söndag 14 januari 2024

Barfota Rop en del av min historia

ANNETTE OCH JAG har sett filmen Barfota Rop, en film som handlar om modet hos barn och unga som stod upp för att skapa förändring i mitten på 1800-talet. Sverige var då ett land i misär och fattigdom. En miljon svenskar väljer under denna tid att utvandra till Amerika. 
   Vi får i filmen se  hur barn, unga, kvinnor och olärda får en ingivelse från Gud att börja ropa ut behovet av förändring. Man kan notera att de som blev ledare bland roparna också därmed blev föregångare när det gäller jämlikhet och demokrati i ett annars patriarkalt samhälle.

DET SOM INTE SÄGS i filmen, men som är intressant för oss, är att en Lisa Andersson i Alsarp i Hjälmseryds socken räknas som den första roparen. Hon hade vid 16 års ålder blivit sjuk och sängliggande. Under den tiden började hon läsa Bibeln. Strax därpå upplevde Lisa ett tvång att ropa och predika bättring ifrån sin säng. 
    När de ropande barnen blev allt fler försökte makthavarna i samhället att stoppa barnens rop, bland annat genom hård bestraffning. Men trots det växer en gräsrotsrörelse fram som ingen kunde stoppa. Grunden läggs med roparna för den väckelsevåg som sedan gick fram i våra bygder.  Min egen historia har sina djupa rötter i hjälmserydsbygden, rakt ner i denna spännande och omvälvande tid. En väckelse som räddade människor från alkoholism, misär och som gav många en trygg gudstro att bygga sitt liv på.

JAG ÄR STOLT ÖVER mina rötter och vår historia. Det är hedrande att, som resultat av den kamp som fördes av tidigare generationer, få vara engagerad både inom frikyrkorörelse och kommundemokrati. 

LÄSTIPS: Prästen Håkan Sunnliden har skrivit om roparna och dess koppling till Hjälmseryd, det som också kallades hjelmserydssjukan. Håkan skriver i detta sammanhang om Emma Sackrisson som del i detta fenomen. Emma byggde Filadelfiakapellet med min farfar Gustav Carlsson som ansvarig byggmästare. Filadelfia är numera välkända Suzis Café. Läs Håkan Sunnlidens text här: https://hakansunnliden.blogspot.com/2016/05/hjalmseryd-centrum-i-en-gammal.html