onsdag 24 januari 2024

Torvbrytning ger negativ påverkan

EN KONSULT, som köpts för att hjälpa Mullmäster att kunna få bryta torv på Röde mosse, hade häromdagen en minst sagt märklig insändare på Sävsjöappen.  

DET PÅSTÅS bland annat att jag driver frågan om att stoppa torvbrytning utifrån mitt och Stockarydsterminalen AB:s intresse. Detta är felaktigt. När jag agerat är det utifrån att det finns en enig kommunstyrelse som varit bakom och som beslutat. Jag gör det också utifrån att Stockaryds samhällsförening och flera berörda medborgare är oroliga över konsekvenserna med utökad torvbrytning.

NÄR DET GÄLLER Stockarydsterminalen som helhet så är den ett stort samhällsintresse och vi vill som kommun att den ska utvecklas utifrån dess stora klimatnytta. Stockaryds terminalen AB, där kommunen är hälftenägare, och jag ordförande är bara en del av terminalområdet och den gränsar inte till Röde Mosse.

TILLSAMMANS MED Kristin Nilsdotter Isaksson biträdande kommundirektör och Therese Petersson kommunstyrelsens ordförande har jag skrivit ett svar som nu finns på Sävsjöappen. Du kan läsa det på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2024/01/torvbrytning-ger-negativ-paverkan.html#more



Svar till insändaren: Ett utifrånperspektiv på Röde Mosse

Torvbrytning ger negativ påverkan på naturvärden, klimat och invånare 

Sävsjö kommuns kommunledningskontor och kommunstyrelse fick kännedom om planerna att bryta torv på Röde Mosse i samband med miljöprövningsdelegationens hantering av ärendet. 

Då det är kommunstyrelsen som ansvarar för kommunens planering och hållbarhetsarbete agerade vi så snart kunskapen om ärendet kom upp på bordet. Dessförinnan hade Myndighetsförvaltningen hanterat ärendet sakligt, utifrån deras skyldighet i Miljöbalken, men utan att ärendet hade prövats utifrån ett politiskt ställningstagande.

 Då vi samtidigt hade inlett arbetsprocessen med en ny översiktsplan och upptäckte att detta sökta tillstånd var motstridigt mot de politiska ställningstagandena avseende nya torvtäkter kände sig vi oss skyldiga att påpeka detta, även om vi initialt inte hade samrådshandlingarna framme ännu.

Vi såg en stor risk för påverkan på Stockarydsterminalens utveckling, som redan finns med i den fördjupade översiktsplanen för Stockaryds samhälle sedan 2009 och vars handlingar har varit publika att hämta på kommunens hemsida. Nu var området under översyn i ny översiktsplan. Stockarydsterminalen är ett viktigt allmänt intresse för vår kommun, som överför lastbilsburna transporter till räls. 

Kommunen uppvaktades även samtidigt av många ortsbor som uttryckte sin sorg och bestörtning över att ytterligare ett stort skogsbeklätt och bärrikt område runt Stockaryd kommer att förvandlas till ett brunt ökenlandskap. Oron har också varit stor för den påverkan borttagande av denna våtmark kan få på vattenkvalitet och vattenflöden.

Dessa samlade ställningstaganden från vår sida finns med i samtliga av våra skrivelser i ärendet och är tydligt redovisade för där. Det är inget nytt som har tillkommit. Det handlar helt enkelt om ovanstående synpunkter och ett generellt ställningstagande för hållbarhet från vår sida. Detta då det inte någonstans i de handlingar vi har sett finns redogjorda uträkningar på hur mycket klimatutsläpp denna nybrytning av mossen genererar. Bara att det – enlig den ansökan vi fick till oss, bedöms som omöjligt att veta. 

Enligt de forskare på Göteborgs universitet som vi rådfrågat i ärendet är det inte ens jämförbart. Koldioxidutsläpp från aktiva torvtäkter går att räkna på. Industriell torvbrytning genererar stora mängder koldioxid i atmosfären under hela sin kedja. En mosse, som är skogsbeklädd kan lika gärna vara en kolsänka, vilket beror lite på markens väta. Men med skogen nedtagen och brytning av torven vet vi att Röde mosse kommer att bli en stor källa till utsläpp i atmosfären under många år framåt.

Vi valde därför att överpröva så långt vi kunde, för denna generations förlorade naturvärden runt Stockaryd och för nästa generation som blir drabbade av att vi inte förmått fatta rätt beslut för klimatet.

Stefan Gustafsson
 Kommunfullmäktiges ordförande

Therese Petersson
Kommunstyrelsens ordförande

 Kristin Nilsdotter Isaksson
Biträdande kommundirektör i Sävsjö kommun