lördag 30 juni 2018

Nu ligger trotjänaren ute på Blocket

NU HAR VI BESTÄMT oss för att sälja vår Peugeot 307, en bil som varit en sann trotjänare och arbetshäst i hela tio år. Det är inte utan att det är med visst vemod som denna uppskattade bil nu ska gå vidare till ny ägare.

VI KÖPTE BILEN sprillans ny av Robban på Arvidssons bil i Värnamo år 2008. För att vara miljörätt valde vi en Multifuel så vi kunde köra miljövänligt och med gott samvete. Att köra med etanol har fungerat alldeles utmärkt och att bilen har ett panoramatak gör att resan alltid kännts ljus och luftig.

BILEN HAR ALLRA mest snurrat runt på vägarna här i länet och varit ett välfungerande arbetsredskap i mitt arbete. Men den har också varit ute på familjeresa i Europa. Den är fortfarande i gott skick och allt fungerar som det ska. Är du intresserad av att köpa denna Peugeot 307 SW så kolla på annonsen som du hittar på följande länk:
www.blocket.se/Peugeot_307_SW

fredag 29 juni 2018

Komstad ett av kommunens finaste besöksmål

Komstad en unik kulturmiljö
KOMSTAD ÄR ETT AV kommunens finaste besöksmål så här i sommartid. Den lilla byn är unik och har klassats som riksintresse för kulturmiljövård med motiveringen ”bymiljö och f.d. häradscentrum för Västra härad med kvarnmiljö och tidig industriell miljö”
    Stiftelsen Komstad Kvarn tar ansvar för att området sköts på föredömligt sätt och för att de fina miljöerna är tillgängliga för allmänheten. Underhåll behövs kontinuerligt.

KOMSTAD HAR MÅNGA byggnader och det finns behov av upprustning av det gamla häktet, byte av några tak och målning av den gamla lanthandeln. En ansökan om detta har inkommit till oss i kommunen. Bidrag har beviljats från bland annat Länsstyrelsen och denna gång blir kommunens främsta insats att hantera kostnader upp till 700 tkr i väntan på att beslutade bidrag utbetalas. Kommunstyrelsens utskott var positiva men skickade också med som förutsättning att det under sommaren måste finnas ett allmänt öppethållande av detta fina besöksmål.

torsdag 28 juni 2018

Fint minne av en verklig eldsjäl

Skepperstad kyrka  var så vacker denna härliga sommardag
NILS ANDERSSON, en eldsjäl och kämpe för den lokala IOGT-föreningen, begravdes idag. Begravningsgudstjänsten hölls i vackra Skepperstad kyrka med kyrkoherde Carl Cedermark som officiant.

EFTER AVSKED VID graven var det en minnesstund i IOGT-lokalen, Sävsjö. Jag talade på minnesstunden om mina minnen från alla möten med Nils. Han var en kämpe som hade en stor portion småländsk envishet, han klagade inte utan försökte alltid hitta lösningar och såg möjligheter även när omständigheterna ibland var ganska besvärliga. Mitt tal utmynnade i en utmaning till fler att kliva fram och axla uppdrag för utveckling av vårt samhälle, för barn och ungas goda uppväxtvillkor och att stå upp för goda värderingar.

TAL HÖLLS OCKSÅ AV Bengt Isaksson, Eduardo Calvimontes Roussel, Sten-Åke Claesson. Harald Petersson stod för sången och Madséngårdens Catering för serveringen. En fin begravning och minnesstund för en av kommunens verkliga eldsjälar!

onsdag 27 juni 2018

Vilken VM-fest på mötesplats Brygghörnan

Det är en fantastisk personal på Brygghörnan!
Här från vänster Annette, Madeleine,
Christina och Johanna.
VILKEN UPPLEVELSE att få vara med på Brygghörnans onsdagscafé med visning av Sverige-Mexico på storbildskärm!
En historisk fotbollsmatch och sportslig prestation som är långt utöver det vanliga! En målfest som slutade 3-0 och där Sverige blev klart för åttondelsfinal i fotbolls-VM! Makalöst bra!

ALLDELES SÄRSKILT KUL var det att så många äldre hade kommit till mötesplatsen Brygghörnan för att med kaffe, snacks och blågula flaggor målade på kinderna följa matchen. Hejarop och applåder visade på stort engagemang!

