fredag 31 augusti 2018

En heldag på torget i Sävsjö och avslut med stadslopp

DET KÄNDES LITE MOTIGT när alarmet drog igång strax efter fem. Men efter en tallrik tranbärsgröt kändes det inspirerande att dra iväg med mobila valstugan för en dag på Sävsjö torg. Denna fredag var det höstmarknad i Sävsjö och det blev en blöt tillställning med ihållande men stilla regn mest hela dagen. Trots regnet blev det en trivsam höstmarknad i Sävsjö.

JAG OCH KOMPISARNA I KD var på stora torget med vår mobila valstuga redan före sju på morgonen och var sedan på plats fram till 18.00. Det blev många bra möten och trevliga samtal. Denna dag blev det också besök av regionrådet Mia Frisk och riksdagsledamoten Andreas Carlson. Mia besökte tillsammans med en av Höglandets främsta regionkandidater, Bengt Swerlander, också Brygghörnan och hon upplevde sitt besök där som mycket positivt. Dagen avslutades med att jag tillsammans med ett gäng kopplat till Brygghörnan var med på Sävsjö stadslopp.

torsdag 30 augusti 2018

Fortsatt 90 km/h på 30:an? Terminal och regn i Vrigstad

ENLIGT EN NOTIS i Smålandsposten, SMS och telefonsamtal så har regeringen under torsdagen beslutat att bifalla vår överklagan på Trafikverkets förslag till sänkt hastighet på riksväg 30. Enligt dagordningen för dagens regeringssammanträde var riksväg 30 med som ärende men beslutet är inte offentligt. Jag ska så fort som möjligt försöka få fram beslutet och hoppas innerligt att uppgifterna stämmer. Det vore i så fall en helt fantastisk seger men håller mig till ordstävet "Ropa inte hej förrän du är över bäcken".
Återkommer när jag vet mer!

STOCKARYDSTERMINALEN HAR idag haft sammanträde. Ett bra möte som visar att verksamheten fungerar väl och ekonomin är åter mycket god. För framtiden finns goda möjligheter för utveckling.

ETT VÄLBEHÖVLIGT REGN präglade vår eftermiddag med husvagnen utanför Hemköp i Vrigstad. Men trots vädret blev det många bra samtal!

Läs skärmdump på notisen i Smålandsposten om riksväg 30 på denna länk:

onsdag 29 augusti 2018

Kul med mobila valstugan, i morgon Hemköp!

ICABUTIKEN KLINGAN i Sävsjö blev första plats som fick besök av vår mobila valstuga. Det blev en bra eftermiddag med roliga samtal, kloka synpunkter och goda förslag på hur vi kan göra vår kommun ännu bättre.

VI FORTSÄTTER i morgon med att mellan två och sex vara utanför Hemköp i Vrigstad. Kom gärna och gör ett besök! Tävla om den fina cykeln från Dans Fritidsbod och smaka våra goda hembakta kakor.
Vi blir glada om du kommer förbi!

tisdag 28 augusti 2018

Husvagnsturné och sävsjöpolitik i sverigefokus

UNDER ONSDAGEN är det dags att inviga den mobila valstugan och starta upp årets satsning på medborgardialog. Första dagen är vid Klingan i Sävsjö där vi är mellan 14.00 och 18.00. Kom så bjuder jag på en kopp kaffe och en god kaka som min kära hustru bakat. Du kan vid valstugan tävla om en sprillans ny cykel från Dans fritidsbod och snacka om livet så väl som om politiken med mig och några av mina partikompisar! Ni kära bloggläsare är förstås alldeles särkilt inbjudna att komma med!

I DAG HAMNADE SÄVSJÖ på löpsedlarna när så gott som alla media rapporterade om hur en sossekandidat på fullmäktigelistan har spridit lögner om andra partier. En polisanmälan har gjorts och frågan har nu nått alla partikanslier i Stockholm. Till och med landets statsminister tog idag till orda om denna händelse och han var mycket tydlig i att det som hänt i Sävsjö inte accepteras inom S. Jag har under dagen pratat med lokala företrädare som förstås är besvikna och de har nu förmått kandidaten att återta sin kandidatur.

JAG TYCKER DET ÄR VIKTIGT att ta kraftfullt avstånd från lögner och smutskastning. Men samtidigt är det kanske klädsamt med viss ödmjukhet från oss andra partiföreträdare. För, handen på hjärtat, detta kunde faktiskt hända oss också. Vi har det här året jobbat i alla partier för att få med oss nya politiker och gjort vad vi kunnat för att få med människor med varierande bakgrund. Det är möjligt att bedöma männikor fel och få med personer som sedan gör oss besvikna genom att inte hålla måttet. Därför tycker jag det inte är så märkligt att situationer som denna uppstår. Det viktiga är hur vi som partier hanterar problemen när de uppkommer. I detta fall tycker jag sossarna i Sävsjö har hanterat frågan bra.

måndag 27 augusti 2018

Fin utveckling för A-lack och en suverän Ebba

På bilden flankerar jag och kommunchef Jan Holmqvist
platschef Ola Bjelkvik och produktionschef Daniel Bjerhag
Fotograf Helena Gill från SNAB som också var med.
FÖRETAGSBESÖK PÅ A-lack var en av dagens intressanta aktiviteter. A-lack är idag ett företag med ungefär 250 personer anställda och en årsomsättning på 325 miljoner. Företaget är en del av den stora koncernen Inwido och är specialiserade på pulverlackering av framförallt fönster och dörrar i aluminium profiler. Även viss montering och efterbearbetning ingår i vad företaget erbjuder sina kunder.

