torsdag 31 augusti 2017

"Ja Dä Va Då...så dä vá" blött men trevligt

Kommendoran talar allvar med Halte Nisse utanför gamla arresten i Komstad
DET VAR IKVÄLL ETT IHÄRDIGT DUGGREGNADE så publiken kom utrustade med stövlar, regnkläder och paraplyer. Men vädret till trots så bjöd det vandrande skådespelet i Komstad "Ja Dä Va Då...så dä vá" på en riktigt trevlig och uppskattad föreställning. Torsdagen var den sjunde av hela åtta föreställningar med Halte-Nisse, Träpatron, Göstas Johan och alla de andra. Det är beundransvärt att så många har engagerats i skådespelet, att man ordnat alla fordon, utrustning, musik med mera för att bjuda på en kvälls proffsig underhållning!

SKÅDESPELET GER EN NYTTIG HISTORIELEKTION genom att det byggts runt hur det faktiskt var i Sverige i början av 1900-talet. Folk levde ett hårt liv och hade stora problem med alkoholkonsumtion. Framväxten av folkrörelser som IOGT, frikyrkan och arbetarrörelsen blev räddningen för många. I skådespelet kunde till och med Göstas Johan räddas från att supa ihjäl sig.

TACK PELLE NÖÖJD, MATTIAS LINDER och alla övriga för allt arbete ni lagt ner. Tack för att ni ordnar detta trevliga skådespel i Komstad!

onsdag 30 augusti 2017

Ompröva snarast krav på utbyte av läkemedel

Jag är överens med Sävsjöprofilen Irene Wallin om att
regelverket för utbyte av mediciner måste ändras. Fotot från
en solig dag på stora torget i Sävsjö.
DAGLIGEN MÅSTE jag använda medicinen Asacol för att min tarmstump av tjocktarmen ska må väl. Allt som oftast föreslår apoteket istället en billigare ersättningsmedicin, vanligtvis Mesasal. Originalet finns sällan hemma. Om jag ändå envisas med att vilja ha originalet måste det beställas några dagar i förväg och jag får betala mer och hamnar utanför läkemedelsförmånen.

FLERA GÅNGER har jag prövat just utbytesmedicinen Mesasal och min erfarenhet är varje gång att det är en riktigt dålig medicin, i alla fall för mig. Den ger sämre effekt och ibland förvärrar den symptomen. Den ger också biverkningar som varar i flera dagar.
    När jag nämnde detta för apotekspersonalen häromdagen så sa de att det är många som klagar på just Mesasal. De beklagade sig över detta men förklarar att de tyvärr är skyldiga att föreslå det billigaste alternativet som utbyte. Detta mot bättre vetande och även när de vet att kunden får något som är betydligt sämre. Deras rekommendation är att kontakta läkaren och be denne kryssa i på receptet att ”Denna medicin får ej bytas”.

tisdag 29 augusti 2017

Avtackning och reflexioner om regionpolitik i Sävsjö

Jan Holmqvist applåderar avgående ekonomichefen
Bert Runesson
Vid förmiddagsfikat var det idag avtackning av vår ekonomichef Bert Runesson. Ekonomichefen är en av de absolut allra viktigaste medarbetarna i mitt jobb. För mig har det varit en stor hjälp och en förmån att få arbeta först med Kjell Fransson och nu de sju senaste åren med Bert Runesson.  Idag säger jag tack till Bert för hans mycket fina insats. Det har varit både trevligt och värdefullt att få jobba med denna energiske, analytiske och kloka person.