JAG FICK AV EN AV BESÖKARNA veta att en av spelarna, Albin Ekdal, har rötter i Sävsjö. Albins Farfars far hade Lindéns manufakturaffär. En affär som fanns alldeles efter å-bron på vänstersida när man åker ut mot Komstad. Roligt, nu vet vi att också Sävsjö kommun har en direkt koppling till vårt fina fotbollslag!

tisdag 26 juni 2018

Femton nya miljoner till bredbandsutbyggnad

VÅRT BREDBANDSBOLAG Savman jobbar med målet att alla hushåll ska erbjudas en bredbandsanslutning med fiber senast år 2021, det är ett högt men viktigt mål! En del i arbetet med att nå målet är att Savman just nu jobbar med en tätortskampanj och gensvaret är bra. 530 av de 1360 hushåll som fått erbjudandet om fiber har beställt.

ATT BYGGA BREDBAND kräver en stor ekonomisk insats. Eftersom vi inte längre får statligt investeringsstöd så väljer vi i kommunen att genom Savman finansiera utbyggnaden själva. 45 miljoner har lånats upp hittills och nu ökar vi upp med 15 miljoner till. Sävsjö kommun kan därmed fortsatt vara en av de kommuner i Sverige som ligger i framkant med att erbjuda sina kommuninvånare möjlighet till fiberanslutning!

måndag 25 juni 2018

Milano en av alla matfavoriter

Man möts alltid av ett gott bemötande när man kommer till
Milano i Sävsjö
ARBETSVECKAN har börjat med arbete i kommunalhuset i Sävsjö. I dag några interna och externa möten men jag har också lagt en del tid på att städa i mejl och postbox.

DAGENS LUNCH blev på Milano, en pizzeria och restaurang som satsat ordentligt på att det ska vara snyggt och trevligt. Milano ligger bara ett stenkast från kommunalhuset, vid Storgatan, mitt i Sävsjö. För mig smidigt att gå dit dagar när det är tajt om tid. Dessutom serveras vid lunchtid "Dagens lunch" från en buffé med lite olika alternativ och ett fräscht salladsbord. Idag blev det strimlad kycklingfilé, grönsaker och ris, gott!

JAG BRUKAR VARIERA restaurangerna där jag väljer att äta och har prövat alla. Det är en stor tillgång för vår kommun att vi har så många bra matställen!

söndag 24 juni 2018

En skön våg av motkraft mot den avskyvärda rasismen

Näthatet mot Jimmy Durmaz har vänts
i en positiv våg av stöd och kärlek
IGÅR SKREV JAG OM händelsen med en nazistflagga i samhället där jag bor. I dag förstärks känslan av obehag och beslutsamhet när jag läser om det avskyvärda rasistiska hat som florerar på sociala medier mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz.

 TYVÄRR HAR RASISMEN steg för steg etablerat sig som ett av samhällets största gissel. Precis som nazistflaggan i Stockaryd igår väckte en våg av beslutsamhet så verkar hatet mot Jimmy idag ha blivit den tändvätska som behövdes för att Svenska folket ska reagera och säga stopp, nu räcker det! Det känns så gott att se den våg av stöd och kärlek till Jimmy väller fram på nätets olika plattformar.

ÄNTLIGEN KLIVER MÄNNISKOR FRAM och visar att i vårt land visar man varandra respekt, i vårt land står vi upp för alla människors unika och lika värde, i vårt land kämpar vi för kärlek och mot hat!

NU GER VI ALLT STÖD och support till laget och Jimmy Durmaz inför onsdagens avgörande fotbollsmatch mot Mexico. Vi är stolta över vårt landslag och kommer ge det vårt stöd i medgång så väl som i motgång! Heja Sverige!

lördag 23 juni 2018

Bra kämpat Sverige och tack Stockarydsbor för att ni visar civilkurage

Häftigt att titta på fotbollsVM med så många
JAG BLIR BEDRÖVAD över att någon hängt upp en nazistflagga i vår tunnel under järnvägen. Men jag är samtidigt tacksam över att några Stockarydsbor snabbt tog bort denna hemska symbol. Händelsen beskrivs i ett Facebookinlägg och det är många som i kommentarer visar att vi inte accepterar denna typ av rasistiska uttryck i vårt fina samhälle. Bra, Stockarydsbor, att ni visar civilkurage!

DET BLEV FÖR Annette och mig ett besök på Nyhemsveckan också under Midsommardagen. Vi lyssnade till Niklas Piensoho som är föreståndare för den stora Filadefiaförsamlingen i Stockholm. I kväll tittade vi tillsammans med ett tusental andra på Sverige-Tyskland i VM-fotbollen. Fascinerande att på storbildsskärm titta på fotboll tillsammans med så många, i synnerhet när Sverige gjorde en så heroisk kämpainsats. Tyvärr räckte det inte ända fram. Men trots allt bra jobbat!

fredag 22 juni 2018

Otroligt bra på Nyhem

Fantastiskt bra sång och tal på årets Nyhemsvecka
MIDSOMMARAFTON blev det för vår del en tripp till pingströrelsens stora och viktiga konferens, Nyhemsveckan, i Mullsjö. Roligt att se att denna pingstkonferens samlar så mycket folk, äldre, medelålders, familjer och även många unga. Framförallt blir jag glad över att ta del av den positiva atmosfären och att det i pingströrelsen finns en så påtaglig framåtanda!