A-LACK HAR FUNNITS i dryga 20 år och vi pratade en del om utvecklingen under de här åren. Jag var med när företaget etablerades och beslutade om att denna etablerings skulle ske. Det är mycket angenämt att under de här åren kunnat följa den mycket fina utvecklingen av detta företag som idag är ett bland de tre största i vår kommun.

IKVÄLL HAR JAG kollat på den spännande partiledardebatten som arrangerats av Aftonbladet. En bra debatt i lite annorlunda format mot vad som är brukligt. Ebba Busch Thor gjorde en insats som var makalöst bra. Tydligt, retoriskt skarp och rapp som ingen annan. Tittarna gav också beröm och utsåg Ebba som bäst i en opinionsundersökning. Helt suveränt bra jobbat Ebba!

söndag 26 augusti 2018

John McCain en förebild och person jag beundrat

DEN NYHET SOM IDAG har berört mig mest är att den amerikanske senatorn John McCain har avlidit. Det känns sorgligt om än jag bara är en enkel smålänning långt borta från det stora Amerika. Jag har läst mycket av det han skrivit, sett honom på video och lyssnat till många radiointervjuer. Desto mer jag följt honom, ju mer har jag beundrat denne man och så önskat att han blivit USA:s president. Jag tror världen hade varit lite tryggare och bättre om John McCain hade fått bli president.

JAG HAR EN HANDFULL politiska förebilder Alf Svensson, Angela Merkel, David Cameron och så John Mc Cain. Politiker jag beundrar för deras engagemang, erfarenhet och att de är så stadigt rotade i en kristen värdegrund. Politiker som är trygga i sig själva och som vågar stå upp för det de tror på. Politiker som visar andra människor respekt och har förmågan att samarbeta över blockgränser. Om så behövs har de visat att de också pragmatiskt kan samarbeta med tidigare politiska motståndare. Resultatorienterade men ändå fasta i det som är deras värderingar och vägledande principer.

DE SENASTE ÅREN har jag på ett särkilt sätt följt John McCain utifrån hans mod att stå upp mot sin partikamrat, president Donald Trump. Rakryggat har han sagt vad han tycker och inte en enda gång vikit en tum för Trumps påtryckningar. Han har klivit fram trots sin egen sjukdom och varit engagerad i olika frågor tills för bara ett par dagar sedan. Med John McCains död har världen förlorat en fantastisk person och förebild för många. Vila i frid!

lördag 25 augusti 2018

"Annat vá dä förr...så dä vá" ett trevligt skådespel

Dramatik i gästgiveriet
DET VANDRANDE SKÅDESPELET i Komstad "Annat va´dä förr...så dä vá" bjöd i kväll på en riktigt trevlig och uppskattad föreställning. Lördagen var den femte av sex ordinarie föreställningar. Eftersom biljetterna är slutsålda så blir det en extra sjunde föreställning på tisdag. Har du inte varit besökt skådespelet ännu så passa på att boka en biljett till tisdag kväll!

 DET ÄR BEUNDRANSVÄRT att man lyckats engagera ungefär 40 skådespelare, att man ordnat alla fordon, utrustning, musik med mera för att bjuda på en kvälls proffsig underhållning!

SKÅDESPELET GER OSS EN NYTTIG LEKTION om hur det var för ungefär hundra år sedan. Det ger en bild av Komstad som dåtidens centrum med tingsplats, gästgiveri och företagande. Tack alla som medverkat till att ordna detta trevliga skådespel i Komstad!

fredag 24 augusti 2018

Roligt att få vara med när Peab invigde ECO-asfalt

Jan Holmqvist fick uppgiften att efter mitt tal överlämna
en blomma till den lokala chefen Anders Karlsson
Foto: Lillian Andersson
PEAB ASFALT I SÄVSJÖ invigde idag sin miljösatsning på ECO-asfalt! Genom att bygga om asfaltverket i Sävsjö till att värma upp asfaltsmassan med bioolja har man minskat både klimatpåverkan och resursförbrukning radikalt.

JAG VAR INBJUDEN att hålla ett tal under dagens festligheter. Jag uttryckte kommunens uppskattning för att Peab med sin satsning på ECO-asfalt drar sitt strå till stacken för minskad klimatpåverkan och varsam hushållning av våra naturresurser.

JAG LYFTE FRAM att satsningar på infrastruktur som vägar och kommunikationer är viktigaste faktorn för tillväxt. I förlängningen ger det också resurser för våra hjärtefrågor skola, vård och omsorg. Med lanseringen av ECO-asfalt kan vi utveckla våra vägar och den så viktiga infrastrukturen klimatsmartare.
När företag, såväl som vi i kommunen gör åtgärder för bättre miljö och hållbarhet är det bra här och nu men betyder också mycket för kommande generationer, för våra barn och barnbarn.
Jag talade om vikten av goda exempel, föredömen och att vi måste samarbeta för att nå framgång i omställningen till ett hållbart samhälle.

torsdag 23 augusti 2018

Oacceptabelt med vandalisering av valaffischer

Skadegörelse på valaffischer vid Mejensjövägen
DET HAR I VÅR KOMMUN de senaste dagarna vid flera tillfällen rivits ner valaffischer och sparkats sönder de ställningar som satts upp för affischerna. Häromdagen förstördes även ett fönster till socialdemokraternas partilokal.

NÄR VI TRÄFFADES i kommunstyrelsens utskott diskuterade vi detta och alla var överens om att sådana handlingar är ett angrepp inte bara på enskilda partier, utan på hela valrörelsen och ytterst demokratin som styrelseform. Vi bestämde att kraftfullt markera att vi inte accepterar det som skett genom ett gemensamt uttalande. I uttalandet uppmanar vi också allmänheten att till polisen anmäla brott och ge information som kan förhindra kommande skadegörelse.

På följande länkar kan du läsa medias rapportering om uttalandet:
https://www.svt.se/nyheter/val2018/kommunalradet-rasar-mot-vandaliserade-valaffischer-i-savsjo
https://www.smalandsdagblad.se/article/kommunstyrelsens-utskott-fordomer-valangrepp/
http://www.savsjoappen.se/view/ads/?id=25957

På denna länk kan du läsa uttalandet i sin helhet:

onsdag 22 augusti 2018

Jobbet går smidigt och lätt när många hjälper till

Anders Griph, Samuel Nickolausson och Susanna Håkansson
hugger in på den goda pizzan
BRYGGHÖRNAN VAR SOM en enda stor tomteverkstad när kristdemokrater från hela kommunen var samlade för att göra försändelser med valsedlar som ska gå ut till alla hushåll. Det är en helt egen informationsfolder som tagits fram och i denna bladades in valsedlar för kommun, region och riksdag.

UNDER KVÄLLEN ordnades hela 6000 försändelser och dessa ska i nästa steg lämnas in till posten i Nässjö. Packningen gick smidigt eftersom det var många som kom för att hjälpa till. Det känns helt fantastiskt att vara en del av en så stark kristdemokratisk folkrörelse. Flera hade med sig något att äta. Det var nybakta kakor, äpplen och tomater som gav energi åt arbetet. Stämningen var trevlig och allt avslutades med att vi käkade pizza från Sävsjö gatukök.Tillsammans gjorde vi ett bra arbete och var mer inspirerade för arbetet i valrörelsen när vi gick än när vi kom. TACK ALLA SOM HJÄLPTE TILL MED ATT PACKA VALSEDLAR!

tisdag 21 augusti 2018

Svenskt kött, tomter, kreativitet och avfall på utskott

Utskottet med tjänstemän blickar ut över Slättsjön
HÖSTENS FÖRSTA möte med kommunstyrelsens utskott har varit dagens arbetsuppgift och här kommer en liten rapport om våra beslut.

FLERA BÖNDER HAR hört av sig och frågat om det är möjligt för kommunen att under en period bara köpa svenskt kött. Sommarens torka har gjort att det är och kommer bli stor brist på foder. Många bönder ser nu som enda utväg att lämna djuren till slakt. Detta samtidigt som grillförbudet har gjort att efterfrågan på kött under en period har varit rekordlåg och slakterierna har därför ingen möjlighet att ta emot ökande volymer. I värsta fall kan den rådande situationen leda till att man helt enkelt får avliva djuren och skicka dem till destruktion. Utskottet anser att det är synnerligen angeläget att vi som kommun gör vårt yttersta för att hjälpa våra bönderna i denna svåra situation. Utskottet beslutade därför att Sävsjö kommun vid inköp av livsmedel ska välja svenskt kött under denna höst och våren 2019.

TOMTER FÖR BOSTÄDER var på agendan. Bland annat fanns förslag om nya tomtområden vid Slättsjön i Vrigstad. För att noggrant bereda ärendet gjorde utskottet en resa till Slättsjön. Beslutet i utskottet blev sedan att detaljplanelägga Lundby 2:19 och att avseende Horveryd 2:2 bjuda in länsstyrelsen för dialog.

AVFALL OCH ÅTERVINNINGSSTATIONER har varit en mycket aktuell fråga i kommunen under en period. Utskottet föreslår nu att utreda möjligheten till att ett utökat samarbete kan ske med närliggande kommuner för att öka källsortering och förbättra hanteringen.

