onsdag 22 april 2020

Klavertramp av Smålands Dagblads ledarredaktion

P4 tog Karl-Bertil Jonsson som jämförelse med mig i en saga
NÄR JAG PÅ MORGONEN slog upp Smålands Dagblad blev jag minst sagt uppriven över ledaren. Rubriken var "Ta från de kloka och ge till de slösaktiga" och texten ifrågasätter det kommunala utjämningssystemet. Den av tidningen ej redovisade ledarskribenten skriver om utjämningssystemet som "ett straff för rikare kommuner" och menar att "slösaktiga kommuner får sin stadiga del".  Det är förbluffande att tidningen släpper igenom en så felaktig beskrivning och smutskastar merparten av alla oss kommuner så gravt.

KOMMUNAL UTJÄMNING ÄR en viktig grundbult i hela den svenska välfärdsmodellen. I Sverige alla partier har varit överens om vikten av detta och så sent som för något år sedan enats om en modernisering av systemet. Med denna utjämning minskas klyftorna mellan människor och våra äldre få en likvärdig omsorg vare sig man bor i Sävsjö eller Stockholm. Med detta system så blir förutsättningarna goda att bedriva skola och barnomsorg för alla barn i Sverige. Om man skulle gå vidare med det tidningen i dag skriver skulle det bli en katastrofal nedmontering av vård, skola och omsorg. Något som skulle drabba i stort sett alla kommuner utom de rika storstadskommunerna. Storstadskommuner som fått del av massor av välutbildade ungdomar som med våra skattemedel fått en bra skolgång och trygg uppväxt ute i landet.

JAG TYCKER DET ÄR UPPENBART att den nya ägaren för Hallmedia behöver byta ut tidningens ledarredaktion och tillsätta personer som är mindre landsbygdsfientliga om de ska leva upp sin stolta deklaration om "att vara en viktig aktör i varje by och stad.”

NÄR ILSKAN över morgonens tidningsläsning lagt sig blev det sedan en bra dag. Särskilt roligt var det att under eftermiddagen möta ett antal positiva och konstruktiva företagare för samtal om hur vi genom samarbete ännu bättre kan hantera den kris vi har just nu.

KOMMUNAL UTJÄMNING har genom åren engagerat mig så mycket att P4 gjorde en saga om det som du kan höra på följande länk: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2260&artikel=4951587