VI HAR LYSSNAT till en helt otroligt bra predikan av Mika Yrjölä. Han är finska pingströrelsens ledare och pastor i Saalemförsamlingen i Helsingfors. I år medverkar han på Nyhemsveckan och talade om hur viktigt det är med en vision. Med både humor och allvar visade han att en vision utan strategi bara blir en dagdröm. Mika pratade också om hur viktigt det är med rätt synsätt på alla de som kommer till oss från andra länder. Alla dessa männikor har gett oss kristna en helt ny möjlighet att nå ut med vårt glada budskap till människor från hela världen.

DET VÄRMDE FÖRSTÅS kommunalrådshjärtat att på konferensområdet se TV-reklam för Sävsjö kommun! Det var sång- och musikprojektet Startist som var på plats och de gjorde på en storskärm reklam för finalen första september, en final som sponsras av Sävsjö kommun. Anders Wisth och Lifely Channel från Stockaryd är ansvarig för veckans TV-produktion. Hustrun och jag fick göra ett  exklusivt studiebesök i den teknikbuss som är sändningscentral. Oj vad imponerande att se all teknik och allt jobb som görs i bakgrunden för att allt ska fungera!

Önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg!

torsdag 21 juni 2018

Protokoll låter tråkigt men är nödvändigt och viktigt

Ett av dagens protokoll
ARBETSVECKAN AVSLUTADES med en dag på kontoret för att bland annat fixa en rad protokoll. Det har varit många olika möten som de senaste dagarna ska dokumenteras i paragrafer och sedan justeras. Oaktat om det är protokoll från hembygdsförbund, primärkommunal samverkan eller kommunstyrelseutskott så är det viktigt att brödtexten och i synnerhet beslutsformuleringen är korrekt. Det är protokollet som beskriver det som blir beslutet och är det som sedan verkställs.

NÄR JAG GÅR IGENOM den senaste tidens handlingar och protokoll så känner jag mig glad över beslutet om budget för Sävsjö kommun. Mycket bra att budgeten hade ett så starkt stöd i alla partier! Det är gott att vi trots kärvare utgångsläge kunde avdela en rejäl förstärkning till äldreomsorgen och satsa på stora och viktiga investeringar i exempelvis Rörviksskola och nya förskoleplatser. Det känns bra att vi kan göra en ännu kraftfullare satsning på att få våra nya svenskar i jobb och att vi har flera nya företagsetableringar på gång.

JAG KÄNNER MIG STOLT över den politik som vi tillsammans med kollegor i andra partier driver i vår kommun. Vi går nu snart in i en het valrörelse och för min del känner jag mig trygg i att möta väljarna för att berätta om vad vi åstadkommit men också beskriva det vi vill göra under kommande år!

ÖNSKAR DIG EN TREVLIG MIDSOMMARAFTON!

onsdag 20 juni 2018

Klimatprisbesök och satsning på nya företag

Marcus och Emma Söderlind odlar ekologiska grönsaker. 
KLIMATRÅDET I Jönköpings län är ett av de uppdrag i regionen som ger intryck och kunskap som är värdefull i arbetet på hemmaplan. Vid dagens Klimatråd blev det ett studiebesök hos förra årets vinnare av klimatpriset, Söderlinds ekologiska grönsaker och Långhult biogas AB.

 DESSA GRÖNA FÖRETAG ligger alldeles utanför Habo och de samverkar genom att Långhults gödsel via en biogasanläggning producerar el där överskottsvärmen går till växthuset hos Söderlinds. Imponerande att se hur dessa företag genom gott samarbete kan producera klimatsmart nötkött och mycket goda så väl som nyttiga grönsaker!

KREDITGARANTIFÖRENINGEN i Jönköpings län är ett annat uppdrag i regionen. I dag har det varit styrelsemöte och stämma. Ända sedan verksamheten startade har jag funnits med i ledningen, nu som vice ordförande. Verksamheten är under utveckling genom samarbete med Science park systemet i Jönköpings län. En viktig verksamhet som kan ge riskkapital till nya företag och som för mig ger ett bra nätverk inom företagandet i länet.

tisdag 19 juni 2018

Fint samtal vid vägkanten och festlig näringslivsgala

Några av de som var med i det fina samtalet på Brygghörnan
SAMTAL VID VÄGKANTEN var rubriken på ett annorlunda möte idag på Brygghörnan! Jan Haak är till vardags planeringsdirektör i Malmö. För ett antal år sedan dog hans fru i cancer och i höstas drabbades han själv. Efter operation och behandling mår han nu bra igen och detta har gett honom energi att genomföra sin dröm om att springa från Malmö till Kebnekaises topp, en resa på 190 mil.

