torsdag 6 februari 2020

Hallmedia satte punkt för lokalredaktion i Sävsjö

Vi tog med våra kameror och tog några foton på Sofie Karlsson när hon gjorde
sin sista arbetsdag som anställd på Sävsjö redaktionen för Smålands Dagblad.
TILLSAMMANS MED PIERRE, vår kommunikationschef, tog jag under eftermiddagen en promenad ner till lokalredaktionen för Smålands Dagblad. Just idag var den sista arbetsdagen för Sofie Karlsson som blir den sista journalisten från Hallmedia som är stationerad i Sävsjö. Med Sofies avslut av jobbet i Sävsjö har Hallmedia satt punkt för en hundraårig historia av lokalredaktion och lokalt anställd journalist i Sävsjö.

DET HAR GENOM ÅREN varit en hel del turer fram och tillbaka när det gäller tidningar på Höglandet. Allt började sannolikt år 1899 med att Smålands-Tidningen startades. Tio år senare togs ett nytt steg genom att Smålands-Tidningen började göra tidningarna i ett eget tryckeri i Eksjö.

I  "ELNA_BOKEN" "Sävsjö ett samhälles liv och utveckling vid stambanan" så finns några skrivningar om lokaltidningens roll i vår kommun. I ett avsnitt skrivs det att i Västahuset, som låg i det nordöstra hörnet av Banérgatan, fanns en enkel tidningsredaktion år 1938. Här inhystes Erik Svensson som också kallades "Professorn". Han titulerades som platsredaktör och jobbade först för Smålands-Tidningen och sedan för Smålands Allehanda.

TIDNINGEN HAR GENOM ÅREN betytt mycket för sammanhållningen och demokratin i vår kommun. Innan digitaliseringen tog fart läste så gott som alla lokaltidningen och den var för våra innevånare en helt nödvändig informationsbärare. För mig som kommunalråd har tidningen varit en naturlig del av vardagen och det har alltid funnits en professionell och god relation med de journalister som varit stationerade hos oss.

HALLMEDIA KOMMER fortsätta att skriva om vår kommun men det blir inte längre med en lokalredaktion i Sävsjö. Jag hoppas att tidningen ska lyckas med sin ambition att med utgångspunkt från Vetlanda fortsätta bevakningen. Framtiden får utvisa om denna nyordning lyckas. Tyvärr förlorar Hallmedia, med att Sofie inte fortsätter, också en duktig journalist.

TACK SOFIE för ett mycket bra arbete och lycka till i ditt nya jobb!