GODA IDEÈR OCH FÖRSLAG på uppfinningar i kommunens organisation ska premieras. Idag beslutades att kommunen inte gör anspråk på sådant som uppfinns eller utvecklas inom kommunen. Detta för att uppmuntra till att idéerna utvecklas och kanske i några fall kan bli grund för ett nytt företag!

måndag 20 augusti 2018

KSU förberedelser och slutfixat Vitsippa

ARBETSVECKAN har börjat med förberedelser inför morgondagens kommunstyrelseutskott. Vi har ett par kniviga ärenden på agendan som kräver eftertanke för att det inte ska bli fel. Jag tycker det är viktigt att vi är noggranna i våra beslut och därför kommer vi i morgon bland annat göra en resa till Vrigstad för att på plats titta på tomter vid Slättsjön och några tomter där det finns önskemål om expansion av företag.

VITSIPPAN HETER vårt nyhetsblad för kristdemokraternas partiavdelning. Ikväll har jag gjort sista delen i detta blad för augusti genom att fixa en digital version. Det är mycket viktigt att vi värnar våra medlemmar och sympatisörer. Ytterst är partiernas lokala avdelningar grunden för hela demokratin. Det är medlemmarna som genom styrelse, gruppmöten och årsmöten ytterst styr politiken. Det är de som frivilligt och gratis kokar kaffe, delar ut material och kämpar för att det ska fungera. Vi får aldrig glömma dessa partiets hjältar! Ett sätt att visa uppskattning är att förmedla regelbunden information om vad som händer. Hos oss i kristdemokraterna i Sävsjö gör vi det genom vårt nyhetsblad vitsippan.

Du kan läsa vårt senaste nyhetsblad som pdf på denna länk:http://wp.kristdemokraterna.se/savsjo/files/2018/08/ks-nyhetsblad-nr22-augusti-2018-mejl.pdf

Här nedan kan du läsa vårt nyhetsblad i enklare kvalité i jpg-format:

söndag 19 augusti 2018

Härliga dagar på Österlen

Enorma äppelodlingar med fin frukt
HELA FAMILJEN har varit några härliga dagar på Österlen. Vi hyrde ett hus i Kivik och med det som utgångspunkt har det blivit besök på äppelodlingar, musterier och lite olika sevärdheter. Men framförallt tid för go gemenskap!

MAN SLÅS av hur bördigt det är och att det är så gynnsamt klimat att det på sina håll växer stora fikonträd. Det var lite extra roligt att denna gång besöka gården där TV-kända Gustav och Marie Mandelmann håller till. Vi har följt TV-serien och fascinerats av deras annorlunda livsstil. Det var för oss roligt att se hur platsen för TV-inspelningarna ser ut i verkligheten.

ATT DET ÄR VALRÖRELSE också i södra Sverige gick inte att undgå. Lite kul var det att den kandidat som syntes allra mest var Kristdemokraten Tuve Skånberg. Han hade sett till att göra sina affischer synliga på många strategiska platser, heja Tuve!

lördag 18 augusti 2018

Media viktigt för information, granskning och debatt

I DAGENS TIDNING är en artikel där jag ges möjlighet att informera om läget efter sommarens värme. Det är så bra att tidningen är med och hjälper mig att på detta sätt förmedla kommunal information till våra medborgare.

VÅR TIDNING och numera också Sävsjöappen har en viktig funktion i att trovärdigt förmedla uppgifter så väl som att kritiskt granska oss som politiker. Jag tror att grunden för att motverka politikerförakt och främja förtroende är att medborgarna vet att det sker en kritisk och oberoende granskning av oss politiker. Jag tycker att lokala seriösa media behövs för information, granskning och debatt, de är helt enkelt en förutsättning för den lokala demokratin!

Läs tidigare inlägg om hur viktigt det är med  lokal media:
http://savsjo.blogspot.com/2016/10/nedskarning-kan-bli-hart-slag-mot-lokal.html
http://savsjo.blogspot.com/2016/07/vi-behover-granskande-journalister.html

Länk till dagens artikel i Smålands dagblad:

fredag 17 augusti 2018

Vi kan stötta bönder med att bara köpa svenskt kött

FLERA BÖNDER har hört av sig och frågat om det är möjligt för kommunen att under en period bara köpa svenskt kött. Sommarens torka har gjort att det är och kommer bli stor brist på foder. Många bönder ser nu som enda utväg att lämna djuren till slakt. Detta samtidigt som grillförbudet har gjort att efterfrågan på kött under en period har varit rekordlåg och slakterierna har därför ingen möjlighet att ta emot ökande volymer. I värsta fall kan den rådande situationen leda till att man helt enkelt får avliva djuren och skicka dem till destruktion.

