tisdag 27 juni 2023

Kan en ny mobil ta lika bra foton som riktig kamera?

FOTOGRAFERING har varit ett stort intresse för mig ända sedan jag var liten. Kanske väcktes intresset av att min farfar Gustav Carlsson fotograferade mycket i början av 1900-talet. Det var spännande att hemma hos farfar få titta på gamla lådkameror och fotoblixtar med magnesium. Farfar var en av få i hjälmserydsbygden som då hade körkort. Eftersom han både kunde köra bil och fotografera fick han foto- köruppdrag på begravningar så väl som bröllop med flera större händelser.

FÖR MIG BÖRJADE fotograferingen på allvar under 1970-talet med att jag på Hegethorns Foto i Nässjö köpte en Nikon systemkamera. På den tiden var det ofta fotografering med diafilm men också svartvit film som vi i fotoklubben Bländaren framkallade själva. Jag fotograferade emellanåt med svart-vit TRIX 400 ASA åt Smålands Dagblad på uppdrag av lokalreportern Ebert Sigfridsson. 

NÄR MIN GAMLA MOBIL pajade för någon månad sedan valde jag att köpa en ny som i tester har fått goda betyg för sin kamera. En iPhone 14 pro med tre kameralinser/objektiv och möjlighet att fotografera i råformat på upp till 48 megapixel. Jag har nu testat den och kameran är riktigt bra och i synnerhet i goda ljusförhållanden blir bilderna mycket fina. Med denna mobil behöver jag inte lika ofta ta med någon av mina riktiga kameror.

MEN INTE ENS EN NY kameramobil kan mäta sig med en riktig kamera. Skillnaden i kvalitet på bilderna är stor i synnerhet i besvärliga förhållanden och när det är sämre ljus. Jag fotograferar alltid i rå-format och framkallar bilderna i dataprogrammet Capture One. Detta för att få bästa möjliga kvalitet. Idag har jag framkallat foton från barnvälsignelse, studentfirande med mera. En del har jag fotat med min iPhone en del med mina riktiga kameror och det är bara att konstatera att foton från den riktiga kameran är än så länge överlägsen mobilbilderna. Den stora fördelen med mobilkameran är att den alltid är med och att kvalitén på mobilbilderna blivit tillräckligt bra för de flesta vardagliga sammanhang.