fredag 13 september 2024

Liv i surdeg och mötesplats på Södergården

NUMERA ÄR DET rätt ofta min uppgift att på fredagsmorgonen mata surdegen. Detta som en förberedelse för att Annette sedan till helgen ska kunna baka sina goda frallor och bröd.

JAG TAR LITE  gammal surdeg i kylskåpet och matar den med en rejäl dos fint rågmjöl och sedan ljummet vatten så det blir ungefär som en våffelsmet. Jag ställer sedan burkarna med den nymatade surdegen där det är lite varmt. Om allt fungerar som det ska blir det efterhand en ökande aktivitet i burkarna. Det börjar bubbla och pyser av liv och på några timmar växer det fram en färdig surdeg att använda för bakning.

DET ÄR FASCINERANDE  att kunna baka på ett sätt som gjorts i tusentals år. Ett exempel är att surdegsbakning omnämns i bibeln. Där används surdeg som bild för flera olika saker. Jesus liknar självaste Guds rike vid just en surdeg.

DAGENS LUNCH blev på Södergårdens matsal. Där serveras dagligen en god husmanskost. Lunchen blir också en mötesplats där människor från bygden kan träffas för att samtala med varandra. För min del fick jag idag ett trevligt samtal med två tidigare arbetskamrater.  Rolf Hägerstam jobbade många år inom Sävsjö energi och vi hade ett bra samtal under lunchen. Det var riktigt roligt att innan dess få en pratstund med Linnea Hjertonsson som var en uppskattad arbetskamrat under tiden på Lövängen.