UNDER DENNA RESA har han bokat in möten utmed vägen och idag var det alltså dags att gästa Sävsjö och Brygghörnan.  Det blev ett samtal om hur det är att drabbas av svår sjukdom men också om meningen med livet och om hur man kan stötta och hjälpa de som har det tufft. Tack Jan Haas för att du besökte oss i Sävsjö och gav oss tillfälle att reflektera över verkligt viktiga frågor och erfarenheter!

Alla pristagarna samlade på ett foto
NÄRINGSLIVSGALAN I BADHUSET på Granbacken i Vrigstad blev en festlig tillställning. Bra underhållning med Fia och Bill Strachal och många värdiga pristagare enligt följande:

Årets integrationspris Leif Henriksson, Björnskog, Årets praktikplatsfadder Jonas Bromé
Årets innovatör Tommy Asterhed, Årets exportpris David Gunnarsson, Årets specialpris Sävsjötvätten, Årets marknadsförare Femtinge teater, Årets företag Sävsjö Guldsmeds AB,
Årets UF-företag Torrt Hårt Gott UF, Årets handelsstudent Axel Fors, Årets butik Lönns, Årets företagsledare Klas Fridsell, Årets företagare Jonas och Therese Petersson.

GRATTIS ALLA PRISTAGARE OCH TACK SNAB och alla som medverkat till att göra årets Näringslivsgala så trevlig och bra!

måndag 18 juni 2018

Fullmäktige och Heja Sverige

Sävebo:s ordförande Therese Petersson
talade om viktiga investeringar för
att minska driftskostnader i
kommunala fastigheter
DET MÄRKS ATT det är valår och att det i vår kommun finns många engagerade politiker för när fullmäktige beslutade om budget och en rad andra ärenden var det många inlägg, yrkanden och motioner. Budgeten beslutades helt i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Mats Hermansson (M) påpekade klokt att ordningen brukar vara att det vid valår är brukligt att nya fullmäktige ska ta budgetbeslutet. Efter några ordväxlingar enades Mats och jag om ett gemensamt yrkande om att kommunstyrelsen ska redovisa både konsekvenser av nämndernas ekonomiska ramar och förslag till eventuella korrigeringar. Yrkandet vann fullmäktiges enhälliga bifall!

I EFTERMIDDAG var jag i Vetlanda för att klockan tre ha bolagsstämma för Smålands Bredband. Inte så kul med sådant möte precis som Sverige gör entré på VM-arenan. Kunde dock efter avslutad stämma följa sista halvtimman av matchen på TV i Njudung energis lokaler. Kul att "vi" vann över sydkoreanerna. Heja Sverige!

söndag 17 juni 2018

Signum bygger husfabrik i Stockaryd

Huvudkontor för Willa Nordic i Stockaryd
EN GLÄDJANDE NYHET om en helt ny husfabrik i Stockaryd kom nu via ett pressmeddelande. Det är husföretaget Willa Nordic som tillsammans med Signum Fastigheter bygger en helt ny fabrik via det gemensamt ägda bolaget Signum Prefab.

DET ÄR SNABBA PUCKAR som gäller för den nya fabriken ska stå klar redan under första kvartalet 2019. I fabriken ska byggas unika designhus,flerbostadshus med en kapacitet på 200 hus per år. Genom samarbete mellan Willa Nordic och Signum räknar man med att kunna producera bostäder som både har låg kostnad och den välkänt höga "Stockarydskvalitén".  En mycket fin etablering i vår kommun. Vi hälsar Signum VÄLKOMNA till Sävsjö kommun och Stockaryd!

På följande länk kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet:

lördag 16 juni 2018

Nu är dike för fiberrör klart

EN AV DAGENS arbetsinsatser har varit att gräva färdigt det dike som ska användas för slang till bredbandsfiber. Det var ganska arbetsamt men som tur var så hjälpte yngste sonen till med grävarbetet.

VÅRT KOMMUNALA bredbandsbolag, Savman, genomför nu en satsning på att bygga ut fiber till alla som bor i någon av kommunens tätorter. Som jag skrivit om tidigare skickade hustrun och jag ut ett brev till alla grannar för att ingen skulle missa det fina erbjudandet från Savman. Roligt att se att så många nappade och det nu arbetas med att gräva ner fiberslang i många av trädgårdarna här på Skogen.

