onsdag 22 mars 2023

Att vara ordförande är ett fantastiskt hedersuppdrag

RUBRIKEN PÅ DET HÄR inlägget var också med på den första powerpointbilden som jag visade när vi under onsdagen hade första omgången av vårens ordförandeutbildning. Att vara ordförande är ett fantastiskt hedersuppdrag!

ORDFÖRANDEUPPDRAGET är viktigt i kommunen men också eftertraktat i föreningsliv och bland företagen. Det är tyvärr allt fler organisationer som saknar ordförande och styrelseledamöter. För mig känns det därför extra viktigt att få vara med och utbilda och skickliggöra ordföranden för politik och kanske så småningom också för andra uppdrag i vår kommun.

VID DAGEN UTBILDNING lyfte vi behovet av att inte bara fokusera på möten och sammanträden utan se människorna. För att lyckas som ordförande måste vi samspela med varandra som politiker men också med tjänstepersoner och samhället i övrigt. Jag har också starkt betonat vikten av att vi som politiker axlar vårt politiska ansvar och kliver fram mer. Vi samtalade om det kommunala uppdraget och konstaterade att dagens kommuner har sina ben tillbaka ända till 1862 års kommunalförordning då kommuner ersatte socknarna. Vi gick igenom grundläggande principer som offentlighetsprincipen och hur det politiska hantverket fungerar med yrkanden och klubbteknik.

FÖR MIG VAR DET inspirerande att få hålla i denna utbildningsdag och hoppas att de som var med också fick med sig något som kan bli till nytta i det fortsatta arbetet som ordförande i Sävsjö kommuns nämnder och styrelser!