REDAN I SOMRAS beslutade vi i kommunen att uppmana alla förvaltningar köpa så mycket svenskt kött som det går inom befintliga, upphandlade avtal. Vi har också funderat på en "Handla hemma kampanj" för att hjälpa till. Inför vårt utskott på tisdag förbereder vi nu ett beslut som innebär att vi uteslutande köper svenskt kött. Jag tycker det är synnerligen angeläget att vi som kommun gör vårt yttersta för att hjälpa våra bönder i denna prekära situation.

FÖR ATT STÖDJA Sveriges bönder kan också du och jag som privatpersoner göra en insats genom att denna sensommar köpa svenskt kött till grillen. Vårt kött är dessutom i världsklass genom vår svenska djurhållning och genom att vi är mycket restriktiva med exempelvis användning av antibiotika. Vi har alla ett ansvar att hjälpa till för att stödja bönderna och därmed skapa en levande landsbygd och en fortsatt bra livsmedelsproduktion i Sverige!

LÄS TIDIGARE inlägg i ämnet på denna länk:
http://savsjo.blogspot.com/2018/07/kop-svenskt-kott-och-ge-bonderna-ditt.html

torsdag 16 augusti 2018

Bra insats av Ebba i tuff utfrågning

VI VAR NOG MÅNGA som ikväll bänkade oss framför TV-apparater och datorer för att i direktsändning följa den första av årets utfrågningar av riksdagspartiernas partiledare. Först ut var vår kristdemokratiska ledare, Ebba Busch Thor.

FRÅGORNA VAR mycket tuffa och upplägget med att testa allmänkunskap via frågesport känns som riggat för att sätta dit den som blir intervjuad. Jag tycker att Ebba gjorde bra ifrån sig. Hon var trygg, positiv och kämpade hårt för att göra det bra. Tack Ebba för din insats!

onsdag 15 augusti 2018

Ordförandeträff och Nifab en bra bilverkstad

TORKA, VÄRME och valet har idag varit tema för en träff med alla som är ordförande eller förvaltningschef i Sävsjö kommun. Sommaren har varit ansträngande, särskilt för våra äldre. Vi är överens om att med de erfarenheter som gjorts kan förbättringar göras. Vi samtalade om de bekymmer som torkan medfört för våra bönder och hur vi kan stötta dem genom att öka inköp av svenskt kött. På träffen gjordes en uppdatering om allt inför valet. En del var ett samtal om säkerhetsrutiner och hantering av "fake news".

GENOM BYTEN av fordon inom familjen är jag numera ägare till en BMW 318d Touring av 2011 års modell. Denna ersätter den Peugeot 307 som jag sålde lite tidigare i sommar. Nu var det dags för service och som nybliven ägare av en "Bimmer" blev det mitt första servicebesök hos BMW-specialisten i Sävsjö, NIFAB. Jag är tacksam för att vi i kommunen har så många duktiga bilmekaniker och Nifab är en av dessa. Ordning och reda, gott bemötande, professionell service och sedan också råd om hur jag bör ta hand om bilen på bästa sätt. Kör du BMW eller Subaru så kan jag rekommendera att göra dina verkstadsbesök på NIFAB i Sävsjö!

tisdag 14 augusti 2018

Hemskt med misstänkt mord där jag bor

EFTERMIDDAG OCH KVÄLL har präglats av uppgifterna om att det kan ha begåtts ett mord i vårt lilla fina Stockaryd. Det var en kvinna i 40-års åldern hittades död i sin lägenhet och sedan har det varit en febril polisiär verksamhet i samhället med brottsplatsundersökning, dörrknackning och förhör. Vet du något om denna händelse så hjälp polisen med dina uppgifter genom att ta kontakt på telefon 11414.

FRÅGORNA ÄR MÅNGA och jag har pratat med flera som undrar och vill veta mer. Är det någon vi känner? Ska kommunen starta en POSOM-grupp? Vad gör polisen? Finns det anledning till oro för att det kan bli fler mord och mer våld?

MED DEN INFORMATION jag har är min bedömning att det inte finns anledning till oro. Det finns speciella omständigheter som ligger bakom denna händelse och dessa kommer så småningom bli kända. Men det är ändå tragiskt och hemskt när människor mitt i livet hastigt avlider här i vårt Stockaryd. Det är också bakom detta en personlig tragik och finns anhöriga som sörjer och ställer sig frågan, varför?

JAG JOBBAR NU med valtexter och det kändes lite konstigt att just den här kvällen jobba med "Tillit, trygghet och valfrihet" som ämne. Jag konstaterar i min text att det som idag skapar otrygghet och förstör framtiden för många unga är droger. Det är därför viktigt att vi tillsammans med polisen tar krafttag mot alla former av missbruk. För att skapa ett tryggt samhälle är det viktigt att det finns goda möjligheter till en bra fritid. Föreningar och kyrkor behöver ha goda förutsättningar för sina verksamheter. Det ska finnas tillräckligt med resurser för vård- och fältarbete och vi behöver få betydligt fler närpoliser i Sävsjö kommun. Ska fortsätta i morgon med att slipa på formuleringarna.

måndag 13 augusti 2018

Tillbaks på jobbet igen

Eksjöhofgårds värdshus
SÅ VAR DET DAGS igen, dags att börja jobba efter några sköna semesterveckor. Visst kändes det lite trögt dagens första timmar men samtidigt roligt att igen träffa alla härliga medarbetare i kommunalhuset. Det är bra att få lite rutiner igen och angeläget att dra igång det politiska beslutsmaskineriet, vilket vi gjorde genom dagens ordförandeberedning.

