torsdag 12 september 2024

Bemötande av påstående i insändare om Ljungaskolan

En insändare i torsdagens tidning
I DAGBLADET skriver idag signaturen "Invånare som värnar om Sävsjö" en insändare där det föreslås att igen öppna upp Ljungaskolan. Det påstås i denna "Att dåvarande ordförande i kommunstyrelsen och numera ordförande i fullmäktige senare erkände att det var ett dåligt och felaktigt beslut förändrar inget i dag."  

JAG VET INTE VAR skribenten har fått denna uppgift ifrån men jag har mig veterligen aldrig sagt så. Jag har kollat igenom allt jag kunnat hitta som jag sagt och skrivit om Ljungaskolan och det ger en helt annan bild.

LJUNGASKOLAN blev en fråga som olyckligtvis hamnade i långbänk och vi politiker var länge för fega att ta det nödvändiga beslutet att stänga skolan. Tyvärr skapade det osäkerhet för både elever och lärare. Vi kunde förstås valt att låta Ljungaskolan finnas kvar men då hade det krävt en enorm investering. Utifrån de krav som finns tror jag enda lösningen hade varit att riva skolan och bygga nytt. Skolmiljön var mysig men fyllde inga som helst krav när det gäller bland annat lärosalar, arbetsmiljö eller anpassning för funktionshindrade. Vi har också konstaterat att en så liten skola som Ljungaskolan inte är bra ur pedagogisk synvinkel och mer svårrekryterad ur personalsynpunkt.

MED BLICK framåt är min bedömning att vi de närmsta åren måste vara mycket försiktiga med utökning av lokaler för skola och förskolor. Vi är inne i en tid då barnafödandet minskar och det riskerar att bli kostsamt om kostymen är för stor.  Ljungaskolan ska ur mitt perspektiv inte bli någon grundskola igen. Fastigheten är vacker och det skulle vara trevligt om den kunde få en annan bra användning. Något som vi som kommun borde arbeta mer. Det skulle också vara tacksamt om våra invånare kommer med förslag på användningsområden!