lördag 2 september 2023

Psykisk ohälsa bland barn och unga kräver mer resurser

En bild från valrörelsen där jag är med vår nuvarande
regionpolitiker Per Danielsson och vår tidigare
regionpolitiker Anna-Karin Yngvesson

SKOLORNA HAR PRECIS börjat och tyvärr är det många barn som kom till skolan med en klump i magen. Det finns också några som inte kom alls till skolan när höstterminen började. 

DET FINNS EN NY RAPPORT som visar en tydlig koppling mellan mobbing och återkommande psykiska besvär. Detta är en utveckling som i allra största grad behöver bekämpas.  Jag tycker därför det är mycket bra att regeringen, utifrån påtryckningar från Kristdemokraterna, har prioriterat barn och ungas psykiska hälsa. Det satsas 1,5 miljarder kronor extra för att stärka psykiatrin med kapade köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Det har införts en vårdgaranti med behandling inom max 30 dagar för barn i behov. Elevhälsogaranti har införts för ökad tillgänglighet. Det har tagits fram en nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. 20 miljoner kronor avsätts för Bris nationella stödlinje och 75 miljoner kronor för skolsociala team. Det har också gjorts förstärkningar av elevhälsan

VI I SÄVSJÖ KOMMUN har Per Danielsson (KD) som enda ledamot i regionfullmäktige . Per  brinner för frågor om psykisk hälsa och driver på i opposition för att Region Jönköpings län ska öka resurserna till barn- och ungdomspsykiatrin ytterligare och det är mycket bra. Jag hoppas att han ska få gehör bland en majoritet bland regionpolitikerna så att verkliga och välbehövda förbättringar snart kan ske. Kör hårt Per!