LUNCHEN IDAG blev på Eksjöhofgårds värdshus. Här har varit stängt under en period men från i höst är det åter öppnat. Fräscht, trevligt nytt upplägg och gott käk!

IKVÄLL HAR VI varit hemma hos fullmäktiges ordförande, Per Danielsson och hans hustru Camilla, för ett möte med planering för valarbetet. Det är en härlig och positiv stämning i vår grupp och det är betydelsefullt när det är mycket som ska göras!

söndag 12 augusti 2018

Tacksam, glad och laddad

Logmöte på Sällstorp, Kävsjö
SÖNDAGEN SKA VARA en vilodag och så har det varit för oss idag! Skönt att ta det lugnt för att läsa på och ladda inför arbetsveckan som ligger framför.

JAG HAR GÅTT igenom minneskortet i kameran och fått tid att reflektera en stund över den synnerligen aktiva lördagen. Marknad, lunchträff, logmöte och en kväll med goda vänner i Hillerstorp var på agendan.

JAG ÄR SÅ TACKSAM över att vi i Kristdemokraterna är många som hjälps åt i arbetet med valrörelsen. Det underlättar och blir mycket roligare när man är många. Det är en styrka att ha en så bra riksdagskandidat som Lars Adaktusson. I sin  medverkan på marknaden och lunchmötet gjorde han en mycket bra insats och jag hörde flera som övertygades av hans fina insats! 

EFTER MARKNADEN åkte vi till Kävsjö för att delta i ett logmöte på Sällstorp. Det var en trevlig, glad atmosfär och en bra predikan av Ellen Lorentzon. Det var kul att på logmötet träffa min tidigare kommunalrådskollega i Gnosjö kommun, Christer Gustafsson. En kommunalrådskollega jag uppskattade mycket!

DET HAR VARIT fina semesterveckor och en bra helg som gör att jag känner mig tacksam, glad och laddad för att på måndag morgon börja arbeta!
Bilder från Vrigstad marknad och lunchmöte med Lars Adaktusson

lördag 11 augusti 2018

Marknad, lunchsamtal och logmöte

Vilken trevlig dag med marknad, besök av Lars Adaktusson och lunchträff. I kväll logmöte i Kävsjö och käk hemma hos goda vänner i Hillerstorp. Återkommer med bilder och reflexioner under söndagen.

fredag 10 augusti 2018

Räcket nästan klart och kul med Adaktusson

FREDAGEN VAR SISTA semesterdagen och vi har kämpat på med altanbygget. Nu är också räcket så gott som klart.

IDAG HAR DET påtagligt känts att valet närmar sig. Valarbete och förberedelser för morgondagens aktiviteter har varit en del av dagens sysslor.

UNDER LÖRDAGEN är det Vrigstad marknad. Roligt att Lars Adaktusson kommer på besök till denna folkfest. Kom gärna med när han talar på scenen klockan 11.00 och 12.00. Det blir också ett lunchmöte med Lars på Vrigstad värdshus klockan 13.00 då vi hoppas att det blir många! Anmäl dig till lunchmötet via ett mejl till savsjo@kristdemokraterna.se. Det går också bra att komma till vårt marknadsstånd och göra din anmälan. Kul om du kommer med!

torsdag 9 augusti 2018

Med uppstickarparti tappar länet utvecklingskraft

BEVARA AKUTSJUKHUSEN är ett nytt uppstickarparti som har som enda fråga att just behålla och bevara de tre akutsjukhusen i länet. Det är inte alls konstigt att detta parti har uppstått eftersom ledande politiker i de etablerade partierna har hanterat sjukhusfrågan minst sagt taffligt.

BEVARA AKUTSJUKHUSEN består av personer från sjukvården och de har endast vårdfrågor på sin politiska agenda. Jag tycker det är uppfriskande med detta nya parti och det är ett bevis på att demokratin fungerar. När etablissemanget förlorar fortfästet i verkligheten så uppstår nya alternativ för väljarna att rösta på. Jag tror att detta nya parti är seriöst och kommer vara till gagn för sjukhusverksamheten i Jönköpings län.

