fredag 5 juli 2024

Håkan Sörman lämnade förslag till nytt utjämningssystem

Håkan Sörman var tidigare landshövding i Jönköpings län
och besökte då oss i Sävsjö.
UNDER TISDAGEN lämnade en parlamentarisk utredning över ett förslag till förbättrat utjämningssystem för kommuner och regioner. Håkan Sörman har varit ordförande i denna utjämningskommitté och för oss kristdemokrater har Magnus Kolsjö varit vår representant. 

JAG HAR VARIT med på ett seminarium där det nya förslaget har presenterats och tycker det ser lovande ut. En bra förutsättning för att förslaget också ska gå igenom i riksdagen och bli verklighet är att utjämningskommittén är enig i sitt förslag.

KOMMUNAL UTJÄMNING ÄR en viktig grundbult i hela den svenska välfärdsmodellen. Med denna utjämning minskas klyftorna mellan människor och våra äldre ges möjlighet till att få en likvärdig omsorg vare sig man bor i Sävsjö eller Stockholm. Med detta system så blir förutsättningarna goda att bedriva skola och barnomsorg för alla barn i Sverige. När förslaget nu kommer ut till oss blir det mycket viktigt att vi som kommun avger ett positivt remissvar. Med fördel kan detta remissvar samordnas med övriga höglandskommuner eller kanske till och med övriga kommuner i länet.

SOM VANLIGT är det inte alla som hyllar det nya förslaget. Rika moderata kommuner i storstäder är inte intresserade av att dela med sig av sina tillgångar till andra kommuner. Det kommer därför förmodligen bli en intensiv lobbyverksamhet för att stoppa det nya utjämningssystemet. Vi har även tidvis sett att media ibland skriver negativt och okunnigt om utjämningen. Exempelvis var det en ledare i vår tidning som gjorde mig upprörd för ett par år sedan. Du kan läsa mitt blogg inlägg om den på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2020/04/klavertramp-av-smalands-dagblads.html