söndag 4 februari 2024

Förpackningsinsamling i förändring

UTIFRÅN ETT STATLIGT beslut har nu insamling av förpackningar från nyår förts över till oss i kommunerna. I Sävsjö kommun samarbetar vi om hantering av avfall med flera kommuner i det som heter Kretslopp sydost. De har nu ansvaret också för förpackningsinsamlingen. Det innebär att du kan vända dig dit om det behövs tömning eller städning vid någon av våra återvinningsstationer. Kostnaderna för att sköta förpackningsinsamlingen ska dock inte belasta oss i kommunerna utan det ska som tidigare finansieras av producenterna som tillverkar och säljer förpackningar. Man kan väl säga att vi, var och en, finansierar verksamheten. Vi gör det när vi köper grejor och då lägger en avgift för att ta hand om förpackningen.

DET STATLIGA BESLUTET innefattar också att alla hushåll ska få insamling förpackningar fastighetsnära från 1 januari 2027. För oss som samverkar genom Kretslopp Sydost innebär det att våra nuvarande soptunnor byts ut och alla vi som bor i villor och fritidshus kommer få ett insamlingssystem med fyrfackskärl där matavfall, restavfall och förpackningsavfall samlas in.

DET ÄR EN STOR omställning som görs och det kommer krävas en enorm arbetsinsats för att fixa detta inom Kretslopp Sydost. En förbättring som borde göras omgående är att uppdatera den utmärkta mobilapp som man har till att också omfatta möjlighet att anmäla städning och tömning på våra återvinningscentraler. Jag är övertygad om att den här förändringen kommer bli bra och att vi kommer få ökad service, stora miljövinster men förhoppningsvis utan ökade kostnader!

VILL DU ANMÄLA städning eller tömning av en återvinningsstation kan du göra det via en webbsida.  Ett Stations-ID finns anslaget på återvinningsstationen och för oss i Stockaryd är det 142900, detta använder du vid anmälan om städning och tömning. Anmäl via följande länk: www.sopor.nu
Vårt anslag på återvinningsstationen i Stockaryd hittar du här:
https://savsjo.blogspot.com/2024/02/den-8-december-beslutade-kretslopp.html