fredag 15 september 2023

Fina minnen av Bengt Persson

DET BLEV EN FIN BEGRAVNING i Vrigstad Kyrka för mångåriga politikerkompisen Bengt Persson. Officiant var Maria Åberg och hon skötte uppgiften värdigt och personligt. Eva-Marie Nilsson gjorde en proffsig insats vid orgel och piano. Per Malmqvist sjöng som han brukar med kraftfull stämma och inlevelse. Det som berörde mig mest var när Bengts barnbarn sjöng läsarsången Han har öppnat pärleporten och det fick mångas ögon att tåras.

EFTER BEGRAVNINGSGUDSTJÄNSTEN var det en minnesstund i församlingshemmet. Där bjöds på Bengts favoriträtt, stekt potatis och kyckling. Till efterrätt blev det kaffe med vildmarkstårta. Jag och några till delade minnen och det lästes upp namn på de som gett minnesgåvor. 

JAG LÄRDE KÄNNA BENGT när jag i mitten av 1990-talet började som vice ordförande i kommunstyrelsen. Efter att jag år 2000 blivit kommunalråd blev han en mycket viktig samarbetspartner.  Med Kjell Emilsson, Lilian Sjöberg Wärn och Ingvar Svensson skapade vi starten på den Tillsammansanda som sedan dess varit så viktig för vår kommun. Vi hittade vägar att göra breda överenskommelser och hade flera år gemensamma budgetförslag till fullmäktige.

En gemensam budgetöverenskommelse 2006 Bengt Persson,
Kjell Emilsson, jag, Lilian Sjöberg Wärn och Ingvar Svensson
BENGT PERSSON har varit trevlig att samarbeta med. Han har alltid haft glimten i ögat, varit pragmatisk, humoristisk, rejäl, generös och vidsynt. En person med stort hjärta. Det var för mig trevligt att samarbeta med Bengt Persson.

EN SÅDAN HÄR DAG känner jag en stor medkänsla med makan Lena, sönerna och deras familjer såväl som alla andra nära och kära som sörjer. Jag känner också en tacksamhet över det som Bengt Persson betydde för mig och för Sävsjö kommun. Vila i frid Bengt!


Sittande från vänster Kjell Wegeborn, Bengt Persson, Roland Carlsson,
Johnny Torstensson, Lennart Davidsson. Stående Bengt Swerlander och jag
vid möte med pensionärsorganisastioner

Budgetöverenskommelse 2004.  Här jag tillsammans med Lilian Sjöberg-Wärn,
Bengt Persson (S), Mats Olsson (L), Ingvar Svensson (C), Göran Häll (V)


Ett av de första kommunstyrelsemötena där jag var med och träffade Bengt Persson


Ordförandegruppen efter valet 2022 där Bengt Persson blev valnämndens ordförande

Bengt Persson var en av de uppskattade gästerna på min avtackningsfest i februari