REGIONFULLMÄKTIGE har idag varit hela dagen i Sävsjö kommun. Roligt att vi kan ge regionpolitikerna information om vår kommun. Bra att de också fick göra studiebesök på Sävsjö biogas AB och Smålandsvillan.

måndag 28 augusti 2017

Positivt om sjuktal, jag har en belastning och Humble

Humble Brush en unik tandborste
JAG HAR IDAG FÅTT DEL av positiv information om att sjuktalen i vår kommun förbättrats avsevärt den senaste tiden. Sävsjö kommun har nu lägst sjuktal i länet. Vi ligger på delad andra plats i hela landet med endast 4,7 procents sjukfrånvaro.
    Jag tolkar det som att vår satsning på personalen ger effekt. Vi har satsat hårt på kompetensutveckling och utökning av antal anställda ute i skola och omsorg. Personalavdelning gör också ett aktivt arbete för att få ner sjuktal och det satsas mycket på friskvård. Roligt att det ger resultat!

söndag 27 augusti 2017

Judagölen en hemsk men intressant berättelse

HAR ÅTER SETT JUDAGÖLEN. En dramatisk historia så väl som en berättelse om hur det var att leva på småländska landsbygden i slutet på 1800 och början av 1900-talet.
    För mig som är uppväxt i Hjälmserydsbygden är denna dokumentärfilm särskilt intressant. Detta eftersom jag känner igen en del av de människor som visas och förstås älskar den härliga dialekten.

JUDAGÖLEN ligger i närheten av Ekhult, i sydvästra delen av Sävsjö kommun. Den är uppkallad så eftersom en kringresande judisk handlare mördades och dränktes där på 1870-talet. I denna film från 1981 återberättar filmaren Staffan Lamm historien av människor som minns, eller själv hört, hur det var.

VILL MAN SE FILMEN så finns den på youtube på följande länk: https://www.youtube.com/watch?v=uWbgQprRvVg Den är textad för de som inte hänger med i Hjälmserydsdialekten. Berättelsen finns också återgiven av Ingvar Eldeland i boken "Hjälmseryd i våra hjärtan".

lördag 26 augusti 2017

Dagens uppgift har varit att lägga trall

Sommarens byggprojekt går så sakteliga framåt. Lördagens uppgift har varit att lägga tryckimpregnerat trallvirke för att skapa golvet. Det är ganska mycket pyssel med att välja ut lämpliga brädor, kapa i rätt längder och sedan skruva fast dem. Men eftersom vi varit flera som hjälpts åt har arbetet löpt på bra och vi har kommit längre än jag vågat hoppas. Skönt att vara ute och jobba när det är väderlek som passar för utomhusarbete!

fredag 25 augusti 2017

Regnig marknad och efterlängtad Sävsjötvätt invigd

Ett sextiotal besökare såg på när Jan Holmqvist klippte bandet och därmed invigde nya Sävsjötvätten
I SAMBAND MED att det var gammaldags marknad invigdes den efterlängtade Sävsjötvätten. Kommunchef Jan Holmqvist klippte av invigningsbandet och uttryckte sin tacksamhet och glädje över att vi nu kan tvätta bilen på ett bra och miljövänligt sätt också i Sävsjö kommun! För min del tycker det är extra roligt att tvätten ägs lokalt av de duktiga företagarna Anders Lundgren, Per Nyman, Viktor Gustavsson och Daniel Bjerhag. Bra också att tvätten har en mycket fin reningsanläggning framtagen av det lokala företaget Ecobark. Vi från kommunen och SNAB överlämnade blomma och önskade lycka till!

Det blev många trevliga samtal om politik på torget
HELA FÖRMIDDAGEN fanns jag på Stora torget för att vara med på Gammaldags marknad. I Sävsjö är det en god tradition med Vårglada Sävsjö i maj och Gammaldags marknad i augusti. Varje gång brukar vi som parti vara på plats för att, dela ut ballonger, bjuda på fika och prata politik. Denna gång var det regnigt och stundtals också blåsigt men vi var ett gäng kristdemokrater som trotsade detta och var med. Denna gång som enda politiska parti representerade på torget. Det är en stor förmån att få möta medborgare också på detta sätt för att få del av goda förslag och få vara med om många trevliga samtal!

torsdag 24 augusti 2017

AKB-förtroende, höglandschef och IM

IM tilldelades 2013 årets vitsippspris för sitt
engagemang i samhället
LITE REFLEXIONER också idag på temat "förtroende". Just nu är det ju förtroendet för Anna Kinberg-Batra som är den stora snackisen. Vart man kommer vill folk diskutera, fråga och uttrycka sina åsikter.
    Det jag för min del tycker är mest uppseendeväckande är hur skoningslösa de egna partikamraterna är och att man nära ett val skadar sig själva så djupt.  En ödets ironi är att det är just de "smarta" Stockholmsmoderaterna som går i spetsen för att få bort sin första kvinnliga partiledare. Det är de dumma "lantisarna" som möjligtvis kan rädda henne kvar.
    Nu är snöbollningen i rullning hos moderaterna själva och mediadrevet hänger på. Jag undrar hur länge hon ska orka stå emot? Hon sitter ordentligt illa till eftersom förtroendet sviktar i egna leden och då blir jobbet som partiledare näst intill omöjligt. Min bild är att Anna-Kinberg-Batra är påläst, ambitiös och energisk. Tyvärr utstrålar hon kyla, gör då och då osmarta uttalanden. Men är det skäl för att gå ut med att man saknar förtroende? Om man ska driva en förtroendefråga varför gör man det i så fall inte lite snyggare och internt inom partiet? Varför talas så lite om övriga partistyrelsens ansvar? Det är mycket i det som nu sker som utifrån betraktat ter sig märkligt.

onsdag 23 augusti 2017

Tacksam för förtroende

Rune Johansson
FÖR MIN DEL TYCKER jag att det mest hedersamma uppdraget och benämning som en politiker kan ha, det är att vara "Förtroendevald".  Jag känner en stor ödmjukhet men också stolthet över att medborgare i kommunvalet väljer en valsedel och kanske sätter ett kryss för att ge mig sitt förtroende att företräda dem under en fyraårsperiod.

JAG ÄR SÅ TACKSAM för att jag ganska ofta också möter människor som i vardagen uttrycker förtroende och uppskattning.
    Ett sådant exempel är ett möte i går kväll med Rune Johansson, en trivsam person och stor företagsledare, från Horda. Rune har rötter och föräldrahem i Hjälmserydsbygden. Han hade ringt och sökt mig men inte fått kontakt och tog då sonika bilen och sökte upp mig i hemmet. Detta för att han var så angelägen att boka en tid med min medverkan i ett evenemang om en månad. "Kan du komma med så får du en stor kram" sa Rune. Tiden passade och jag fick en stor bamsekram. Sådana möten och förtroenden ger arbetsglädje inspiration och energi!

tisdag 22 augusti 2017

Riksväg 30 och GC-väg i Rörvik på utskott

Gul sträcka av GC-väg i Rörvik
görs som etapp 1
FLERA OMDISKUTERADE VÄGAR och gång- och cykelstråk var på agendan när kommunstyrelsens utskott idag började höstens arbete.

EN TJÄNSTESKRIVELSE från utvecklingschef Kristin Nilsdotter Isaksson antogs som svar på remiss om riksväg 30.
    Sävsjö kommun avvisar Trafikverkets förslag om hastighetssänkning till 80 km/h. Vi konstaterar att de synpunkter som gav regeringen anledning att upphäva Trafikverkets tidigare hastighetssänkning inte har beaktats. Exempelvis har inte möjligheterna till att istället göra kapacitetshöjande åtgärder redovisats.
    Likartade yttranden som det som Sävsjö har tagit fram görs av Växjö, Vaggeryd och Jönköpings kommuner. Även flera samhällsföreningar och Region Jönköpings län yttrar sig för kapacitetshöjande åtgärder och bibehållen hastighet.

GÅNG- OCH CYKELVÄG UTMED väg 744, vid sjön Allgunnen i Rörvik, diskuterades. Ett enigt utskott godkänner att planläggning och genomförande av denna GC-väg får göras på kommunens bekostnad. Vi konstaterar att Sävsjö kommun åter tvingas ta kostnader för något som fullt ut egentligen är statens ansvar.

