lördag 21 oktober 2023

Med stabil ekonomi kan vi undvika nedskärningar

Foto på mig och Therese i samband med valrörelsen

 DET VAR I TISDAGS en insändare i Sävsjöappen där signaturen "Undersköterska" gav Therese Petersson och mig uppmaningen "Kan ni sluta le". I insändaren beskrivs en bild av hur tufft det är i kommunens verksamheter. Det påstås att vi inte prioriterar kärnverksamheterna. Skribenten skriver att det känns som att vi som kommunalråd hånar kommuninvånarna när vi ser glada ut på foton i media. Detta särskilt när det publiceras positiva rapporter om kommunens ekonomiska resultat.

TILLSAMMANS MED THERESE har jag sammanställt ett svar på insändaren och detta har nu publicerats på Sävsjöappen.  Vårt svar kan du läsa på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2023/10/med-stabil-ekonomi-kan-vi-undvika.html


Svar till insändare i Sävsjöappen 17/10 2023 med rubriken ”Kan ni sluta le?!”

 

Vi gläds åt att med en stabil ekonomi kunna undvika nedskärningar

Som kommunalråd är det ett stort ansvar att leda det politiska arbetet i kommunstyrelsen så det ger er kommuninvånare största nytta för de skattemedel vi fått förtroendet att förvalta. Vi vill att kommunen ska utvecklas väl och ge bästa tänkbara förutsättningar till våra företag och god service till alla våra innevånare. Det ska finnas tillräckliga resurser för våra hjärtefrågor, skolan, vården och omsorgen, en ambition vi delar med de flesta övriga politiker.

Vi har under flera år jobbat för en god ekonomisk hushållning och för att det ska bli ett visst plusresultat i kommunen. Detta för att därmed kunna minska beroendet av lån och kostnader för räntor. Vi har tack vare goda resultat kunnat finansiera stora delar av investeringar i äldreomsorg, skolor och förskolor. Vi har också fått möjlighet att placera en del pengar i en resultatutjämningsreserv som går att använda när andra medel tryter. Allt för att det ska finnas en stabil ekonomi och långsiktighet i medel till våra kärnverksamheter.

Om signaturen ”Undersköterska” blickar ut över hur det ser ut i kommuner runt om i landet så är det just nu i flera fall kraftiga nedskärningar och uppsägningar på grund av dålig ekonomi. Något vi i vår kommun hittills kunnat undvika genom att vi varit förutseende och genom att vi byggt en stark ekonomisk bas. Detta har vi alla stor nytta av nu i lite bistrare tider.

Varje år uppstår osäkra faktorer som påverkar ekonomin och ofta vet vi inte förrän sent på året hur resultatet blir.  Det här året, mer än någonsin, har ökad inflation, energipriser påverkat oss. När vi ett sådant här år ser att budgeten kan hållas och att det blir ett resultat med plus blir det för oss lätt ett leende och en lättnadens suck. Det leendet betyder inte att vi inte förstår eller har empati med er som kämpar ute i våra verksamheter. Vårt leende är för oss ett uttryck för vår glädje över att kunna minimera nedskärningar och med en god ekonomi kunna ge resurser till våra viktiga verksamheter.

Vi har en tuff tid bakom oss och pandemin i färskt minne. Vi vet att en del av er medarbetare ute i vård och omsorg är slitna och behövt ställa om en del i och med nya lagkrav. Det vi också vet är att det har varit en del bekymmer med att rekrytera rätt bemanning och kompetens. Delar av vård och omsorg har relativt hög grundbemanning jämfört med många andra kommuner och det är en bra utgångspunkt att bygga vidare på. Det förbättringsarbete som pågår inom socialnämndens område fortsätter.

Vi har i år lagt en gemensam budget inför 2024 där vi i majoriteten tillsammans med oppositionen har varit rörande överens om att inte ska göra några nedskärningar i våra kärnverksamheter. Vi har i stället tillfört drygt 12 miljoner extra till socialnämnden och drygt 3 miljoner extra till barn- och utbildningsnämnden. Detta för att vi har lyssnat in de behov som finns för att där kunna bedriva goda verksamheter även framöver.

Vi är tacksamma till er som kämpar och visar stort engagemang i alla våra viktiga kommunala verksamheter. Vi vill göra vårt allra bästa för de som behöver vård, omsorg och skola. Men också för de som är utan arbete, är ensamma, lider av psykisk ohälsa eller kanske inte finner någon mening i tillvaron i en ganska så mörk värld.  Det är er alla vi har för ögonen när vi jobbar med budget och i den fördela våra gemensamma resurser så bra som vi någonsin kan.

 Therese Petersson kommunstyrelsens ordförande

Stefan Gustafsson kommunfullmäktiges ordförande