Vi samarbetade en hel del under min tid som kommunalråd och dagens oväntade möte blev till en positiv och trevlig pratstund! 

måndag 18 mars 2024

Försvar, IT-säkerhet, bemanningsenhet och hjärtstartare

Information om IT-säkerhet av Marina Brtan
KOMMUNFULLMÄKTIGE hade två viktiga informationer vid måndagskvällens sammanträde. Regementschefen vid Ing2 i Eksjö, Per Åkerblom, gav information om försvarsfrågor. Marina Brtan är IT-chef på Höglandsförbundet och hon berättade om arbetet med IT-säkerhet.

NÄR DET GÄLLER IT-säkerhet gavs en tydlig uppmaning till oss politiker om att ta cybersäkerhetsläget på allvar. Enligt Marina handlar det inte OM vi blir drabbade utan NÄR. Vi behöver se till att vara förberedda och alltid ha en plan B i beredskap. Ett systematiskt IT-säkerhetsarbete är nödvändigt och vi måste vara förberedda för att ta snabba beslut när något inträffar.

I ÖVRIGT så var på ärendelistan beslut om att avveckla bemanningsenheten och att avstå samverkan inom avgiftshandläggning kopplat till dataprogrammet Combine. Två motioner och ett medborgarförslag hanterades. Mest positivt behandlades ett förslag från vänstern om hjärtstartare. Beslutet blev att finansiera hjärtstartare som är åtkomliga dygnet runt till föreningslokaler runt om i kommunen   

SE KOMMUNFULLMÄKTIGE I MARS på följande länk:
 https://savsjoplay.screen9.tv/media/ULIrjwKmYclezbGuW-LZog/kommunfullmaktige-18-mars

söndag 17 mars 2024

Hemma igen efter härliga dagar i Sälen

Annette och jag på hundfjället
VI ÄR NU HEMMA IGEN efter att haft några riktigt härliga dagar med hela familjen i Sälenfjällen. Vi hade hyrt en stuga i närheten av Tandådalen och från den åkte vi för skidåkning på Hundfjället och Lindvallen. Annette och jag åkte mestadels med den gratis skidbuss som regelbundet åkte mellan stugområdena och skidanläggningarna.

DET HAR VARIT  roligt att få njuta av utförsåkning och framförallt att se hur snabbt barnbarnen lär sig att både åka skidor och att hantera skidliftar. Vädret har varit omväxlande med några riktigt soliga dagar men det har också varit någon dag med stark vind och snöfall. 

SKIDSEMESTER ÄR är verkligen något som alla har gillat! Dessa dagar har också gett mycket tid för att umgås och ha kul tillsammans även de tider vi inte varit i skidbackarna. Vi kan nu nöjda ställa undan skidorna till nästa vinter.

fredag 15 mars 2024

Är Klimatklivet något för din organisation eller ditt företag?

DET ÄR MÅNGA företag och organisationer i vår kommun som fått pengar från Klimatklivet sedan det infördes år 2015. De allra flesta har fått medel för att konvertera energi, från exempelvis olja till miljövänlig flis, biogas eller fjärrvärme, men det har också givits medel till inköp av gaslastbil och byggande av laddstolpar med mera. Även Sävsjö kommun har fått medel för energikonvertering via en ansökan från Sävsjö Industribyggnader, ABSI.

DET FINNS FLER möjligheter att söka pengar än man kan tro. Har du och din organisation en ide att göra något lite utöver det vanliga så undersök möjligheten att få bidrag eller medfinansiering. Det senaste exemplet där jag varit involverad är bygget av en laddstation som klarar både vanliga fordon och tung trafik. Denna kommer bli klar inom kort och den placeras vid Stockarydsterminalen. Denna är helt finansierad via ett statligt bidrag på flera miljoner. 

