tisdag 3 september 2024

Konstruktivt och bra möte mellan presidium och revision

Barn- och utbildningsnämnden visar goda resultat i jämförelse
 med andra kommuner. På fotot nämndens
ordförande Fredrik Håkansson
VI I FULLMÄKTIGES presidium har haft ett bra möte med kommunrevisionen. Eftersom kommunfullmäktige är revisionens uppdragsgivare har vi i presidiet uppgiften att regelbundet ta initiativ till ett antal sådana här möten där vi stämmer av hur det fungerar och för dialog om arbetet. Vi är angelägna att få del av bedömningar och iakttagelser framförallt om hur det fungerar med arbete och ansvar i styrelser och nämnder.

VI FICK DENNA GÅNG information om hur revisionen lagt upp sitt arbete under året med genomförda och kommande granskningar. Revisionen noterar goda resultat inom Sävsjö kommuns barn- och utbildningsnämnd, något som utmärker sig positivt både regionalt och på riksnivå. När det gäller behörighet från grundskola till gymnasium noterar revisionen brister som man avser att följa upp via en särskild utredning under hösten 2024. Revisionen har även noterat att flickors skolresultat i årskurs nio sticker ut negativt i förhållande till pojkars resultat i jämförelse med landet som helhet.  Revisionen ser med viss oro på att kommunstyrelsen har väldigt många ärenden att hantera under sitt ansvar. Myndighetsnämnden och dess förvaltning behöver se över hanteringen av ärenden. Revisionen ser att det finns brister i planeringen och utförandet av det löpande underhållet på kommunala fastigheter.

VI SAMTALADE också om de revisionsuppdrag som finns i våra olika regionala samarbeten och då främst inom Höglandsförbundet och inom Kretslopp sydost. Båda viktiga och omfattande uppdrag med stora utmaningar. När det gäller den egna ekonomin informerar revisionen att man kan utföra sitt arbete inom ramen för befintlig budget. Nästa möte ska bli den 5 februari och då med fokus på budget, tillväxt och tillsyn, uppföljning av utredning inom barn- och utbildningsförvaltningen.

ETT SAMMANTAGET konstruktivt, trevligt och bra möte mellan kommunfullmäktiges presidium och revisionen!