MEN DET NYA partiet har helt missat att Region Jönköpings län är så mycket mer än bara akutsjukhus. I regionens uppdrag är numera regional utveckling, länstrafik och planering av infrastruktur med mera. Nuvarande regionpolitiker har med nöd och näppe fattat att regional utveckling numera ingår i deras ansvar. Om dessutom ett renodlat vårdparti får ett stort inflytande kommer det sannolikt bli än sämre. Ska Jönköpings län och vi i kommunerna få en bra framtid måste också arbetet med de regionala utvecklingsfrågorna förbättras. Det duger inte att exempelvis fortsatt passa på frågan om busslinje Värnamo-Vrigstad-Sävsjö. Det duger inte att nästan bara göra tåginvesteringar i västra länsdelen. Det duger inte att låta Riksväg 30 få sänkt hastighet.

JAG TYCKER DU som bor på Höglandet ska rösta på Bengt Swerlander i Vrigstad så vi kristdemokrater får in en ny välbehövlig och kraftfull röst i regionpolitiken. Med Bengt får vi en person som brinner för den lilla människan, för vårdfrågorna, bättre tillgänglighet på 1177, minskade vårdköer, personalens arbetsmiljö men som också står upp för regional utveckling. Bengt behövs i regionpolitiken framöver!

onsdag 8 augusti 2018

Kul att få uppdraget att leda lunchmöte

PÅ LÖRDAG ÄR det dags igen för Vrigstad marknad. Att det närmar sig årets val kommer säkert märkas på många sätt. För oss Kristdemokrater är det roligt att presentera Lars Adaktusson som vår talare på Stora scenen klockan 10.30 och 12.00.

DET BLIR OCKSÅ ETT LUNCHMÖTE med Lars på Vrigstad värdshus klockan 13.00. Jag har fått det angenäma uppdraget att vara lokal värd för detta möte och ser fram emot det.  Det vore kul om du käre bloggläsare också hängde med på denna intressanta lunch där du får god mat med trevligt sällskap och möjlighet till att samtala med Lars Adaktusson.

Anmäl dig till lunchmötet på mejladressen savsjo@kristdemokraterna.seVår annons om detta evenemang kan du se i sin helhet på följande länk:

tisdag 7 augusti 2018

Semesterbygget nu framme vid räcke

SISTA SEMESTERVECKAN är nu snart halvvägs och årets semesterbygge pågår för fullt. Nu är jag framme vid att sätta upp räcke på den altan som så sakta växer fram. Tur att man kan googla fram vilka regler som gäller för höjder med mera.

DET ÄR SKÖNT att kunna jobba i fint väder men värmen under eftermiddagarna  är väl hög i det stekande solskenet. Men med ideliga pauser för svalka och återhämtning går det ändå att jobba vidare.

måndag 6 augusti 2018

Taksnickeri, valplanering och Ebba

SISTA SEMESTERVECKAN har börjats med att snickra färdigt på taket över vår altan. Känner mig nöjd och lite stolt över resultatet! Under kvällen har det varit träff med partikompisar för samtal om alla de aktiviteter som ska genomföras fram till valet 9 september. 

JAG HAR OCKSÅ lyssnat på Ebba Busch Thors sommartal på Hönö. Efter att Roland Utbult framfört sin fina KD-låt så äntrade Ebba scenen och höll ett bra tal som denna gång var utifrån det som är välkända kristdemokratiska profilfrågor. Det handlade om att vi ska kunna lita på välfärden, att familjerna måste ges mer valfrihet och om att det med kristdemokraterna vid makten ska vara max 12 barn i förskolans småbarnsavdelningar. Det handlade om att vi måste få en fungerande vård och omsorg så väl som om en satsning på polisen.  Expressen skriver i sin recension av talet "Se upp för Ebba Busch Thor i valspurten". Aftonbladet håller också med och konstaterar i dagens opinionsmätning att KD nu ökat till 4,8 procent.

HAR DU FACEBOOK kan du se Ebbas tal på denna länk:
https://www.facebook.com/Kristdemokraterna/videos/10155643249168365/?fref=mentions

söndag 5 augusti 2018

Predikan om tid och cykeltur till kaffetorp

En cykeltur på den fina GC-vägen till gamla Hjälmseryd
DET BLEV MIN UPPGIFT att stå för predikan vid dagens gudstjänst i Frikyrkan Stockaryd.  Så här i semestertid är pastorn ledig och då får vi som församlingens medlemmar hjälpas åt med att ordna programmet i gudstjänsterna. I dag spelade Bodil Johansson orgel, Annette Gustafsson läste ett bibelord och Anders Wisth talade om församlingens TV-arbete. I min predikan reflekterade jag över det här med tid och olika säsonger utifrån liknelsen om vinträdet och Salomos uttryck om att "Allting har sin tid".

