onsdag 17 mars 2021

Nu är det klart att bårhuset blir kvar och upprustas!

Ett foto från dagens presskonferens med Mia Frisk och mig
TILLSAMMANS MED Mia Frisk, regionstyrelsens ordförande, hade jag idag en presskonferens för att presentera att regionen och Sävsjö kommun nu kommit överens om bårhuset i Sävsjö.

EFTER FLERA ÖVERLÄGGNINGAR mellan oss i kommunledningen och regionledningen har vi till sist landat i att bårhuset kommer upprustas och bli modernt och värdigt. Det ska byggas till och installeras åtta helt nya bårhuskylar. Det kommer bli visningsrum och svepningsrum. Det kommer fylla alla krav vad gäller arbetsmiljö och säkerhet. Vårt bostadsbolag Sävebo äger redan fastigheten och de kommer bekosta renoveringen. Beräknad årlig kostnad blir etthundratusen och det kommer finansieras med en mindre avgift eller alternativt kan vi ordna det på annat sätt så det blir helt avgiftsfritt. Det kommer finnas ett samarbetsavtal som gäller registrering av avlidna och som klargör att regionen ställer sig positiv till denna lösning. Det kommer också skrivas in att boende i Sävsjö kommun fortsatt är välkomna att använda bårhuset i Eksjö, om dödsboet så vill eller om det är naturligt med anledning av att dödsfallet sker på sjukhuset.

ATT BÅRHUSET BLIR KVAR minskar belastningen på miljön genom att vi sparar mycket bilåkande med begravningsbilar och anhöriga mellan Sävsjö kommun och Eksjö. Vi får en värdig hantering av avlidna och en nära fin plats att se sin avlidna anhöriga en sista gång. Det blir en god arbetsmiljö för de begravningsentreprenörer som kommer nyttja  bårhuset. Sävebo får dessutom en verksamhet som blir finansierar driften av ett hus som annars hade behövts rivas för en inte helt oansenlig summa.

DET HAR VARIT ett stort engagemang i denna fråga och jag tror det har haft betydelse att företrädare från partierna haft kontakter med regionpolitiker. Det har varit bra att Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen skrivit brev till regionen och begravningsentreprenörerna har varit tydliga med konsekvenserna vid en nedläggning. TACK ALLA FÖR ERA INSATSER!

ETT STORT TACK också till Mia Frisk och hennes tjänstemän på regionen för bra och konstruktiva samtal. Tack också till Urban, Roger och Jan som här i Sävsjö jobbat hårt för denna lösning!

HÖR REPORTAGE med Hasse P om detta i Sveriges Radio Jönköping. Välj avsnitt för 17 april och lyssna 2 timmar och 48 minuter in i programmet på följande länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/1675159

HÄR KAN NI SE ritning och planlösning på nya bårhuset. Renovering i linje med detta kommer ske från 1 juni och det bör bli klart under hösten. Jag hoppas vi kan erbjuda en offentlig visning av det nya bårhuset innan det tas i bruk: