tisdag 2 januari 2024

Ett sorgligt besked om Röde mosse


Kan alla lingon gett Röde mosse
sitt namn?
DEN ÖVERKLAGAN som gjorts till Mark- och miljööverdomstolen för att stoppa företaget Mullmästers begäran om att få bryta torv på Röde mosse tas inte upp enligt ett besked vi nu nåtts av. Det innebär att i princip den enda kvarvarande mossen i våra bygder kommer utplånas. En mosse som växt fram under tusentals år och där det idag finns en viktig våtmark med fina miljöer för djur och växter kommer utraderas. Detta för att omvandlas från fin natur till ekonomiska vinster i fickorna på Mullmästers ledning. Jag tycker det är ett förfärligt besked! Jag tycker också det är anmärkningsvärt att företaget så totalt struntar i vad Sävsjö kommun, stockarydsborna och närboende tycker. Protesterna har varit mycket stora men det verkar som det inte bekommer Mullmäster ett enda dugg. Det enda verktyg jag kan se som är kvar är att bojkotta Mullmästers varor. Jag kommer göra det från nu och uppmanar dig göra det också. 

MED DEN NYA TORVBRYTNINGEN försvinner inte bara fin natur. Den drabbar friluftslivet, Stockarydsterminalens utbyggnadsmöjligheter, förstör för närboende och tar bort ett viktigt vattenmagasin. Det är redan idag bekymmer med översvämningar på grund av den stora torvbrytningen i bygden. När de naturliga mossarnas vattenmagasin försvinner så skapas stora snabba flöden i Stockaryd och sedan i Vrigstad. Det kommer nu sannolikt bli ännu värre. Jag tycker absolut Mullmäster ska hållas ekonomiskt ansvariga för framtida skador på byggnader och infrastruktur som beror på ökade vattenflöden.

VI I SÄVSJÖ KOMMUN har kämpat hårt för att Röde mosse skulle bevaras och jag vill uttrycka min  tacksamhet framförallt vår utvecklingschef Kristin Nilsdotter Isaksson för det uthålliga och energiska arbete hon gjort för Röde mosses bevarande. Jag hade innerligt hoppats att vi med vårt arbete skulle kunnat få bevara Röde mosse som en tillgång för oss, våra barn och barnbarn, det känns dystert att så inte blir fallet.

PÅ FÖLJANDE LÄNK finns några bilder från en promenad på Röde mosse:
https://savsjo.blogspot.com/2024/01/ett-sorgligt-besked-om-rode-mosse.html#more


Vacker mossmark med ståtliga tallar

Röde mosse är en vattenreservoar

Det finns rikligt med lingon på Röde mosse