I eftermiddag blev det en cykeltur på den fantastiskt fina gång- och cykelvägen mellan Stockaryd och Gamla Hjälmseryd. Vi besökte det nya fikastället Kaffetorpet. En vanlig söndag kommer det över 300 personer för att fika i denna härliga småländska torpmiljö. Roligt att det blivit en sådan framgång och att många hittat denna nya mötesplats i bygden!

lördag 4 augusti 2018

Festligt firande av 120-årig lanthandel

Jag säger grattis Lasse till de 120 åren
LANTHANDLARNA FRIDA OCH LARS-ERIC Gustavsson bjöd under lördagen in till stort 120 årsjubileum av lanthandeln i Modahl. Vilket härligt gensvar de fick! Flera hundra personer kom för att trivas, prata och glädjas åt denna fina lanthandel. I trädgården spelade Gospel Stompers trevliga melodier med lite dixiebetonad tradjazz. Det var fikaservering med flera sorters hembakt fikabröd. Stämningen på topp!

LANTHANDELN ÖPPNADES 1898 av  Lasses mors farfar. Nu har Lasse och hans fru Frida Åhl Gustafsson drivit lanthandeln i 28 år.  Det är beundransvärt att de genom alla dessa år kunnat hålla affären levande och betjänat landsbygden också med hemkörning av varor till de som så önskar.  Vi från Sävsjö kommun säger stort GRATTIS till Modahls lanthandel och önskar dem lycka till också under kommande år!
Det var alldeles fullt av människor i trädgården runt Modahls lanthandel när det bjöds in till
120 års jubileum

fredag 3 augusti 2018

Vilken härlig teatershow i Femtinge

SOMMARREVY DELUXE spelas nu i den lilla byn Femtinge utanför Sävsjö. Det är för femte sommaren i rad som Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson sätter upp en teaterföreställning på ladugårdslogen hemma på det som är Hans-Åkes föräldragård. För andra året har de med sina vänner Elin och Mats Sandelius.

DET ÄR BRA LJUD OCH LJUS i en lokal som ger en skön atmosfär. Framförallt är det en härlig show i två akter. Vi bjuds på fantastiskt fin sång och trevliga sketcher så väl som imitationer. Det handlar om relationer och förväxlingar men årets revy handlade också om det kommande valet och Leif GW fick bedöma formen hos alla partiledare. Ett av revynummren var ett mycket tänkvärt och klurigt inslag om integration utifrån ett lokalt perspektiv. Linda, Hans-Åke, Elin och Mats är otroligt duktiga skådespelare och gör en alltigenom proffsig insats.

JAG REKOMMENDERAR ett besök på någon av de föreställningar som återstår. Bokning gör du enkelt numera via internet på länk som du hittar här: www.anderssonbyman.se

Tack för en mycket trevlig kväll!

torsdag 2 augusti 2018

Familjedag i Vätterbygden

Bad i Vättern mitt i stan och här med Krösatåget på
väg mot Sävsjö och Stockaryd!
DOTTERN BOR numera i Jönköping och idag har vi firat hennes födelsedag genom en trevlig familjedag i Vätterbygden.  Det blev besök på Rudenstams Gårdsbutik och fruktodlingar, lunch på Vista kulle och en sväng förbi den annorlunda designbutiken Grafitgrå. En butik som är förlagd till en gammal smedja och som säljer saker av betong, järn och tovad ull.

EFTER KAFFE OCH TÅRTA blev det ett dopp i Vättern. Helt otroligt att kunna bada i kristallklart vatten mitt i stan. Dessutom just nu varmt och behagligt. Värmde förstås hjärtat lite särskilt att från badet kunna se Krösatåget starta sin resa mot Stockaryd. Tänk vad jag kämpat för att få igång denna tåglinje och nu är den en formidabel succé. Vi har en etablerad tågrelation mellan Jönköping- Växjö över Sävsjö och Stockaryd som är uppskattad och har elva dubbelturer varje dag. Nästa steg är att utöka turerna på kvällar och helger.

EN FIN DAG med en härlig familjegemenskap!

onsdag 1 augusti 2018

Klart jag vill vara med i dagbladets #kandulova

SMÅLANDS DAGBLAD presenterade idag sin satsning på #kandulova. Detta är en frågetjänst där kommunmedborgarna ges möjlighet att ställa ja och nej frågor till oss politiker.

JAG HAR NU REGISTRERAT mig som en av de politiker som svarar på frågor. För mig är det viktigt att vara lyhörd och tillgänglig. #kandulova är en bra satsning som blir ytterligare en möjlighet att komma i kontakt med oss politiker.

DEN FÖRSTA FRÅGAN som kom idag var "Kan du lova att inte höja kommunalskatten i Sävsjö?" På denna var mitt svar "Nej"

Jag motiverade mitt svar på följande sätt:
    - I Sävsjö kommun har vi haft oförändrad kommunalskatt som ett av våra finansiella mål under många år. För att klara detta har vi jobbat med att samordna verksamheter inom kommunen och samarbeta med andra kommuner. Vi tycker detta arbete måste fortsätta och kanske omfatta nya områden så att vi också i framtiden kan ha en låg kommunalskatt. Men om det krävs så är vi beredda att höja skatten för att det alltid i vår kommun ska finnas en god vård, bra skola och en äldreomsorg våra äldre kan lita på.

JAG SER FRAM emot fler kluriga frågor framöver.