måndag 29 januari 2024

Kommun måste bidra till goda villkor för livsmedelsbutiker

Vår omtyckta och viktiga tempobutik i Stockaryd
JAG LÄSER I Sävsjöappen att Centerpartiet  yrkade avslag på ett förslag om att bara en butik i Sävsjö ska få leverera varor till alla de i Sävsjö kommun som av socialförvaltningen beviljats insats för leverans av dagligvaror. Beställningar ska ske via en digital portal och en butik är upphandlad som leverantör.

VI HAR I KOMMUNEN ett styre där C ingår och jag tycker det vore bra om vi inom majoriteten tillsammans med opposition valde att fundera ett varv till på konsekvenserna av detta beslut. Vi borde överväga att göra om och göra rätt!

I DEN LANDSBYGSSTRATEGI som jag var med och tog fram, för ett antal år sedan, var det mycket tydligt att grundläggande service som livsmedelshandel, fordonsbränsle, kommunikationer, vägar och bredband är grunden för en levande och attraktiv landsbygd. Det är också dessa faktorer som ger äldre möjlighet att, med god livskvalitet, kunna bo kvar hemma lite längre. 

SKA VI KUNNA bibehålla viktigt grundläggande service i hela kommunen måste Sävsjö kommun också bidra med en del och åtminstone se till att kompletteringshandel sker lokalt.  Detta för att kommunens underlag är viktigt för affärerna men också för att det i sig är ett viktigt signalvärde i att kommunen gynnar lokal handel.
   Med att bara en butik i kommunen får leverera varor i kommunens system för att köpa livsmedel så drar man undan en del av underlaget för små mycket viktiga livsmedelsbutiker. I förlängningen blir det konsekvenser som kommer kosta långt mer för socialförvaltningen än vad man tjänar på denna digitala tjänst. Jag tycker man ska fundera över möjligheten att pausa införande av den nya digitala tjänsten och tänka igenom detta en gång till. Man bör också säkerställa att det blir en politisk förankring inte bara i socialnämnden utan också i kommunstyrelse och kanske som policy också hos oss i kommunfullmäktige!