tisdag 20 februari 2024

Tydlighet och driv om översiktsplan och företagande

En bild från min inledning av kommunfullmäktige
"HUR SVÅRT KAN DET VA" utbrast Per Danielsson när fullmäktige under måndagskvällen debatterade om företagande och näringsliv. Per är kommunens företrädare inom Region Jönköpings län och han jobbar till vardags inom arbetsförmedlingen. Per vill se betydligt mer aktivitet och driv för att fler som hamnat i arbetslöshet ska komma in i jobb. Han lyfte kommunikationer, utbildning som viktiga verktyg.  Det var många som äntrade talarstolen och enigheten var under kvällen  total om att det behövs mer aktivitet och nya grepp. Det talades om behovet av att kavla upp ärmarna och att det är dags att gå från att prata om mål till att visa handlingskraft.

UNDER DEBATTEN kom ovanligt många konkreta förslag på vad som behöver göras i närtid. Men det kom också en hel del framåtsyftande förslag som är viktiga på lite längre sikt. När debatten var slut var alla eniga om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att beakta förslagen och återkomma till fullmäktige med åtgärder. Det efterfrågades också att fullmäktige om ett år gör en avstämning. Då kan man utvärdera vad som förverkligats av det som kom fram under debatten.

EN NY ÖVERSIKTSPLAN var också på ärendelistan. Denna var jag med och initierade under tiden som kommunstyrelsens ordförande och fullmäktige antog enigt denna nya plan. Inläggen om översiktsplanen handlade i stort sett bara om tacksamhet för det enorma och fina arbete som gjorts på utvecklingsavdelningen med samhällsplanerare Andreas Grennborg i spetsen. Jag instämmer i denna tacksamhet. Det är ett mycket bra och omfattande arbete som gjort under processen med översiktsplanen!

DU KAN SE EN webbsändning från detta ovanliga fullmäktigemöte på denna länk:
https://savsjoplay.screen9.tv/media/hxSr8XnUB6GdMkC-lR_WkQ/kommunfullmaktige-19-februari