onsdag 19 juli 2023

Ogräspaj ny upplevelse

En god Kirskålspaj
OGRÄSPAJ MED KIRSKÅL stod på menyn när vi besökte dottern med familj och det smakade gott! Naturens skafferi är rikt och runt omkring oss finns mycket som vi vanligtvis ratar som går att äta. En del både smakar bra och är nyttigt. Nässlor är ett sådant exempel och dagens rätt av kirskål får också godkänt.

DE FLESTA AV OSS är nog rätt trötta på Kirskål för det är ju ett av de mest besvärliga ogräs som finns. Genom sin krypande jordstam och sina långa rötter blir växten ett svårutrotat ogräs, på sina håll rent av invasiv.

KIRSKÅL PÅSTÅS ofta ha införts av munkarna under medeltiden.  Numera vet man att den odlades i Sverige redan under förromersk järnålder. Munkarna odlade dock kirskål som läkeört och grönsak.  Även på svenska slott och herrgårdar, för några sekler sedan, odlades kirskål som grönsak. Genom tiderna har den använts som en medicinsk ört i alla dess former, rå, tillagad, torkad. Tillgången på Kirskål är väl i princip obegränsad och vi har den nästan alla i våra trädgårdar, kanske dags att uppvärdera denna växt och lite oftare ta med den i matlagningen!