tisdag 16 januari 2024

Pionjärer udda och märkliga men också beundransvärda

NU HAR JAG LÄST boken "Ostädade väckelser Modernitetens förtrupper". En faktaspäckad bok på dryga 300 sidor som är skriven ur ett forskarperspektiv. Medverkande författare är Urban Claesson, Sune Fahlgren, Stina Fallberg Sundmark, Joel Halldorf, Anton Jansson, Anders Jarlert, Mats Larsson, Arne Rasmusson, Fredrik Santell, Erik Sidenvall, Aud V. Tønnessen, Per von Wachenfeldt och Cecilia Wejryd.
    Man kan väl inte påstå att det precis är en lättläst bok men den har mycket intressant att berätta. Sådant som är viktigt för oss idag för att förstå hur våra värderingar, tro, demokrati och samhälle har utvecklats med lite perspektiv.

BOKEN GER MÅNGA exempel på märkliga och udda kristna väckelserörelser som växte fram i Sverige från 1700-talet och framåt. Rörelser som bäddade för den starka frikyrklighet vi har i vårt land och i synnerhet i våra bygder. Rörelser som blev grunden för vårt moderna samhälle med jämlikhet och demokrati så väl som starka känsla för ideellt arbete, frikyrklighet och föreningsverksamhet.

EXEMPLEN I BOKEN handlar om sådant som Jerusalemfararna från Dalarna om kvinnorörelser, evangelister, missionärer, Herrnhutare och en lång rad drivande entusiaster. De var pionjärer men uppfattades som störande och samhällsfarliga. Precis som roparna, jag skrev om häromdagen, så blev de hånade, trakasserade och sattes i fängelse. Men de höll ut i bön och sin frimodiga kristna berättelse så väl som tjänst för sina medmänniskor och samhällsförändring.

NÄR JAG LÄSER boken Ostädade väckelser så fascineras jag över alla dessa religiösa entusiaster och det driv de hade. De verkligen ville få till förändring i samhället och få sina med människor att förstå vikten av en äkta kristen tro. Lite mer av dessa föregångares glöd och engagemang skulle jag önska hos mig själv och fler i vårt land!

FINNS DU I HÄR I VÅR kommun och vill låna boken "Ostädade väckelser-Modernitetens förtrupper" så bara säg till.