måndag 7 augusti 2023

Viktigt att informera om konstiga samtal

HÄROMDAGEN hörde jag Karin Malmsten på radion berätta om att hon blivit utsatt för ett förmodat bedrägeriförsök. Jag lyssnade lite särskilt uppmärksamt eftersom Karin är en välkänd radioprofil som jag träffat och för att hon berättade om något som jag också upplevt.

UNDER NÅGRA månader har jag noterat en ökning av okända personer som ringer från dolt nummer. I de flesta fallen har jag avvisat samtalen. Några gånger har jag svarat och då har telefonsamtalen exempelvis handlat om att jag blivit filmad vid återvinningsstation och sorterat grovt fel och detta ska användas emot mig. Det har handlat om någon påstår att jag med min bil skadat ett annat fordon. Det senaste samtalet kom under måndagskvällen och då handlade det om en "Sjuksköterska" som ringde om att jag missat en tid för provtagning på vårdcentralen och hon såg allvarligt på detta men ville också boka in en ny tid. Jag har förstås mycket tydligt avvisat alla felaktiga påståenden och inget av samtalen med anklagelser har gått över i direkt hot eller i begäran om kortuppgifter.

DET JAG FUNDERAR över är förstås syftet. Är man ute efter att komma åt kortuppgifter för att lura till sig pengar? Vill man kolla om vi är hemma eller kanske bara skapa osäkerhet? Både Karin och jag är kända personer och man kan förstås undra om det är därför just vi utsätts för detta.  Jag har informerat Sävsjö kommun om dessa samtal utifrån att jag är förtroendevald. Jag har också informerat polisen för att de ska känna till detta.

JAG BERÄTTAR DET HÄR för att jag tycker det är viktigt att göra känt vad som pågår. Det är också viktigt att fler som upplever sådan här konstigheter informerar polisen så de kan se samband och analysera vad som är syftet och vad som är på gång.

DU KAN HÖRA reportaget med Karin Malmsten på följande länk:  https://sverigesradio.se/artikel/karin-blev-uppringd-av-arg-kvinna-misstanker-bedrageri