NÄR DET GÄLLER KLIMATKLIVET så är det Naturvårdsverkets investeringsstöd. Det är ett stöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Tycker du det låter intressant? Läs mer på Sävsjö kommuns hemsida på följande länk: https://savsjo.se/nyheter-och-pressmeddelanden/nyheter/2024-03-13-sok-pengar-fran-klimatklivet.html

onsdag 13 mars 2024

Tack Bosse och lycka till Johan

Pappa/Chefpodden har många
intressanta avsnitt
DEN SISTA januari gick Bo Dahl över till pensionärsliv efter att varit anställd i Sävsjö kommun i 25 år. En del var som IT-chef men största delen som vd för vårt helägda bredbandsbolag Savman AB.  

ETT AV DE FÖRSTA större beslut jag fick vara med och driva igenom, som nytt kommunalråd, var en offensiv utbyggnad av bredband och att göra det i egen regi. Beslutet kom efter att vi gjort idoga försök att få något annat bolag eller Telia att satsa på en bredbandsutbyggnad. Tyvärr var intresset svagt och eftersom vi såg bredband som en helt nödvändig framtida infrastruktur så beslutade vi att som kommun satsa själva. Något som visade sig vara ett rätt beslut och en satsning som vi nu har stor nytta av. Bo Dahl har som både IT-chef och vd för Savman varit en viktig kugge och motor bakom vår framgångsrika bredbandssatsning. En bredbandsutbyggnad som i princip numera når alla hushåll i hela Sävsjö kommun.

MED BYTET AV VD går också bolaget in i en ny fas och det handlar inte längre om utbyggnad av bredband utan mer om att förvalta och använda den fina infrastruktur som byggts upp. Bolagets styrelse har rekryterat Johan Thomélius för uppdraget som ny vd för Savman och det tror jag är ett alldeles utmärkt val. Johan är välkänd i våra bygder och har redan ett väl uppbyggt kontaktnät. Han har jobbat på ledande positioner i flera företag och även haft rollen som projektledare. Han är van att cocha och leda olika förbättrings- eller förändringsarbeten. 

JOHAN DRIVER MED KOMPISEN JOHAN Fromell  Pappa/Chefpodden. En podd som för tillfället är pausad men där det finns många intressanta avsnitt att lyssna på. I ett poddavsnitt är jag med och får berätta om tiden som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

JAG TROR DET KOMMER bli mycket bra med Johan Thomélius som ny vd för Savman och som medarbetare i Sävsjö kommun. Jag önskar Johan lycka till i sitt nya uppdrag och säger samtidigt stort tack till Bosse Dahl för en utomordentlig insats för vår kommun!

Läs mer om Johan i Sävsjöappen på följande länk:
https://savsjo.appen.se/nyhet/363988 

Lyssna till när jag intervjuas i Pappa/Chefspodden på följande länk:

tisdag 12 mars 2024

Tacksam för att inte vara drabbad av it-attack

FÖR ETT TAG SEDAN berättade jag om det märkliga sambandet mellan att Kalmar kommun drabbades av en stor it-attack och att jag helt oväntat fick nya inloggningsuppgifter till mitt konto som anställd i Kalmar kommun. Jag har aldrig haft någon anställning i denna kommun och meddelade dem omgående om det konstiga erbjudandet om nya inloggningsuppgifter.

TIDNINGENS MARIA IVARSSON gjorde en artikel om detta och har sedan också borrat lite djupare i denna händelse. I dagens tidning kommer ett uppföljande reportage och där framgår att allt kan bero på mitt tidigare uppdrag som ersättare i Kretslopp sydost. Detta bolag har sitt säte i Kalmar och inom kommunkoncernen finns ett samarbete inom data-området. Det verkar som någon registrerat ett konto i Kalmar kommun för mig utifrån mitt uppdrag i Kretslopp sydost och sedan inte avslutat det när jag lämnade uppdraget. 

JAG ÄR TACKSAM för att nu fått veta att mina personliga uppgifter inte är en del av en större it-attack. Den här händelsen visar samtidigt vikten av att vi i kommunerna har koll på vilka som har kommunkonton och ser till att dessa avslutas när anställda slutar. Något som sköts mycket noggrant i vår kommun genom samarbetet inom Höglandets IT.