I ÖVRIGT avhandlades frågor om Klimatråd, skatepark, integrationsprojekt, julgranar och annat både stort och smått. Återkommer här på bloggen framöver till en del av dessa ärenden

måndag 21 augusti 2017

ICA, SKL och Swedbank visar god utveckling i Sävsjö

Vi har byggt snabbt bredband på landsbygd men
inte lika offensivt i kommunens tätorter.
Här behövs mer satsning under kommande år.
I KOMMUNLEDNINGEN samtalar vi om att planera investeringar i skolor, äldreomsorg och kommunal verksamhet med bättre framförhållning. För att lyckas med det behöver kommande investeringar utgå från ännu bättre underlag och statistik. Exempelvis bör vi ha koll på hur många barn som kommer behöva förskola och skola. Vi behöver veta hur många äldre som kommande år förväntas ha behov av äldreomsorg. Det är också viktigt att kunna utgå från korrekt statistik för att göra rätt satsningar för företagande och tillväxt.

söndag 20 augusti 2017

Beundransvärda lokala artister och ideella insatser

Några exempel på lokal medverkan, Rexoria, Gatans kör med Magnus Helmner och
Anders Hanzen, Fors Rockers, bilutställning och barnland
NÄR JAG SUMMERAR intrycken från gårdagens Sävsjö Celebration så imponeras jag av allt ideellt arbete. Det är en enorm insats som görs av många för att allt ska fungera. Det är också fantastiskt att vi har så många bra och ambitiösa musiker, solister och band med lokal förankring.

ÅRETS SÄVSJÖ CELEBRATION var bättre och bredare än någonsin. Vi bjöds på en otroligt stor och varierande musikupplevelse med allt från internationella artister som Slade till lokala duktiga band som Rexoria och Forsa Rockers. Det kändes också mycket bra att en del av programmet var en "Konsert för en bättre värld"

ETT STORT TACK till alla som medverkat till att Sävsjö Celebration blev en folkfest och stor upplevelse för hela familjen!

lördag 19 augusti 2017

Sävsjö Celebration en härlig familjefest

Bandet Hoffmaestro på den stora scenen, Stage Celebration.
Mycket folk och aktiviteter för hela familjen på årets upplaga av Sävsjö Celebration! Trevligt med ett särskilt barnland, bilutställning och all god mat. Framförallt roligt att vi bjöds på ett så proffsigt utbud av artister. Sävsjö Celebration blev i år en härlig familjefest. Än en gång ett fantastiskt fint ordnat arrangemang!

fredag 18 augusti 2017

Energirådgivning, Nya Musik och Celebration

Roland Bjurenstedt visar en nyinkommen bok
JAG HAR IDAG varit i Jönköping, tillsammans med vår Miljö- och hållbarhetsstrateg Veronika Johansson, för att med företrädare för Jönköping, Vaggeryd, Mullsjö och Habo samtala om vårt gemensamma bolag för energirådgivning. En bra verksamhet som vi vill utveckla och förnya för att möta framtidens krav.

NÄR JAG BESÖKER Jönköping så passar jag på att emellanåt titta in på Nya Musik. En fantastisk musikaffär och missionsbokhandel som andas atmosfär, har enorm kunskap och ett stort utbud. Intressant att få kolla på det senaste inom musiken och även kunna provspela olika musikinstrument. Värdefullt att även få del av det senaste inom kristen litteratur.

JAG FICK EN PRATSTUND med Roland Bjurenstedt en av ägarna. Han berättade att över Sverige så tvingas många missionsbokhandlar slå igen. Men Nya Musik går mot strömmen och utvecklas väl. Stolt berättade han att de nu är uppe i en omsättning på ca 35 miljoner om året och har hela 14 anställda. Roland berättade om hur butiken startades 1954 av hans pappa Axel Bjurenstedt. Trots motstånd och att många var tveksamma så lyckades han lägga grunden för denna framgångsrika affär.

UTVECKLINGEN HAR varit stor och idag kan man handla via webben och köpa via postorder. Men inget går upp mot att besöka butiken. Här möts människor och alla kan få bra tips, råd och vägledning. Här får man hjälp med allt inom sång och musik! Det finns också ett stort utbud av presenterartiklar. Nya Musik är en stor tillgång!