På följande länkar kan du läsa tidigare inlägg om Savmans tätortserbjudande:
http://savsjo.blogspot.com/2018/02/grannbrev-om-unik-chans-att-fa-fiber.html
http://savsjo.blogspot.com/2018/03/ar-2021-ska-savman-ordnat-fiber-till.html

fredag 15 juni 2018

Unelind och Summerparty

Ulf Unelind visade Bouleutrustning
DET ÄR NOG MÅNGA som minns Ulf Unelind. Han har bott stor del av sitt liv i Stockaryd och var under många år mycket engagerad i friidrott. Flera av oss har haft honom som slöjdlärare eller kanske köpt eller lagat en klocka i hans urmakeri.

ULF BOR NUMERA i Täby men idag har han varit i Sävsjö och besökt oss i kommunalhuset. Ulf är numera en Bouleentusiast och vi har under eftermiddagen samtalat om hur vi kan få fler att börja spela Boule i Sävsjö kommun och framförallt i Stockaryd.

Caféet var en populär plats under
Summerparty
I EFTERMIDDAG och i kväll har jag tittat förbi Skyttecenter och det "Summerparty" som arrangerats där idag.  Det är ju skolavslutning och genom ett brett samarbete ordnades en stor härlig drogfri avslutningsfest med massvis av aktiviteter. Under kvällen var det musikband som spelade live, det ordnades utställning med A-traktorer och mycket mer. För att ge utrymme för alla aktiviteter och skapa ett stort festområde stängdes gatan av och trafiken leddes runt Skyttecenter.

ETT STORT TACK till alla som jobbat ikväll och på olika sätt ställt upp för att ge våra skolungdomar denna fina avslutningskväll! Tack till barn- och utbildning, kultur och fritid, socialförvaltning, Mejeriet, Jobbhuset och Skolkyrkan. Tack till alla företag som sponsrat och för stödet från Majblomman!

torsdag 14 juni 2018

Hemsjukvård, länstrafik och studentkarneval

Det var karnevalsstämning i Sävsjö idag
HELA FÖRMIDDAGEN har ägnats åt samtal i "Pks" om viktiga gemensamma frågor för oss kommuner i Jönköpings län. Vi har bland annat diskuterat nytt avtal för hemsjukvård och innovationer i kommunal verksamhet. För min del har jag återigen lyft fram hur erbarmligt dålig vår kommuns kollektivtrafik är mot Eksjö och Värnamo.

JAG HAR EFTERLYST en bättre plan för kollektivtrafiken, en plan som knyter ihop kommuner och som omfattar hela länet. Det duger inte att lägga mesta satsningen på redan "starka stråk". Jag har idag ställt frågor om vad vårt länstrafikbolag vidtar för åtgärder för att få stabilitet i Krösatågstrafiken och ordning på informationen till resenärerna. Tyvärr är svaren allt för diffusa och mer resolut handling krävs. Jag inser att problematiken inte är enkel men mer kan göras och informationen väsentligt förbättras. Vi enades idag om att nästa steg är ett möte mellan vår kommunledning och JLT:s ledning. Jag och vi i Sävsjö kommer fortsatt ligga på tills det igen blir fason på tågtrafiken.

Grattis Benjamin!
VÄL HEMMA I SÄVSJÖ så möttes jag av festlig karnevalsstämning i city! Släkt, kompisar och familjer fanns alla på torget för att se när de upprymda eleverna från Aleholmsskolan firade att de tagit studenten. 

FÖR MIN DEL åkte jag över Vrigstad på vägen hem. Jag tittade in för att säga "grattis till studenten" till vår kommuns i särklass yngste politiker, Benjamin Petersson. Han är 18 år och numera ersättare i kultur- och fritidsnämnden.

onsdag 13 juni 2018

Ett litet bidrag med förslag till foton i vrigstadbok

Ett av de foton jag skickat in är från möte med Trafikverket
då vi tittade på lösningar för en GC-väg till motorbanan
BRA IDE MED VRIGSTADBOK som bygger på vardagsfoton i maj! Det är Vrigstad hembygdsförening som nu samlar in och sorterar ut foton till en kommande bok som är tänkt som ett nutidsdokument. En liknande bok med foton från maj i Vrigstad gjordes för 35 år sedan. Det blir intressant att med den nya boken få en bild av ortens utveckling under de här åren.