DEN HÄR HÄNDELSEN visar också hur viktigt det är att vi alla är vaksamma och inte naiva när det gäller datasäkerhet. För oss som kommun är det helt rätt att samarbeta med övriga höglandskommuner inom Höglandets IT. Hade Kalmar kommun haft ett liknande samarbete hade de förmodligen varit bättre rustade och kanske klarat sig undan den it-attack som drabbat dem så hårt. 

På denna länk kan du läsa mitt tidigare inlägg i ämnet:

måndag 11 mars 2024

Fullmäktige med IT och bemanning på agendan

EN VECKA INNAN det är fullmäktige ska sammanträdet tillkännages genom annons och utskick till alla ledamöter. I vår kommun vill vi ha lite tolerans och ge ledamöterna en helg extra att läsa in handlingarna så om det går skickas allt ut på fredagar.

FULLMÄKTIGE PÅ måndag börjar  klockan18.00 med en information om försvarsfrågor och det nya läget med NATO-medlemskap.  Det är regementschefen på Ing2, Per Åkerbom, som kommer ge informationen. Denna första del sänds ej ut via webb-TV. Sändningen via Internet börjar en timma senare klockan 19.00 och då kommer vi få en information från Höglandets IT om datasäkerhet. Vi har ett ärende om kommunens bemanningsenhet och några motioner och medborgarförslag.

HAR DU TID och lust så kom till kommunalhuset måndag 18 mars klockan 18.00 eller lyssna via webben från 19.00.

söndag 10 mars 2024

Klokskap om flyktingar med Alf

Ett möte i höstas med Alf Svensson
ALF SVENSSON har för mig alltid varit ett stort politiskt föredöme. När han skriver eller talar så lyssnar jag tillsammans med många, många andra utöver vårt land. Det är bara så att det finns få, som likt Alf, klart kan uttrycka klokskap och djup utifrån den stabila kristdemokratiska värdegrunden.  En värdegrund som utgår från alla människors lika och unika värde. 

UNDER SÖNDAGEN kom en debattartikel i flyktingfrågan där Alf Svensson skriver tillsammans med ett antal andra kända personer som är och har varit aktörer inom politik och samhälle. De skriver bland annat att  "Den dominerande agendan i migrationsfrågan för Sverige på en inhuman väg och partierna deltar i en pinsam tävling om vilka som för den mest restriktiva politiken." De anser att dagens diskussioner är förenklade och att flyktingpolitiken på 2010-talet gett många människor som bidrar till samhället chansen till ett nytt liv. ”
    De partier som har medverkat till detta ska inte be om ursäkt eller skuldbelägga varandra. Tvärtom kan de känna stolthet över det”, skriver de i debattartikeln som du kan läsa i sin helhet på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/03/klokskap-om-flyktingar-med-alf.html

lördag 9 mars 2024

Cazzi Opeia var bäst i mello!

Cazzi Opeia var en populär artist på Sävsjö Stadsfest
DET RÄCKTE INTE till seger men min röst gick i mellofinalen till Cazzi Opeia och hennes låt "Give My Heart A Break". Jag tycker hon var kvällens bästa artist. Hon hade en stark låt, gjorde ett sprakande framträdande och har sina rötter i våra bygder!

ARTISTEN CAZZI OPEIA heter egentligen Moa Carlebecker och hon växte upp här på Höglandet i grannkommunen Eksjö. Cazzi Opeia var en av artisterna när vi under 2022 arrangerade Sävsjö stadsfest och hon gjorde då ett fantastiskt fint framträdande. Hennes medverkan blev en av de allra största höjdpunkterna under hela stadsfesten.

GRATTIS TILL Marcus och Martinus  som vann mellofinalen med “Unforgettable". De får nu representera Sverige i den stora Eurovisionfinalen.