LÖRDAGEN HAR JAG VIKT FÖR SÄVSJÖ CELEBRATION. Hoppas du kommer med till denna härliga största och bästa endagsfestival! Läs mer på http://savsjocelebration.se/. Biljetter kan köpas vid entrén, hoppas vi ses!

torsdag 17 augusti 2017

Café och eloge för många arrangemang

MED UPPMANINGEN "Kom – Träffas – Trivs!" bjuder Svenska kyrkan i Stockaryd in till sommarcafé. När det som idag är fint väder så går det utmärkt att sitta i den härliga trädgården. Om det regnar går det att vara inne i församlingsgården.

DAGENS VÄRDAR Linda Jägerhag och Lotta Claesson hade ordnat nybakade frallor och en god kaka. Det var många som kom för att smaka av det goda och framförallt dela gemenskapen.  Stockaryd församlings sommarcafé är ett mycket trevligt initiativ!

SVENSKA KYRKAN ÄR VÄRDA EN ELOGE för alla aktiviteter de arrangerar under sommaren. Många föreningar och församlingar drar ner och en del gör uppehåll i sin verksamhet över sommaren. Svenska kyrkan i vår kommun gör precis tvärtom. De ordnar imponerande många och varierande arrangemang. Musik, kafferep, friluftsgudstjänster och mycket mer.

STOCKARYDS SOMMARCAFÈ är öppet på torsdagar mellan 18-20. Sista gång är 24 augusti, gör gärna ett besök då!

onsdag 16 augusti 2017

Trenden med ökad skadegörelse måste stoppas

Anders Sjöö Jan Holmqvist, Mattias Ramsö och jag vid träff
för ett tag sedan
JAG HAR AV KOMMUNPOLIS, Anders Sjöö, fått del av senaste brottsstatistiken för vår kommun. Inom de flesta områden är det hyggligt stabilt. Ett område där utvecklingen dock går åt helt fel håll är skadegörelse. På några år är andelen anmälda skadegörelser mer än fördubblad.

STATISTIKEN BEKRÄFTAR vad många av oss redan uppmärksammat. Det har varit allt för många repningar av bilar, bilbränder och nu senast försök att tända eld på byggnader i Vrigstad.

ALL DENNA skadegörelse är förstås helt oacceptabel. Vi är i grunden en lugn och trygg kommun och ska fortsatt vara det. De ligister som just nu förstör och ställer till så mycket bekymmer måste avslöjas och lagföras. Detta är kriminell verksamhet och det är polisen som är ansvarig att agera.

LÄSER I DAGENS tidning att chefen för Höglandspolisen, Mattias Ramsö, noterat bekymren med skadegörelser i Sävsjö kommun. Han säger att polisen lägger ordentligt med tid på att få bukt med detta bekymmer.
    Jag har haft kontakt med vår kommunpolis, Anders Sjöö och vi har bestämt att frågan är prioriterad på nästa Välfärdsråd. Självklart ska vi som kommun bidra med det vi kan för att hjälpa till. Men det behövs också tips från allmänheten. Vet du något som kan vara till hjälp så tipsa polisen på telefon 11414 eller skicka ett mejl på https://polisen.se/Kontakta-oss/kontaktformular/Kontaktformular-region-Ost/

KLICKA på denna länk om du vill se brottsstatistiken i sin helhet

tisdag 15 augusti 2017

Bra jobbförslag och Celebrationbiljetter

Biljetter till Sävsjö Celebration fixade!
Vi har i Sävsjö kommun prioriterat aktiviteter för att unga och nyanlända ska komma i sysselsättning. Vår arbetsmarknadsenhet/jobbhuset gör ett bra jobb och nu engageras också Aleholmsskolan i ett särskilt integrationsprojekt. Tyvärr har vi i detta arbete inte alls fått den statliga uppbackning som vi önskat.

