fredag 3 februari 2023

Vad händer med det för oss viktiga centerpartiet?

Pressbild i stadsmiljö på 
Muharrem Demirok
JAG HAR TILL dels följt Centerns stämma för att jag tycker det är viktigt att veta vart partiet är på väg. När jag en gång bestämde mig för att engagera mig politiskt var det Kristdemokraterna som kändes helt rätt. Hade inte det alternativet funnits hade nog Centern varit närmast. Tyvärr har man sedan dess förändrat sin värdegrund. Man har också efterhand tappat landsbygdsprofilen och allt mer blivit ett storstadsparti. Med en profil som allt mer tydligt är "Stureplanscentern" och markeringen som ultraliberalt parti är det inte längre något som passar mig.

I VALET för några månader sedan blev det tydligt att det nya Centerpartiet tappar allt mer stöd i hela Sverige och gör det så också i vår kommun. För oss lokalt är Centern en viktig samarbetspartner med stabila politiker och djupa rötter i bygden. Jag hade hoppat de skulle lyckas bättre.

NU HAR CENTERN valt Muharrem Demirok, till ny partiledare efter Annie Lööf.  Han har tidigare varit kommunalråd i Linköping och det är en bra erfarenhet som jag hoppas kommer synas i hans arbete framöver. För de flesta är Demirok i stort sett okänd. Debatten inför partistämman och dagens linjetal med sina fyra punkter har inte heller varit till någon hjälp för den som önskar förstå Demiroks politiska tänkande. Fokus i diskussionerna om honom har i stället legat på två misshandelsdomar och på det faktum att han är uttalad muslim. 

JAG HOPPAS JAG har fel men känner dåliga vibbar av detta val av partiledare. Demirok gick i sitt linjetal till frontalangrepp på oss kristdemokrater och menade att vi sviker landsbygden. Själv är han en storstadsbo med uppväxt i förorten och han vill han höja dieselpriset med 9 kronor/litern till 2030. Berätta gärna hur det är bra för landsbygdsfolket och alla barnfamiljer som behöver bilen för att få ihop livspusslet! Vi Kristdemokrater vill satsa på landsbygden och sänka reduktionsplikten på fordonsbränslen till EUs miniminivå.

JAG TROR OCKSÅ det är problematiskt med Demiroks kopplingar till Turkiets ledarskikt och hans turkiska medborgarskap i det läge via har med en Natoansökan som Turkiet förhalar. Med valet av Demirok har vi en partiledare som är uttalad muslim och hans muslimska värdegrund kommer förstås påverka politiken och kanske också göra att medlemsbasen efterhand förändras åt det hållet. Vad innebär det i synen på religionsfrihet, lagstiftning, demokrati, yttrandefrihet......

DET BLIR INTRESSANT att följa opinionsutvecklingen för Demirok som ledare, och för Centern som parti,  framöver. Som det ser ut nu verkar Centern gå allt  längre och längre ifrån att vara ett landsbygdsparti och det kommer synas i stödet. Men som sagt, jag hoppas jag har fel.

LÄS GÄRNA Claphaminstitutets beskrivning av "Islamiska värderingar kontra västerländska värderingar" på följande länk:  http://claphaminstitutet.se/wp-content/uploads/2022/02/Clap-rapport6-digital.pdf