lördag 23 september 2023

Spännande att vara med i jury för att utse bästa ostkakan

Här är jag tillsammans med Kristin Emilsson, vinnaren
Malin Klasson och David Brogård
TILLSAMMANS MED David Brogård, Hylletofta och Kristin Emilsson, Rydaholm var jag med som jury för att utse bästa ostkaka i en deltävling i SM för ostkakor. Tävlingen hölls på Vrigstad värdshus och det var åtta deltagare som lämnat in sina ostkakor för bedömning.

OSTKAKANS VÄNNER har satt upp ett antal kriterier som skulle vägas in vid vår provsmakningen av tävlingsbidragen. Det handlade om färg och utseende och där skulle ytan vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt. Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skulle vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen vara tydligt synliga men får ej vara torra. Lukt och smak vara fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

VI SOM JURY hade ett svårt arbete att försöka gradera fantastiska välgjorda ostkakor. Alla gör på sina egna sätt och som var och en tycker blir gott. Men efter provsmakande och ett bra samtal mellan oss i juryn blev vi eniga om vilka ostkakor vi tyckte var bäst. Vi visste förstås inte vem som bakat vilken ostkaka förrän det var dags för prisutdelning. Jag tycker det kändes otroligt bra att det då visade sig att den som vann var en 24-årig ostkaksbakare och den som var i särklass yngst av alla!  Vår motivering blev "Av de åtta fantastiska ostkakorna har vi utifrån vår långa ostkaketradition omsorgsfullt valt ostkakan som var vackert gul och brun. Med den rätta smaken av mandel och härlig doft samt även med en väl lyckad konsistens."  Vinnare blev Malin Klasson, 2:a Amalia Jonsson och på plats 3 Rolf Stålgren.

OSTKAKAN ÄR en svensk maträtt med lång historia. Troligen åt man ostkaka redan under medeltiden. Det produceras ostkakor i hela Sverige men självklart är en ”äkta” ostkaka småländsk. Det är ju vår landskapsrätt! Många goda ostkakor bakas hemma i stugorna men vi har ju också vår goda och omtyckta Vrigstad ostkaka.