KAMERAN HÄNGER nästan alltid med i mitt arbete och några av de foton som jag plåtat i Vrigstad under maj har jag idag skickat in till hembygdsföreningen. Återstår att se om något av dem klarar den tuffa utsorteringen.

tisdag 12 juni 2018

Tillväxthus, skytte, växter, stuvbit och Malte

Malte intervjuar mig och Victor och Oliver från Skytte-
gymnasiet ute vid den nya skytteanläggningen i Skrapstad.
DET ÄR ROLIGT att ta del av allt det fantastiska arbetet i våra olika verksamheter! I dag har jag varit ute för att göra en rad besök. För mig är det viktigt att se det som händer och visa kommunledningens uppskattning för allt gott arbete.

I DAG KÄNDES DET EXTRA spännande eftersom jag hade med "Praoeleven" Malte Nordlöf från P4 Jönköping.  Malte följde med och gjorde efterhand inslag direkt i radion.

TILLVÄXTHUSET HAR varit igång under ett år. Jan Holmqvist och jag var där och firade med vildmarkstårta och talade om hur viktigt detta samarbete är. Vi gjorde ett besök på parken och träffade Johanna, Åsa och Anna som berättade om den nya kanonfina rabatt man anlagt mitt i centrum. Det blev också ett besök på den helt nya mycket funktionella utomhusskyttebanan i Skrapstad. Mina besök avslutades på Atelje Stuvbiten i Vrigstad. Roligt att se hur detta integrationsprojekt utvecklas!

På denna länk hittar du både en kort och en lång version av direktsändningen av Maltes "Prao hos kommunalrådet i Sävsjö":https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6974891

måndag 11 juni 2018

Mötesdag, valrörelseladdning och Malte på radion

Kandidatgruppen valplanerar hemma på vår altan
MÅNDAGAR PRIORITERAR jag så långt möjligt interna möten och överläggningar. I dag har det blivit möten med kommunchef, en gemensam personalträff i kommunalhuset, strategimöte i näringslivsfrågor och en ordförandeberedning inför kommande utskott. Jag känner stor tacksamhet över att dagligen få möta en så engagerad och positiv personal!

KANDIDATGRUPPEN FÖR oss Kristdemokrater i Sävsjö kommun har ikväll träffats hemma hos oss för att diskutera valmanifest och satsningar i valrörelsen. Ett trevligt möte med många skratt men också med många goda förslag och påtaglig framåtanda.

Jag intervjuas av Malte Nordlöf  utanför Melins i april
I MORGON TISDAG 12 juni från 15.00  tycker jag du ska lyssna på Radio Jönköping! Då är journalisten Malte Nordlöf hos mig för att göra "Prao hos kommunalrådet i Sävsjö".

EN KUL IDÈ och spännande för mig att få ha radion med under en eftermiddag. Under några timmar kommer Malte att få vara med på när vi firar ett jubileum, ett besök på Sävsjös trädgård och göra lite annat smått och gott. Ser du oss på stan så kom gärna fram och hälsa!

söndag 10 juni 2018

Besök av James Daniel och härligt med familj

HÄRLIGT ATT FÅ ha familjen samlad! Denna söndag träffades vi hemma hos oss för att fira en födelsedag men också för att umgås och ha roligt tillsammans. Nu för tiden också kul att träffa det lilla barnbarnet. I dag blev det, förutom mat och gott fika, aktiviteter ute i det sköna sommarvädret. Vi spelade Volleyboll och för första gången fick jag testa att spela Mölkky. Ett trevligt spel som inte är helt olikt kubb.



Inspirerande predikan och bra tolkning av Anders Wisth
VI VAR OCKSÅ, som sig bör på söndagen, på en förmiddagsgudstjänst i vår hemförsamling. I dag var det besök av  James Daniel från Trinidad. James är en pastor och missionär som vi i församlingen under många år haft kontakt med och även skickat understöd till för hans arbete i Trinidad och Venezuela. I våra bygder har vi relation till James genom att hans dotter gift sig i Stockaryd och hon har även under ett antal år jobbat inom vår äldreomsorg. James gav oss en inspirerande och utmanande förkunnelse!

