fredag 8 december 2023

Ulla överlämnade fantastiskt broderi till Sävsjö kommun

Ulla och Kennert Andersson
I BÖRJAN av oktober fick jag ett meddelande från Ulla Andersson om att hon önskade att jag ringde upp henne för "Jag vill ställa en kort fråga till dig". Ulla är en välkänd, respekterad och omtyckt textilkonstnär som är gift med min morbror Kennert. Ulla är stockholmare och Kennert uppväxt i södra delen av vår kommun. Sedan många år bor de delar av året i Uggleryd där de äger Kennerts föräldragård.


FRÅGAN FRÅN ULLA var om vi i Sävsjö kommun ville ta emot ett stort broderi med namnet ”Corona” och som hade pandemin som tema. Det tyckte jag var ett strålande erbjudande. I vår kommun hanteras kultur och konst av kultur- och fritidsnämnden så frågan lämnades vidare till dem. De sa för några dagar sedan enigt ja till detta fina erbjudande.

UNDER FREDAGEN överlämnades konstverket vid förmiddagsfikat i kommunalhuset och det togs formellt emot av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jari Ljungquist. Ulla berättade vid överlämnandet om hur broderiet växte fram under pandemin och att det har tagit ungefär ett år att skapa. Det blev som en sysselsättning under tiden som de som pensionärer var isolerade under pandemin. Eftersom de tillbringar stora delar av året i vår kommun och de trivs här, mitt i Småkand, ville Ulla ge något tillbaka, ”lämna fotspår i Sävsjö kommun”. Konstverket har fått stor uppmärksamhet och var med på Liljewalchs vårsalong 2021.

BRODERIET HAR många djup och perspektiv på pandemin. Här finns Anders Tegnell men också historiska kopplingar till spanska sjukan med mera. Att höra Ulla berätta om det var mycket fascinerande! Konstverket kommer under några år finnas att se på flera ställen där det rör sig mycket folk därefter kommer det finnas mer långsiktigt på någon lämplig offentlig plats. Närmast blir det förmodligen på synligt ställe i kommunalhuset där vem som vill kan komma in till oss på Djurgårdsgatan 1 och titta på detta.

TACK ULLA för att du överlämnat detta fina broderi till oss. Det kommer bli till stor glädje för många!
Bilder från dagens överlämnande kan ses på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2023/12/ulla-overlamnade-fantastiskt-broderi.html#more