JAG BLIR DÄRFÖR GLAD över det förslag som KD-ledaren Ebba Busch Thor och Allianspartierna presenterat idag. Förslaget skapar inträdesjobb för att fler ska komma i arbete. Det riktar sig till nyanlända (under de fem första åren i Sverige) samt unga upp till 23 år utan fullständig gymnasieutbildning. Lönen ska uppgå till 70 procent av rådande ingångslön i branschen, upp till ett tak om 21 000 kronor i bruttolön per månad. 30 procent av arbetstiden avsätts för att lära sig arbetet eller utbildning. Ett bra förslag som jag tror många företagare kommer välkomna!

PÅ LÖRDAG ÄR DET SÄVSJÖ CELEBRATION! Hustrun och jag har nu fixat biljetter. För vår del så köpte vi av Hultsjö IF och därmed får de också en del av biljettintäkten. Det är otroligt bra artistutbud, aktiviteter för hela familjen, bilutställning och mycket mer. Läs om festivalen på deras hemsida http://savsjocelebration.se/ och köp biljetter du också!

måndag 14 augusti 2017

Nu drar vi igång igen med full styrka

I dag på plats igen på kontoret
Så var då semestern slut och första arbetsdagen avklarad. Jag hoppas du precis som jag haft en fin sommar och fått avkoppling så väl som vila.
    För min del är nu en viktig arbetsuppgift att se till att det kommer fram ärenden till kommunstyrelse och fullmäktige. Just idag har vi haft höstens första beredning och bestämt de frågor som ska med i första omgången. Riksväg 30, biogas, klimatråd och skatepark är några av de ärenden som nu skrivs fram och läggs på agendan till utskottet 22 augusti.

söndag 13 augusti 2017

Vallsjöbaden en av Sävsjö kommuns pärlor

Full fart med Erling "Elvis" Lundberg  på scenen och alldeles
fullsatt på bänkarna.
SÖNDAGENS EFTERMIDDAGSFIKA blev tillsammans med hustrun på Vallsjöbaden i Sävsjö. Roligt att komma dit och se att så många sökt sig till denna trevliga plats. I dag var Erling "Elvis" Lundberg inbokad som årets final på söndagsunderhållningarna. Enligt IOGT-entusiasten Nils Andersson var det för dagen hela 200 betalande åhörare, bra!

VALLSJÖBADEN ÄR EN FIN PÄRLA i vår kommun med vackra natursköna omgivningar och en alkoholfri miljö där alla kan trivas. Trots att det idag stundtals var kö i serveringen och mycket folk så var stämningen precis som alltid på topp.

LÄS MITT tidigare inlägg om Vallsjöbaden på denna länk: http://savsjo.blogspot.se/2015/07/smultronstalle-med-goda-varderingar.html

lördag 12 augusti 2017

Grattis Johanna och Benjamin

Johanna och Benjamin strålade av lycka på kyrkbacken
DET VAR HÖGTIDSDAG och fest i Hjälmseryds kyrka när det idag var vigsel mellan Johanna Wernbo och Benjamin Barassa. Brudparet verkligen strålade av lycka! Johanna är en tjej som är uppväxt i Stockaryd och som ofta medverkat i vår kyrka. Benjamin har under flera år varit ungdomsledare och han har betytt mycket för många unga i bygden.
    Annette och jag önskar Johanna och Benjamin lycka till och all välsignelse i sitt liv tillsammans som äkta makar!

Vrigstad marknad en viktig mötesplats

Det var tidvis trångt men det gjorde det bara roligare
att dela ut information i marknadsvimlet
SOM POLITIKER är det viktigt med mötesplatser där vi kan möta medborgare för samtal och för att ta emot förslag på vad som behöver göras för att vår kommun ska bli ännu bättre. En sådan viktig mötesplats är höst- och vårmarknaden i Vrigstad!