lördag 9 juni 2018

Fin dopgudtjänst i Ekebykvarn

DET VAR HELT perfekta förutsättningar när  Stockaryds frikyrkoförsamling under lördagen hade bjudit in till dop i Ekebykvarn. Tio fina ungdomar ville visa att de tar sin kristna tro på allvar genom att döpa sig "I Faderns, Sonens och den helige Andes namn". God gemenskap med grillning och fika inramade denna trevliga utomhusgudstjänst som lockade hela 150 besökare.
SOMMARTID ÄR DOPTID och i sjöar runt om i Sverige har människor genom åren döpts med det baptistiska troendedopet. Dagens dop fick mig att minnas tavlan "Baptisterna" som hängde hemma hos farfar och farmor. Tavlan är en oljemålning av Gustaf Cederström. Den är från 1886 och föreställer baptister som samlats för att förrätta dop. Gustaf Cederström målade tavlan sedan han av en händelse råkat få se ett troendedop. Han blev så fascinerad att han sökte kontakt med församlingen för att få veta mer. Den starka övertygelse om tro, frihet och gemenskap som han mötte imponerade så mycket att han valde att göra denna berömda målning.

fredag 8 juni 2018

Höglandsförbund, trähusföretag och skönt dopp

Så skönt med ett dopp efter alla möten
MÖTE MED HÖGLANDSFÖRBUNDET och ett nätverk med trähusföretagen har varit största delen av fredagens arbete. Tillsammans med mina kommunalrådskollegor på Höglandet har vi samtalat om en rad angelägna frågor för våra kommuner. Vi har också, vid sidan om ordinarie agenda, pratat om problemet med omfattande driftsstörningarna för krösatågen. Nästa steg blir att jag jag ska lyfta tågeländet i regionalt möte 14 juni. Avsikten är att alla länets kommuner gemensamt ska pressa region Jönköpings län till förbättra pålitligheten i tågsystemet.

DET ÄR BRA ATT TRÄHUSFÖRETAGEN är offensiva och driver på för en sund och långsiktig bostadspolitik! Företagen oroas över att branschen ser ut att bromsa in på grund av att staten, utöver bolånetak, nu också infört amorteringskrav. På vårt möte diskuterades gemensam skrivelse till ansvariga ministrar men så långt kom vi inte idag.  Nästa möte blir den 28 september.

HEMMA EFTER EN LÅNG dag i politiken tjänst så tog hustrun och jag en tur till Sandkistan för ett bad i solnedgången. Vackert, ljuvligt, varmt och uppfriskande!

torsdag 7 juni 2018

JLT måste omgående lösa problemet med inställda tåg

Många kommer till Stockarydstation för att pendla med tåg
"KRÖSATÅGEN KOMMER vara inställda hela dagen. Tågstoppet påverkar trafiken i hela Jönköpings län" var beskedet till oss tågresenärer som kom till tågstationerna i Stockaryd och Sävsjö under torsdagen.
    Instabiliteten i Länstrafikens tåglinjer har varit stor de senaste två åren. Med dagen besked om en hel dags inställda tåg så har JLT passerat gränsen för vad som kan accepteras.

TYVÄRR KOMMER, precis som idag, ofta informationen om inställda tåg alldeles för sent, med endast ett par minuters framförhållning. Det innebär att planeringen för människor och företag omkullkastas. Många gånger blir dyra taxiresor enda alternativet för att ta sig till jobbet och hinna till möten som inbokats.

STÄNDIGT INSTÄLLDA TÅG och dålig information är oacceptabelt och rubbar allvarligt förtroendet för att resa med kollektivtrafik, i synnerhet med lokaltåg. I morgon har jag möte med politiska kollegor på Höglandet. Jag kommer lyfta frågan för att se vad vi i gemensamt kan göra för att sätta press på Region Jönköpings län. De måste nu prioritera upp arbetet med nödvändiga åtgärder. Nu måste ansvariga regionala tjänstemän och politiker se till att det omgående blir lösningar på detta elände!

onsdag 6 juni 2018

All-time-high på nationaldag i Stockaryd


VAD JAG VET har det aldrig varit så mycket folk i Järnvägsparken som idag när vi firade Nationaldag. Lindbergarna, Startist med Viktor, Frida och Martin, BrittMarie Broman och många barn medverkade. Svenska kyrkan, IFK Stockaryd, Samhällsföreningen, Frikyrkans UV, Hembygdsföreningen och många fler ställde upp, alla för att dra sitt strå till stacken. Min uppgift har varit att jobba med marknadsföringen och idag hålla i medborgarskapsceremonin.

TACK ALLA som på olika sätt medverkade till att göra nationaldagsfirandet i Stockaryd till en folkfest!

tisdag 5 juni 2018

Femteklassare, öp och budgetbeslut

Budgetöverenskommelsen har undertecknats av
mig, Christer Sjögren och Ingvar Jarfjord
ETT GÄNG VETGIRIGA femteklassare var på besök hos mig under förmiddagen. Vi tittade runt i kommunalhuset och jag berättade om mitt jobb och om hur kommundemokrati fungerar. Roligt med alla kluriga och raka frågor!

