onsdag 29 september 2021

Familjens förebyggande roll får inte underskattas

Andreas Carlson och jag på Vrigstad marknad för
något år sedan
PÅ SENARE tid har jag haft flera samtal med personer som sympatiserar med oss kristdemokrater och som är oroliga över vad som uppfattas som en hårdare retorik. Jag har fått frågan om vi har gått ifrån sin värdegrund och människosyn.

DETTA ÄR INTE SANT. Vi som parti står fast i vår kristna värdegrund och precis som tidigare lyfter vi fram familjen som en grundbult i samhället. Men för att försvara våra mjuka värden behöver vi också kunna säga ifrån och ibland vara beredda att ta hårdare tag.

I EN DEBATTARTIKEL har jag tillsammans med Andreas Carlson, vår gruppledare i riksdagen, skrivit om att inga akuta insatser kan eller kommer att fungera om de inte kombineras med en satsning på civilsamhället, familjen och skarpa förebyggande åtgärder. Du kan läsa debattartikel på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2021/09/skriver-med-andreas-om-familj.html



Familjens förebyggande roll får inte underskattas

Sverige plågas av en våldsepidemi. 195 skjutningar har inträffat under årets 241 dagar. Våldet drabbar långt fler än de som träffas av kulorna. Oräkneliga oroliga människor frågar sig om det är säkert att låta barnen leka ute, att gå ut och njuta av höstens skiftande färger eller att bara springa ner till kvartersbutiken efter en liter mjölk. Vi anpassar våra rörelsemönster. Finner oss i att leva under hot.

 Allt detta kräver akuta och konsekventa insatser. Men kom även ihåg att inga akuta insatser fungerar om de inte kombineras med skarpa förebyggande åtgärder. Som socialt engagerade kristdemokrater är vi sedan länge medvetna om de här sambanden, men de tål att upprepas igen.

 Så gott som varje ung människa formas först, mest och främst i det egna hemmet. Av den egna familjen. Föräldraansvaret är en viktig nyckel när det gäller att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Därför reagerade vi kristdemokrater så starkt när regeringens strategi "Tillsammans mot brott" inte ens nämnde ordet ”familj”.

 Även civilsamhället spelar en helt avgörande roll. Inte minst för den som vill bryta ett livsstilskriminellt liv och kanske helt saknar relationer och kontakter i den laglydiga världen. Hur många har inte fått hjälp av Kriminellas Revansch i Samhället? Av kyrkor som bistår med mat, tak över huvudet och en axel att gråta ut mot? Av organisationer som på djupet förstår hur tillvaron slits sönder av missbruk?

 När vi tar strid för gåvoavdraget så handlar det inte om ”välgörenhet” utan om att bevara och försvara en central del av samhällets sociala infrastruktur. Myndigheter har sitt jobb att göra, men de kan inte erbjuda den gemenskap som en annan människa kan.

 Däremot måste de kunna göra sitt arbete, i de fall då föräldraansvaret inte tas eller de civila insatserna inte räcker till. Därför driver vi på för att bland andra skolor, fritids och socialtjänst ska kunna dela information med varandra. De måste kunna samarbeta när de stödjer en ung människa på glid, inte hållas isär.

 Vår stora uppgift under åren som kommer måste därför vara att visa att de här negativa spiralerna kan brytas, att skottsalvorna kan stoppas och tryggheten återvinnas. Det arbetet kommer behöva utföras med fast hand och på alla fronter. Med akuta insatser och med ett starkt, empatiskt och konsekvent förebyggande arbete.

 Vi kristdemokrater kommer inte att backa från den uppgiften.


Stefan Gustafsson (KD) Kommunstyrelsens ordförande Sävsjö 

Andreas Carlson (KD) gruppledare och vice ordförande i riksdagens Justitieutskottet