I DAG PERFEKT marknadsväder och tidvis mycket folk. Som vanligt gör Vrigstad IF ett bra arrangemang och bjuder marknadsbesökarna på en rolig aktivitet för hela familjen. Bra!

fredag 11 augusti 2017

Besviken över att Njudung inte får köpa biogas

VI I SÄVSJÖ KOMMUN har försökt göra vad vi kan för att biogasanläggningen i Sävsjö ska kunna utvecklas. För min del finns jag just nu med i en arbetsgrupp i länet som skulle kunna göra Sävsjö biogas till en nod för en regionsatsning. Vi har i vår bilupphandling prioriterat biogas med mera. Vi ser biogas som ett fantastiskt närproducerat och miljövänligt framtidsbränsle!

FÖR OSS HAR Njudung energis ambition att ta över Sävsjö Biogas AB varit välkommen och strategiskt helt rätt. Njudung energi kan samordna personal och anläggningar på södra industriområdet. Man kan också använda hushållsavfallets gröna påse för biogastillverkning. Potentialen och utvecklingsmöjligheterna är stora!

torsdag 10 augusti 2017

Vi ska bli farmor och farfar!

Med en skylt som har texten "Baby due in january" offentliggjordes idag på olika sociala medier att sonen och hans hustru ska få sitt första barn i januari.
    Det innebär att Annette och jag nu också kan berätta hur glada vi är att vi ska bli farmor och farfar för första gången.
Vi gläds med de blivande föräldrarna och är förväntansfulla! Detta ska bli så roligt!

onsdag 9 augusti 2017

Julstämning vid unik produktion av söndagsskola

Lars-Göran Rönnberg är en välkänd profil och bekant bland
många barn som Gospel Sam. Idag var han julvärd i
Söndagsskolan plays inspelning i Stockaryd
NÄR JAG UNDER onsdagen besökte Mediahuset i Stockaryd så var det stor aktivitet och faktiskt julstämning.
     Under ett antal dagar spelas det in nya avsnitt i en webbaserad söndagsskola och vid mitt besök så fixades julgran, julklappar och snö för att ge rätta stämningen. Programmen som spelas in är 30 minuter långa och innehåller en bibelberättelse, sånger och olika kreativa inslag.
    Jag medverkar också utifrån min roll som kommunalråd där jag i ett avsnitt blir intervjuad i kommunalhuset av en duktig barnreporter.

tisdag 8 augusti 2017

Tyckt om politik i Sävsjö

UNDER SIGNATUREN "En Sävsjöbo" ställs några frågor och tycks till på insändarsidan i dagens lokaltidning.

FÖRST FRÅGAS om vad som krävs för att bli en politiker och skribenten tycker inte det längre räcker med bondförnuft. Han anser det behövs utbildning för att vara politiker.
     Mitt svar är att det behövs både politiker med högre utbildning och personer med olika erfarenheter. Det är viktigt med en stor bredd på kandidaterna som nomineras. Vem som sedan får ansvar avgör väljarna. Det är "En Sävsjöbo" och de andra röstberättigade som avgör vilka politiker som ska bli förtroendevalda.

måndag 7 augusti 2017

Erika har tagit över Salong Camé

Med öppet hus, mingel och tilltugg var det idag nyöppning av Salong Camé i Stockaryd.

UNDER MÅNGA, MÅNGA år har salongen drivits av Margareta Gunnesson och den har varit omtyckt och haft en lång rad stamkunder. Nu är det den duktiga stockarydstjejen Erika Olsson som tagit över. Annette och jag var där tillsammans med Helena Gill från SNAB för att säga grattis och lycka till!

GÖR GÄRNA ett besök på Salong Camé som ligger vid Järnvägsparken på Parkgatan 1. Vill du boka en tid så ring 0382-203 74

söndag 6 augusti 2017

Godbitar i Komstad från 8000 vinylskivor

Kjell Ohlsson och Ulf Palmqvist
spelar Elvislåten in the getto
Dagens söndagsskoj blev en tripp till Komstad kvarn och Kafé där det idag bjöds på "Skivor till kaffet". Kjell Ohlsson och Ulf Palmqvist spelade låtar ur sin digra samling med hela 8000 vinylskivor. Med härligt vinylknaster fick vi del av klassiska låtar som Bill Haley - Rock Around The Clock, Anna-Lena Löfgren - Lyckliga gatan och Per Myrberg - 34:an.

I DEN FINA lanthandeln beställde vi våfflor och kaffe som sedan serverades inne i den gamla ramsågen. Trevligt att vara i Komstad och kul att man ordnar olika program som kvällens vinyltema.

fredag 4 augusti 2017

SjöÖset ett exempel på stort ideellt engagemang

Det var fullt ös på scenen när Annette och jag besökte SjöÖset
Under fredags eftermiddagen började musikfestivalen SjöÖset i Åkaköp utanför Vrigstad. Festivalen bygger på mycket ideellt arbete och ett stort engagemang för musik. Alla banden spelar gratis och alla som vill besöka festivalen får komma in helt gratis.

ALLT BÖRJADE 2010 med några bröder som byggde en scen bakom deras mammas ladugård sedan har allt utvecklats och det är idag en etablerad entusiastfestival dit många vill komma för att spela.

SJÖÖSET ÄR ETT GOTT EXEMPEL på den initiativkraft och det starka ideella engagemang som finns i våra bygder!

Läs mer om festivalen och se årets program på hemsidan: www.sjooset.se

torsdag 3 augusti 2017

Drop- in med bekymmer och Sterner

På internet visar man att Drop-in är öppet.
Väl på plats sitter i lapp med gem att den är
stängd. Bilprovningen i Vetlanda har en del
att förbättra när det gäller kommunikation
Fick besked från Tranportstyrelsen att min Yamaha Wildstar fått körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. Bäst att ta tag i saken och försöka fixa detta så jag gick via nätet in på "vår" besiktningsstation i Sävsjö. Blev överraskad över att de stängt verksamheten helt under tre veckor. Besiktning är en viktig service och jag tycker det åtminstone borde vara en begränsat öppethållande även under sommaren.

JAG ÄR TROGEN de anläggningar och den service vi har på hemmaplan men i detta läge fick jag söka mig utanför kommungränsen för att få en besiktning.
    Jag har aldrig tidigare besiktat i Vetlanda men eftersom de enligt hemsidan hade öppet en Drop-in service så tog frugan och jag en sväng dit. Väl på plats så hade man med två gem satt en liten lapp att idag var Drop-in stängd. En tjänsteman upplyste dessutom om att det ändå bara gällde bilar och lastbilar. Gick via min telefon in och kollade och då fanns det gott om lediga tider så jag bokade en tid. Efter en liten stund fick jag min besiktning genomförd. En vänlig besiktningsman kollade att allt var ok och gav grönt ljus för att åka vidare ett år till.

onsdag 2 augusti 2017

Att reparera är bra för mig och för miljön

Efter en dags byggande så behövs översyn av verktyg och maskiner. I kväll har jag fixat en sladd till cirkelsågen.

IBLAND KÄNNS det som att laga grejor är en ständig och aldrig sinande arbetsuppgift. När barnen var små handlade det förstås ofta om leksaker som krånglade. Hemma hos oss har, precis som hos många andra familjer, gällt att  "Det som pappa inte kan laga är sönder och det som mamma inte kan hitta är borta. Så är det bara."

ATT LAGA OCH REPARERA är för mig också viktigt utifrån ett miljöperspektiv.  Genom att hålla igång mina grejor så sparar jag en slant, men framförallt så blir det en insats för miljön. Det är bättre att hålla igång det man har än att slänga och köpa nytt. Det är också kul varje gång en reparation lyckas!

tisdag 1 augusti 2017

Det ska vi som politiker inte besluta om

En bild tillsammans med kollegor  tagen i samband med att
nya KD-loggan lanserades
Jag var med för ett tag sedan när den nya logotypen för Kristdemokraterna lanserades. Jag kände väl då måttlig entusiasm över detta nya fyrkantiga förslag.
    Efterhand har jag lär mig tycka allt mer om den  nya loggan och ser att den är bra vid produktion av material men också har en viktigt symbolik. Det lilla strecket under KD visar på att vi står på en fast värdegrund. Den fyrkantiga ramen ska visa att politiken har sina gränser.