VI HÅLLER PÅ att ta fram en ny översiktsplan och som en del i arbetet är det nu medborgarmöten i samarbete med samhällsföreningarna. I dag var det Stockaryd som fick komma med förslag och idéer på vad som kommer vara viktigt för samhället i framtiden. En bra kväll med många engagerade deltagare!

ETT MÖTE MED kommunstyrelsen har varit en del av dagens arbete. En strategi för att bygga mer i trä fick positivt gensvar. Det beslutades om att tillsammans med övriga höglandskommuner bilda en gemensam överförmyndarnämnd. Dagens stora ärende var kommunens budget och verksamhetsplan för 2019. Ett budgetbeslut som är återhållsamt och har några besparingar. Men det ingår också bland annat en satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen, renovering av Rörviks skola, byggnation av förskolor och även pengar för satsning på ”Sävsjös trädgård". Du kan läsa hela budgetöverenskommelsen på denna länk:

måndag 4 juni 2018

"Som kommunalråd i en liten kommun"

Här är jag tillsammans med  P-O Lenegård från Rotary
DET VAR GOD STÄMNING och många trevliga människor på plats när jag var med som "föreläsare" för Lammhults Rotaryklubb. Titeln på mitt föredrag var "Som kommunalråd i en liten kommun" och platsen Zacks, Lammhults Värdshus.

DET VAR ROLIGT att bli inbjuden för att berätta om det som är Sävsjö kommuns i särklass roligaste jobb. Inspirerande att möta ett gäng som lyssnade engagerat och ställde många intressanta frågor. Tack för förmånen att få komma till Lammhults Rotaryklubb!

söndag 3 juni 2018

Succé för Brygghörnans folkparkskväll

En dam på 90 plus passade på att
åka med på en MC-tur
VILKEN HÄRLIG publikfest det blev när Brygghörnan tillsammans med frivilligverksamheten En hjälpande hand bjöd in till Folkparkskväll!

HELA 150 PERSONER kom för att på det trevligt pyntade området dansa till Göte Axelsson med band, spela på chokladhjul eller testa bollkastning och andra aktiviteter. Alla som var hågade erbjöds att åka med stora amerikanska "Raggarbilar" eller sitta på bönpallen bakom mig för en MC-tur.

UNDER KVÄLLEN gick det att köpa korv med bröd och dricka kaffe med kakor på gammaldagsvis i en papperspåse. Ett fantastiskt arrangemang med trivsel, glädje och mycket god gemenskap!
Ett foto på några av de som var med och arrangerade den trevliga folkparkskvällen på
mötesplats Brygghörnan. 

lördag 2 juni 2018

Bondefrukost med LRF på Suzis café

Bo Johansson var den som för LRF höll ihop dagens möte.
DET VAR SÅ ROLIGT att idag få vara med när Hjälmseryd LRF-avdelning bjöd in till bondefrukost på Suzis café. Temat för dagen var valårsspecial med mig som gäst. Innan vi gick över till att prata politik berättade jag om min egen förankring i bygden och att jag i unga år bodde i kapellet som numera är Suzis café.

NÄR DET GÄLLER POLITIK lyfte jag fram vad som händer inom äldreområdet efter att vi nu tagit en äldreplan. Vi pratade Rörviksskola, kommunikationer och hur viktigt det är att riksväg 30 förbättras och får bibehållen hastighet på 90 km/h. Trygghet och säkerhet är också en viktig fråga och vi var ense om att det behövs en rejäl förstärkning med fler poliser.

fredag 1 juni 2018

Lycka till med Kaffetorpet!

IDAG ÄR DET PREMIÄR för Kaffetorpet i Gamla Hjälmseryd! Jag har under nästan hela fredagen varit i Jönköping för ett stort regionalt möte mellan kommuner och landsting och ombud på en stämma för vårt länsgemensamma bolag Smålands turism. På hemvägen tog jag svängen förbi Gamla Hjälmseryd för att besöka det nya sommarcaféet och säga både mitt och kommunens lycka till!

JAG ÄR SÅ IMPONERAD över det jag fick se! Alla byggnader är mycket skickligt renoverade och nu i perfekt skick. Det är smakfullt inrett med tapeter, färger och möbler som gör det mysigt och trevligt. Utemiljön är också iordninggjord mycket fint. Jag rekommenderar dig att göra ett besök på Kaffetorpet! 
Öppettider är Fre-Lör 11:00-20:00, Sön 11:00-19:00 Större sällskap bör förboka på 0382-20333

Claes-Johan Andersson, Carina Sandin och Lina Sandin välkomnar till det nya sommarcaféet

Ute så väl som inomhus är det ordning och reda, snyggt och prydligt!