fredag 20 januari 2023

Konstruktiva samtal vid möte med trähusnätverk

Skrämdump Smålandstidningen fredag 20/1
reportage och foton av Mari Ermeland
Hela artikeln kan läsas på länk i texten
NÄR TRÄHUSNÄTVERKET under fredagen samlade var uppslutningen den största någonsin, alla var där! Bostadsminister Andreas Carlson var med och flera riksdagsledamöter.  Det var med representanter för Region Jönköpings län och alla kommunstyrelseordföranden i Höglandskommunerna. Projekt Smart Housing och Träcentrum var också på plats. Trähusföretagen hade manngrann uppställning!

EFTER EN LUNCH på Eksjö stadshotell var mötet förlagt till Eksjöhus där VD Frida Sherdén gav en kort information om företaget och jag gick igenom upplägget för mötet. 

BOSTADSMINISTER Andreas Carlson redovisade sina och regeringens bedömningar och de ser också att det blir en tuff marknad under närmsta året vad gäller bostäder. Andreas ser som viktigt att som infrastruktur- och bostadsminister föra konstruktiva och goda samtal i dessa ekonomiskt utmanande tider och uttryckte stor tacksamhet över inbjudan till Trähusnätverket.  Andreas berättade att regeringen kartlägger insatser för att öka bostadsbyggande genom att ge länsstyrelserna i uppdrag att klargöra vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna. Han har ökat tempot i regeringen avseende att ta fram reformer för att bland annat minska regelkrångel, sänka trösklarna in på bostadsmarknaden och öka tillgången till byggbar mark. 

Skärmdump från SVT Småland fredag 20/1
reportage/foton Linda Mathillas och Jasmin Akbarzadeh
Inslag kan ses på länk i texten
REGION JÖNKÖPINGS LÄN uttryckte sig positivt till att utifrån sitt regionala utvecklingsansvar aktivt medverka i åtgärder för att förbättra villkoren för trähusbyggande och den svåra situation som är nu. Träcentrum berättade att de gärna är med i olika projekt om kompetensförsörjning och utbildning. Smart Housing ser möjlighet att vara med i utveckling av framtida trähusbyggande.

DET VAR ETT BRA och konstruktivt möte som landade i behov och förslag till både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Alla fick uppdrag att utifrån mötet fundera och agera. Ett nytt möte ordnas lite längre fram! 

SOM SAMMANKALLANDE av Trähusnätverket vill jag uttrycka ett stort tack till alla som var med! Tack för att ni alla bidrog till ett fantastiskt möte av samförstånd, framtidstro och vilja att gemensamt hjälpa till för att ta sig igenom de tuffa tider som väntar!

Länk till inslag i SVT Småland:

Länk till beskrivning av Trähusnätverket: